Tuborgfondet vil fremme nye måder at engagere sig på

NYSGERRIGHED: Tuborgfondet giver penge til Medborgerne og Ungdomsbureauet. “Vi er nysgerrige på deres metoder til at engagere unge på nye måder,” siger souschef Nanna Bang.

Ungdommens Folkemøde er et af de initiativer, der får gavn af, at Tuborgfondet er blevet nysgerrig på, hvad der kan engagere unge. 
Ungdommens Folkemøde er et af de initiativer, der får gavn af, at Tuborgfondet er blevet nysgerrig på, hvad der kan engagere unge. Foto: /ritzau/Sarah Christine Nørgaard
Carsten Terp Beck-Nilsson

Med to nye investeringer drager Tuborgfondet ud i ukendt territorium. Mens det klassiske foreningsliv er gennemlyst på kryds og tværs, er det, der med et kryptisk begreb kaldes ”det uorganiserede” eller ”det selvorganiserede”, stort set ubeskrevet. Og det gør Tuborgfondet nysgerrig.

”Vi vil gerne støtte op om nogle af de nye former for organisering, der kommer frem, fordi vi kan se, at især unge mennesker efterspørger nogle andre måder at organisere sig og deltage i fællesskabet på,” siger souschef og projektansvarlig i Tuborgfondet Nanna Bang.

Hun tilføjer:

”Ved at støtte de nye organiseringsformer kan vi få afprøvet nogle nye metoder: Hvor gode er de til at få inddraget nye typer af unge, og kan de bruges til at få flere mennesker med i de demokratiske fællesskaber?”

Vi skaber nogle rammer, så de unge, der har krudt i røven, bare kan boltre sig og folde sig ud.

Olav Hesseldahl
Engagementsdirektør, Ungdomsbureauet

Unge vil have indflydelse
Det er på ingen måde et opgør med det klassiske foreningsliv, fondet lægger an til. Tværtimod, bedyrer Nanna Bang.

”Vi synes, det er vigtigt, der er begge dele – både det klassiske foreningsliv og det nye,” siger hun og fortsætter:

Medborgerskab og det frivillige engagement er nogle værdier, der er helt centrale i vores samfund. 

Nanna Bang
Souschef, Tuborgfondet

”Det klassiske foreningsliv er stadig der, hvor flest danskere engagerer sig. Og det er jo positivt. Men når vi kigger lidt dybere i tallene, kan vi se, at de unge mennesker er mindst foreningsaktive og engagerede. Og vi kan se, at unge efterspørger nogle engagementsformer, hvor de bliver hørt, inddraget og oplever at få indflydelse på det, de engagerer sig i.”

Og det er vigtigt, at de rammer er til stede, pointerer Nanna Bang. For på den helt store klinge er det en samling af vores grundlæggende demokratiske værdier, der er i spil.

”Medborgerskab og det frivillige engagement er nogle værdier, der er helt centrale i vores samfund. De er vigtige for vores sammenhængskraft og for demokratiets udvikling. Som individ udvikler man sin demokratiske dannelse ved at bidrage og være en del af et fællesskab. Det er nogle stærke værdier, som vi gerne vil være med til at værne om.”

Jagten på de unge rollemodeller
De to nybyggere i foreningsdanmark, som Tuborgfondet i første omgang har valgt at støtte, er Medborgerne, der arbejder på at opbygge en borgeralliance på Nørrebro og Nordvest, og Ungdomsbureauet, der står bag Ungdommens Folkemøde.

Medborgerne modtager lidt over 1,8 millioner kroner, der skal gå til en målrettet indsats for at engagere de unge i kvarteret over de næste tre år. Håbet er at få skabt væresteder og fritidsaktiviteter, der udspringer af de unges egne ønsker.

Derfor vil Medborgerne ansætte en organiser, som skal finde nogle af kvarterets handlekraftige og iderige unge og udstyre dem med redskaber til at skabe udvikling i kvarteret.

”Vi vil samle 30 unge og lære dem om community organising på deres egne præmisser og på et sprog, hvor de ikke føler sig skolebænket og fremmedgjort. Og så håber vi på at skabe en sneboldseffekt, hvor vi finder nogle rollemodeller og meningsdannere, som kan trække andre unge med sig,” siger Andreas Lloyd, en af stifterne af Medborgerne.

Nanna Bang fortæller, at Tuborgfondet er interesseret i Medborgernes måde at mobilisere borgerne gennem foreninger og samarbejdspartnere, der allerede er etableret i kvarteret.

”Men grundlæggende er vi nysgerrige på, hvad det er for en handlekraft, de kan motivere til blandt unge i et af Danmarks fattigste områder,” siger Nanna Bang.

Rammer for unge med krudt i røven
Ungdomsbureauet er den anden af de to nyskabere, som Tuborgfondet har besluttet at støtte, nærmere bestemt med en lille million kroner.

Pengene skal dels gå til at udvide Ungdommens Folkemøde med en ekstra dag, dels til at udvikle Ungdomsbureauets organisation.

Folkemødets lørdag giver nogle muligheder for at tiltrække de unge, der ikke har tid til at være med på hverdage. Derfor satser Ungdomsbureauet på at stille rammer til rådighed, hvor unge selv kan lave opfindsomme demokratiaktiviteter, fortæller engagementsdirektør Olav Hesseldahl.

”Danske unge er verdensmestre i demokrati, fordi de ved – med hjernen – hvordan demokrati fungerer. Men de mangler måske en forståelse af, at de også kan smide deres hjerte i det og lave demokrati i stedet for at tænke demokrati,” siger han og fortsætter:

”Det er det, vi gerne vil have, der skal ske om lørdagen på Ungdommens Folkemøde. Vi skaber nogle rammer, så de unge, der har krudt i røven, bare kan boltre sig og folde sig ud.”

Ungdomsbureauet får også midler til at udvikle organisationen, så den kan udvikle sin forretning.

”Nu har vi i fire år hele tiden løbet efter det næste projekt, og det gør, at det hele bliver meget udviklingsorienteret. Men vi har brug for at stoppe op og tænke over, hvad vi har ophobet af viden over de fire år, og hvordan vi kan få det omsat i forhold til for eksempel at engagere unge, uddanne undervisere eller udvikle ungdomsråd i kommuner,” siger Olav Hesseldahl.

I Tuborgfondet ser Nanna Bang Ungdomsbureauet som et eksempel på forandringsagenter, hvis virke skal understøttes.

”Vi ser nogle unge, som har taget et initiativ, brænder for en sag og gerne vil være med til at rykke en generation og sætte ild i nogle debatter,” siger hun:

”Vi tror meget på ideen om den positive rollemodel, og det vil vi rigtig gerne støtte op om.”

Og måske er det netop her, det selvorganiserede og hverdagsaktivistiske har sin helt særlige berettigelse.

”Det selvorganiserede giver en god påmindelse om, at man ikke behøver at gøre tingene mere komplicerede, end de er. Man kan tage et initiativ i forhold til de udfordringer – men også det potentiale – der er i ens nærmeste omgivelser og skabe nogle nye energier,” siger Nanna Bang.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nanna Callisen Bang

Direktør, Etisk Handel Danmark
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2001)

0:000:00