Vestager vinder historiske sager mod Google og Apple
Efter årevis af tovtrækkeri og ankesager har EU-Domstolen endelig afgjort to sager om tech-giganters konkurrenceforvridende adfærd - både Google og Apple skal nu betale milliardbøder til EU.
Chris Lehmann
RedaktørMargrethe Vestager tager måske sin sidste store skalp fra en af de mest magtfulde og mest værdifulde virksomheder på kloden.
EU-Domstolen afgjorde tirsdag, at det var ulovlig statsstøtte, da den irske regering indgik særaftaler om selskabsbeskatning med Apple. Særaftalerne betød, at virksomheden betalte meget lidt skat i sin base i EU, Irland.
"Mens mange andre sagde, at skattedumping er uden for EU's kompetenceområde, så fastholdt Vestager, at der i realiteten var tale om indirekte, ulovlig statsstøtte. Det var slet ikke sikkert, at EU-Domstolen ville give hende ret til sidst. Men nu er det sket, og det er banebrydende," siger Altingets Europaanalytiker Thomas Lauritzen.
Apple skylder dermed 13 milliarder euro - næsten 100 milliarder kroner - i ubetalt skat til Irland, som EU-Kommissionen nu forpligter Irland til at opkræve.
Google skal betale 2,42 milliarder i bøde
Samtidig afgjorde domstolen, at Google skal betale en bøde på 2,4 milliarder euro (knap 18 milliarder kroner) for at favorisere sin produktsammenligningstjeneste Google Shopping over andre lignende tjenester.
Google har ifølge domstolen misbrugt sin dominerende position som søgemaskine til at opnå en fordel i konkurrencen mellem produktsammenligningstjenester.
Sagen om Apples skattebetalinger er principiel, fordi EU i princippet ikke kan bestemme over medlemsstaternes udskrivelse af skatter. Her mente Vestager og hendes team dog, at særaftalerne havde karakter af ulovlig statsstøtte, hvilket domstolen gav Kommissionen medhold i.
Begge afgørelser er endelige.
Dermed er der tale om en afgørelse med potentielt vidtrækkende konsekvenser for EU’s beføjelser på området. Domstolens beslutning betyder også, at Margrethe Vestagers eftermæle som en betydningsfuld konkurrencekommissær bliver cementeret.
"Lige fra første færd sagde Vestager, at hun ikke ville nøjes med at forvalte EU's konkurrenceregler, men også afprøve deres grænser og prøve at udvide mulighederne. Det var en satsning. Den endelige afgørelse i skattesagen om Apple viser, at den satsning er lykkedes," siger Altingets Europa-analytiker, Thomas Lauritzen til sagen.
Det er derfor, sagen er banebrydende, mener han, og den udgør et vendepunkt for Vestagers eftermæle.
"Der var opstået en fornemmelse af, at mens Vestager var en stjerne de første fem år, så var hendes opfattelse af tingene og hendes indflydelse blevet mindre i de senere år. Meget af det bliver fejet væk nu, fordi den her sejr er så væsentlig," fortsætter han.
"I dag er en stor sejr"
Det var en glad Margrethe Vestager, der tirsdag trådte frem foran pressen med sine to sejre i bagagen.
”I dag er en stor sejr for europæiske borgere og for skatteretfærdighed. Afgørelsen er en sejr for kommissionen, for det indre marked og for retfærdighed om skattebetalinger,” sagde ledende næstformand for EU-Kommissionen, Margrethe Vestager på et pressemøde efter dommen.
Omvendt lyder det i en skriftlig kommentar fra Google, at virksomheden er skuffet over afgørelsen. Virksomheden påpeger dog, at den har efterlevet afgørelsen i årevis. Det skriver virksomheden i en skriftlig kommentar udleveret af Googles presseafdeling:
”Vi er skuffede over domstolens afgørelse, som vedrører et meget specifikt sæt fakta. Vi foretog allerede de påkrævede ændringer tilbage i 2017 for at overholde Kommissionens afgørelse. Den tilgang har været vellykket i mere end syv år og genereret milliarder af klik for mere end 800 prissammenligningstjenester."
Opdateret kl 13:12 med citater fra Thomas Lauritzen.