Civilsamfundet får nyt gratis undervisningsunivers

UNDERVISNING: Civilsamfundets Videnscenter slår nu dørene op til et nyt online undervisningsunivers, hvor foreninger og organisationer kan finde gratis undervisningmateriale.  

Fra i dag er det muligt for din forening eller organisation at finde undervisningsmateriale og online kurser på Civilsamfundets Videnscenter. Materialerne bliver stillet gratis til rådighed, så medarbejdere, frivillige og ledere frit kan bruge dem som fagligt løft og inspiration. 

Undervisnings- og forskningsinstitutioner, civilsamfundsaktører og fagkonsulenter skaber enormt meget viden om de mange facetter af civilsamfundet. Den viden ønsker Civilsamfundets Videnscenter at bringe i spil ved at udvikle digitale undervisningsforløb og -materialer, der kan udvikle og styrke medarbejdere, frivillige og ledere i civilsamfundet. 

"Det er vores oplevelse, at gode folk i civilsamfundet har indsamlet masser af erfaring og viden om, hvordan man får hverdagen til at fungere. Og samtidig er der en skrigende efterspørgsel på kurser og uddannelse i at løse de udfordringer, der er helt særlige for civilsamfundet. Det paradoks forsøger vi at adressere ved at lave gratis online undervisningsmaterialer," siger Carsten Terp, redaktør for Altinget: civilsamfund.  

Efteruddannelse til foreninger med få ressourcer 
Carsten Terp håber, at materialerne i særlig grad vil blive til gavn for mindre foreninger uden de store budgetter til efteruddannelse. Det er ikke tanken, at Civilsamfundets Videnscenter selv skal producere store mængder undervisningsmateriale fra bunden, pointerer Carsten Terp. 

"Vores kongstanke er, at vi især skal udbrede det materiale, der allerede er produceret i så rigt mål. Vi håber, at vi ved at få materialet ud at leve kan øge værdien af det arbejde, organisationer, forskere og andre allerede har lavet," siger han og opfordrer samtidig aktører i civilsamfundet til at kontakte videnscentret, hvis de ligger inde med materiale, der kan være til gavn og glæde for andre.   

Første forløb handler om samskabelse 
Det første undervisningsforløb 'Samskabelse udfordrer foreningers uafhængighed' handler om de dilemmaer, som foreninger og organisationer møder, når de samskaber med offentlige myndigheder på flygtninge- og integrationsområdet, og hvordan disse dilemmaer udfordrer foreningers fortalervirksomhed og uafhængighed.

Undervisningsforløbet bygger på et treårigt forskningsprojekt, som Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC) ved Syddansk Universitet har gennemført. Målgruppen for forløbet er fagmedarbejdere, projektledere, frivilligledere og frivillige, der er involveret i samskabelsesprocesser. 

Målet med Civilsamfundets Videnscenters undervisningsunivers er at opbygge et digitalt klasseværelse, der rammer bredt blandt civilsamfundet. Nogle af undervisningsforløbene vil være praktisk løsningsorienterede, mens andre vil formidle forskning og teori. 

Målet er at fremme videndeling 
Civilsamfundets Videnscenter er støttet af Tuborgfondet. Målet med videnscenteret er at skabe større effekt af civilsamfundets arbejde ved at gøre viden, erfaringer og redskaber alment tilgængelige og derved være med til at styrke sektoren. Derfor er alle materialerne gratis. 

Hvis du vil være opdateret på udgivelse af nye undervisningsforløb, kan du tilmelde dig vores ugentlige nyhedsbrev gratis her. Civilsamfundets Videnscenter er sat i verden for jer, derfor vil vi meget gerne høre fra jer, hvis der er emner, som I ønsker, vi udvikler undervisningsforløb om – ligesom vi håber, at I vil dele jeres erfaringer, best practises og gode råd med hinanden i videnscenterets nye kommentarspor.  

Forrige artikel Civilsamfundets Videnscenter udvider Civilsamfundets Videnscenter udvider Næste artikel Hvordan efterlever ngo’er selv de gode intentioner? Vi har spurgt tre Hvordan efterlever ngo’er selv de gode intentioner? Vi har spurgt tre
Er de frivilliges engagement blevet mere episodisk og mindre stabilt? Vi er gået til forskningen for at finde svar

Er de frivilliges engagement blevet mere episodisk og mindre stabilt? Vi er gået til forskningen for at finde svar

FORSKNINGSFORMIDLING: Ifølge Center for Frivilligt Socialt Arbejde er andelen af faste frivillige faldet de seneste to år, mens den episodiske frivillighed er vokset. Hvis danskernes frivillige engagement er i forandring, kan det få store konsekvenser for foreningslivet. Vi har derfor fået to professorer til at se nærmere på, om der faktisk er en tendens. “Det er nemt at gå med den pessimistiske fortælling. Spørgsmålet er bare, om det er rigtigt, for der er en alternativ mulighed for fortolkning,” siger Lars Skov Henriksen. 

