Dødsfald: Fhv. P1-chef og højskoleforstander Finn Slumstrup (76)

DØDSFALD: En af Danmarks kulturpersonligheder gennem mange år, tidligere DR-chef og leder af Vallekilde Højskole, Finn Slumstrup, er død, 76 år gammel.

Finn Slumstrup
Finn Slumstrup (1941-2018) Forfatter, foredragsholder, fhv. formand, Grænseforeningen, fhv. forstander, Vallekilde Højskole, fhv. chef, DR P1

Tidligere P1-chef og højskoleforstander, forfatter og jazzkender Finn Slumstrup er pludseligt død, 76 år gammel.

Han var drivkraft i bevægelsen ”Oprør fra Udkanten”, som han var med til at stifte i 2014, fem år efter at han sammen med sin kone var flyttet fra en lejlighed i København til et byhus på Ærø.

Han gæstede Altingets tv-studie i december 2016, hvor han mente, at "kommunalreformen udgjorde "spidsen" af den centralisering, som Danmark har oplevet i de seneste år. Først med Venstre-regeringen i 2015 er der begyndt at blive ændret på tendensen." 

Ved Finn Slumstrups død var følgende tre citater fremhævet på hans hjemmeside:

"Jeg er fast overbevist om folkeoplysningens store betydning, og arbejder for at danskerne med generøsitet og selvbevidsthed bidrager til udviklingen af den globale landsby."

"Et samfund kan kun baseres på tillid, hvis der er en fundamental fælles forståelse af, hvad der er god moral og hvad der er målet med samfundet."

"Der er brug for at vende prioriteringen på hovedet. Kulturpolitik er ikke luksus, men et livsnødvendigt redskab, for at vi kan skabe og styrke et Danmark, vi gerne vil kendes ved."

Den lavmælte men indtrængende Finn Slumstrup var rundet af højskoleverdenen, hvis særlige folkelighed han selv mestrede. Han blev født i 1941 i Himmerland og uddannede sig senere til folkeskolelærer. Som forstander på Vallekilde Højskole trådte hans grundtvigske livssyn tydeligt frem. Han var nok mere rød end blå, men tolerance og åbenhed var først og fremmest hans ideologiske ståsted.

”Han havde altid den grundtvigske ånd omkring sig, og han bar den også med ind i DR,” siger radiovært og P1-medarbejder Anders Laugesen til Kristeligt Dagblad i anledning af dødsfaldet.

Han var ansat i DR, da Finn Slumstrup var chef for P1 fra 1991 til 1997 og blev siden kollega med ham, da Slumstrup forlod chefstolen for at blive programmedarbejder frem til 2007, hvor han gik på pension.

”Han var chef på en meget behagelig måde, og hans dybe dannelse og kulturforståelse gav os håb for den folkeoplysende tradition inden for radioen. Men han var også klar over, at han var oppe imod stærke kræfter og dybe kulturændringer, der trak i en anden retning,” siger Anders Laugesen.

Jazz var en anden vigtig facet af afdødes liv: Finn Slumstrup var selv aktiv jazzmusiker i sine yngre dage som trommeslager i en kvartet. Han har skrevet flere bøger om jazzens historie og var i de senere år en af de aktive kræfter blandt oprettelsen af Center for Dansk Jazzhistorie ved Aalborg Universitet. Han satte gerne LP-covers op på sin væg for at glædes over dem, som var de malerier.

Finn Slumstrup efterlader sin hustru Anne Mette Holstein og deres tilsammen fire voksne børn. 

rasmus@altinget.dk

Tilbage til navnenyt »

Prøv fødevarer gratis i 14 dage

  • Artikler
  • Debat
  • Politisk kalender
  • Spørgsmål og svar
Gratis prøveabonnement