Sådan endte sag om foreningers strandede satspulje-millioner

BLØD LANDING: Efter halvandet år på pinebænken er sag om 20 foreningers tilbageholdte satspuljemillioner nu afsluttet. Og det blev en lykkelig udgang for langt de fleste ansøgere.

Efter halvandet år i uvished kan omkring 20 foreninger ånde lettet op: De tilbageholdte satspuljemillioner bliver nu udbetalt, og langt de fleste får de penge, de blev lovet tilbage i 2014.

"Jeg er så utrolig glad for, at den her sag er forbi, og at vi nu kan holde fokus på at hjælpe målgruppen," siger Camilla Lydiksen, der er direktør i ADHD-foreningen, som har ventet i spænding på afgørelsen.

En række foreninger har af to omgange måttet genansøge satspuljemillioner, som de tidligere har fået tilsagn om var deres. Den sidste pose penge på i alt 30 millioner er nu udbetalt, og det står klart, at kun Dansk Institut Mod Tortur (DIGNITY) har oplevet et massivt indhug med et tab på næsten 300.000 kroner.

Resten klarer stort set frisag, og det glæder Frivilligrådets formand Vibe Klarup.

"Det er selvfølgelig trist, at enkelte foreninger har mistet noget af deres støtte. Men overordnet er jeg tilfreds med, at sagen nu er afsluttet, og at alle projekter kan fortsætte. Og så må man formode, at Socialstyrelsen nu har så meget kontrol over puljestyringen, at vi ikke vil se lignende sager i fremtiden," siger hun.

Lovteknisk bøf ramte foreningslivet
Sagen om de strandede satspuljemillioner i Socialstyrelsen startede tilbage i januar 2016. Her studsede en række økonomichefer i ngo'erne over, at de ikke havde fået udbetalt de midler, de tilbage i 2014 havde fået tilsagn om var deres. Socialstyrelsen parrerede de mange henvendelser til hjørne, inden man i sommeren 2016 gav den nedslående melding: Man havde lavet en finanslovteknisk bommert og lovet organisationerne penge uden at afsætte midlerne korrekt på finansloven.

Dermed kunne styrelsen ikke udbetale pengene, og de omkring 20 foreninger skulle nu til at genansøge penge til projekter, der allerede var i gang. Selvom de alle var i besiddelse af et tilsagnsbrev, hvor det stod sort på hvidt, at de ville få dem udbetalt.

Første runde af genansøgninger blev afsluttet i slutningen af 2016, hvor en række organisationer fik skåret i deres støtte. ADHD-foreningen mistede 100.000 kroner, hvilket medførte hård kritik fra direktør Camilla Lydiksen.

“Den fejl, der virkelig er begået her, er ikke det juridiske, men at den har fået maksimal impact for alle de organisationer, der er afhængige af pengene,” sagde hun til Altinget.

Men sagen var langt fra afsluttet.

Hård kamp millionerne
De fleste projekter fortsætter nemlig i 2017, mange helt til 2018. Styrelsen stod derfor fast på, at det var nødvendigt med endnu en ansøgningsrunde.

Og anden runde så længe ud til at blive en gyser.

I foråret kunne Altinget fortælle, at op imod 200 nye ansøgere havde meldt sig på banen. Derfor frygtede mange, at nogle af de igangværende projekter ville miste støtte. De fleste foreninger klarede imidlertid frisag, som alligevel er alt andet end imponeret over Socialstyrelsens håndtering.

Og Camilla Lydiksen forventer, at styrelsen har lært af forløbet.

"Jeg vil ikke sige, at jeg har en forhåbning om, at den slags sager ikke gentager sig. Det synes jeg ærlig talt bør være en forventning. Det bør være det mindste, man kan forlange," siger hun.

DIGNITY har været en af sagens store tabere, og her er man også skarp i kritikken.

"Det har været et stærkt utilfredsstillende forløb, hvor vi har måttet genansøge og er blevet beskåret af to omgange," siger David Oehlenschläger, der er afdelingsleder i organisationen.

Det er endnu uklart, hvordan vil håndtere, at man får færre støttekroner, end man tidligere har fået stillet i udsigt.

"Virkeligheden er, at jeg på nuværende tidspunkt ikke ved, hvad det kommer til at betyde. Men 300.000 kroner er mange penge, så det får helt uundgåeligt konsekvenser," siger David Oehlenschläger.

Socialstyrelsen oplyser, at man modsat tidligere nu har fået afsat midlerne på finansloven, så der kan gennemføres flerårige projekter. Derfor vil det ikke være nødvendigt med endnu en genansøgningsrunde for 2018.

Sådan blev pengene fordelt efter genansøgningsrunden for 2017

Kilde: Socialstyrelsen

Forrige artikel Ny task force skal granske reglerne for frivillighed Ny task force skal granske reglerne for frivillighed Næste artikel Professor kritiserer regeringens civile taskforce Professor kritiserer regeringens civile taskforce