Pulje til udsatte skrumper med 122 millioner

DRÆN: Ny reserve målrettet mod sociale projekter står til at falde med 122 millioner fra 2023 til 2025. Frivilligrådet og Danske Handicaporganisationer undrer sig.

En ny såkaldte reserve, der afløser satspuljen, står til at miste 122 millioner fra 2023 til 2025. Det viser tal fra Finansministeriet.

Reserven er målrettet mod samfundets svageste og er finansieret af midlertidige satspuljeprojekter, som udløber de kommende år. Derfor stiger den også stødt fra 90 millioner i 2020 til 859 millioner i 2023.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) har over for Altinget fastslået, at samtlige midler, der i dag er bundne i kortvarige projekter, vil gå til reserven, når de udløber.

Alligevel sker der et knæk frem mod 2025, hvor puljens størrelse igen falder til 737 millioner kroner.

"Det er træls, at de penge forsvinder. For de skulle jo bruges på nogle vigtige sociale indsatser," siger formand for Danske Handicaporganisationer Thorkild Olesen.

Frivilligrådet forventer en forklaring fra regeringen.

"Vi er selvfølgelig bekymrede, og vi afventer, at der kommer en afklaring af, hvad faldet skyldes," siger Frivilligrådets formand, Mads Roke Clausen.

Henviser til Finansministeriet
Altinget rettede mandag henvendelse til Børne- og Socialministeriet for at få en forklaring på, hvorfor reserven skrumper. Her henviste man tirsdag til Finansministeriet, som opgør størrelsen på reserven. Trods flere rykkere var Finansministeriet ikke vendt tilbage med svar inden redaktionens deadline torsdag.

De radikales socialordfører, Marianne Jelved, har stillet spørgsmål i sagen til Mai Mercado (K). Hun har bedt ministeren redegøre for, hvor mange penge der er bundne i diverse projekter og derfor står til at blive frigivet de kommende år.

Ministeren er forpligtet til at svare. Derfor bør offentligheden inden for kort tid få indsigt i regnestykket bag de tal, der er afsat til den reserve, som erstatter satspuljen.

Men uanset teknikken ærgrer det Thorkild Olesen, at der forsvinder penge fra samfundets svageste.

"Det er bekymrende, at der åbenbart er en mekanisme, så der forsvinder penge fra reserven," siger han.

Frivilligrådet undrer sig samtidig over, at civilsamfundet er efterladt i uvished, oven på at regeringen og Dansk Folkeparti har sat sig for at slagte satspuljen.

For det er stadig meget uklart, hvordan man præcis vil fordele pengene i den nye model.

"Det er så vigtigt med civilsamfundsindsatser til de mennesker, der har brug for hjælp. Og jeg synes jo, det er lidt mærkeligt, man river den gamle model ned, uden at man har den nye bygning stående parat," siger formand Mads Roke Clausen.

Forrige artikel Unge fra produktionsskoler stifter ny bevægelse: Vi vil vise, at vi ikke er dumme og dovne Unge fra produktionsskoler stifter ny bevægelse: Vi vil vise, at vi ikke er dumme og dovne Næste artikel Fra fond til forsker: Medicinsk cannabis sættes under forskningens lup Fra fond til forsker: Medicinsk cannabis sættes under forskningens lup