Ny VIVE-rapport om samskabelse: Godt for borgerne, men medarbejderne frygter at blive erstattet

FRIVILLIGHED: Øget samarbejde mellem kommunalt ansatte og frivillige øger udsatte borgeres livskvalitet. Men samarbejdet betyder også, at de kommunalt ansatte frygter at blive erstattet af de frivillige, viser ny VIVE-rapport.

I VIVE-rapporten har forskerne blandt andet undersøgt et københavnsk projekt, hvor frivillige har fungeret som kulturformidlere på Statens Museum for Kunst for at styrke borgere med handicaps netværk og livskvalitet. Men samarbejdet mellem de frivillige og de kommunalt ansatte har ikke været gnidningsfrit.
I VIVE-rapporten har forskerne blandt andet undersøgt et københavnsk projekt, hvor frivillige har fungeret som kulturformidlere på Statens Museum for Kunst for at styrke borgere med handicaps netværk og livskvalitet. Men samarbejdet mellem de frivillige og de kommunalt ansatte har ikke været gnidningsfrit.Foto: Kristian Meyer
Simon Lessel

De er bange og bekymret for, at hvis de for alvor går ind i samarbejdet med de frivillige, så kan det være, at de bliver erstattet. Det er vigtigt for de kommunalt ansatte, at der er en klar armslængde til de frivillige, og at der ikke bliver for mange frivillige i opgaveløsningen.

Helle Hygum Espersen
Civilsamfundsforsker, VIVE

Der ligger et kæmpe arbejde forude for kommunerne i at skabe parathed hos medarbejderne til at deltage i samskabelsesdagsordenen.

Helle Hygum Espersen
Civilsamfundsforsker, VIVE

Vi har en god nyhed og en dårlig nyhed.

Sådan kunne indledningen på en ny VIVE-rapport, der har undersøgt to partnerskabsprojekter mellem civilsamfundet og kommunale aktører i henholdsvis København og Fredericia, lige så godt have lydt.

Forskerne fra VIVE har i rapporten undersøgt to konkrete samarbejdsprojekter i henholdsvis København og Fredericia, hvor frivillige borgere har været inddraget i forsøget på at skabe tilbud, der styrker civilsamfundsdeltagelsen i kommunale tilbud til borgere med handicap. Begge projekter har fået støtte fra det satspuljeinitiativ, der har til formål at støtte samarbejder mellem kommuner, frivillige organisationer og virksomheder.

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00