Rekordmange ansøgninger: Corona har givet øget fokus på mental sundhed

SUNDHED: Foreningen Velliv oplever rekordstor interesse for mental sundhed på baggrund af coronakrisen. Hjemsendelser og fysisk afstand ændrer forholdene for arbejdspladser og foreninger.

Coronakrisen har givet øget fokus på mental sundhed.

Det oplever Velliv Foreningen, der arbejder for at fremme god mental sundhed i Danmark.

”Vi har oplevet en meget stærkt stigende interesse for at søge penge. Både på arbejdspladser, i civilsamfundet og til vores forskningsprojekter. Og ikke mindst til Danmarks Mentale Sundhedsdag, hvor vi har fået rigtig mange ansøgninger,” siger Lars Bo Pedersen, programchef for almennyttige uddelinger i Velliv Foreningen.

Selvom fristen for ansøgninger til den mentale sundhedsdag først er i slutningen af august, så kan de måle fra dag til dag, hvor mange ansøgning, der er kommet. Og interessen er stor.

”Vi har fået dobbelt så mange ansøgninger sammenlignet med perioden i 2019. Sidste år fik vi omkring 850 ansøgninger og over 500 af dem fik en bevilling, så det er ikke spild af tid at sende en ansøgning,” siger Lars Bo Pedersen.

Opmærksomheden på den mentale sundhed kommer i kølvandet på den store nedlukning i foråret, og Velliv Foreningen oplever en øget interesse for at søge penge til at lave aktiviteter på arbejdspladsen, der relaterer sig til trivsel og mental sundhed.

”Med et slag fik mange nye betingelser for samarbejdet. Folk har været opdelt, hvor nogle har været på arbejde, nogle har siddet hjemme og været på Teams og Zoom, og nogle er blevet afskediget,” siger Lars Bo Pedersen og fortsætter:

”Det har givet nogle store udfordringer med at sikre kommunikation, koordinering og sammenholdet i det hele taget. Nu skal man genskabe eller genstarte fællesskabet, som måske er anderledes, end det man havde tidligere,” siger han.

Akutpulje blev revet væk
I foråret fik Velliv Foreningen en henvendelse fra Kirkens Korshær, der driver genbrugsbutikker i hele landet. Men de var - som meget andet - lukket. Derfor havde de alvorlige problemer med at drive deres varmestuer og andre aktiviteter for udsatte i Danmark.

Det fik Velliv Foreningen til at oprette en akutpulje i april under nedlukningen på 10 millioner kroner, og de blev revet væk, fortæller Lars Bo Pedersen.

”Vi fik 556 ansøgninger og 263 forskellige aktiviteter fik op til 10.000 kroner hos alt fra hjælpeorganisationer som Kirkens Korshær og Red Barnet til frivilligcentre, Alzheimerforeningen, Hjerneskadeforeningen og boligforeninger. Deres frivillige arbejde måtte køre på en helt anden måde, fordi de ikke kunne komme i direkte fysisk kontakt med folk,” siger han.

Hos Velliv Foreningen oplevede de et behov i samfundet for penge her og nu for at fastholde både frivillige aktiviteter og elementer på arbejdspladser, der giver god mental sundhed.

”Vi så bort fra almindelige frister og kørte online ansøgninger, behandlede dem med det samme og bestyrelsen mødtes hver uge. Vi kan ikke redde alle foreninger, men vi kan prøve at redde de aktiviteter, der er i gang,” siger Lars Bo Pedersen og fortsætter:

”Coronakrisen styrker interessen for den mentale sundhed. Vi kan ikke støtte alt, men meget gerne det, der har perspektiv for fremadrettet at styrke trivsel og samarbejde.”

Forrige artikel Civilt overblik: Et celebert direktørskifte, en civil månerejse og et folkemøde med skind på næsen Civilt overblik: Et celebert direktørskifte, en civil månerejse og et folkemøde med skind på næsen Næste artikel Efter evaluering: Egmont Fonden laver mere fleksibel støttemodel til små organisationer Efter evaluering: Egmont Fonden laver mere fleksibel støttemodel til små organisationer
IT-startup: Vi vil give en milliard mennesker adgang til uddannelse

IT-startup: Vi vil give en milliard mennesker adgang til uddannelse

IMPACT: Alle har ret til ordentlig uddannelse, mener Andreas Piculell. Han har bygget en læringsplatform, der retter sig ind efter elevernes niveau. Nu beder han ngo'er om hjælp til at brede platformen ud på steder, hvor der ikke er adgang til uddannelse.