For et år siden lå LMS i ruiner: Nu er der grøn smiley og overskud

TURNAROUND: Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade var i knæ i 2018 efter medarbejderflugt og massiv kritik af ledelsen. Her er historien om, hvordan direktør Laila Walther har vendt udviklingen sammen med medarbejderne.

Det var en forslået patientforening, Laila Walther overtog ansvaret for den 1. december 2018. 39 medarbejdere havde forladt foreningen i løbet af tre år. Generalsekretæren var fratrådt, og formanden for bestyrelsen havde trukket sig.

“De første to måneder var jeg usikker på, om vi ville overleve. Der var så meget mistillid og skepsis fra omverdenen. Jeg var virkelig nervøs for, at der var for meget, der skulle ændres, før det kunne blive godt,” siger Laila Walther.

Ærlighed har bragt os gennem krisen
Hun havde netop sagt farvel til sine 100 medarbejdere i Kræftens Bekæmpelse. Nu skulle Laila Walther finde vejen ud af krisen for Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade. Det skulle ske sammen med 20 ansatte, hvoraf under halvdelen havde været i organisationen i mere end et år.

Over en periode på et halvt år skrev Altinget en stribe kritiske historier om det dårlige arbejdsmiljø, der havde præget LMS. Nu har vi inviteret os selv på kaffe hos Laila Walther for at tale om, hvordan det er at styre en kriseramt forening ud på den anden side. Og det er ikke en dans på roser, fortæller direktøren.

“Jeg ved egentlig ikke, om det er klogt at fortælle, at jeg var i tvivl om organisationens overlevelse. Omvendt er det nok åbenhed og ærlighed, der har gjort, at vi er kommet igennem krisen,” siger Laila Walther.

Vi ville vise åbenhed
Der var allerede sat en positiv forandring i gang i løbet af de seks måneder, der var gået, fra daværende generalsekretær Steen Andersen Ledsager stoppede, til Laila Walther ankom. Den konstituerede ledelse havde fokus på medarbejdernes trivsel, og flere satspuljeprojekter var blevet godkendt. Så LMS var på vej i den rigtige retning.

Alligevel stod Laila Walther med en gevaldig dynge opgaver. Og de var alle sammen vigtige. En af de mest presserende var at vise omverdenen, at LMS ville åbne sig op og søge samarbejder.

Fonde havde sat LMS stolen for døren og ville se, at Laila Walther kunne skabe de nødvendige forandringer, før de ville have nye ansøgninger om projektstøtte. En projektstøtte, som vel at mærke er fundamentet under LMS' økonomi.

“Jeg prioriterede det højt at skrive til alle, jeg overhovedet kunne komme i tanker om, at jeg gerne ville ud at hilse på dem. Derefter spurgte jeg alle medarbejderne, hvem de syntes jeg skulle tale med. Vi skulle simpelthen fysisk åbne os op og vise, at vi ville andre – også dem, LMS tidligere ikke havde villet samarbejde med,” siger Laila Walther.

Kalenderen fuld af kaffemøder
I løbet af kort tid var Laila Walthers kalender fyldt med kaffemøder med organisationer, der indtil da havde været vant til at møde LMS med skepsis.

“Jeg understregede de samme ting ved hvert møde: Vi vil gerne lære jer bedre at kende, vi er en ny organisation i dag, vi er kun interesserede i mere samarbejde, vi skal lære af jer, og vi skal skabe viden sammen,” siger Laila Walther.

”Det var en satsning at bruge så meget tid på at komme rundt, men det var nødvendigt at vise en udstrakt hånd til alle interessenter på området.”

I praktik hos de andre
Ved hvert møde fremsatte Laila Walther et usædvanligt tilbud: Hun tilbød at gå i praktik i organisationen.

En sådan åbenhed havde hidtil været uhørt i LMS. Men Laila Walther ønskede at kunne henvise foreningens brugere til andre behandlingstilbud. Og det krævede, at hun kendte landskabet indgående, vurderede hun.

Et af de steder, hvor Laila Walther kom i en dags praktik, var på Bispebjerg Hospitals afdeling for spiseforstyrrelser.

“Det var fantastisk. De var sindssygt dygtige, og det er fagfolk, vi bare skal samarbejde med. Jeg var med til deres visitationskonference og sad og hørte dem drøfte, hvordan de arbejder med spiseforstyrrelser. De har en utrolig høj faglighed, så snart besøger de os for at gøre mine medarbejdere klogere på deres tilbud,” siger direktøren.

Laila Walther fortæller, at LMS for kort tid siden har fået penge fra Sundhedsstyrelsen til at lave et pårørende- og brugerinddragelsesprogram. Fagfolkene på Bispebjerg Hospital er allerede inviteret med i projektet.

En fælles indsats har bragt os videre
I dag har Laila Walther været direktør i LMS i ni måneder. I den tid har organisationen skabt en ny strategi, ændret sit image og fået bevillinger til støtte til pårørende, behandling af BED-ramte og undervisning af 50 kommuner i tidlig opsporing af spiseforstyrrelser og selvskade.

