Få overblik over de nye tiltag på årets Folkemøde

POLITISK FEST: I år har Folkemødet flere arrangører, færre events, en ungdomsscene og syv temaområder. Læs mere om de nye tiltag her.

Så er det igen blevet tid til årets pilgrimsfærd for politikere, ngo’er, virksomheder og medier.

Folkemødet 2018 skydes i gang torsdag i Allinge på Bornholm – men hvordan adskiller årets politiske fest sig fra tidligere år?

Det har Altinget: civilsamfund spurgt Katrine Nielsen om. Hun er kommunikations- og programchef for Foreningen Folkemødet, som udvikler og afholder Folkemødet på Bornholm.

Alliancer skal rydde ud i gentagelser
Glade gæster og politisk debat er kendetegnende for ethvert Folkemøde. Men i år er der også fokus på antallet af events. Den ottende udgave af Folkemødet har nemlig fået flere arrangører, men færre events. Sidste år bød Folkemødet på knap 3.300 events. Det tal ligger i år på cirka 3.000. Det dalende udvalg af events skal dog, ifølge Katrine Nielsen, ikke ses som noget dårligt. Arrangører med samme interessefællesskaber er nemlig i højere grad begyndt at gå sammen for at afholde debatter og workshops.

”Alliancerne er en klar tendens i år. Tidligere deltagere har påpeget, at mange af arrangørerne afholder debatter, der minder om hinanden. Det har vi nu taget konsekvensen af,” indleder hun og fortsætter:

”Vi ser meget positivt på tendensen med alliancer, da de fælles workshops og debatter skaber større kvalitet,” siger Katrine Nielsen.

Håbet er, at Folkemøde-alliancerne kan være med til at skabe større samarbejde på tværs af organisationer, ikke kun på Folkemødet, men også i hverdagen.

“Vi håber på, at alliancerne på sigt kan gå hen og udgøre en del af det samlede strategiske arbejde for en organisation,” siger Katrine Nielsen og påpeger, at en “Folkemøde-flirt” på den måde kan være med til at skabe værdi hele året rundt.

Sig goddag til syv temaområder
En anden ting, der bliver noget anderledes fra sidste års Folkemøde, er de syv nyoprettede temaområder på festivalkortet. Blandt temaerne findes 'Fremtiden', 'Mad og Meninger', 'Camp Justice' og 'Liv og Sjæl'. Formålet med temaerne er at give publikum noget at navigere efter og dermed få hul på det enorme program for de fire dage på Bornholm. Temaernes navne indikerer, hvad du kan forvente at møde, og temaområderne er markeret med store porte og farveopdelt på et kort over pladsen.

Camp Justice samler eksempelvis arrangører inden for retsvæsenet. Det er blandt andet politi og domstole, men også hjemløse, Amnesty International og Institut for Menneskerettigheder er at finde i dette område.

”Vi har blandet arrangørerne lidt her, så det ikke bliver alt for velfriseret. Folkemødet skal netop skabe debat på tværs af skel såsom magten og folket, og de hjemløse og Amnesty ser vi derfor som positive forstyrrelser,” siger Katrine Nielsen, kommunikations- og programchef for Foreningen Folkemødet.

Ungdommen er fremtiden
Som noget andet nyt i år finder du 'Ungdomshøjen', hvor unge mennesker arrangerer events på scenen. Det er blandt andet Højskolerne, DUF og Efterskoleforeningen, som har taget initiativ til scenen.

”Unge eksperimenterer med nye debatformer, og de kan derfor inspirere os gråhårede. Samtidig er det vigtigt, at unge ser og oplever samfundsdebatten. På Ungdomshøjen kan de føres sammen og skabe rammerne for det,” fortæller Katrine Nielsen.

Scenen Ungdomshøjen ligger naturligvis i temaområdet 'Fremtiden', tilføjer hun.

Foruden ungdomsscenen har Folkemødet også oprettet en ledelsesscene, hvor blandt andet Lederne, Djøf og Mandag Morgen er gået sammen om arrangementer om ledelse på flere niveauer.

Hvis du vil være helt opdateret på Folkemødet, kan du desuden downloade appen ”Folkemøde 2018”, som giver dig et godt overblik over pladsens mange politiske herligheder.

Forrige artikel 30-årige Danielle: “Fælleshaverne får mig til at blive i en almen bolig” 30-årige Danielle: “Fælleshaverne får mig til at blive i en almen bolig” Næste artikel Roskilde Festival: Vores samarbejde med foreningerne skal ændres fundamentalt Roskilde Festival: Vores samarbejde med foreningerne skal ændres fundamentalt