Det lærer du i undervisningsforløbet

MÅLGRUPPE & INDHOLD: Undervisningsforløbet “Sådan hjælper frivillige bedst flygtninge med at lære dansk” henvender sig både til dig, der allerede er frivillig, og til dig, der ønsker at blive det. Forløbets indhold, øvelser og værktøjer er baseret på erfaringer fra hele Europa.

Hvis du gerne vil lave frivilligt arbejde for flygtninge i det område, hvor du bor, kan du finde inspiration, gode råd og hjælp i dette undervisningsforløb.  

Målgruppe 
Undervisningsforløbet henvender sig både til dig, der allerede er frivillig, og til dig, der gerne vil være frivillig, men ikke ved, hvor du skal begynde. Det henvender sig til frivillige, der arbejder med en organisation, og til frivillige, der ønsker at organisere aktiviteter, der ledes af de frivillige selv. Forløbet er kort sagt for alle, der – uden at få løn for det – ønsker at give noget af deres tid til at støtte flygtninge i at lære dansk. 

Det får du ud af forløbet

  • Værktøjer, som støtter dig i at få mest muligt ud af dit frivillige arbejde, så det bliver så effektivt og nyttigt som muligt  
  • Overblik over nyttig viden om sprogtilegnelse
  • Metoder til at støtte flygtninge i at lære sprog
  • Øvelser, som giver dig mulighed for at reflektere over dine holdninger, færdigheder og tilgange  
  • Ideer til aktiviteter og innovativ sprogstøtte baseret på erfaringer fra hele Europa. 

Sådan bruger du undervisningsmaterialet  
Du kan tage hele undervisningsforløbet fra A til Z eller plukke de moduler ud, som du synes er mest relevante for dig netop nu. Det kan være en god idé med mellemrum at vende tilbage til undervisningsmaterialet eller dele af det, så din praksis bliver ved med at udvikle sig. 

Her kan du få overblik over indholdet i undervisningsforløbet og plukke de elementer ud, som er mest relevante for dig. 

Sådan er undervisningsforløbet blevet til   
Undervisningsmaterialet er baseret på materialer udviklet fra 2017-2019 i et samarbejde mellem Dansk Flygtningehjælp (Danmark), Caritas der Erzdiözese Wien (Østrig), CVO Volt (Belgien), EFA London (England) og Ibis (Tyskland).

Projektet er støttet af Den Europæiske Unions program Erasmus+ (se mere på www.volunteersinlanguagelearning.eu). Altinget har i samarbejde med Dansk Flygtningehjælp bearbejdet det danske undervisningsmateriale, og Altinget har det fulde redaktionelle ansvar for indholdet. 

Du finder den fulde danske version af undervisningsmaterialet på www.altomintegration.dk, der er din indgang til Dansk Flygtningehjælps viden om sprog og integration.  

Kom videre til første del i modul 1 her: Fire fordele ved at involvere frivillige i sprogundervisning af flygtninge

Eller vend tilbage til indholdsfortegnelsen her.

Forrige artikel Fire fordele ved at involvere frivillige i sprogundervisning af flygtninge Fire fordele ved at involvere frivillige i sprogundervisning af flygtninge Næste artikel Indhold i undervisningsforløbet: Sådan hjælper frivillige bedst flygtninge med at lære dansk  Indhold i undervisningsforløbet: Sådan hjælper frivillige bedst flygtninge med at lære dansk
Projekter skal turde tænke som virksomheder for at skabe forankring

Projekter skal turde tænke som virksomheder for at skabe forankring

FORANKRING: I civilsamfundet er man ofte så fokuseret på sin opgave, at man først tænker på forankring, kort tid før fondsmidlerne løber ud. Projekter skal se fremad og turde være mere som en forretning, siger organisatorer bag webinar om forankring.

“Digital terapi” gav DIGNITY nyt indblik i torturofres hverdagsliv

“Digital terapi” gav DIGNITY nyt indblik i torturofres hverdagsliv

BEST PRACTISE: Under coronakrisen omstillede DIGNITY, Dansk Institut mod Tortur, sine aktiviteter, så blandt andet terapiforløb kunne gennemføres digitalt. Det kom der en række uforudsete fordele ud af. Men digitale løsninger er ikke et quick-fix, lyder det også fra direktør Rasmus Grue Christensen. 

Sådan skaber du det gode digitale event

Sådan skaber du det gode digitale event

GODE RÅD: Med coronavirus som underliggende sundhedsrisiko kan vi ikke mødes, som vi plejer. Derfor flyttes civilsamfundets konferencer, workshops og andre faglige events over på digitale platforme. Anna Porse Nielsen, der er direktør i rådgivningsfirmaet Seismonaut og ekspert i oplevelsesøkonomi, giver her sine bedste råd til den digitale transformation. 

Sådan skabte Nordea-fonden nærvær og atmosfære på webinar

Sådan skabte Nordea-fonden nærvær og atmosfære på webinar

BEST PRACTISE: Da Nordea-fonden i sidste uge samlede forskere og fagfolk til et webinar om forældreskab, blev der bygget studie og investeret i en digital platform, der samler folk bag hver sin computerskærm. Også når coronavirus covid-19 engang er under kontrol, vil webinarer være et format, Nordea-fonden bruger. 

Sådan bekæmper du seksuel chikane i din organisation

Sådan bekæmper du seksuel chikane i din organisation

GUIDE: Den seneste tid har vist, at seksuel krænkende adfærd findes i alle brancher, og heller ikke civilsamfundet kan sige sig fri. Her fortæller chefkonsulent i Dansk Erhverv Tina Buch Olsson, hvad man som organisation bør gøre for at bekæmpe sexisme. 

 Forebyg sexisme og overgreb i ungdomsforeninger

Forebyg sexisme og overgreb i ungdomsforeninger

GODE RÅD: En ny TV2-dokumentar fortæller om gruopvækkende episoder, hvor unge kvinder er blevet krænket verbalt og udsat for fysiske overgreb på kurser, møder og ved fester i en række danske ungdomspartier. Har ungdomsforeninger styr på samværspolitikken? Dansk Ungdoms Fællesråd giver her svar og gode råd. 

Dansk Flygtningehjælp: Sexisme er stadig underrapporteret

Dansk Flygtningehjælp: Sexisme er stadig underrapporteret

SEXISME: Siden 2008 har Dansk Flygtningehjælp arbejdet målrettet på at forebygge og håndtere seksuelle overgreb i den store organisation, der forgrener sig til 40 forskellige lande. Men seksuelle krænkelser er stadig et underrapporteret problem, vurderer generalsekretær Charlotte Slente.

Prissammenligning: Find den billigste bank til din forening

Prissammenligning: Find den billigste bank til din forening

BANKGEBYRER: Der kan være flere tusinde kroner at spare ved at vælge den rette bank. I denne prissammenligning kan du finde bankerne med de laveste priser og få overblik over, hvilke gebyrer du især skal holde øje med.

5 ting at tænke over, før I vælger bank

5 ting at tænke over, før I vælger bank

GODE RÅD: Bankgebyrer kan svinge med mange tusinde kroner fra bank til bank. Det kan derfor godt betale sig at overveje, om jeres forening har valgt den rette. Her får I gode råd til, hvad I skal overveje, når I vælger bank.

Her er det gratis at oprette en foreningskonto

Her er det gratis at oprette en foreningskonto

BANKKONTO: Nogle banker tager tusindvis af kroner i oprettelsesgebyr. Andre gør det noget billigere. Her får du overblik over, hvor det er gratis at oprette en foreningskonto.