Rødt kort til kræftforening, sladrehanke på nettet og en fixelance i gavepapir

UGEREVY: Trusler, sanktioner, chikane og sladreaktivisme. Jo, der skal ikke mangle noget i denne uges civile overblik. 

Politikere i København truer med at fjerne tilskuddet til Folkets Hus på Nørrebro efter uroligheder i januar. 
Politikere i København truer med at fjerne tilskuddet til Folkets Hus på Nørrebro efter uroligheder i januar. Foto: Mads Nissen/Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

Det er blevet mandag efter vinterferien, og her er et civilt overblik, du kan forlyste dig med, mens du plejer det ben, du brækkede på skiferien.

Og du kan godt belave dig på et halsbrækkende styrtløb gennem det civile Danmark. For vi har artige (og uartige) sager på programmet.

Først til et rødt kort – for nu at blive i sportsmetaforerne. Kortet blev uddelt til Forældre med kræftramte børn, som efter dommernes vurdering havde foretaget en række ulovlige tacklinger og i det hele taget udvist generel usportslighed.

”Vi har ikke længere tillid til, at Familier med kræftramte børn overholder Isobros etiske retningslinjer,” sagde formanden for indsamlingsorganisationernes brancheforening, Isobro, Tina Donnerberg til Altinget.

Den konkrete årsag til eksklusionen fra Isobro er uigennemskuelige regnskaber, men Jyllands-Posten har gennem længere tid oprullet en række sager om kritik af Familier med kræftramte børn. Formand for foreningen Kurt Hansen medgiver, at der har været uorden i regnskaberne.

”Vi indrømmer blankt, at vi i vores iver efter at gøre en forskel for tusindvis af kræftramte familier ikke har leveret det perfekte regnskab,” siger han i en skriftlig kommentar til Altinget, hvor han også lover bedre regnskaber i fremtiden.

Husspektakler
Og der er flere af de røde kort på bedding. Politikere fra Borgerrepræsentationen i København varsler et stop for støtten til Folkets Hus på Nørrebro. Og det vil i givet fald føre til lukning af huset. Årsagen til den politiske sabelraslen er en episode i januar, hvor islam-kritikeren Rasmus Paludan blev mødt med trusler og kasteskyts, da han ville interviewe deltagere i Venstreradikalt Stormøde i Folkets Hus, skriver TV 2 her.

Det vil borgmester for kultur og fritid Carl Chr. Ebbesen (DF) nu have undersøgt til bunds. Og et andet medlem af Borgerrepræsentationen Jens-Kristian Lütken (V) bebuder allerede nu, at sagen kan ende med en lukning af Folkets Hus.

”Venstre har hele tiden været imod at bruge kommunale kroner på Folkets Hus, eftersom det på ingen måde ser ud til, at de grundlæggende problemer er blevet løst – på trods af de mange millioner, som er blevet kastet efter huset. Vi synes ikke, der skal kastes flere gode penge efter dårlige. Hvis ikke man kan få løst problemerne, er det bedre at finde noget andet at anvende huset til,” siger Jens-Kristian Lütken til TV 2.

Khader og de fem generaler
Og han er ikke den eneste politiker, som gør sig i reprimander og trusler om sanktioner for tiden. Den konservative Naser Khader har gentagne gange advaret civilsamfundsorganisationer mod at politisere.

Senest har Naser Khader anført, at Folkekirkens Nødhjælp graver sin egen grav ved at kritisere den amerikanske præsident Donald Trumps såkaldte 'gag rule' – altså meldingen om et stop for enhver økonomisk støtte til organisationer, der beskæftiger sig med kvinders seksuelle rettigheder, prævention og abort.

Under Naser Khaders meldinger ligger en antydning om, at de civile organisationer også selv risikerer at miste deres funding, hvis de stikker de civile piber for langt ned i den politiske andedam. Og det tager hele fem generaler fra nødhjælpsorganisationer kraftigt afstand fra i et fælles indlæg i Kristeligt Dagblad.

”Det er med andre ord helt centralt for vores mandat – og for den opgave, som Naser Khader selv har været med til at give os – at vi deltager aktivt i samfundslivet,” skriver de fem i indlægget, som kan læses her.

De danske civilsamfundsorganisationer er ikke de eneste, der føler sig forfulgt. Det samme gør religiøse minoriteter verden over – og med rette. Derfor vækker det glæde, at udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) har rodet i gemmerne og fundet en ekstrabevilling på 3,3 millioner kroner til arbejdet med trosfrihed og støtte til religiøse minoriteter.

"Det er de rigtige toner,” siger generalsekretær i Dansk Missionsråd Jonas Adelin til Kristeligt Dagblad og fortsætter:

”Vi har sagt, at vi kan gøre en rigtig stor forskel for små midler, når det handler om religionsfrihed. I det lys er 3,3 millioner kroner et godt udgangspunkt."

