Venskabslinjen vil nedbringe ensomhed blandt handicappede

ENSOMHED: Snart kan ensomme udviklingshæmmede ringe til Venskabslinjen. I den anden ende vil der sidde en anden udviklingshæmmet klar til at tale om stort og småt.

Første&nbsp;hold af frivillige er klar&nbsp;til at&nbsp;betjene Venskabslinjen, når den&nbsp;åbner op for ensomme med udviklingshandicap.<br>
Første hold af frivillige er klar til at betjene Venskabslinjen, når den åbner op for ensomme med udviklingshandicap.
Maria Neergaard Lorentsen

Torsdag den 12. september klokken 16 sidder Sandra klar ved telefonen, når Venskabslinjen starter op. Hun er nemlig blandt de frivillige telefonpassere hos den nyopstartede telefonlinje, der skal være med til at nedbringe ensomheden blandt udviklingshæmmede.

”Jeg vil gerne gøre en forskel og hjælpe andre unge, hvis de er kede af det eller ensomme. Jeg har selv prøvet at føle mig udenfor,” siger 29-årige Sandra, der sidste år blev frivillig hos Hverdagsaktivisterne.

Hverdagsaktivisterne, der står bag Venskabslinjen, er et projekt, der giver udviklingshæmmede mulighed for at finde fællesskab gennem frivilligt arbejde. Venskabslinjen er en del af projektet ”Nye veje til frivillige fællesskaber for mennesker med handicap”, der er finansieret af Velux Fonden.

Essentielt for Venskabslinjen er, at det er fra borgere med handicap til borgere med handicap. Det skaber et ligeværdigt forhold mellem samtalepartnerne.

Fakta
Venskabslinjen går i luften den 12. september og er åben hver tirsdag og torsdag fra 16:00 til 19:00. Hver gang vil to frivillige og en projektleder være til stede. Nummeret er 40 48 22 77.

Venskabslinjen er en del af projektet 
”Nye veje til frivillige fællesskaber for mennesker med handicap”, som er finansieret gennem en bevilling på 3,5 millioner kroner fra Velux Fonden. 
Projektet er et partnerskab imellem Frivilligcenter Vesterbro, Center for Selvstændig Bolig og Beskæftigelse og pårørendeforeningen Venner af Captum. På grund af Hverdagsaktivisternes gode erfaringer med frivillighed blandt udviklingshæmmede skal de stå for at facilitere Venskabslinjen.

”De kan sætte sig ind i det og kender rammerne i forhold til, hvilke handicap man kan have. Samtidig skal de være rollemodeller,” forklarer Mille Tindø, der er koordinator for projektet.

Høj ensomhed blandt handicappede
Flere af de frivillige telefonpassere forklarer, ligesom Sandra, at de er drevet af ønsket om at gøre en forskel og at hjælpe andre. Derudover vil de gerne være en del af en social gruppe, med et ”godt kammeratskab”, som flere af dem har beskrevet. De har nemlig selv prøvet at være ensomme.

Det er fantastisk, at udviklingshæmmede får nye muligheder for nemt at komme i social kontakt med andre. Det er noget nyt i sig selv.

Turid Christensen
Projektleder i LEV, Landsforeningen for udviklingshæmmede

Socialstyrelsen skønner, at der er omkring 50.000 udviklingshæmmede i Danmark. Blandt disse er ensomhed et udbredt problem, forklarer Turid Christensen, der er projektleder i LEV, landsforeningen for udviklingshæmmede.

”Mange mennesker med udviklingshandicap har få eller ingen sociale relationer. De bor på bosteder, hvor der selvfølgelig er kontakt til pædagogisk personale, men det giver noget helt andet at tale med ligesindede.”

Ensomheden blandt handicappede er langt højere end hos resten af befolkningen. En undersøgelse fra VIVE viser, at 40 procent af mennesker med et større psykisk handicap ofte eller meget ofte føler sig ufrivilligt alene. Blandt folk uden handicap er tallet knap 8 procent.

”Der er også sket en stigning i levealderen blandt mennesker med udviklingshandicap, hvilket er fantastisk, men det resulterer i, at flere og flere oplever, at de nære relationer såsom forældrene falder fra,” forklarer Turid Christensen.

Samtaler om seksualitet og sårbarhed
Før telefonpasserne bliver sat til at betjene Venskabslinjen, skal de deltage i et kursusforløb på Akademiet i Captum, hvor de vil blive uddannet i at tage telefonen, stemmeføring og andre praktiske ting. De taler også med en psykolog, som bringer en række emner op såsom seksualitet, ensomhed og sårbarhed, der bliver diskuteret i plenum.

”De frivillige skal have hjælp til, hvad det vil sige at have en samtale. Derfor har vi lavet et samarbejde med psykolog,” forklarer Mille Tindø.

På kurset spiller de frivillige også rollespil, hvor de skiftes til at have rollen som telefonpasser og den, der ringer op. På den måde lærer de om den gode samtale og at takle svære emner. Mille Tindø understreger dog, at det ikke er en rådgivningslinje, men et varmt og lyttende øre.

”De skal ikke rådgive om, hvad man skal sige til sin kæreste. Men hvis de har et godt råd til en aktivitet, må de selvfølgelig gerne give det. Vores største håb er, at de, der ringer ind, får øjnene op for, at der sker nogle ting, de kan deltage i. Vi håber, det kan få flere af de handicappede ud af hjemmet.”

Lige nu er tolv frivillige i gang med kursusforløbet, der foregår i to en halv time over seks torsdage, og der er flere på venteliste. Men ikke alle er egnede til at betjene telefonen, fortæller Mille Tindø:

”Vi må også være realistiske. Der er for eksempel dem, der ikke taler særlig tydeligt, eller dem, som lige nu ikke kan se ud over egen næsetip. Nogle vil bare tale og tale.”

Derfor holder projektlederne en indledende samtale med dem, som ønsker at bliver en del af frivilligteamet. Passer man ikke til telefonlinjen, er der mulighed for at blive en del af et af Hverdagsaktivisternes andre projekter.

Nye muligheder for digitale relationer
Venskabslinjen er ikke den eneste måde for ensomme udviklingshæmmede at få selskab på uden at skulle uden for hjemmet. Nye digitale muligheder er også kommet til.

”Vi er venner” er et socialt medie for udviklingshæmmede. Appen, der gik i luften den 10. juni, er hovedsageligt baseret på symboler, og kommunikationen foregår via video- og lydbeskeder. Efter to gratis måneders prøveperiode koster appen dog 69 kroner i måneden.

Turid Christensen, der er projektleder i LEV, er begejstret for de mange nye initiativer:

”Det er fantastisk, at udviklingshæmmede får nye muligheder for nemt at komme i social kontakt med andre. Det er noget nyt i sig selv.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00