Fra frivillig til professionel: Lær af Danmarks første foreningsudvikler

Med ønsket om at blive bedre til at favne unge og udnytte det fulde potentiale i Beder-Malling Idrætsforening (BMI), blev ildsjæl Christine Winding-Lauritzen ansat i en delt stilling mellem DGI Østjylland og BMI. Hun fortæller her om sit arbejde.

Idrætscentret Egelund er nærmest Christine Winding-Lauritzens andet hjem. Det var i foreningslivet, hun lærte at sende lette fjerbolde ned i baghånden på modstanderen og senere selv blev træner. Da hun som voksen senere flyttede til Malling, var det i idrætscentret, hun tog initiativ til Café Klubånd, der er drevet af frivillige kræfter (hende selv inklusiv).

I dag har hun som Danmarks første foreningsudvikler kontor i det fællesskab, der har fulgt og præget hende, siden hun var barn.  

“Jeg er egentlig statskundskaber, men samtidig er jeg opvokset i foreningslivet og jeg kender de dynamikker og den kultur, der rører sig. Det, at jeg bor lokalt, kombineret med at jeg er på fornavn med rigtig mange i foreningen, betyder, at jeg har et godt ståsted for at lave de forandringer, vi gerne ville,” fortæller Christine Winding-Lauritzen.  

Katalysator for nye ideer

Ideen med en foreningsudvikler udsprang som et ønske om at styrke fællesskabet på tværs af BMI's afdelinger, der blandt meget andet tæller en svømmehal, et fitnesscenter, udendørs fodboldbaner og indendørshaller. Hun, DGI Østjylland og bestyrelsen i foreningen kunne se, at der var et stort uudnyttet potentiale. Visionen var også, at BMI i endnu højere grad skulle være et sted, hvor flere børn og unge havde lyst til at være. 

Kigger man alene på paletten af aktiviteter i Beder-Malling Idrætsforening, har Christine Winding-Lauritzen sat et tydeligt aftryk. Ved siden af de klassiske sportsgrene som håndbold, fodbold og svømning, kan man finde mere utraditionelle aktiviteter på programmet. Brætspil, orienteringsløb, esport og disc golf er blot nogle af de tiltag,  Christine Winding-Lauritzen har været støttehjul på.  

“Jeg oplever, at jeg bliver en katalysator. Folk, der gerne vil sætte noget i gang, ved, at de skal henvende sig til mig, og at jeg hjælper til på sidelinjen. Når man på den måde har et kontaktpunkt, så bringer det et væld af spændende aktiviteter frem i lyset. Der er simpelthen kortere fra tanke til handling, når der er en person, der kan trække i trådene.” 

Samarbejde med skoler, erhvervsliv og andre lokale ildsjæle

BMI lavede i samarbejde med DGI en handleplan med konkrete mål, som man gerne ville nå. Ud over at sætte en masse nye aktiviteter på programmet, handler arbejdet også om at række ud til andre aktører i lokalområdet. Det betyder konkret, at Christine Winding-Lauritzen tropper op på områdets skoler for at drøfte SFO-samarbejde, holder hånd i hanke med frivillige og drikker kaffe med lokale virksomheder for at “tale ind i vores fælles interesse”:  

“De lokale virksomheder vil gerne bakke op. Det kan være med helt klassisk sponsorering, men de har også en masse know-how, kontakter og netværk, som kan gavne os i foreningen. Så vi er begyndt at kigge mere bredt på den del. Virksomhederne og vi har en fælles interesse i at gøre Malling til et attraktivt sted at være.”

Men BMI er ikke kun kommet tættere på ressourcer i erhvervslivet. Nu samarbejder foreningen også med andre civilsamfundsaktører som Lions Club, spejdere og Natteravnene. Igen er omdrejningspunktet for samarbejdet det, man har som fælles mål: Et stærkt lokalsamfund. 

At engagere unge er en drivende faktor 

Spørger man Christine Winding-Lauritzen, hvad hun er mest stolt af at have opnået siden 2019, har hun ikke brug for betænkningstid. Da hun blev ansat, lavede BMI et borgermøde om den gode ungdomskultur og hvordan foreningen kunne få unge i spil. Ikke blot som medlemmer i foreningen, men som en gruppe, der har en stemme, og som er med til at udvikle foreningen. 

