Stille Dage i Civilsamfundet

UGEREVY: I en ellers stille uge holder Ekstra Bladet liv i Morten Messerschmidts fondscirkus; der er et nyt skattesmæk på vej til fondene, og så er et længe ventet lovforslag omsider kommet.

Omsætningen i nødhjælpsorganisationer som Dansk Flygtningehjælp satte rekord i 2015 med 7,4 milliarder kroner. 
Omsætningen i nødhjælpsorganisationer som Dansk Flygtningehjælp satte rekord i 2015 med 7,4 milliarder kroner. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

De film- og litteraturkyndige – og det er størstedelen af jer, naturligvis – har allerede fanget henvisningen til Henry Miller og Jens Jørgen Thorsen, men overskriften er mere end bare en intertekstuel stiløvelse. For I har dælme ikke rørt meget på jer derude i civilsamfundet i den forgangne uge.

Om det er novembermørket eller finanslovforhandlingerne, der har sænket sig over jer, eller om der i virkeligheden finder et ekstravagant liv og leben sted bag de nedrullede gardiner – som i Clichy – vil vi ikke gisne om. Lad os i stedet tage hul på ugens udskejelser.

Og udskejelser i millionklassen er der tale om i den første historie. Med et stykke eksemplarisk revisorjournalistik kunne Ekstra Bladet mandag afsløre, at europæiske skattekroner er blevet hvirvlet igennem en pengekarrusel til det, Ekstra Bladet kalder DF's 'søsterparti' i Polen.

Det er sket igennem fonden MELD, mens Morten Messerschmidt sad i formandsstolen. I 2014 indgik MELD kontrakter for knap en million EU-kroner med firmaer, hvis direktører sendte omkring en fjerdedel af pengene videre til det polske parti.

Der er blandt andet tale om 70.000 kuglepenne til en værdi af en halv million kroner, skriver Ekstra Bladet her. Kuglepennene er i dag pist væk.

Millioner, milliarder
Og nu vi er ved fonde og millioner. Kan I huske skattesmækket til fondene for et år siden?

Nu kommer der et nyt, skriver Berlingske her.

Denne gang er udspringet en EU-dom, der har ramt en østrigsk fond, som har uddelt penge i strid med EU-reglerne om kapitalens frie bevægelighed. Det har givet rynkede pander i Skatteministeriet, som har vurderet, at vi står med den samme problematik i Danmark. Og for at rette op på det vil skatteminister Karsten Lauritzen (V) nu ændre på beskatningen af ikke-almennyttige uddelinger.

Teknikken i det hele er ret langhåret, men bundlinjen er, at fondene fremover skal betale omkring 200 millioner kroner mere i skat årligt.

Ligesom sidste år mener fondene, at Skatteministeriets lommeregnere er i stykker. Om de får ret i det, vil den nærmeste tid vise.

Og vi bliver i den pekuniære afdeling.

For pengene fosser ind i kassen hos bistandsorganisationerne. 7,4 milliarder kroner havde de i 2015 til at hjælpe verdens fattigste. Og det er rekord, skriver Altinget.

Omsætningen er vokset med 800 millioner kroner i forhold til året før, men stigningen sker på en trist baggrund, siger generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm.

”Det er jo egentligt tragisk, at vi lever i en verden, hvor der er så stor efterspørgsel på indsatser fra Dansk Flygtningehjælp. Men jeg er glad for, at vi kan være med til at løfte så stor en opgave,” siger han.

Og så til kommunerne ...
I kommunerne tilbyder tusinder af frivillige dagligt at give en hånd med. Men skulle de komme ud for en ulykke, er de – om man så må sige – på egen hånd.

Kommunerne har nemlig ikke haft lov til at tegne ansvars- og ulykkesforsikringer for de frivillige, men det retter social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) nu op på med et længe ventet lovforslag.

