Fra frivillig til professionel: Lær af Danmarks første foreningsudvikler

Med ønsket om at blive bedre til at favne unge og udnytte det fulde potentiale i Beder-Malling Idrætsforening (BMI), blev ildsjæl Christine Winding-Lauritzen ansat i en delt stilling mellem DGI Østjylland og BMI. Hun fortæller her om sit arbejde.

Idrætscentret Egelund er nærmest Christine Winding-Lauritzens andet hjem. Det var i foreningslivet, hun lærte at sende lette fjerbolde ned i baghånden på modstanderen og senere selv blev træner. Da hun som voksen senere flyttede til Malling, var det i idrætscentret, hun tog initiativ til Café Klubånd, der er drevet af frivillige kræfter (hende selv inklusiv).

I dag har hun som Danmarks første foreningsudvikler kontor i det fællesskab, der har fulgt og præget hende, siden hun var barn.  

“Jeg er egentlig statskundskaber, men samtidig er jeg opvokset i foreningslivet og jeg kender de dynamikker og den kultur, der rører sig. Det, at jeg bor lokalt, kombineret med at jeg er på fornavn med rigtig mange i foreningen, betyder, at jeg har et godt ståsted for at lave de forandringer, vi gerne ville,” fortæller Christine Winding-Lauritzen.  

Katalysator for nye ideer

Ideen med en foreningsudvikler udsprang som et ønske om at styrke fællesskabet på tværs af BMI's afdelinger, der blandt meget andet tæller en svømmehal, et fitnesscenter, udendørs fodboldbaner og indendørshaller. Hun, DGI Østjylland og bestyrelsen i foreningen kunne se, at der var et stort uudnyttet potentiale. Visionen var også, at BMI i endnu højere grad skulle være et sted, hvor flere børn og unge havde lyst til at være. 

Kigger man alene på paletten af aktiviteter i Beder-Malling Idrætsforening, har Christine Winding-Lauritzen sat et tydeligt aftryk. Ved siden af de klassiske sportsgrene som håndbold, fodbold og svømning, kan man finde mere utraditionelle aktiviteter på programmet. Brætspil, orienteringsløb, esport og disc golf er blot nogle af de tiltag,  Christine Winding-Lauritzen har været støttehjul på.  

“Jeg oplever, at jeg bliver en katalysator. Folk, der gerne vil sætte noget i gang, ved, at de skal henvende sig til mig, og at jeg hjælper til på sidelinjen. Når man på den måde har et kontaktpunkt, så bringer det et væld af spændende aktiviteter frem i lyset. Der er simpelthen kortere fra tanke til handling, når der er en person, der kan trække i trådene.” 

Samarbejde med skoler, erhvervsliv og andre lokale ildsjæle

BMI lavede i samarbejde med DGI en handleplan med konkrete mål, som man gerne ville nå. Ud over at sætte en masse nye aktiviteter på programmet, handler arbejdet også om at række ud til andre aktører i lokalområdet. Det betyder konkret, at Christine Winding-Lauritzen tropper op på områdets skoler for at drøfte SFO-samarbejde, holder hånd i hanke med frivillige og drikker kaffe med lokale virksomheder for at “tale ind i vores fælles interesse”:  

“De lokale virksomheder vil gerne bakke op. Det kan være med helt klassisk sponsorering, men de har også en masse know-how, kontakter og netværk, som kan gavne os i foreningen. Så vi er begyndt at kigge mere bredt på den del. Virksomhederne og vi har en fælles interesse i at gøre Malling til et attraktivt sted at være.”

Men BMI er ikke kun kommet tættere på ressourcer i erhvervslivet. Nu samarbejder foreningen også med andre civilsamfundsaktører som Lions Club, spejdere og Natteravnene. Igen er omdrejningspunktet for samarbejdet det, man har som fælles mål: Et stærkt lokalsamfund. 

At engagere unge er en drivende faktor 

Spørger man Christine Winding-Lauritzen, hvad hun er mest stolt af at have opnået siden 2019, har hun ikke brug for betænkningstid. Da hun blev ansat, lavede BMI et borgermøde om den gode ungdomskultur og hvordan foreningen kunne få unge i spil. Ikke blot som medlemmer i foreningen, men som en gruppe, der har en stemme, og som er med til at udvikle foreningen. 

