V-lederes omgang med fonde og andre affærer fra et frostsprængt civilsamfund

UGEREVY: Hele to statsministre og deres fonde samt både rekorder og overstegne forventninger i det frivillige. Der skal mere end sibirisk kulde til at taget livet af det civile Danmark. 

To herrer med mere end politik tilfælles: De har begge stiftet en fond. 
To herrer med mere end politik tilfælles: De har begge stiftet en fond. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

Ah, kalenderen viser marts. Årets første forårsmåned. Smørgule erantis spreder lys over den mørke jordbund, mens vintergækkerne nikker kækt til alle forbipasserende. 

Og med vanlig sans for ironi har vinteren meldt sin ankomst.

Opmuntret af dage med snefald og de encifrede kuldegrader, der i vanligt anfald af journalistisk overentusiasme i medierne benævnes sibirisk kulde, er vi klar til den ugentlige rundflyvning af det danske civilsamfund. Sågar med globale glimt undervejs.

Og lad os starte med to V-statsministre, en tidligere og en nuværende. Fælles for dem, ud over det politiske tilhørsforhold, er, at de har stiftet fonde, der har til formål at gøre gavn i verden.

17. december sidste år stiftede Anders Fogh Rasmussen sammen med erhvervsmanden Fritz Schur og advokaten Klaus Søgaard fonden Alliance of Democracies Foundation. Det har Berlingske tidligere fortalt. Men hvad fonden egentlig skulle foretage sig, lå lidt hen i det uvisse. Det kunne Altinget så afsløre i ugen, der gik, hvor Anders Fogh Rasmussen i et interview fortalte, at fonden skal være hjemsted for en alliance af demokratiske lande, der kæmper for frihed og demokrati på verdensplan.

En af aktiviteterne bliver et årligt topmøde, der skal finde sted i København. Og hvis tingene går, som Fogh ønsker, skal det følges op af endnu et årligt topmøde, der skal samle de amerikanere, som stadig tror på et globalt, amerikansk lederskab.

"Min frygt er, at autokrater og terrorister vil trænge frem, hvis ikke verdens demokratier gør noget. Og her savner jeg lederskab,” siger Anders Fogh Rasmussen i artiklen og fortsætter:

"Når USA og andre demokratier trækker sig tilbage, efterlader vi et vakuum, der bliver fyldt ud af Putin, Kim Jong-un, Assad og alle de andre. Så jeg vil gerne styrke demokratiet ved at opbygge en alliance af verdens demokratier.”

Også en anden statsminister, den siddende nærmere bestemt, har fornemmelse for fonde. Og vi skal da ellers love for, at det er en strid vinterblæst, der står om hans fond, LøkkeFonden.

Spørgsmålet har været, om man kan købe sig adgang til statsministeren gennem donationer til LøkkeFonden. Og nu skriver Weekendavisen, at fonden ikke kun er alment velgørende, men at den også sælger ydelser til kommuner for flere hundrede tusinder kroner. For eksempel har Slagelse Kommune købt et kompetence- og udviklingsforløb til 750.000 kroner til fire af kommunens skoler.

Pengestrømmene fremgår ikke af fondens regnskaber og er heller ikke kendt i offentligheden. Det kan du læse mere om her i Berlingske.

Apropos fonde og blæst, så kunne end ikke en snestorm afholde hundredevis af frivillige fra at troppe op til Fondskonference18 i Vejen Idrætscenter sidste tirsdag.

På programmet stod værktøjer til at rejse penge fra fonde til foreningsarbejdet i seks jyske kommuner, som havde arrangeret konferencen i fællesskab. Og de 550 deltagere overgik langt forventningerne hos arrangørerne, som oprindelig havde været godt tilfredse med bare 300 tilmeldte.

"Så at vi nu stod i den situation, at vi måtte melde alt optaget med over 550 tilmeldte og knap 100 på venteliste, overgår vores vildeste forhåbninger, fortæller Mette Kuntz Jensen, fundraising-koordinator i Kolding Kommune, på vegne af arrangørgruppen til Kolding24.dk.

Og det var ikke de eneste forventninger, der blev overgået i Frivilligdanmark i den forgangne uge. For da tusinder af flygtninge i efteråret 2015 bankede på Danmarks døre, greb Røde Kors lejligheden til at invitere til samarbejde med Dansk Flygtningehjælp.

"Vi skal benytte civilsamfundet til at sikre, at der er en ven til alle flygtninge, der kommer til Danmark,” sagde generalsekretær Anders Ladekarl dengang til Altinget.

