Det lærer du i undervisningsforløbet

MÅLGRUPPE & INDHOLD: Undervisningsforløbet “Sådan hjælper frivillige bedst flygtninge med at lære dansk” henvender sig både til dig, der allerede er frivillig, og til dig, der ønsker at blive det. Forløbets indhold, øvelser og værktøjer er baseret på erfaringer fra hele Europa.

(OBS: Det er mere end et år siden, denne artikel er blevet redigeret. Vær derfor opmærksom på, at dele af indholdet kan være forældet)

Hvis du gerne vil lave frivilligt arbejde for flygtninge i det område, hvor du bor, kan du finde inspiration, gode råd og hjælp i dette undervisningsforløb.  

Målgruppe 
Undervisningsforløbet henvender sig både til dig, der allerede er frivillig, og til dig, der gerne vil være frivillig, men ikke ved, hvor du skal begynde. Det henvender sig til frivillige, der arbejder med en organisation, og til frivillige, der ønsker at organisere aktiviteter, der ledes af de frivillige selv. Forløbet er kort sagt for alle, der – uden at få løn for det – ønsker at give noget af deres tid til at støtte flygtninge i at lære dansk. 

Det får du ud af forløbet

  • Værktøjer, som støtter dig i at få mest muligt ud af dit frivillige arbejde, så det bliver så effektivt og nyttigt som muligt  
  • Overblik over nyttig viden om sprogtilegnelse
  • Metoder til at støtte flygtninge i at lære sprog
  • Øvelser, som giver dig mulighed for at reflektere over dine holdninger, færdigheder og tilgange  
  • Ideer til aktiviteter og innovativ sprogstøtte baseret på erfaringer fra hele Europa. 

Sådan bruger du undervisningsmaterialet  
Du kan tage hele undervisningsforløbet fra A til Z eller plukke de moduler ud, som du synes er mest relevante for dig netop nu. Det kan være en god idé med mellemrum at vende tilbage til undervisningsmaterialet eller dele af det, så din praksis bliver ved med at udvikle sig. 

Her kan du få overblik over indholdet i undervisningsforløbet og plukke de elementer ud, som er mest relevante for dig. 

Sådan er undervisningsforløbet blevet til   
Undervisningsmaterialet er baseret på materialer udviklet fra 2017-2019 i et samarbejde mellem Dansk Flygtningehjælp (Danmark), Caritas der Erzdiözese Wien (Østrig), CVO Volt (Belgien), EFA London (England) og Ibis (Tyskland).

Projektet er støttet af Den Europæiske Unions program Erasmus+ (se mere på www.volunteersinlanguagelearning.eu). Altinget har i samarbejde med Dansk Flygtningehjælp bearbejdet det danske undervisningsmateriale, og Altinget har det fulde redaktionelle ansvar for indholdet. 

Du finder den fulde danske version af undervisningsmaterialet på www.altomintegration.dk, der er din indgang til Dansk Flygtningehjælps viden om sprog og integration.  

Kom videre til første del i modul 1 her: Fire fordele ved at involvere frivillige i sprogundervisning af flygtninge

Eller vend tilbage til indholdsfortegnelsen her.

Forrige artikel Fire fordele ved at involvere frivillige i sprogundervisning af flygtninge Fire fordele ved at involvere frivillige i sprogundervisning af flygtninge Næste artikel Indhold i undervisningsforløbet: Sådan hjælper frivillige bedst flygtninge med at lære dansk  Indhold i undervisningsforløbet: Sådan hjælper frivillige bedst flygtninge med at lære dansk
Borgerdrevet købmand skal være Feldballes bankende hjerte

Borgerdrevet købmand skal være Feldballes bankende hjerte

Med et unikt forretningskoncept slog købmandsbutikken Kooperativet på Syddjurs dørene op i sensommeren. Coop, lokale mikroproducenter og frivillige kræfter er hovedingredienserne i en ny butiksform, der arbejder for bæredygtighed og et styrket lokalsamfund. 

Sådan laver du en kooperativ virksomhed

Sådan laver du en kooperativ virksomhed

Få en bæredygtig idé, byg et fællesskab og krydr med en god portion optimisme og stædighed: Kooperationen, der er  arbejdsgiver- og interesseorganisation for kooperative og socialøkonomiske virksomheder, fortæller her, hvordan I starter en virksomhed drevet i fællesskab med andre.

Kommuner investerer i foreningsudvikling

Kommuner investerer i foreningsudvikling

DGI's hovedorganisation har besluttet at indgå endnu flere strategiske samarbejdsaftaler med landets kommuner. Som en udløber af den ambition spirer en tendens frem med professionelle foreningsudviklere finansieret delvist af kommuner. DGI Østjylland fortæller her om deres erfaring med foreningsudviklere.

Lær af andelsboligforeningen SABs grønne rejse

Lær af andelsboligforeningen SABs grønne rejse

En køreklar og detaljeret strategi er det vigtigste værktøj for at omstille en boligforening i en bæredygtig retning, mener formand for Sønderborg Andelsboligforening, Vivian Engelbredt.

Boligforeninger: Kom godt i gang med den bæredygtige omstilling

Boligforeninger: Kom godt i gang med den bæredygtige omstilling

Sønderborgs almene boligforeninger er midt i processen med at omstille deres boligmasse til en mere energivenlig og bæredygtig version. Her deler Torben Esbensen, rådgivende ingeniør bag projektet, ud af erfaringer og giver råd til, hvordan din boligforening kan følge det grønne fodspor.

Trækker det op til uvejr? Sådan bremser du en ulmende mediestorm

Trækker det op til uvejr? Sådan bremser du en ulmende mediestorm

Som organisation i civilsamfundet lever man i høj grad af sin egen troværdighed, og en alvorlig mediesag kan koste både medlemmer og samarbejdspartnere. Bliv klogere på mediestorme, og hvordan du bedst bremser en krise, inden den gør stor skade.

Når stormen brager: Her er din tjekliste

Når stormen brager: Her er din tjekliste

Når en mediestorm rammer, står din organisation i en alarmsituation, der kræver øjeblikkelig handling. Her har du kommunikationsekspert Henrik Kragelunds tjekliste til, hvordan du hurtigt kommer på den anden side af krisen.

Guide: Sæt aftryk på kommunalpolitikken

Guide: Sæt aftryk på kommunalpolitikken

Civilsamfundsorganisationer har et uudnyttet spillerum, og med kommunalvalget lige rundt om hjørnet, kan det give god mening at arbejde med at få mere indflydelse på den lokalpolitiske dagsorden. Det siger Maria Steno, medforfatter til bogen 'Lokal Lobbyisme'.

Skab lokale forandringer: Lær af naturelskerne i Furesø

Skab lokale forandringer: Lær af naturelskerne i Furesø

Man kan tage ved lære af Danmarks Naturfredningsforening i Furesø, når det kommer til at arbejde lokalpolitisk. De har i samarbejde med lokale ildsjæle og Furesø Kommune startet initiativet Vilde haver, som skal sikre mere biodiversitet.