Artiklen kan læses her, hvis du er abonnent.

I øvrigt, er du på udkig efter et nyt arbejde? Og er det ok, at der følger et par milliarder eller ti med?

Jamen så er der en ledig stilling i Billund, som måske er værd at studere, mens du alligevel sidder med gipsbenet oppe på puffen.

Det er Lego-fonden, som har indledt jagten på en ny direktør, efter at Hanne Rasmussen har valgt at sige op af personlige årsager.

Indtil hendes afløser er fundet, sidder Kasper Ottosson Kanstrup i direktørstolen, skriver Finans.dk her – bag betalingsmur.

Ungdommen nu om stunder
Og så til sladrehankene på internettet. For en ny forening, der kalder sig Pulterkammerets Aktivister, har påtaget sig den opgave at give uvorne møgunger, der deler nøgenbilleder af andre, en lærestreg. Det gør de cirka 35 aktivister ved at tjekke Facebook for deling af nøgenbilleder, dokumentere det og finde frem til synderens forældre. Og så får forældrene en høflig melding om, hvad deres afkom foretager sig på nettet.

Det afføder lidt forskellige reaktioner fra forældrene, fortæller stifterne, de to brødre Jan og Michael Lauritsen, til Berlingske. Nogle forældre svarer, at det vil de straks tage hånd om, mens andre er mindre samarbejdsvillige. I så fald melder sladreaktivisterne den unge til politiet, men de to brødre foretrækker at undgå at involvere lovens lange arm.

”På den her måde straffer vi de unge, men uden at det får konsekvenser for deres fremtid i forhold til en straffeattest, som det kunne få, hvis vi kontaktede politiet som det første,” siger Jan Lauritsen i artiklen her.

Og vi bliver hos de unge – denne gang hos de døgenigter, der slentrer fornøjet rundt i lediggang, der som bekendt er roden til alt ondt.

Ungdomsarbejdsløsheden skal bekæmpes. I hele Europa, faktisk. Og det skal ske gennem højskoleophold. Det er i hvert fald visionen hos den tidligere forstander for Højskolen Østersøen i Aabenraa, Peter Buhrmann.

På højskolen har han uddannet unge til at blive skibumser, og kombinationen af Grundtvig i ørerne og ski under fødderne har for mange af elevernes vedkommende ført til et job i den østrigske turistindustri. Så den model skal nu eksporteres til hele Europa, fortæller Peter Buhrmann til Flensborg Avis.

”Foreløbig er det planen, at vi søsætter den i Ungarn og Slovakiet, for her er ungdomsarbejdsløsheden helt utålelig, siger han.

Det skal ske gennem den nystiftede forening European Association of Folk High Schools, som også vil arbejde for at åbne den folkelige samtale. Og det står der mere om i artiklen her, som dog kræver abonnement til Flensborg Avis.

Fix & færdig
Vi slutter med en gave, der vækker undren på Vesterbro.

For her har socialudvalget i den forgangne uge vedtaget at forære det mobile stofindtagelsesrum, Fixelancen, til en frivillig forening, der løser sociale opgaver i København. Det skyldes, at den er blevet overflødig, efter at der er opført et mere permanent stofindtagelsesrum på Halmtorvet.

Nu skulle man så tro, at Fixelancen kunne trilles over til en anden bydel – for eksempel Nordvest – og gøre gavn for misbrugere på de kanter. Men nej, for med den firhjulede gave følger en klausul om, at den ikke må benyttes til stofindtagelsesrum. Det kræver nemlig en driftsoverenskomst med kommunen, og det er kommunen ikke indstillet på.

På Vesterbro sidder Fixelancens opfinder, Michael Lodberg, og ryster på hovedet.

”Det her er en kæmpe politisk langemand til stofbrugerne i de andre bydele,” siger han til Vesterbro Bladet.

Ugen, der kommer
Klør det under gipsen?

Hæng på lidt endnu. Vi skal nemlig lige kaste et blik på den uge, vi går ind i. Og det er en af de stille.

Torsdag morgen er der dog anledning til at besøge Nationalmuseet, når Fonden for Socialt Ansvar inviterer til konference om ambitioner og muligheder på det frivillige sociale område.

Der vil være oplæg fra blandt andre børne- og socialminister Mai Mercado (V) og direktør for Egmont Fondens Støtte- og Bevillingsadministration Henriette Christiansen. Hele herligheden begynder klokken 9.45.

Sådan. Nu er vi igennem det ugentlige overblik, og du kan humpe dig igennem resten af ugens dage.

Imens du gør det, indsamler vi mere stort og små fra civilsamfundet. Og så høres vi ved næste mandag.

Knæk og bræk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00