“Vi arbejder rigtig meget med, at de unge har et talerør. At de tør byde ind og føler sig som en del af foreningen. Det klassiske foreningsliv med bestyrelser, generalforsamlinger osv. kan godt være en udfordring for unge at tage del i. Derfor har vi eksempelvis lavet et trænerfælleskab på tværs af idrætterne, hvor vi er i tæt dialog med de unge frivillige,” siger Christine Winding-Lauritzen og drager paralleller til sin egen ungdom i foreningslivet: 

“Jeg har selv fået rigtig meget ud af at være frivillig. Det har givet mig et godt ståsted for at tage ansvar og de erfaringer bærer man videre i sit arbejdsliv. Hvis vi kan sikre unge trygge rammer at udfolde sig i, så er det en fantastisk gave at give videre. Og hvis de unge tilmed kan få en stemme og være med til at udvikle foreningen, så synes jeg, at vi opnår noget rigtig stort.” 

 

Forrige artikel Rollemodeller og life skills er nøglen til positive fællesskaber i GAME Rollemodeller og life skills er nøglen til positive fællesskaber i GAME Næste artikel Du kan se din lokale stemmeseddel på Altinget Du kan se din lokale stemmeseddel på Altinget
Borgerdrevet købmand skal være Feldballes bankende hjerte

Borgerdrevet købmand skal være Feldballes bankende hjerte

Med et unikt forretningskoncept slog købmandsbutikken Kooperativet på Syddjurs dørene op i sensommeren. Coop, lokale mikroproducenter og frivillige kræfter er hovedingredienserne i en ny butiksform, der arbejder for bæredygtighed og et styrket lokalsamfund. 

Sådan laver du en kooperativ virksomhed

Sådan laver du en kooperativ virksomhed

Få en bæredygtig idé, byg et fællesskab og krydr med en god portion optimisme og stædighed: Kooperationen, der er  arbejdsgiver- og interesseorganisation for kooperative og socialøkonomiske virksomheder, fortæller her, hvordan I starter en virksomhed drevet i fællesskab med andre.

Kommuner investerer i foreningsudvikling

Kommuner investerer i foreningsudvikling

DGI's hovedorganisation har besluttet at indgå endnu flere strategiske samarbejdsaftaler med landets kommuner. Som en udløber af den ambition spirer en tendens frem med professionelle foreningsudviklere finansieret delvist af kommuner. DGI Østjylland fortæller her om deres erfaring med foreningsudviklere.

Lær af andelsboligforeningen SABs grønne rejse

Lær af andelsboligforeningen SABs grønne rejse

En køreklar og detaljeret strategi er det vigtigste værktøj for at omstille en boligforening i en bæredygtig retning, mener formand for Sønderborg Andelsboligforening, Vivian Engelbredt.

Boligforeninger: Kom godt i gang med den bæredygtige omstilling

Boligforeninger: Kom godt i gang med den bæredygtige omstilling

Sønderborgs almene boligforeninger er midt i processen med at omstille deres boligmasse til en mere energivenlig og bæredygtig version. Her deler Torben Esbensen, rådgivende ingeniør bag projektet, ud af erfaringer og giver råd til, hvordan din boligforening kan følge det grønne fodspor.

Trækker det op til uvejr? Sådan bremser du en ulmende mediestorm

Trækker det op til uvejr? Sådan bremser du en ulmende mediestorm

Som organisation i civilsamfundet lever man i høj grad af sin egen troværdighed, og en alvorlig mediesag kan koste både medlemmer og samarbejdspartnere. Bliv klogere på mediestorme, og hvordan du bedst bremser en krise, inden den gør stor skade.

Når stormen brager: Her er din tjekliste

Når stormen brager: Her er din tjekliste

Når en mediestorm rammer, står din organisation i en alarmsituation, der kræver øjeblikkelig handling. Her har du kommunikationsekspert Henrik Kragelunds tjekliste til, hvordan du hurtigt kommer på den anden side af krisen.

Guide: Sæt aftryk på kommunalpolitikken

Guide: Sæt aftryk på kommunalpolitikken

Civilsamfundsorganisationer har et uudnyttet spillerum, og med kommunalvalget lige rundt om hjørnet, kan det give god mening at arbejde med at få mere indflydelse på den lokalpolitiske dagsorden. Det siger Maria Steno, medforfatter til bogen 'Lokal Lobbyisme'.

Skab lokale forandringer: Lær af naturelskerne i Furesø

Skab lokale forandringer: Lær af naturelskerne i Furesø

Man kan tage ved lære af Danmarks Naturfredningsforening i Furesø, når det kommer til at arbejde lokalpolitisk. De har i samarbejde med lokale ildsjæle og Furesø Kommune startet initiativet Vilde haver, som skal sikre mere biodiversitet.