Derudover har LMS sammen med avisen Information modtaget penge fra TrygFonden til en medieskole, der skal klæde 16 tidligere spiseforstyrrede eller selvskadende unge på til at blive synlige i medielandskabet.

“Det er alle sammen projekter, hvor vi intensiverer samarbejdet med andre og sammen skaber værdifuld viden,” siger Laila Walther.

De mange projekter gør, at direktøren forventer, at foreningen kommer ud af 2019 med et lille overskud mod et underskud i 2018.

“Vi er videre, og det er en fælles indsats fra både bestyrelse, ledelse, medarbejdere og frivillige, der har gjort udslaget,” siger Laila Walther.

Grøn smiley fra Arbejdstilsynet
Ud over nye samarbejder, nye projekter og et økonomisk overskud kan Laila Walther også bryste sig med en grøn smiley fra Arbejdstilsynet. Før sommerferien kiggede Arbejdstilsynet forbi på kontoret for at se, om arbejdsmiljøet var blevet bedre i LMS.

“Vi vidste, at Arbejdstilsynet ville komme på et uanmeldt besøg. Jeg havde sagt til alle medarbejdere, at de bare skulle tale frit og sige, hvad de havde lyst til,” fortæller Laila Walther og fortsætter:

”Jeg var ikke på kontoret, da de kom forbi. Men med den grønne smiley kan vi nu roligt sige, at vi har overstået en periode af foreningens historie, der var rigtig svær.”

Vi gør alle sammen vores bedste
Altinget spørger, hvordan hun helt praktisk har skabt en bedre trivsel. Hun kigger lidt til siden og trækker vejret et par gange, mens hun trækker skuldrene op.

“Den gamle personalehåndbog var fyldt med alt muligt, man ikke måtte. Den smed vi ud, og så har vi sammen skrevet en ny. Strategien har vi også lavet sammen,” siger Laila Walther og flytter pegefingeren hen på en plantegning, der ligger lidt længere henne på bordet:

“Det her er vores nye lokaler i Valby, hvor vi snart flytter ud. Medarbejderne har selv været med til at indrette lokalerne. Jeg inddrager dem i det meste, og det fungerer rigtig godt.”

Kan det ikke være farligt at lade medarbejderne få så meget medbestemmelse?

“Der er ikke mange fejl, der er rigtig farlige. Det har jeg sagt meget tydeligt. Vi gør alle sammen vores bedste hver dag. Samtidig har jeg indført, at alle, der oplever udfordringer eller problemer, bare skal komme ind til mig. Du skal bare først komme, når du også har et bud på en løsning. Til gengæld vil jeg gerne have din løsning, og så tror jeg på den. Jeg plejer at sige: ’Jeg er ny, I er eksperterne’,” siger Laila Walther.

Også plads til de mindre perfekte sider
Direktøren har også et motto, som hun har forsøgt at præge organisationen med:

“Det skal være rart, det skal være travlt, og det skal være sjovt at gå på arbejde. Men ikke for travlt. Vi skal også have tid til at tale om, hvordan vi har det, og hvordan opgaverne går, og hvordan det går på hjemmefronten, hvis man har lyst til at åbne op for det,” siger Laila Walter.

Hun tror på, at jo mere hun erkender og taler om egne fejl, desto større respekt og tillid får hun fra andre.

“Jeg fortæller dem meget gerne om mine mindre perfekte sider. Da vi mødte ind efter sommerferien, talte vi om, hvad vi hver især havde lavet dagen før. Jeg sagde, at jeg søndag aften havde inviteret hele familien til grill for at hjælpe mig med at komme på arbejde dagen efter. For der er ikke nogen i hele verden, der synes, det er ret sjovt at gå på arbejde en mandag efter en ferie,” siger Laila Walther.

”Vi finder alle lynhurtigt gejsten, men vi må godt være ærlige om, at vi lige skal hjælpes i gang.”

LMS skal være en god ven

Hvor er LMS om fem år?

”Om fem år er vi blevet det sted i Danmark, hvor den nyeste viden og den bedste rådgivning om behandling findes. Vi er blevet et omdrejningspunkt for viden. Så har man en spiseforstyrrelse eller er selvskadende, er professionel eller pårørende, så tænker man, at LMS er en ven. En rigtig erfaren, dygtig og faglig ekspertven,” siger Laila Walther.

LMS skal også være stedet, hvor man naturligt henvender sig for at få viden om området.

”Og så er vi en organisation, som andre instinktivt ønsker at samarbejde med, fordi ingen er i tvivl om, hvad vores mission er,” siger Laila Walther.

Altinget har forsøgt at få en kommentar fra LMS' tidligere generalsekretær Steen Andersen Ledsager. Det har desværre ikke været muligt.

