Afdæmpet festdag i krisens skygge

50 ÅR: Jonas Keiding Lindholms runde fødselsdag onsdag bliver noget mere rolig end oprindelig planlagt.

Den skulle have stået på reception i Altingets gård og restaurantbesøg med familien. Men midt i en virustid kan Jonas Keiding Lindholm, direktør for tænketanken Mandag Morgen og Altinget Arena, se frem til en noget mere afdæmpet fejring, når han i dag, onsdag, fylder 50: Receptionen er aflyst, og restaurantbesøget er afløst af en aften i hjemmet.

”Vi plejer at gå ud og spise på min fødselsdag. Nu bliver det i stedet hjemmebag og hjemmelavet mad,” siger Jonas Keiding Lindholm og tilføjer:

”Men det kan også noget.”

Et arbejdsliv i krisens tegn
Det er ikke første gang, en krisesituation kommer i vejen for festlighederne for den tidligere katastrofechef og forhenværende generalsekretær for Red Barnet. 

”Mit professionelle liv har i lange stræk rimet på kriser,” siger Jonas Keiding Lindholm.

Da et undersøisk jordskælv ramte Indonesien i 2004, var han i landet. Han befandt sig på grænsen til Burma i 2008, da en tropisk cyklon hærgede landet. Og da L'Aquila nær Rom i Italien året efter blev rystet af et stort jordskælv, var Jonas Keiding Lindholm den første internationale nødhjælpsarbejder på stedet.

”Jeg har i næsten 15 år beskæftiget mig med katastrofehjælp rundtomkring i verden. Og hvad jeg ikke har misset af mærkedage, bryllupper og andre begivenheder i bekendtskabskredsen, kan ikke tælles på to hænder.”

Så at hans egen fødselsdag foregår i coronakrisens skygge, stod nærmest skrevet i stjernerne.

”Det er karmaloven, der rammer. Sådan måtte det bare være,” siger Jonas Keiding Lindholm.

"Vi higer efter hinanden"
Han giver udtryk for, at dagen bliver en blanding af glæde over at være ved godt helbred og være sammen med sin familie og frustration over ikke at kunne hjælpe andre i en akut situation, hvor der er behov for det.

Som formand for foreningen Ombold er han ærgerlig over at have måttet aflyse den gadeidræt, der ellers er en social livline for udsatte og hjemløse landet over. Og han ser frem til den tid, hvor vi alle igen kan dyrke fællesskabet.  

”Er der en ting, der er gået op for store dele af Danmark allerede nu, så er det, hvor meget vi savner samvær og samtaler. Vi higer efter hinanden,” siger fødselaren og tilføjer:

”Der har nærmest aldrig været mere brug for at komme sammen og mødes og give hinanden en krammer, når vi forhåbentlig snart er på den anden side af det her.”

Forrige artikel Tuborgfondet sætter fem millioner af til fællesskaber under coronakrisen Tuborgfondet sætter fem millioner af til fællesskaber under coronakrisen Næste artikel Partier enige om økonomisk håndsrækning til hjemløse Partier enige om økonomisk håndsrækning til hjemløse
Sådan holder Aalborg Kommune hånden under sit foreningsliv

Sådan holder Aalborg Kommune hånden under sit foreningsliv

BEST PRACTICE: Forvaltningen i Aalborg Kommune fik hurtigt politisk opbakning til at komme økonomisk trængte foreninger og ngo’er til hjælp under coronakrisen. Lær her af, hvordan Aalborg Kommune tackler de udfordringer, covid-19 har medført for civilsamfundet.

Få dit ugentlige overblik over genåbning og corona-hjælp til civilsamfundet her

Få dit ugentlige overblik over genåbning og corona-hjælp til civilsamfundet her

OPDATERET GUIDE: Danmark åbner langsomt og gradvist. Men til en virkelighed, der fortsat ser anderledes ud end før, og som stadig udfordrer civilsamfundet på blandt andet økonomi. Her samler vi løbende gode svar og nyttige links, der kan hjælpe din organisation gennem coronakrisen. Guiden er senest opdateret 19. maj. 

Dansk Blindesamfund ringer til 7.000 medlemmer: “De skal vide, vi er der for dem”

Dansk Blindesamfund ringer til 7.000 medlemmer: “De skal vide, vi er der for dem”

DINGELING: Da Mette Frederiksen 11. marts lukkede Danmark ned, besluttede Dansk Blindesamfund at ringe til samtlige 7.000 medlemmer for at høre, hvad organisationen kunne gøre for dem. "De her samtaler er så værdifulde, at det er svært at sætte ord på," fortæller en regionskonsulent. Her er Dansk Blindesamfunds lavpraktiske håndtering af coronakrisen.

Lær for Livet: Udsatte børn får ekstra skolehjælp under coronakrisen

Lær for Livet: Udsatte børn får ekstra skolehjælp under coronakrisen

NYTÆNKNING: Når skoler lukkes som følge af coronakrisen, rammer det udsatte og anbragte børn hårdest. Med telefoniske livliner, bogpakker og en faglig styrkelse af de mentorer, der løbende følger børnene, har Læringsprogrammet Lær for Livet sat alle sejl til for at bevare kontakten og styrke skolegangen for alle børn og unge i programmet.

Trygfonden kaster redningskrans til sociale virksomheder i knibe

Trygfonden kaster redningskrans til sociale virksomheder i knibe

LÅNEGARANTI: Med en lånegaranti på 20 millioner kroner spænder Trygfonden et sikkerhedsnet ud under kriseramte sociale virksomheder. Det vil forhindre konkurser, men branchen har stadig brug for hjælp fra staten, mener Selveje Danmark. 

Ungdomstilbuddet KBH+ holder åbent, selvom dørene er låst

Ungdomstilbuddet KBH+ holder åbent, selvom dørene er låst

INSPIRATION: Med live-yoga, fjernundervisning i musikredigering samt indkøb og uddeling af store mængder hackysacks forsøger ungdomstilbuddet Askovfonden KBH+ at række ud til sin målgruppe under coronakrisen. På de virtuelle mødesteder bliver det hurtigt tydeligt, om det, du gør, virker eller ej, siger direktør Stine Hamburger.

Oxfam Ibis går live 1. maj

Oxfam Ibis går live 1. maj

INSPIRATION: Fælledparken i København bliver underlig tom, når kalenderen viser 1. maj. Men Oxfam Ibis har besluttet at holde fast i den gamle tradition om at mødes og fejre den internationale kampdag. Denne gang via telefoner, tablets og computere.

Gode råd: Kriser kræver klar kommunikation

Gode råd: Kriser kræver klar kommunikation

GUIDE: En krise stiller krav til god ledelse og klar kommunikation. Undgå at bevæge dig ud i spekulationer, og husk vigtige mellemregninger, lyder rådene blandt andet fra Kragelund Kommunikation, der har mere end 20 års erfaring i krisekommunikation.