5 råd fra Ældre Sagen, hvis du vil gøre noget for de ældre i coronakrisen

CORONAHJÆLP: Med Statens Serum Instituts udmelding om mindst et år med social afstand står de ældre i en særlig svær situation. Her er fem gode råd fra Ældre Sagen, hvis du overvejer at starte et initiativ, der skal hjælpe ældre gennem coronakrisen.

"Tænk lokalt, når du tænker nyt. Med lokale samarbejdspartnere såsom lokalafdelinger af større organisationer eller virksomheder har du personer, der er tæt på borgerne. Det er ofte lettere at gennemføre mindre lokale projekter, for det sker med mindre bureaukrati og hurtigere beslutninger." Lars Linderholm, underdirektør i Ældre Sagen
"Tænk lokalt, når du tænker nyt. Med lokale samarbejdspartnere såsom lokalafdelinger af større organisationer eller virksomheder har du personer, der er tæt på borgerne. Det er ofte lettere at gennemføre mindre lokale projekter, for det sker med mindre bureaukrati og hurtigere beslutninger." Lars Linderholm, underdirektør i Ældre SagenFoto: Ældre Sagen
Claus Nordahl

Begynd med en grundig research, tænk over sikkerhed og tryghed, og fokuser gerne på de ældres eget bidrag. 

Sådan lyder et par af rådene fra Ældre Sagens underdirektør, Lars Linderholm, til sociale iværksættere, der gerne vil gøre noget for de ældre i denne svære tid.

Skabertrang og flyvefærdighed
Lars Linderholm får dagligt henvendelser om initiativer fra ivrige ildsjæle, der foreslår nytænkende indsatser for de ældre. 

“Det er utrolig rart at se den skabertrang, der er hos både organisationer og privatpersoner i forsøget på at gøre noget for de ældre i den her krise. Der er mange fantastiske initiativer, som jeg inderligt håber kommer til at flyve,” siger Lars Linderholm. 

Civilsamfundets Videnscenter har derfor bedt Ældre Sagens underdirektør om at give fem gode råd til mindre initiativer eller lokale ildsjæle, der vil gøre noget for de ældre i en svær tid. De kommer her:

1. Begynd med en grundig research
Har du lyst til at tage initiativ til en indsats for ældre, så prøv at kigge rundt i lokalområdet og se, hvad der allerede er i gang. Der er flere steder, hvor ens initiativer skyder op, og det er ikke til gavn for nogen, hvis der er ti tilsvarende initiativer i gang på en gang. Det forvirrer dem, som skal have hjælp, men også dem, som gerne vil hjælpe. Så foretage en grundig research, inden du går i gang med at udføre din idé. 

2. Sammen er i bedst: Lav samarbejder
Ser du i din research nogen, der har gang i et interessant initiativ, som minder om dit, så er det måske en idé at slå sig sammen og samarbejde i stedet for at konkurrere eller lave lignende tiltag. I stedet for at fokusere på, at andre initiativer mangler netop din vinkel, så forsøg i stedet at få din vinkel adopteret i det allerede eksisterende initiativ. Der er brug for alle gode kræfter i denne krise, og det er ofte bedst udnyttet  i samarbejder. 

3. Tænk lokalt, og eksekver hurtigere
Hver dag får jeg mange henvendelser fra folk, der har fået gode ideer til at hjælpe ældre. Ophavsmændende til ideerne ønsker ofte, at Ældre Sagen videreformidler deres initiativer, eller at vi skalerer idéen op, fordi vores styrke er, at vi har kontakten til 900.000 ældre. Men at lave et landsdækkende initiativ kræver sindssygt mange muskler, og det er ikke altid, det virker efter hensigten. Så tænk lokalt, når du tænker nyt. Med lokale samarbejdspartnere såsom lokalafdelinger af større organisationer eller virksomheder har du personer, der er tæt på borgerne. Det er ofte lettere at gennemføre mindre lokale projekter, for det sker med mindre bureaukrati og hurtigere beslutninger. 

4. Sikkerhed og tryghed vejer tungt 
Udfordringen med tricktyve er ikke noget nyt, men de udnytter coronakrisen, og det er de ældre heldigvis opmærksomme på. De større organisationer som os selv kan tilbyde meget på den del. Blandt andet sikkerheden for, at den ældre får hjælp af en person, vi har screenet. Men der er en kæmpe stor vilje til at hjælpe hos andre end os, og det er eksempelvis nye borgerinitiativer, der opstår helt spontant. Her er det vigtigt at gøre sig de overvejelser, at det for mange ældre er utrygt, hvis der pludselig står en eller flere og banker på døren for at ville hjælpe. Mange ældre tager heller ikke telefonen, hvis det er fra et telefonnummer, de ikke kender i forvejen. Så overvej at vende den om, og lav et tilbud, hvor det er den ældre selv, der kan henvende sig. Så er de trygge ved, at de kan kontrollere, hvornår der er en, der ringer eller banker på. Tryghed er altafgørende for de ældre – særligt i denne tid. Derfor skal private initiativer være særlig opmærksomme på at sikre, at de personer, der melder sig som frivillige, ikke misbruger det gode initiativ. Og her kan det også hjælpe at operere lokalt, hvor det er lettere at screene og sikre identiteten på de frivillige. 

5. Fokuser på de ældres eget bidrag
Ældre Sagen er en del af initiativet 'ABC for mental sundhed', hvor mantraet for at opretholde den gode mentale sundhed er: Gør noget aktivt, gør noget sammen, og gør noget meningsfuldt. Under coronakrisen vil jeg anbefale ildsjæle med gode ideer til at kigge mere på, hvordan man kan få de ældre til selv at tage del i initiativerne. De behøver ikke bare sidde derhjemme og passivt bekymre sig eller modtage hjælp. De har i stedet brug for tiltag, hvor de kan bidrage og være en del af projektet. Det meningsfulde er utrolig vigtigt i en tid som denne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Linderholm

Underdirektør, Ældre Sagen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1996)

0:000:00