Ny indsamlingslov kan ramme foreninger på pengepungen

OPRÅB: Ngo'er kan få begrænset mulighederne for at samle ind hos virksomheder, advarer brancheforeninger. "Vi skal ikke slå almennyttige foreninger med en kølle," siger DF.

Ny indsamlingslov må ikke ramme almennyttige foreninger, fastslår Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen.
Ny indsamlingslov må ikke ramme almennyttige foreninger, fastslår Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Rasmus Dahl Løppenthin

Den nye indsamlingslov risikerer at begrænse foreningers muligheder for at samle ind hos virksomheder.

Og det bekymrer indsamlingsorganisationernes brancheorganisation, Isobro.

"Vi har ikke præcise tal på, hvad det vil betyde, men det her kan gøre et betydeligt indhug i foreningernes indtægter. Så det vil vi kraftigt appellere til, bliver ændret," siger generalsekretær Robert Hinnerskov, som også sidder i Indsamlingsnævnet.

Her sidder han sammen med Rasmus Larsen Lindblom, der er velfærdspolitisk chef i Dansk Erhverv. Han mener heller ikke, den nye lov må gå ud over civilsamfundet.

Jeg vil opfordre regeringen til at justere til, så vi ikke rammer reelle foreninger, som samler ind til gode formål.

Peter Kofod Poulsen (DF)
Retsordfører

"Den nye indsamlingslov skal ikke påvirke almennyttige foreningers muligheder for at samle ind hos virksomheder, så længe en indsamling er godkendt. Så vi bakker op om Isobros bekymring. Det er vigtigt at få klarhed over," siger han.

Derfor opfordrer de to brancheorganisationer regeringen til at justere i det lovforslag, som netop har været i høring.

Vil lukke hul i loven
Når foreningerne kan blive ramt, skyldes det, at Christiansborg har ønsket at lukke et hul i loven.

Svindlere har i årevis givet sig ud for at repræsentere forskellige børnesager og har haft succes med at få støtte fra en række virksomheder til deres påståede arbejde. I praksis er pengene dog ofte ikke gået til formålene. Det har bare været svært at komme efter bagmændene, for deres metoder har ikke været ulovlige.

Det ændrer man nu, fordi virksomheder også fremover vil være omfattet af indsamlingsloven.

Dokumentation

Regeringen ønsker med ny indsamlingslov at lukke et hul i loven, som har gjort det nemt for svindlere at narre penge fra virksomheder under dække af godgørende formål.

Det ændrer man på nu ved også at lade virksomheder være omfattet af indsamlingsloven på samme måde, som borgerne er det.

Det betyder ifølge Isobro, at man ikke længere kan kontakte virksomheder og bede om en gave eller en donation.

Det vil fortsat være muligt at hverve virksomheder som medlemmer, ligesom det også i det nuværende udkast til loven er muligt at anmode om engangsbidrag, hvis en virksomhed eksempelvis allerede er medlem.

Udkastet til den nye indsamlingslov har været i høring hen over sommeren. Justitsministeriet skal herefter udarbejde det endelige lovforslag.


0:000:00