Projekthåndbog til unge kulturskabere: Sådan skaber du det gode projektteam

Projekthåndbog til unge kulturskabere: Sådan skaber du det gode projektteam

BOGGUDDRAG:"HACK DET!" er en projekthåndbog til unge kulturskabere, som beskriver, hvordan kulturprojekter bevæger sig fra A til Z. Bogen indeholder en række værktøjer til projektledelse, ideudvikling, organisering, markedsføring m.m. Her får du et uddrag fra bogen om, hvordan man skaber et godt projektteam. 

Projekthåndbog til unge kulturskabere: Sådan bliver du bedre til ideudvikling

Projekthåndbog til unge kulturskabere: Sådan bliver du bedre til ideudvikling

BOGGUDDRAG:"HACK DET!" er en projekthåndbog til unge kulturskabere og beskriver, hvordan kulturprojekter bevæger sig fra A til Z. Bogen indeholder en række værktøjer i forhold til projektledelse, ideudvikling, organisering, markedsføring med mere. Her får du et uddrag fra bogen med værktøjer til ideudvikling. 

Unge klimaaktivister får ny fond

Unge klimaaktivister får ny fond

NY FOND: Tøjvirksomheden Organic Basics vil øremærke en procentdel af deres millionomsætning til unge klimaaktivister. Civil ulydighed skræmmer os ikke, lyder det fra folkene bag den nye fond.

Trin for trin-guide til dig, som vil puste mere liv i din landsby

Trin for trin-guide til dig, som vil puste mere liv i din landsby

BYUDVIKLING: Danskerne flytter mod byerne, og mange landsbyer kæmper med affolkning og butikslukninger. Her får du en trin for trin-guide til, hvordan du kan forsøge at vende afvikling til udvikling ved at tromme landsbyen sammen og få organiseret jer.  

Fire gode råd til at skabe landsbyudvikling ved at tænke bæredygtigt

Fire gode råd til at skabe landsbyudvikling ved at tænke bæredygtigt

GRØN UDVIKLING: Bliv enige om, hvad bæredygtighed er for jer, og husk, at delebilsordninger og lokalproduceret mad skal gå hånd i hånd med social, økonomisk og kulturel bæredygtighed. Sådan lyder nogle af rådene fra Torup, som netop er blevet kåret som årets landsby 2019.

Sådan vendte Fejø fraflytning til tilflytning

Sådan vendte Fejø fraflytning til tilflytning

BEST PRACTICE: Lær af fejøboerne, som ved at stå sammen undgik skolelukning, fik bremset fraflytningen og skabt et blomstrende øsamfund, som hvert år siger velkommen til nye tilflyttere. 

Gode råd til et bedre samarbejde mellem ildsjæle og kommuner

Gode råd til et bedre samarbejde mellem ildsjæle og kommuner

FIK DU LÆST: Civilsamfundets ildsjæle oplever af og til, at kommunen taler et sprog, mens de selv taler et helt andet. Vi har derfor inviteret en række projektmagere og kommunale aktører til at give deres bedste råd til, hvordan samarbejdet kan blive endnu bedre. Denne artikel blev bragt første gang i september 2018. Nogle informationer er derfor et år gamle, men de gode råd holder stadig, derfor bringer vi den igen.

Steen Hildebrandt om civilsamfundet: Der er brug for simpel oprydning 

Steen Hildebrandt om civilsamfundet: Der er brug for simpel oprydning 

EFTERSYN: Indfør et årligt værdieftersyn på chefgangene i de danske civilsamfundsorganisationer, lyder opfordringen fra ledelsesekspert Steen Hildebrandt. Han efterspørger selvransagelse og et kritisk blik på ledelsesforhold og -kultur med hjælp fra uvildige eksperter.

Bosse: Vi skal turde lønne vores ngo-direktører ordentligt

Bosse: Vi skal turde lønne vores ngo-direktører ordentligt

LØNFORHØJELSE: Skal civilsamfundssektoren løftes, skal bestyrelserne lønne direktørerne bedre. Sådan lød den klare melding fra Stine Bosse, der i en paneldebat om ledelse i civilsamfundet hos Altinget ville have de danske ngo-bestyrelser til lommerne for at rekruttere gode ledere, som kan udvikle sektoren.

Sådan håndterer du paradokserne i frivilligledelse

Sådan håndterer du paradokserne i frivilligledelse

FRIVILLIGLEDELSE: Ledelse af frivillige er fyldt med paradokser, mener ErhvervsPhD ved Roskilde Universitet Jonas Hedegaard. Her er hans bud på, hvordan organisationer kan skabe mening og retning, når værdier, motivation og mål kan være i konflikt.