Nyt initiativ: Frivillige familieophold skal få unge ud af hjemløshed

BOLIGJAGT: Nyt dansk initiativ vil matche frivillige danske familier med unge hjemløse for at bekæmpe den stigende hjemløshed blandt unge. Inspirationen kommer fra et lignende engelsk projekt og fra danskernes lyst til at hjælpe flygtninge.

Antallet af unge hjemløse mellem 18 og 24 år er støt stigende. Fra 633 i 2009 til 1.278 i 2017, ifølge Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd. Det vil et nyt dansk projekt råde bod på.
Antallet af unge hjemløse mellem 18 og 24 år er støt stigende. Fra 633 i 2009 til 1.278 i 2017, ifølge Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd. Det vil et nyt dansk projekt råde bod på.Foto: /ritzau/Jakob Carlsen
Simon Lessel

Det er en unik måde at engagere civilsamfundet i et meget komplekst problem. Typisk er hjemløshed et statsligt eller kommunalt anliggende, men at have en civilsamfundsløsning på problemet er virkelig positivt.

Nick Sinclair
Associate Director, Depaul

De unge hjemløse lever ikke nødvendigvis på gaden. Men de har ikke noget sted, de kan kalde deres eget. Nætterne bruges i stedet på sofaer hos venner eller bekendte. Og modydelsen for at slide på sofabetrækket kan i sidste ende være gråzoneprostitution, når netværket er tyndslidt. I samme kommune er der måske et ældre ægtepar, der har et ledigt værelse, efter børnene er flyttet hjemmefra. Med et nyt projekt, der lanceres 1. januar 2018, vil organisationen Hjem til Alle få de to vidt forskellige livssituationer til at mødes og på den måde hjælpe de unge ud af hjemløsheden.

“Vi arbejder på at skabe permanente boligløsninger for disse unge, fordi vi ved, at det er det, der virker. I den jagt er vi blevet opmærksomme på, at de unge har brug for netværk og nogle bedre fællesskaber. Det kan det her projekt skabe,” siger Vibe Klarup, direktør i Hjem til Alle.

Planen er, at de unge skal bo hos familierne i to-tre måneder, indtil der opstår en mulighed for en mere permanent boligløsning for den unge. Opholdet hos familien skal være med til at bygge bro mellem overgangen fra et ophold på et anbringelsessted til voksenlivet.

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00