Debat

Selveje Danmark: Ny fondsmodel kan redde selvejende organisationer

DEBAT: Reglerne gør det svært at starte en selvejende nonprofit-organisation eller socialøkonomisk virksomhed. Løsningen bør være en ny fondsstruktur, som rummer fonde på velfærdsområdet og socialøkonomiske virksomheder, skriver Jon Krog.

Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jon Thorlacius Krog
Branchedirektør, Selveje Danmark

Forestil dig et Danmark, hvor forudsætningen for at starte en virksomhed var, at du enten skulle lægge 300.000 kroner i opstartskapital eller på forhånd kunne beskrive alle de omlægninger og produktændringer, du ville lave i dit firma de næste 15, 30 eller 75 år.

Resultatet ville formentlig være et Danmark stort set uden nogen form for erhvervsaktivitet. Derfor har vi da også på det private erhvervsområde sikret, at man kan komme i gang med sin virksomhed for stort set ingen ting.

Men når vi så taler om de selvejende nonprofit-organisationer og de socialøkonomiske virksomheder, så er det faktisk situationen. Man kan sige, at hvis du ønsker at starte en virksomhed, der arbejder med beskæftigelse for selv at tjene penge, så kan du komme i gang for en krone, ønsker du at gøre det nonprofit og af hensyn til almenvældet, så koster det 300.000.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Glædeligt at regeringen bakker op
Det siger sig selv, at den situation er fuldstændig uholdbar. I hvert fald hvis man i øvrigt mener, at vi som samfund vinder ved, at en række civilsamfundsdrevne organisationer driver forskellige velfærdstilbud, arbejder med socialt udsatte, udfordrer den offentlige sektor til kvalitetsudvikling og skaber mangfoldighed. Situationen er faktisk så uholdbar, at der bør skabes en permanent løsning meget hurtigt.

Af den årsag er det også meget glædeligt, at regeringen bakker op om, at der skal findes en løsning på problemet. Det arbejde vil vi i Selveje Danmark naturligvis gå både aktivt og konstruktivt ind i. Men det er også vigtigt, at vi finder en solid og holdbar løsning og ikke bare en lappeløsning. Vi har i Selveje Danmark en række medlemmer med mere end 100 år på bagen. Den løsning, vi finder, skal kunne holde i mange år.

 Man kan sige, at hvis du ønsker at starte en virksomhed, der arbejder med beskæftigelse for selv at tjene penge, så kan du komme i gang for en krone, ønsker du at gøre det non-profit og af hensyn til almenvældet, så koster det 300.000.

Jon Thorlacius Krog
Branchedirektør Selveje Danmark

En ny fondsmodel
Ser vi igen et øjeblik på det private erhvervsområde, så ser man hurtigt, at vi har valgt at skabe selskabsformer, der kan rumme alle de forskellige virksomheder – fra opstartsselskabet til en krone, over anpartsselskaber til aktieselskaber og en masse ind imellem.

På fondsområdet, der netop rummer de selvejende nonprofit-organisationer, har man intet valg. Nogle havner i et fastlåst fondslimbo. Andre skal finde 300.000 kroner i fondskapital for overhovedet at komme i gang.

Løsningen vil være, at vi skaber en ny fondsstruktur. Det kunne enten være som en ny selvstændig fondsstruktur, der kan rumme de selvejende fonde på velfærdsområdet og de registrerede socialøkonomiske virksomheder, eller ved at man indskriver dem i lov om erhvervsdrivende fonde, som en ny selvstændig form for erhvervsdrivende fond underlagt nogle andre krav, da netop disse fonde i forvejen er omfattet af et offentligt tilsyn. Enten et tilsyn i kommunerne, i Socialtilsynet eller i Erhvervsstyrelsen.

Om man vælger det ene eller andet, er mindre vigtigt. Men det er vigtigt, at vi kommer i gang, og derfor hilser Selveje Danmark regeringens anerkendelse af problemet meget velkomment. Vi er klar, når invitationen kommer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jon Krog

Branchedirektør, Selveje Danmark, Dansk Erhverv
cand.jur. (Københavns Uni. 1996), diplomleder (Danmarks Forvaltningshøjskole. 2009), MPA (CBS, 2016)

0:000:00