Ny VIVE-rapport: Puljemidlerne favoriserer de store og tryner de små

PULJEMIDLER: Midlertidig puljefinansiering og dokumentationskrav favoriserer de store frivillige sociale organisationer på bekostning af de små, viser ny rapport. Der er behov for en principiel diskussion af støttestrukturernes betydning, lyder det fra forsker.

Placeholder image
Puljemidlerne udfordrer de små frivillige sociale organisationer og favoriserer de store organisationer, viser ny rapport. På billedet ses Café Blom, der har rykket deres café for folk med angst, depression, bipolar lidelse og OCD ud i virkeligheden. Caféen er finansieret af puljemidler fra Københavns Kommune og Socialstyrelsen. Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix

Den frivillige sektor er karakteriseret ved en høj grad af midlertidig finansiering og krav til dokumentation og effektmåling.

Det kræver en enorm stor volumen i en organisation at kunne investere i at netværke og have nogle lange forløb med fondene, og så kræver det hardcore akademiske kompetencer at skrive ansøgningerne. Man skal investere tid i at netværke med de rigtige personer, og det betyder, at de store vokser sig større, og de små er presset.