“Vi arbejder rigtig meget med, at de unge har et talerør. At de tør byde ind og føler sig som en del af foreningen. Det klassiske foreningsliv med bestyrelser, generalforsamlinger osv. kan godt være en udfordring for unge at tage del i. Derfor har vi eksempelvis lavet et trænerfælleskab på tværs af idrætterne, hvor vi er i tæt dialog med de unge frivillige,” siger Christine Winding-Lauritzen og drager paralleller til sin egen ungdom i foreningslivet: 

“Jeg har selv fået rigtig meget ud af at være frivillig. Det har givet mig et godt ståsted for at tage ansvar og de erfaringer bærer man videre i sit arbejdsliv. Hvis vi kan sikre unge trygge rammer at udfolde sig i, så er det en fantastisk gave at give videre. Og hvis de unge tilmed kan få en stemme og være med til at udvikle foreningen, så synes jeg, at vi opnår noget rigtig stort.” 

 

Forrige artikel Rollemodeller og life skills er nøglen til positive fællesskaber i GAME Rollemodeller og life skills er nøglen til positive fællesskaber i GAME Næste artikel Du kan se din lokale stemmeseddel på Altinget Du kan se din lokale stemmeseddel på Altinget
VELUX FONDEN: Personlige erfaringer skal spille større rolle i uddelinger

VELUX FONDEN: Personlige erfaringer skal spille større rolle i uddelinger

Et panel bestående af 11 personer, der selv har oplevet alvorlig psykisk mistrivsel, skal gøre VELUX FONDEN skarpere og mere præcise, når der skal uddeles projektmidler til nye indsatser. Panelet kan “forskubbe tyngdepunkter, vi ellers lægger vægt på”, siger programchef Vibeke Lybecker.  

Nødhjælp på speed: “Putin triggede vores retfærdighedsfølelse”

Nødhjælp på speed: “Putin triggede vores retfærdighedsfølelse”

Da Rusland invaderede Ukraine følte mange danskere et behov for at hjælpe. På Amager opstod et nyt initiativ, der i dag forgrener sig til indsamlinger, legegrupper og en butik, hvor ukrainske flygtninge kan forsyne sig med donerede varer. Læs her, hvordan private kræfter tog et lynkursus i nødhjælp.

Interessevaretagelse: Find de stærke cases og kom ud af starthullerne i tide

Interessevaretagelse: Find de stærke cases og kom ud af starthullerne i tide

En god interessevaretager kender de politiske positioner i et forhandlingslokale og ved, hvornår man skal slå til. Simon Nyborg er mangeårig rådgiver for Enhedslisten og har siden været ansvarlig for Mødrehjælpens politiske kommunikation. Han giver her fem svar på, hvordan du kan forbedre din organisations interessevaretagelse. 

Sådan fik gymnasieelever og Sex & Samfund ministerens øre

Sådan fik gymnasieelever og Sex & Samfund ministerens øre

Skolestrejke og live-streamet seksualundervisning var det sidste skub, der fik undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Teil (S) til at love seksualundervisning på ungdomsuddannelser. Sex & Samfund og Danske Gymnasieelevers Sammenslutning fortæller her om det forudgående politiske arbejde.

Peptalk: Civilsamfundets “superhelte” skal aktiveres i klimakampen

Peptalk: Civilsamfundets “superhelte” skal aktiveres i klimakampen

Spejderlederen, den frivillige fodboldtræner eller arbejdspladsens tillidsrepræsentant er alle mestre i at samarbejde, invitere nye ind i fællesskaber og få ting til at ske. Initiativet 70i30 vil aktivere civilsamfundets ildsjæle på vejen til en grønnere fremtid, siger direktør i DeltagerDanmark, Rune Baastrup. 

Sådan hjælper civilsamfundet den grønne omstilling på vej

Sådan hjælper civilsamfundet den grønne omstilling på vej

Når kriser rammer, trækker civilsamfundet i arbejdstøjet. Derfor er det helt naturligt, at det civile Danmark også går målrettet ind i klimakampen. Men hvad gør man strategisk, for at hjælpe et bæredygtigt mindset på vej, og hvad kan vi gøre her og nu i den nære hverdag? Et nyt katalog fra DeltagerDanmark og Tænketanken Concito giver inspiration. 

Nordea-fonden vil fremover vurdere projekters klimapåvirkning

Nordea-fonden vil fremover vurdere projekters klimapåvirkning

De overordnede uddelingsområder ligger tæt op ad de nuværende, men det tværgående krav om hensyn til især grøn bæredygtighed er nyt. Fonden er i proces med at finde ud af, hvordan den selv skal leve op til de nye skærpede krav, den stiller til ansøgerne