Røde Kors Hovedstaden: Gør episodiske frivillige til en fast del af løsningen

DEBAT: Uden episodiske frivillige vil vores indsatser være anderledes eller måske ikke eksistere. Foreninger, der arbejder med episodiske frivillige, bør følge fem anbefalinger, mener Røde Kors Hovedstaden.

Af Ole Abildgaard Mikkelsen
Udviklingschef, Røde Kors Hovedstaden

Episodiske frivillige fylder i disse dage i spalterne hos Altinget. I Røde Kors Hovedstaden er de en fast del af løsningen.

Kort sagt ville flere af vores sociale indsatser se meget anderledes ud eller måske slet ikke eksistere uden episodiske frivillige. Her er et par eksempler:

Et eksempel handler om vores julefest. Når vi den 24. december holder julefest for 250 københavnere, så klapper det hele nemlig takket være 60 frivillige.

For nogle er det en juletradition at være frivillig til festen. For andre er det første gang. Alle er de med til at skabe fællesskab for københavnere uden nogen at holde jul med.

Et andet eksempel går på, at da det sidste år blev rigtig koldt i København, oprettede vi sammen med andre organisationer et nødherberg, så ingen hjemløse skulle være ude i de kolde nætter.

Til herberget søgte og fandt vi frivillige til vagter fra om aftenen til næste morgen. 70 hjemløse fik ly for natten i herberget. 

Gør en hurtig forskel
Et tredje eksempel på episodiske frivillige handler om kampagnefrivillige. Episodiske frivillige var nemlig helt afgørende, da vi for nylig gennemførte en kampagne for Røde Kors' besøgsvenner.

De kampagnefrivillige, heraf mange unge, uddelte tusindvis af overtræk til cykelkurve med en opfordring om at blive ugens lyspunkt for en ensom ældre.

Unge frivillige gør en hurtig forskel, når de prøver sig selv af med at arrangere enkeltstående pop-up-begivenheder med indsamling af genbrugstøj. Episodiske frivillige hjælper også ved andre events og arrangementer – ikke mindst ved Røde Kors-indsamlingen i oktober.

De spiller også en rolle i beredskabssituationer – som da vi i 2015 oprettede en tryghedszone på Københavns Hovedbanegård for de mange flygtninge på vej.

Selv når den frivillige indsats er kortvarig, lægger vi vægt på at afstemme forventninger og klargøre værdier og principper.

Tavshedspligt og forsikring kommer også på plads via en underskrevet frivilligkontrakt.

Fem anbefalinger om episodiske frivillige
Vores erfaring er, at mange gerne vil yde en både kortvarig og ekstra indsats, når behovet er der. Men det skal være i de rigtige rammer, meningsfuldt og nemt.

Her kommer fem anbefalinger til foreninger, der involverer episodiske frivillige:

For det første skal man sætte klare rammer. Den enkelte frivilliges og de enkelte holds ansvar og opgaver skal være gennemtænkte. Jo klarere rammer, desto større social forskel kan vi gøre.

Det giver de frivillige en oplevelse af at være til nytte. Og så skal det hele kommunikeres klart og ens – både til frivillige og eventuelle lønnede medarbejdere.

For det andet skal man skabe roller til de episodiske frivillige. Overvej, om der ved særlige indsatser eller begivenheder er opgaver, som meningsfuldt kan løftes af frivillige, der ikke er en del af foreningen.

Hvis ikke, så tænk kreativt eller justér på noget, så episodiske frivillige kan være en del af opgaveløsningen.

Anerkend arbejdet, og find digitale svar
For det tredje skal det give mening, og man skal anerkende arbejdet. Gør det tydeligt, hvordan den kortvarige indsats hjælper, også i et større perspektiv – eksempelvis at julefesten ikke blot handler om en hyggelig eftermiddag den 24. december; den bidrager også til, at børn får samme oplevelser som andre børn, gode minder og nye fællesskaber. Og så skal arbejdet selvfølgelig anerkendes med taknemmelighed og skulderklap.

For det fjerde skal man gøre det nemt med digitale løsninger. På vores hjemmeside kan man skrive sig på taskforcelisten og blive kontaktet, når der er brug for frivillige til en afgrænset opgave.

Det virker godt for os. Brug sociale medier med opfordring om at dele og melde sig til. Link her til tilmeldingsformularer med spørgsmål om den enkeltes profil og ønsker.

Til nødherberget sidste år spurgte vi blandt andet ind til erfaring med målgruppen, sprogkompetencer og ønskede arbejdstider.

Skab fællesskab
Endelig skal man skabe fællesskab og gode hold. Fællesskabet betyder også noget for episodiske frivillige.

Husk navnerunden, og læg vægt på opgaveløsning i fællesskab. Skab teams med både nye og erfarne frivillige kræfter.

Etableringen af et nødherberg glider meget nemmere, hvis der er frivillige med, der har prøvet det før eller har faglig viden og erfaring med sig i rygsækken.

Vores erfaringer med episodiske frivillige er gode. Mange kommer igen i andre kortvarige indsatser eller som faste frivillige. Det gør de, fordi det har været meningsfuldt for dem at være en del af fællesskabet og gøre en forskel for andre.

Andre ser vi ikke igen. Men vi håber, at de går ud i verden med en god fornemmelse i maven og en tydeligere idé om, hvad frivilligt socialt arbejde kan.

Forrige artikel Globalt Fokus: En global klimakamp kræver et globalt ansvar Globalt Fokus: En global klimakamp kræver et globalt ansvar Næste artikel Det Økologiske Råd: Flyt fokus fra Gretas fletninger og over på hendes budskaber Det Økologiske Råd: Flyt fokus fra Gretas fletninger og over på hendes budskaber