Debat

Realdania: Vores egenkapital er intakt og skal ikke vokse

REPLIK: Kristian Kristiansen kritiserer Realdania for ikke at have en voksende egenkapital, men det har aldrig været meningen. Den skal være intakt, men ikke vokse. Afkastet skal ud og arbejde i samfundet, skriver Peter Johansen.

Foto: Realdania
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peter Johansen
Investeringsdirektør, Realdania

I et debatindlæg på Altinget: civilsamfund 23. marts kritiserer Kristian Kristiansen Realdania for ikke at have en voksende egenkapital. Men det har aldrig været meningen. Realdania har et langsigtet fokus. Vores mål er i mange år frem at kunne bidrage til at udvikle og forbedre rammerne for hverdagen i Danmark med filantropiske projekter i mange afskygninger.

Lige fra bedre skolegårde over ildsjæleprojekter og landsbyklynger og til længerevarende komplekse indsatser i for eksempel yderområderne og udsatte boligområder. Langt de fleste projekter løses i tæt samarbejde med en, flere eller mange forskellige parter.

Oftest kommuner, men også staten, ildsjæle, store foreninger, fonde og det private erhvervsliv er blandt vores samarbejdspartnere.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Derfor har vi et langsigtet fokus i vores kommercielle investeringer. Mere konkret går vi efter at få det bedst mulige afkast og samtidig beskytte vores investeringsformue – og dermed fastholde vores egenkapital på et uændret niveau, så vi i mange år frem får et afkast, som vi kan dele ud.

Der er en række kritikpunkter og fortolkninger i Kristian Kristiansens indlæg. Flere tal, præmisser og konklusioner er uklare for mig, så jeg vil koncentrere mig om at opsummere fakta på enkelte områder.

Realdanias egenkapital var 31. december 2000 på 21,4 millarder kroner, mens den ved udgangen af 2017 var på 22,7 milliarder kroner. Egenkapitalen er således intakt, hvilket er helt i tråd med hensigten om at bevare egenkapitalen på et uændret niveau

Peter Johansen
Investeringsdirektør, Realdania

Realdanias egenkapital var 31. december 2000 på 21,4 millarder kroner, mens den ved udgangen af 2017 var på 22,7 milliarder kroner. Egenkapitalen er således intakt, hvilket er helt i tråd med hensigten om at bevare egenkapitalen på et uændret niveau.

Hvordan forfatteren beregner Realdanias afkast, når han sammenligner med et gennemsnitligt afkast i pensionskassen JØP på 7,5 procent, kan jeg ikke gennemskue. Jeg gætter på, at han har beregnet det som et simpelt gennemsnit af de årlige afkast. Gør vi det samme med Realdanias afkast, så er gennemsnittet 8,2 procent. Til yderligere sammenligning har globale aktier (opgjort ved den bredt anerkendte aktieindeks MSCI World) givet et årligt afkast på 3,7 procent.

Forfatteren peger desuden på to historiske forhold, nemlig at vi tidligere havde en stor aktiepost i Danske Bank (efter salget af Realkredit Danmark og BG Bank til Danske Bank) og investeringen i ejendomsselskabet Kuben. Ganske kort om dette.

I en årrække gav Danske Bank-aktierne et fint afkast. Men i forbindelse med en mere langsigtet og global investeringsstrategi har vi gradvist afviklet aktieposten i Danske Bank, og de sidste aktier blev solgt i marts 2015. Investeringen i Kuben var af mange grunde en mindre heldig investering. Det er der ikke noget nyt i, og det har vi også tidligere været helt åbne om.

Det konkluderes også i indlægget, at Realdanias ejendomsinvesteringer er grund til et mindre afkast. Det må bero på en misforståelse, da en række af de konkrete ejendomsinvesteringer, han henviser til, ikke er kommercielle investeringer – men en del af vores filantropiske arbejde, hvor afkastet er reduceret i forhold til de kommercielle investeringer.

Ejerskab til for eksempel en historisk vigtig bygning eller et eksperimenterende byggeri, som sætter nye standarder, er en del af Realdanias formål og filantropiske arbejde – sammen med almindelige uddelinger og mere strategiske indsatser. Eksempler på dette kan være ejerskabet til kendte danske arkitekters huse eller det eksperimenterende byggeri Mini CO2-husene i Nyborg.

Til sidst skal jeg lige nævne, at det ikke er Realdania, der som forfatteren skriver, har valgt at fokusere på egenkapitalen over en tiårs periode. Det var Altingets journalist, der lavede denne afgrænsning i en grafik i forbindelse med et interview om Realdanias årsregnskabsresultat for 2017. I vores egen årsrapport sammenligner vi altid tallene fem år tilbage.

Åbenhed er en kerneværdi for Realdania, og jeg håber, at ovenstående har bidraget til at forstå både vores investeringsstrategi og målet med formueinvesteringer, nemlig at skabe livskvalitet gennem vores arbejde i det byggede miljø – for både nuværende og fremtidige generationer. En lang række oplysninger kan i øvrigt findes i vores årsrapport for 2017 eller på vores hjemmeside realdania.dk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Johansen

Direktør, Sona Advice
HD i finansiering og kreditvæsen (Handelshøjskolen i København. 1995)

0:000:00