Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent

Overblik: Det mener partierne om Socialdemokratiets pensionsforslag

Socialdemokratiet vil genforhandle danskernes stigende pensionsalder. Men hvad mener Folketingets øvrige partier? Altinget har giver dig her et overblik over alle de politiske reaktioner. 

Inger Støjbergs parti, Danmarksdemokraterne, er det eneste, der endnu ikke har taget stilling til Socialdemokratiets melding om at genforhandle den stigende pensionsalder.
Inger Støjbergs parti, Danmarksdemokraterne, er det eneste, der endnu ikke har taget stilling til Socialdemokratiets melding om at genforhandle den stigende pensionsalder.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Oskar Hammer SylvestersenKatharina Lindharth Møbjerg Madsen

Sommerferien er forbi, og der er atter liv i dansk politik.

Statsminister og S-formand Mette Frederiksen har meddelt, at Socialdemokratiet vil genforhandle danskernes stigende pensionsalder, så den bliver mere "socialt retfærdig". 

Men hvad siger Folketingets øvrige partier til den idé?

Altinget har samlet et overblik over alle de politiske meldinger, som forslaget har affødt.

Overblikket bliver løbende opdateret. Seneste opdatering er foretaget 14. august klokken 12.50.

Læs også

Danmarksdemokraterne

I en mail til Altinget udtaler beskæftigelsesordfører for Danmarksdemokraterne Charlotte Munch, at de er "åbne for at diskutere spørgsmålet omkring pensionsalderen":

"Vi mangler endnu at se noget konkret fra Socialdemokratiet".  

Moderaterne

I et interview med DR kalder Lars Løkke Rasmussen velfærdsforliget fra 2006, som Socialdemokratiet nu vil genforhandle, for "kronjuvelen" i Danmarks økonomiske politik.

Alligevel erklærer han sig åben for at diskutere den automatisk stigende pensionsalder.

"Jeg er 60 år, og min pensionsalder er 68 år. Min yngste søns pensionsalder er alt andet lige 74 år. Så vi har ladet folkepensionsalderen stige med seks år på bare en generation. Det kan man godt diskutere om er retfærdigt," siger han til DR.

Hvis en forhandling sættes i gang, mener M-formanden dog, at allerede eksisterende ordninger såsom Arne-pensionen og efterlønnen også bør diskuteres.

Læs også

Konservative

Partiets formand, Mona Juul, forholder sig skeptisk, når det gælder forslagets økonomiske konsekvenser. Alligevel er hun åben for at diskutere det nuværende system.

"Vi kigger gerne på pensionsalderen. Men det skal gøres økonomisk ansvarligt, for Velfærdsforliget er selve fundamentet for en sund dansk økonomi. Hvad koster statsministerens strøtanker?” skriver formanden på X, hvor hun kritiserer Mette Frederiksen for at være ukonkret i sine meldinger.

Radikale

Der er bestemt problemer med den stigende pensionsalder, men samtidig er velfærdsforliget en grundsten i dansk økonomi, siger Radikales næstformand, Samira Nawa til Berlingske.

"Vi er i Radikale Venstre meget bevidste om, at man ikke bare kan blive ved og ved med at skrue op for pensionsalderen. Det hænger jo grundlæggende ikke sammen. Men er det så lige nu, at man siger stop for, hvor meget pensionsalderen skal stige? Det synes vi ikke, at det er," siger hun til avisen.

SF

SF-formand Pia Olsen Dyhr er positivt stemt over for Socialdemokratiets udmelding.

"Stærk melding fra S. Det er vigtigt at genskabe retfærdigheden. Vi skal ikke have et samfund, hvor dem med de gode jobs og høje indtægter kan spare op og selv bestemme pensionsalderen, mens dem med de mest nedslidende jobs skal arbejde længere og længere," skriver hun på X.

SF foreslog så sent som i foråret at stoppe den stigende pensionsalder. Dengang kaldte Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, forslaget for "topmålet af uansvarlighed".

Liberal Alliance

LA-leder Alex Vanopslagh kritiserer Socialdemokratiet for deres forslag. På X skriver han, at partiet "gambler med den offentlige økonomi" i et forsøg på at fiske stemmer.

Partiet mener i stedet, at pensionsalderen bør sættes fri, så det ikke længere er politikerne, der bestemmer, hvornår danskerne kan gå på pension.

"Vi må og skal gennemføre en reform, som giver danskerne magten over deres eget pensionsliv," skriver han på X og fortsætter:

"Liberal Alliance foreslår FriPension, hvor vi vil give alle danskere i arbejde mulighed for at opspare 675 kroner skattefrit hver måned. Over et helt arbejdsliv vil det give mulighed for at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet fem år før pensionsalderen."

Læs også

Dansk Folkeparti

I Dansk Folkeparti er formand Morten Messerschmidt positiv over for Socialdemokratiets forslag. Partiet har selv tidligere fremsat lignende forslag.

"Det er dejligt, at Socialdemokratiet kommer os i møde. Jeg håber, at vi kan finde en måde at indrette arbejdsmarkedet mere fleksibelt for seniorerne," siger han til DR.

Venstre

I Venstre kalder næstformand forslaget "alt for ensidigt", hvis den større debat om det gode arbejdsliv udelukkende reduceres til et spørgsmål om pensionsalder. Det skriver næstformand Stephanie Lose i et opslag på Facebook.

Venstre foreslår derfor i stedet at nedsætte en arbejdslivskommission, der skal kigge på hele arbejdslivet, så det bliver ”godt og fleksibelt hele vejen".

Enhedslisten

Socialdemokratiets udmelding er intet andet en "spin", lyder det fra politisk ordfører Pelle Dragsted.

Han hæfter sig ved, at Mette Frederiksen ikke har lovet et egentligt stop for stigningen i pensionsalderen, men blot har sagt, at den på en eller anden måde skal gøre mere "lempelig og retfærdig".

"Det et vist det, man kalder en gratis omgang. Og bestemt ikke noget, der skaber tryghed hos de mange danskere, der er bekymrede for den stigende pensionsalder," skriver han på X.

Alternativet

Alternativet jubler over meldingen fra Socialdemokratiet.

"Hurra for at Socialdemokratiet åbner mere op for den unuancerede debat om arbejdsmarkedsreformer, de ellers har stået stejlt på," skriver partiets politiske leder, Franciska Rosenkilde, på X.

Hun skriver, at Alternativet mener, at Danmark skal have et mere fleksibelt arbejdsliv, hvor der er mulighed for pauser igennem hele livet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024