Ngo’er styrker lobby-indsatsen

BISTANDS-BLØDNING: Udviklingsorganisationerne har nedsat en lobby-taskforce for at begrænse besparelserne på ulandsbistanden. Det bliver svært, men ikke umuligt, siger eksperter. 

Udviklingsorganisationerne er i gang med at gøre kur til regeringens parlamentariske grundlag. Målet er at få reduceret i besparelserne på ulandsbistanden.<br>
Udviklingsorganisationerne er i gang med at gøre kur til regeringens parlamentariske grundlag. Målet er at få reduceret i besparelserne på ulandsbistanden.
Foto: Colourbox.dk
Rasmus Dahl Løppenthin

De danske udviklingsorganisationer har ikke tænkt sig at æde regeringens bebudede besparelser på ulandsbistanden uden kamp.

Ud over den krasse kritik i offentligheden foregår der i øjeblikket et grundigt lobbyarbejde på Christiansborgs indre linjer.

Ngo’ernes brancheforening, Globalt Fokus, har nedsat en såkaldt “task force” bestående af blandt andre Vagn Berthelsen fra IBIS, Birgitte Qvist-Sørensen fra Folkekirkens Nødhjælp og Globalt Fokus-formand Lars Udsholt.  

Bevæbnet med notater og konsekvensberegninger har gruppen de seneste uger mødtes med centrale ordførere i Folketinget for at få dem overbevist om, at besparelserne fra 0,87 til 0,7 af BNI er for drastiske. Og taskforcen er blevet mødt af åbne døre på Christiansborg.

"Præsentationen af finansloven er sovset ind i spin og politiske argumenter. Så partierne i Folketinget er nødt til at få valideret beregningerne andre steder. Derfor oplever jeg, at begge sider af folketingssalen er taknemmelige for, at vi kommer med nogle andre tal og vinkler end regeringen," siger Globalt Fokus’ formand, Lars Udsholt.

Politikerne skal gøres bevidste om, hvor stort et indgreb de lægger op til, mener han.

"Vi synes, at en besparelse på ulandsbistanden, som bringer os tilbage på 1978-niveau, er massivt og historisk, og det fortjener betydelig politisk opmærksomhed," siger Lars Udsholt.

Tiden er knap
Men udviklingsorganisationerne har en besværlig modspiller: tiden. Det forklarer Peter Mose, som er partner i rådgivningsfirmaet Mose og Hegelund.

"Finanslovspåvirkning handler dybest set om forberedelse, forberedelse, forberedelse i god tid. Det er lige så vigtigt, som beliggenhed er for en ejendomsmægler," siger han.

Mose forklarer, at det er fem minutter i lukketid, at de humanitære organisationer forsøger at få indflydelse på omfanget af besparelserne.

"Det politiske vindue er ved at lukke nu. Normalt bør man allerede i april-maj føde ind til folketingspolitikerne og partisekretariaterne, men den taktik blev forstyrret af valget," siger Peter Mose.

I sådan en situation er man tvunget til at udskyde sommerferien for at påvirke politikerne, forklarer Mose. Og det var lige præcis, hvad man så sig nødsaget til i ngo’erne.

"Vi læste regeringsgrundlaget, og her fik vi bekræftet, hvad Venstre også havde sagt i valgkampen; at man ville foretage massive besparelser på ulandsbistanden. Derfor stod det klart for os, at det var nødvendigt med en fælles indsats," siger Lars Udsholt.

Sammen med resten af udviklingsorganisationernes lobbyister begyndte han at booke møder med sine kontakter på Christiansborg i juli måned.

Alligevel er Lars Udsholt bevidst om, at man risikerer at komme til at mangle tid. Især til at piske en offentlig stemning op. Og hovedpinen bliver kun større af, at man tror, finanslovsaftalen lander i god afstand til folkeafstemningen om retsforbeholdet 3. december.

Barfoed: Stadig håb
Men der er ingen grund til at tro, at slaget er tabt. Det siger De Konservatives tidligere formand Lars Barfoed, som i dag er lobbyist i Communiqué.

"Der er stadigvæk masser af muligheder for at påvirke udseendet af den endelige finanslov. Det er bestemt ikke klappet af. Det er klart, at indholdet selvfølgelig er afstemt internt i Venstre, men bestemt ikke i forhold til det parlamentariske grundlag," siger han.

Selv i de stabile VKO-dage var spillet om finansloven en benhård kamp lige til målstregen.

"Både da jeg sad i regering og som finansordfører, har jeg siddet til nattelange finanslovsforhandlinger, hvor der nærmest i den sidste time kom nye ting på bordet for at få det til at falde på plads," siger han.

Barfoed mener samtidig, at udviklingsorganisationerne skal bruge lobbykrudtet på de blå partier.

"Regeringen vil helt klart prøve at skabe stabilitet ved at søge en blå finanslov. Det vil også gøre det nemmere for regeringen sidenhen at lave aftaler til andre sider af Folketinget, når de borgerlige partier trods alt har leveret de afgørende mandater til finansloven," siger den tidligere vicestatsminister.

K en nøglefigur
Barfoed og Mose peger på, at særligt ét parti bør være genstand for flirteri fra udviklingsorganisationernes side: De Konservative. Partiets udviklingsordfører har nemlig blankt afvist at sænke grænsen for udviklingsbistanden til 0,7.

"Der er nok ikke nogen tvivl om, at grundskylden har førsteprioritet for De Konservative. Men omvendt er modstanden mod grænsen på 0,7 blevet sagt så markant, at man vil gøre en del ud af at få en indrømmelse," siger Barfoed.

Den analyse deler man hos Globalt Fokus. Og i sidste uge mødtes Lars Udsholt og resten af task forcen med repræsentanter fra De Konservative.

Her fremlagde man beregninger, der ifølge Globalt Fokus dokumenterer, at man spilder penge ved at skære så massivt i et hug. Én konsekvens af besparelserne er, at organisationerne bliver tvunget til at lukke ufærdige projekter, man allerede har kastet millioner af skattekroner efter.

Og det argument har også gjort indtryk på andre partier i den borgerlige lejr, forklarer Lars Udsholt.

"De Konservative er det eneste parti i blå blok, som decideret har sagt nej til 0,7. Men også i Venstres egne rækker og i de to øvrige partier er der folk, som er overraskede over, hvor meget god bistand der bliver tabt på gulvet på grund af de her besparelser," siger han.

Derfor er den foreløbige vurdering, at man får nedsat Claus Hjort Frederiksens spareiver en smule.

"Der er ingen af os i den her task force, der realistisk forventer, at vi med et snuptag kommer tilbage på 0,87. Men vi har en klar forventning om, at man kan se fornuften i at lande noget højere end de 0,7, " siger Lars Udsholt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00