Forrige artikel Find inspiration til at lave jeres egne spilleregler for konflikthåndtering Find inspiration til at lave jeres egne spilleregler for konflikthåndtering Næste artikel LMS-direktør efter turnaround: Jeg gik i praktik hos konkurrenterne for at skabe samarbejder LMS-direktør efter turnaround: Jeg gik i praktik hos konkurrenterne for at skabe samarbejder
CBS-professor: Konkurrencestaten har utilsigtet givet civilsamfundet nyt liv

CBS-professor: Konkurrencestaten har utilsigtet givet civilsamfundet nyt liv

FORSKNINGSFORMIDLING: De seneste 30 år er et hav af reformer skyllet ind over Danmark og har sat velfærd på formler, som kan reguleres, effektiviseres og rammestyres. Presset på især kommuner har banet vejen for nye samarbejder mellem civilsamfund, det private og den offentlige sektor. Det betyder, at der eksperimenteres som aldrig før ude i det civile Danmark, siger CBS-professor Lars Bo Kaspersen.

Benspænd skal gøre den demokratiske samtale levende på Folkemødet

Benspænd skal gøre den demokratiske samtale levende på Folkemødet

FM20: Der er for lidt demokratisk samtale og for meget envejskommunikation på Folkemødet. Foreningen Folkemødet lancerer til januar en række benspænd, der skal udfordre vanetænkningen. Den Nationale Samskabelsesbevægelse er en af bidragsyderne. Her får I deres seks fif til, hvordan I kan genstarte den demokratiske debat med jeres Folkemøde-event.

Vil du have mere dialog og mindre monolog på Folkemødet? Følg disse ti råd

Vil du have mere dialog og mindre monolog på Folkemødet? Følg disse ti råd

FM20: Skal det hele bare være gak og løjer, før folk lytter? Bør du skele til køn og alder, når du sammensætter et panel? Og hvorfor er det en god idé at samarbejde med andre arrangører på Folkemødet? Kræftens Bekæmpelse og Mellemfolkeligt Samvirke (MS) giver her deres bedste råd til, hvordan du sammensætter et varieret og inkluderende program på Folkemødet.

Fundraising: 4 fif til at finde driftsmidler

Fundraising: 4 fif til at finde driftsmidler

STØTTEKRONER: Der er ikke nogen nemme smutveje, når offentlige midler tørrer ud, eller fonden klapper pengekassen i. Derfor må foreninger og ngo’er lære at sno sig for at skaffe midler til drift. Lea Gry von Cotta-Schønberg er ejer af Konsulenthuset Kontingens og underviser i fundraising. Her guider hun til alternative skattekister. 

Bikubenfonden: Driftsmidler er ikke længere et fyord

Bikubenfonden: Driftsmidler er ikke længere et fyord

For fire år siden satte Bikubenfonden en ny kurs. I bestræbelsen på at skabe varige forandringer for udsatte unge fordeler fonden i dag sine fondsmidler på færre projekter med længere levetid. Den nye strategi betyder, at samarbejdspartnernes udgifter til drift er noget, man taler åbent og ærligt om, siger chef for socialområdet, Sine Egede. 

Ekspert: Åbenhed er fondes pris for driftsmidler til civilsamfundet

Ekspert: Åbenhed er fondes pris for driftsmidler til civilsamfundet

FUNDRAISING: Hvis civilsamfundet ønsker fondes hjælp til at løfte driftsudgifter, må organisationerne indstille sig på mere involvering og åbenhed om, hvordan de forvalter deres midler. Sådan lyder rådet fra Birgitte Boesen, der har skrevet bogen 'Fonde i bevægelse', og som er indehaver af rådgivningsbureauet büroCPH. 

10 måder blockchain kan ændre civilsamfundet

10 måder blockchain kan ændre civilsamfundet

LISTE: Impact-investering, demokratisering af data og gratis velgørenhedsmidler. Altinget skaber her et overblik over de 10 mest iøjnefaldende muligheder, teknologien bringer med sig.

Blockchain er ingen mirakelkur – her er hvorfor

Blockchain er ingen mirakelkur – her er hvorfor

HYPE: Blockchain belaster klimaet, skaber udfordringer i forhold til privatlivslovgivning og sikrer ikke nødvendigvis mod menneskeligt fusk. Trods hypen er teknologien endnu præget af meget usikkerhed, fordi den endnu er på et tidligt stadie. Altinget gennemgår en række svagheder, du skal være opmærksom på. 

Forstå blockchain på tre minutter

Forstå blockchain på tre minutter

GUIDE: Har du styr på Smart Contracts, krypterede blokke og distribuerede netværk? Hvis ikke, så læs med, og lad os føre dig ind i en verden af blockchains − en teknologi, der måske vil revolutionere civilsamfundet.

Sådan fremtryller Unicef velgørenhedsmidler ud af det blå

Sådan fremtryller Unicef velgørenhedsmidler ud af det blå

DIGITALT TRYLLERI: En platform, hvor man kan donere kryptovaluta til fattige børn helt gratis og en digital møntenhed, hvor værdien bestemmes af gode gerninger. Læs med om de største udfordringer, Unicef har løst med blockchain.