Det lærer du i undervisningsforløbet

MÅLGRUPPE & INDHOLD: Undervisningsforløbet “Sådan hjælper frivillige bedst flygtninge med at lære dansk” henvender sig både til dig, der allerede er frivillig, og til dig, der ønsker at blive det. Forløbets indhold, øvelser og værktøjer er baseret på erfaringer fra hele Europa.

(OBS: Det er mere end et år siden, denne artikel er blevet redigeret. Vær derfor opmærksom på, at dele af indholdet kan være forældet)

Hvis du gerne vil lave frivilligt arbejde for flygtninge i det område, hvor du bor, kan du finde inspiration, gode råd og hjælp i dette undervisningsforløb.  

Målgruppe 
Undervisningsforløbet henvender sig både til dig, der allerede er frivillig, og til dig, der gerne vil være frivillig, men ikke ved, hvor du skal begynde. Det henvender sig til frivillige, der arbejder med en organisation, og til frivillige, der ønsker at organisere aktiviteter, der ledes af de frivillige selv. Forløbet er kort sagt for alle, der – uden at få løn for det – ønsker at give noget af deres tid til at støtte flygtninge i at lære dansk. 

Det får du ud af forløbet

  • Værktøjer, som støtter dig i at få mest muligt ud af dit frivillige arbejde, så det bliver så effektivt og nyttigt som muligt  
  • Overblik over nyttig viden om sprogtilegnelse
  • Metoder til at støtte flygtninge i at lære sprog
  • Øvelser, som giver dig mulighed for at reflektere over dine holdninger, færdigheder og tilgange  
  • Ideer til aktiviteter og innovativ sprogstøtte baseret på erfaringer fra hele Europa. 

Sådan bruger du undervisningsmaterialet  
Du kan tage hele undervisningsforløbet fra A til Z eller plukke de moduler ud, som du synes er mest relevante for dig netop nu. Det kan være en god idé med mellemrum at vende tilbage til undervisningsmaterialet eller dele af det, så din praksis bliver ved med at udvikle sig. 

Her kan du få overblik over indholdet i undervisningsforløbet og plukke de elementer ud, som er mest relevante for dig. 

Sådan er undervisningsforløbet blevet til   
Undervisningsmaterialet er baseret på materialer udviklet fra 2017-2019 i et samarbejde mellem Dansk Flygtningehjælp (Danmark), Caritas der Erzdiözese Wien (Østrig), CVO Volt (Belgien), EFA London (England) og Ibis (Tyskland).

Projektet er støttet af Den Europæiske Unions program Erasmus+ (se mere på www.volunteersinlanguagelearning.eu). Altinget har i samarbejde med Dansk Flygtningehjælp bearbejdet det danske undervisningsmateriale, og Altinget har det fulde redaktionelle ansvar for indholdet. 

Du finder den fulde danske version af undervisningsmaterialet på www.altomintegration.dk, der er din indgang til Dansk Flygtningehjælps viden om sprog og integration.  

Kom videre til første del i modul 1 her: Fire fordele ved at involvere frivillige i sprogundervisning af flygtninge

Eller vend tilbage til indholdsfortegnelsen her.

Forrige artikel Fire fordele ved at involvere frivillige i sprogundervisning af flygtninge Fire fordele ved at involvere frivillige i sprogundervisning af flygtninge Næste artikel Indhold i undervisningsforløbet: Sådan hjælper frivillige bedst flygtninge med at lære dansk  Indhold i undervisningsforløbet: Sådan hjælper frivillige bedst flygtninge med at lære dansk
VELUX FONDEN: Personlige erfaringer skal spille større rolle i uddelinger

VELUX FONDEN: Personlige erfaringer skal spille større rolle i uddelinger

Et panel bestående af 11 personer, der selv har oplevet alvorlig psykisk mistrivsel, skal gøre VELUX FONDEN skarpere og mere præcise, når der skal uddeles projektmidler til nye indsatser. Panelet kan “forskubbe tyngdepunkter, vi ellers lægger vægt på”, siger programchef Vibeke Lybecker.  

Nødhjælp på speed: “Putin triggede vores retfærdighedsfølelse”

Nødhjælp på speed: “Putin triggede vores retfærdighedsfølelse”

Da Rusland invaderede Ukraine følte mange danskere et behov for at hjælpe. På Amager opstod et nyt initiativ, der i dag forgrener sig til indsamlinger, legegrupper og en butik, hvor ukrainske flygtninge kan forsyne sig med donerede varer. Læs her, hvordan private kræfter tog et lynkursus i nødhjælp.

Interessevaretagelse: Find de stærke cases og kom ud af starthullerne i tide

Interessevaretagelse: Find de stærke cases og kom ud af starthullerne i tide

En god interessevaretager kender de politiske positioner i et forhandlingslokale og ved, hvornår man skal slå til. Simon Nyborg er mangeårig rådgiver for Enhedslisten og har siden været ansvarlig for Mødrehjælpens politiske kommunikation. Han giver her fem svar på, hvordan du kan forbedre din organisations interessevaretagelse. 

Sådan fik gymnasieelever og Sex & Samfund ministerens øre

Sådan fik gymnasieelever og Sex & Samfund ministerens øre

Skolestrejke og live-streamet seksualundervisning var det sidste skub, der fik undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Teil (S) til at love seksualundervisning på ungdomsuddannelser. Sex & Samfund og Danske Gymnasieelevers Sammenslutning fortæller her om det forudgående politiske arbejde.

Peptalk: Civilsamfundets “superhelte” skal aktiveres i klimakampen

Peptalk: Civilsamfundets “superhelte” skal aktiveres i klimakampen

Spejderlederen, den frivillige fodboldtræner eller arbejdspladsens tillidsrepræsentant er alle mestre i at samarbejde, invitere nye ind i fællesskaber og få ting til at ske. Initiativet 70i30 vil aktivere civilsamfundets ildsjæle på vejen til en grønnere fremtid, siger direktør i DeltagerDanmark, Rune Baastrup. 

Sådan hjælper civilsamfundet den grønne omstilling på vej

Sådan hjælper civilsamfundet den grønne omstilling på vej

Når kriser rammer, trækker civilsamfundet i arbejdstøjet. Derfor er det helt naturligt, at det civile Danmark også går målrettet ind i klimakampen. Men hvad gør man strategisk, for at hjælpe et bæredygtigt mindset på vej, og hvad kan vi gøre her og nu i den nære hverdag? Et nyt katalog fra DeltagerDanmark og Tænketanken Concito giver inspiration. 

Nordea-fonden vil fremover vurdere projekters klimapåvirkning

Nordea-fonden vil fremover vurdere projekters klimapåvirkning

De overordnede uddelingsområder ligger tæt op ad de nuværende, men det tværgående krav om hensyn til især grøn bæredygtighed er nyt. Fonden er i proces med at finde ud af, hvordan den selv skal leve op til de nye skærpede krav, den stiller til ansøgerne