Civil taskforce kritiserer regeringens spareplaner: Vi vidste intet

MAVEPUSTER: Civil taskforce kritiserer, de blev holdt i uvished om, at foreningerne stod til at miste deres momsrefusion. Samtidig forsøger Roskilde Festival at øge presset på regeringen.

Medlemmerne af regeringens civilsamfunds-taskforce vidste intet om, at regeringen var på vej med et forslag om at fjerne foreningers ret til at få momsrefusion. 

Og det møder nu kritik fra flere repræsentanter i taskforcen.

"Jeg synes, man skulle have set på, hvad der kommer ud af taskforcens arbejde, inden man går ind og gør det sværere at være en frivillig forening," siger Ellen Bæk, som også er næstformand i Landsforeningen for efterladte efter selvmord.

Taskforcen mødtes torsdag aften for at lægge sidste hånd på deres anbefalinger til regeringens civilsamfundsstrategi.

Blandt de fremmødte var Red Barnets repræsentant, generalsekretær Jonas Keiding Lindholm. Han ærgrer sig over, at forløbet får sådan en afslutning.

"Jeg har engageret mig i taskforcen ud fra en klar forhåbning om, at regeringen ønsker at styrke området og forbedre vilkårene for civilsamfunds-indsatser - for derigennem at styrke velfærdssamfundet. Og så er det jo lidt af en mavepuster, at man i en parallel proces i forbindelse med finansloven har arbejdet med tanker om at forværre nogle af vilkårene for foreningslivet,” siger han.

Ifølge Frivilligrådet er timingen mærkelig, og man kan ikke forstå, at taskforcen har været holdt i uvished.

"Regeringen har nedsat en civilsamfunds-taskforce, som sidder og arbejder med rammebetingelser. Og på intet tidspunkt har vi været orienteret om, at man har tænkt sig at ændre på nogle af rammebetingelserne," sagde Vibe Klarup til Altinget onsdag.

Taskforcen er nedsat af børne-og socialminister Mai Mercado (V), og Altinget ville gerne have stillet spørgsmål til sagen om sløjfningen af foreningers momsrefusion. Men hun har ikke ønsket at medvirke.

Åbent brev fra Roskilde Festival
Utilfredsheden er dog også stor uden for taskforcen, koret af civile kritikere vokser dag for dag. Senest har Roskilde Festival torsdag sendt et åbent brev til regeringen.

Her angriber man skatteminister Karsten Lauritzens påstand om, at festivalen i strid med "den oprindelige intention" har tilkæmpet sig adgang til momsrefusion.

"Roskilde Festival er, forstår man, ikke almennyttig og velgørende. Intet kunne være mere forkert," lyder det i brevet, som er underskrevet festivalens administrerende direktør Signe Lopdrup.

Brevet er et svar på skatteministerens påstand om, at blandt andet festivalerne har været med til at udvande ordningen, som egentlig var tiltænkt sociale, sygdomsbekæmpede og humanitære formål.

Men kritikken er ramt forbi, mener festivalen, som gennem årene har har givet adskillige millioner til organisationer som Mødrehjælpen, Frelsens Hær, Dansk Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp.

"Vi lever op til vores formål ved at arrangere Nordeuropas største musik- og kulturfestival, Roskilde Festival. Og donerer hvert år hele festivalens overskud videre til almennyttige formål," fortsætter Signe Lopdrup i det åbne brev.

Ifølge brancheforeningen Danske Live er festivaler i princippet et event på linje med en landsindsamling eller en online-indsamling.

"Det er ligesom, når indsamlingsorganisationer kører en kampagne. Så koster det jo også noget, men i sidste ende donerer de et overskud til et velgørende formål," siger organisationsansvarlig Michael Nymann Folmer.

Forrige artikel Frustrerede frikirker: Regeringen mistænkeliggør vores sociale arbejde Frustrerede frikirker: Regeringen mistænkeliggør vores sociale arbejde Næste artikel Festival fejrer ny tendens: Borgerne tager det private initiativ tilbage Festival fejrer ny tendens: Borgerne tager det private initiativ tilbage