I dag kan vi så konstatere, at samarbejdet med Dansk Flygtningehjælp har resulteret i, at tusinder af danskere er blevet frivillige besøgsvenner til flygtninge.

Derudover har den fælles kampagne vist vejen frem, håber chef for frivilligafdelingen i Dansk Flygtningehjælp, Lone Tinor-Centi.

"Jeg håber virkelig, at det her er starten på et tættere partnerskab mellem Dansk Flygtningehjælp og Røde Kors på integrationsområdet," siger hun i artiklen her.

Også på andre måder sætter frivilligdanmark rekorder i disse tider. Antallet af landsindsamlinger har nemlig aldrig ligget højere. I år er der 12 af slagsen. Og næste år kommer der endnu en til, og dermed samler 13 organisationer ind i 2019 mod blot otte i 2015.

Den udvikling har medført en skærpet konkurrence om de frivillige ledere, som skal styre indsamlingerne lokalt, fortæller kommunikations- og indsamlingschef Claes Amundsen fra Dansk Flygtningehjælp.

"Vi skal arbejde langt hårdere end tidligere for at få hvervet det nødvendige antal koordinatorer,” siger han i artiklen her.

Inden vi springer til et nyt element i vores overblik, skal I lige have lov at hilse på vores nye klummeskribent Paul Natorp fra Sager Der Samler i Aarhus.

Han debuterede torsdag med en klumme, hvor han ridser op i fire punkter, hvordan kommunerne kan understøtte det initiativ, der rumler løs blandt borgere mange steder i landet.

For eksempel, konstaterer han, bør kommunerne rydde ud i de mange forskellige måder at give tilskud til civilsamfundet og i arbejdet med tilladelser til kulturelle arrangementer.

"Det er afgørende for et stærkt engagement, at kræfterne kan bruges på at gøre en forskel og ikke på kommunikation med myndigheder,” skriver Paul Natorp i klummen her.

Som noget nyt klatrer vi en tur op i det globale udkigstårn og kaster et blik ud i verden. For med en håndsrækning fra foreningen Sociale Entreprenører i Danmark kan vi fremover regelmæssigt give et par hurtige glimt fra det globale sociale erhvervsliv.

Og vi starter i England, hvor en ny rapport fra Social Enterprise UK blandt andet konstaterer, at små sociale virksomheder typisk er ledet af kvinder og/eller folk med anden etnisk baggrund end britisk. Jo større virksomheden er, jo højere er sandsynligheden for, at der står en mand i spidsen.

Der er også en del andre konklusioner i rapporten, som du kan finde her.

Og mere fra England. For den hollandske bæredygtighedsbank Triodos lancerer som den første bank i England sin egen crowdfunding-platform. Gennem den kan investorer sætte penge i virksomheder, der stræber efter at gøre en positiv social eller miljømæssig forskel. Der vil være krav om en investering på minimum 500 pund – i visse tilfælde bliver det også muligt at investere mindre. Det kan du læse mere om her.

Og i Cook County, det næststørste i USA, har sociale virksomheder netop fået en forlomme i forhold til deres konventionelle konkurrenter. Fremover vil de have en fordel i konkurrencen om offentlige ordrer, skriver Forbes Magazine.

”Det understøtter de sociale virksomheders økonomiske bæredygtighed. De får nu en politisk besluttet fordel,” siger Chicago-advokaten Marc. J. Lane her til Forbes.  

Er du sulten efter flere nyheder om socialøkonomi og beslægtede emner, kan du kigge forbi Sociale Entreprenører i Danmark.

Ugen, der kommer, byder på et par arrangementer, der begge finder sted tirsdag.

Og så er det alligevel en tilsnigelse, for Danmarks Læringsfestival begynder godt nok tirsdag morgen, men slutter først onsdag klokken 17. Der bliver debatter, workshops og oplæg en masse på festivalen, hvor 240 forlag, organisationer og producenter udstiller.

Festivalen foregår i Bella Center i København.

Tirsdag klokken 17 er der brætspil på agendaen, når DJØF afholder en kombineret spille- og debataften med Europa som tema. Først spilles der QuizzEuropa, hvorefter der er europadebat.

Spilleriet finder sted hos DJØF i Gothersgade 133 i København.  

Og således kom vi til vejs ende. Vi har lagt en bestilling ind på forårsvejr, men noget tyder på, at den er gået tabt i systemet. Så hold dampen oppe derude i det civile i den kommende uge. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00