Realdania-direktør: Vi vil være den risikovillige datingservice

SAMFUNDSDATING: Store samfundsproblemer skal løses i fællesskab. Og det kræver, at nogen bringer de rette partnere sammen og bærer risikoen ved at tænke nyt. Den rolle tilhører filantroperne, mener Realdanias adm. direktør, Jesper Nygaard.

Verden har behov for en ny datingservice. Ikke et kontaktbureau, der sætter elskovshungrende ungersvende sammen med rødmende ungmøer, men en Tinder for samfundsaktører, der vil gå sammen om at løse komplekse samfundsproblemer.

Det mener Jesper Nygård, adm. direktør i den fondslignende forening Realdania. Og han er selv parat til at påtage sig rollen som giftekniv.

”Vi skal være den datingservice, der bringer de rigtige folk sammen om at løse komplekse samfundsudfordringer. Og samtidig skal vi bruge vores filantropiske støtte på at tage risiko ud af projekterne,” siger Jesper Nygård.

Den anden del af sætningen – den med risikoen – vender vi tilbage til. For vi skal lige dvæle lidt længere ved behovet for en datingservice.

Komplekse problemer skal løftes i flok
Alle er enige om, at moderne samfund er martret af komplekse problemer som integration af flygtninge, affolkning af landet, unge uden uddannelse og inklusion af de svageste borgere på arbejdsmarkedet. Fælles for den type af problemer er, at de er en rodebunke af sammenfiltrede årsager. Og det betyder, at de ikke kan løses af en enkeltstående aktør.

”Komplekse problemer kan kun løses, hvis vi løfter i flok,” siger Jesper Nygård. Han peger på udfordringerne i de udsatte boligområder, som har været forsøgt løst i 30 år.

”Når samfundet ikke er lykkedes med at løse udfordringerne, er det ikke, fordi en given minister ikke har været begavet nok. Men den form for komplekse problemstillinger kan ikke løses ved, at en minister siger hop. Problemet forsvinder ikke, uanset hvor meget den ene part hopper,” siger Jesper Nygård.

Samarbejde er ikke let
Men selv om ingen er uenige om analysen, opstår samarbejderne ikke af sig selv. Fordi de er vanskelige. Fordi de kræver brud med faste vaner og rutiner. Og fordi de fordrer kendskab til andre aktører uden for de vante cirkler.

Derfor mener Jesper Nygård, at der er brug for et datingbureau, der finder de rette parter, sætter dem sammen om bordet og faciliterer den proces, der skal til. Sådan et datingbureau, mener han, Realdania skal være inden for en række områder.

”Vi skal være conveneren, der bringer folk sammen og skaber det rum, hvor den offentlige sektor, den private sektor og civilsamfundet evner at løse de her ting i fællesskab. Og det er ikke bare et knips med fingrene. Det er sindssygt svært. Ellers var det jo allerede sket på en række områder,” siger Jesper Nygård.

Den slags samarbejder kræver meget af alle parter, uddyber han.

”De tre sektorer skal hver især forstå, hvordan de andre tænker og arbejder. Det er først, når vi forstår og respekterer hinanden, at vi sammen kan lave en gryderet, der kan noget i forhold til at løse nogle problemer, som ellers ikke ville være blevet løst,” siger Jesper Nygård.

Vi kan kigge en generation frem
Det er helt naturligt, at det er en filantropisk forening, der kaster sig over samfundsdating, mener Jesper Nygård. For ligesom fondene opererer Realdania under andre betingelser end de fleste andre aktører i samfundet.

”Der er en naturlig rolle for os at indtage, fordi vi opererer med en langsigtet tankegang. Vi skal ikke have et almindeligt afkast af vores filantropiske investeringer. Vi skal ikke genvælges, som politikerne skal. Og vi skal ikke spekulere på aktiekursen i morgen, som en privat virksomhed skal,” siger Jesper Nygård og tilføjer:

”Vi investerer selvfølgelig vores formue med det formål at skabe et godt afkast, men det skal ikke gemmes eller udbetales til nogen. Det skal ud i samfundet og arbejde. Og derfor kan vi tillade os at kigge en generation frem.”

Og det er her, vi vender tilbage til direktørens indledende bemærkning om risiko. For med råderet over egne penge og hverken aktionærer eller vælgere, der skal stilles tilfreds, er fondene friere stillet end de fleste andre investorer til at foretage risikobetonede investeringer.

”Vi er her ikke for at skabe et langsigtet afkast af vores penge. Vi er her for at skabe et langsigtet afkast af løsningerne. Derfor prøver vi at bruge vores penge på at tage økonomisk risiko ud af projekter og derigennem skabe muligheder for andre aktører og bedre løsninger for samfundet,” siger Jesper Nygård.

Bofællesskaber til ældre
For at illustrere, hvad han mener, peger han på seniorbofællesskaber, som Realdania har investeret et tocifret millionbeløb i. Første skridt var en analyse, der viste, at der var behov for og efterspørgsel efter bofællesskaber for ældre. Hernæst har den fondslignende forening lagt kræfter i at etablere samarbejder med almene boligorganisationer og pensionskasser om at udvikle nye bofællesskaber for seniorer. Og oven i det har Realdania investeret konkret i opførelsen af et bofællesskab i Ringkøbing.

”På den måde tager vi risikoen ud af den investering, der ligger for organisationen eller pensionskassen i at bygge anderledes og måske også på andre steder, end de ellers ville have gjort. Så med en relativt lille investering kan vi kickstarte et marked,” siger Jesper Nygård og sætter trumf på:

”Mit gæt er, at der nu i hvert fald er investeret en halv milliard kroner i seniorbofællesskaber. Og det er penge, der ville være blevet brugt alligevel, men som nu går til at bygge på en måde, der stimulerer til fællesskab og reducerer ensomheden i samfundet.”

Vi skal ikke fortrænge andre
Hovedbudskabet fra Jesper Nygård er, at Realdania med sin risikovillige kapital kan få andres midler til at flyde i anderledes retninger, hvor de gør mere samfundsgavn, end de ellers ville have gjort.

Men med den tilgang følger risikoen for, at Realdania dermed kommer til at påtage sig opgaver, der traditionelt ville være blevet løst af enten det offentlige eller markedet. Men den risiko lever han med.

”Det er ikke vores rolle at overtage noget, andre burde lave. Og det optager mig hver eneste dag,” understreger han, før han tilføjer:

”Men omvendt er der mange ting, der aldrig ville finde sted, hvis ikke vi tog initiativ til det. Det kræver nogle gange lidt ekstra at få undersøgt problemerne og identificeret de rette parter til at løse dem. Der bidrager vi så.”

Og dermed er Jesper Nygård tilbage ved Realdanias funktion som samfundets datingbureau.

”For mig at se er en af vores opgaver at bringe de rigtige aktører sammen om hvert enkelt problem for at øge ambitionerne og kvaliteten i det, vi laver. Så skal vi hele tiden holde de enkelte partneres roller for øje. Men den opmærksomhed hører med til et job som mit,” siger Jesper Nygård.

Forrige artikel DUF-formand overtager Mette Frederiksens kreds DUF-formand overtager Mette Frederiksens kreds Næste artikel Novo Nordisk Fonden i eksplosiv vækst: Vil udbetale fem milliarder om året Novo Nordisk Fonden i eksplosiv vækst: Vil udbetale fem milliarder om året