“Da det blev klart for mig, at kommunerne i dag ikke kan forsikre de frivillige i bred forstand, var det indlysende, at den hjemmel måtte vi skabe. For det er jo helt tosset, at det ikke kan lade sig gøre,” siger ministeren her til Altinget.

Og i Aarhus Kommune pønses der. Det er nærmere bestemt kommunens borgmester, Jacob Bundsgaard, der går rundt og pønser. Og det, han pønser på, er at kopiere Københavns Kommunes såkaldte demokraticharter.

”Jeg synes grundlæggende, at det er en god idé, fordi det gør det endnu tydeligere, hvad det er for et værdisæt, kommunen hviler på,” siger Jacob Bundsgaard.

Charteret er en to sider lang oplistning af demokratiske grundprincipper. Og dem skal de foreninger, der samarbejder med kommunen om antiradikalisering, skrive under på.

Det gør de fleste også. Men enkelte, heriblandt Islamisk Trossamfund og Rådet for Etniske Minoriteter, har sagt nej. Hvorfor kan I læse i artiklen her.

Også regeringen pønser på at stramme reglerne for kommunal støtte til foreninger. Men forslaget er uklart, mener Enhedslisten, som derfor har stillet hele 37 spørgsmål til kulturminister Bertel Haarder (V) om sagen, skriver Altinget her

Læsehunden og kanonen
Du har formentlig hørt om både læseheste og bogorme. Men kender du læsehunde?

Sådan en er Oscar, en australian shepherd på to år. Hans certificering som læsehund skyldes ikke, at han gnaver sig igennem en daglig murstensroman, men derimod at han hjælper børn, som har vanskeligt ved læsningen.

Oscar møder op på Greve Bibliotek sammen med sin ejer, Inge Stentzer, og lytter med, når børnene læser. Og det motiverer dem, skriver SN.dk i artiklen her.

Inge Stentzer fik certificeret Oscar, efter at hun læste en artikel på Facebook om Foreningen Læsehunde, der jo er en del af det blomstrende danske civilsamfund. Og netop foreningsliv & frivillighed er med på listen over de 20 værdier, som I kan stemme ind som en del af kulturminister Bertel Haarders (V) Danmarkskanon.

Læs mere om afstemningen her hos Kristeligt Dagblad. Og glem så ikke at stemme.

Ugen, der kommer
Mandag er der grundkursus i menneskerettigheder for civilsamfundsorganisationer. Det er Institut for Menneskerettigheder, som afholder kurset i deres lokaler på Wilders Plads i København. Og det begynder klokken 13. Og så gør de det i øvrigt igen fredag klokken 9 samme sted.

Onsdag står i fællesskabets tegn. Ved et event i Nørrebrohallen afvikler netværket Fællesskab på Tværs en masse aktiviteter og workshops med fokus på fællesskab. Det er gratis og foregår fra 16 til 20.

Og mere fællesskab. Torsdag klokken 8.30 afholder Dansk Friskoleforening, Efterskoleforeningen og Den Frie Lærerskole en konference om fællesskab som motivation. Det finder sted på Den Frie Lærerskole i Vester Skerninge.

Klokken 10 samme dag afholder Alternativet sit uformelle årsmøde, kaldet halvårsmødet, hvor frivillige og medlemmer kan bidrage med ideer og tanker. Det foregår på Rødkilde Gymnasium i Vejle.

Fredag afholder IT-Universitetet konferencen The Informed Citizen in Digital Society, hvor de moderne teknologiers rolle i demokratiet sættes til diskussion. Det foregår på IT-Universitetet i København.

A propos vores overskrift i denne uge: Skulle I være inspirerede til at kaste et blik på Jens Jørgen Thorsens 46 år gamle filmatisering af Henry Millers "Stille Dage i Clichy", kan I finde traileren her.

Anmelderne var henholdsvis forfærdede og begejstrede. ”Morally offensive. A portrait of human depravity,” skrev for eksempel The Catholic Bishops Board of Review. Og bedre teaser kan man næsten ikke få. 

God fornøjelse.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00