Rekordomsætning for Folkekirkens Nødhjælp

JUBELÅR: 2015 gav Folkekirkens Nødhjælp den største omsætning i organisationens historie og et plus på syv millioner kroner. Især en massiv stigning i indtægter fra internationale donorer forklarer det flotte regnskab.

Folkekirkens Nødhjælp ramte et foreløbigt omsætningsklimaks i 2015. Besparelserne på ulandsbistanden betyder, at organisationen ikke når samme niveau i 2016.<br>
Folkekirkens Nødhjælp ramte et foreløbigt omsætningsklimaks i 2015. Besparelserne på ulandsbistanden betyder, at organisationen ikke når samme niveau i 2016.
Foto: colourbox.com
Rasmus Dahl Løppenthin

650 millioner kroner.

Så stor en omsætning viser Folkekirkens Nødhjælps 2015-regnskab, hvilket er det højeste i organisationens historie. Samtidig er det en stigning på mere end 85 millioner i forhold til 2014.

"Det er vi selvfølgelig rigtig godt tilfredse med," forklarer økonomidirektør Johnny Rasmussen til Altinget.

Den store stigning skyldes primært, at organisationen har haft stor succes med at fundraise hos blandt andet den amerikanske pendant til Danida USAID. Den samlede indtjening fra internationale donorer er i alt steget med næsten 70 millioner og løb i 2015 op i 166 millioner.

"Vi har nogle projekter, som de store donorer heldigvis gerne vil støtte. Jeg tror, det handler om vores fokus på at hjælpe meget fattige mennesker. Eksempelvis er vi som en af de få organisationer i et land som Sydsudan, der er i en virkelig dårlig forfatning," siger Johnny Rasmussen.

Herudover er indtjeningen fra indsamling hos danskerne også steget fra godt 172 millioner til godt 187 millioner kroner.

"Der er en stor gruppe danskere, som rigtig gerne vil støtte. Især midt i en flygtningekrise er der måske endnu flere, som får blik for, at hvis vi virkelig skal hjælpe, så skal vi gøre det i nærområderne. Det tror jeg også, det her tal afspejler, vurderer Johnny Rasmussen.

Øger egenkapitalen
Langt størstedelen af indtjeningen sidste år er blevet brugt med det samme i forbindelse med katastrofeindsatser i ulandene, mens 8,4 procent er gået til administrative udgifter. Overskuddet lander derfor på 7 millioner, som man har overført til egenkapitalen, der nu er på 77 millioner kroner.

"Vi ville jo helst sende alle pengene ud i verden," forklarer økonomidirektør Johnny Rasmussen.

"Men vi gør det for at være mere robuste over for fremtidige nedskæringer fra eksempelvis Danida. Og så er en solid egenkapital samtidig forudsætningen for, at vi fortsat kan søge midler fra de store internationale donorer. En del af pengene fra en bevilling bliver nemlig først udbetalt, når projektet er gennemført succesfuldt. Derfor skal vi have mulighed for selv at have en del udlæg, og det kræver en pæn likviditet," fortsætter han.

Og det er ikke uden grund, man har fokus på at imødegå nedskæringer. På grund af besparelserne på ulandsbistanden mister Folkekirkens Nødhjælp nemlig fra og med 2016 30 millioner kroner fra Danida årligt. Og det vil kunne mærkes.

"Det ser fornuftigt ud også for 2016, men det er ikke realistisk, at vi når samme omsætning som i 2015," forklarer Johnny Rasmussen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00