Fra frivillig til professionel: Lær af Danmarks første foreningsudvikler

Med ønsket om at blive bedre til at favne unge og udnytte det fulde potentiale i Beder-Malling Idrætsforening (BMI), blev ildsjæl Christine Winding-Lauritzen ansat i en delt stilling mellem DGI Østjylland og BMI. Hun fortæller her om sit arbejde.

(OBS: Det er mere end et år siden, denne artikel er blevet redigeret. Vær derfor opmærksom på, at dele af indholdet kan være forældet)

Idrætscentret Egelund er nærmest Christine Winding-Lauritzens andet hjem. Det var i foreningslivet, hun lærte at sende lette fjerbolde ned i baghånden på modstanderen og senere selv blev træner. Da hun som voksen senere flyttede til Malling, var det i idrætscentret, hun tog initiativ til Café Klubånd, der er drevet af frivillige kræfter (hende selv inklusiv).

I dag har hun som Danmarks første foreningsudvikler kontor i det fællesskab, der har fulgt og præget hende, siden hun var barn.  

“Jeg er egentlig statskundskaber, men samtidig er jeg opvokset i foreningslivet og jeg kender de dynamikker og den kultur, der rører sig. Det, at jeg bor lokalt, kombineret med at jeg er på fornavn med rigtig mange i foreningen, betyder, at jeg har et godt ståsted for at lave de forandringer, vi gerne ville,” fortæller Christine Winding-Lauritzen.  

Katalysator for nye ideer

Ideen med en foreningsudvikler udsprang som et ønske om at styrke fællesskabet på tværs af BMI's afdelinger, der blandt meget andet tæller en svømmehal, et fitnesscenter, udendørs fodboldbaner og indendørshaller. Hun, DGI Østjylland og bestyrelsen i foreningen kunne se, at der var et stort uudnyttet potentiale. Visionen var også, at BMI i endnu højere grad skulle være et sted, hvor flere børn og unge havde lyst til at være. 

Kigger man alene på paletten af aktiviteter i Beder-Malling Idrætsforening, har Christine Winding-Lauritzen sat et tydeligt aftryk. Ved siden af de klassiske sportsgrene som håndbold, fodbold og svømning, kan man finde mere utraditionelle aktiviteter på programmet. Brætspil, orienteringsløb, esport og disc golf er blot nogle af de tiltag,  Christine Winding-Lauritzen har været støttehjul på.  

“Jeg oplever, at jeg bliver en katalysator. Folk, der gerne vil sætte noget i gang, ved, at de skal henvende sig til mig, og at jeg hjælper til på sidelinjen. Når man på den måde har et kontaktpunkt, så bringer det et væld af spændende aktiviteter frem i lyset. Der er simpelthen kortere fra tanke til handling, når der er en person, der kan trække i trådene.” 

Samarbejde med skoler, erhvervsliv og andre lokale ildsjæle

BMI lavede i samarbejde med DGI en handleplan med konkrete mål, som man gerne ville nå. Ud over at sætte en masse nye aktiviteter på programmet, handler arbejdet også om at række ud til andre aktører i lokalområdet. Det betyder konkret, at Christine Winding-Lauritzen tropper op på områdets skoler for at drøfte SFO-samarbejde, holder hånd i hanke med frivillige og drikker kaffe med lokale virksomheder for at “tale ind i vores fælles interesse”:  

“De lokale virksomheder vil gerne bakke op. Det kan være med helt klassisk sponsorering, men de har også en masse know-how, kontakter og netværk, som kan gavne os i foreningen. Så vi er begyndt at kigge mere bredt på den del. Virksomhederne og vi har en fælles interesse i at gøre Malling til et attraktivt sted at være.”

Men BMI er ikke kun kommet tættere på ressourcer i erhvervslivet. Nu samarbejder foreningen også med andre civilsamfundsaktører som Lions Club, spejdere og Natteravnene. Igen er omdrejningspunktet for samarbejdet det, man har som fælles mål: Et stærkt lokalsamfund. 

At engagere unge er en drivende faktor 

Spørger man Christine Winding-Lauritzen, hvad hun er mest stolt af at have opnået siden 2019, har hun ikke brug for betænkningstid. Da hun blev ansat, lavede BMI et borgermøde om den gode ungdomskultur og hvordan foreningen kunne få unge i spil. Ikke blot som medlemmer i foreningen, men som en gruppe, der har en stemme, og som er med til at udvikle foreningen. 

“Vi arbejder rigtig meget med, at de unge har et talerør. At de tør byde ind og føler sig som en del af foreningen. Det klassiske foreningsliv med bestyrelser, generalforsamlinger osv. kan godt være en udfordring for unge at tage del i. Derfor har vi eksempelvis lavet et trænerfælleskab på tværs af idrætterne, hvor vi er i tæt dialog med de unge frivillige,” siger Christine Winding-Lauritzen og drager paralleller til sin egen ungdom i foreningslivet: 

“Jeg har selv fået rigtig meget ud af at være frivillig. Det har givet mig et godt ståsted for at tage ansvar og de erfaringer bærer man videre i sit arbejdsliv. Hvis vi kan sikre unge trygge rammer at udfolde sig i, så er det en fantastisk gave at give videre. Og hvis de unge tilmed kan få en stemme og være med til at udvikle foreningen, så synes jeg, at vi opnår noget rigtig stort.” 

 

Forrige artikel Rollemodeller og life skills er nøglen til positive fællesskaber i GAME Rollemodeller og life skills er nøglen til positive fællesskaber i GAME Næste artikel Du kan se din lokale stemmeseddel på Altinget Du kan se din lokale stemmeseddel på Altinget
Ekspert om at afskedige en frivillig: Det skal gøres ordentligt og værdigt

Ekspert om at afskedige en frivillig: Det skal gøres ordentligt og værdigt

I den nye udgave af antologien ”Samtaler der kræver mod” bevæger Center for Frivilligt Socialt arbejde sig ind på et område, som har relevans langt ud over de foreninger, som driver socialt arbejde – nemlig hvordan man ”fyrer” en frivillig, som ikke fungerer, og ikke mindst, hvordan man gør det på en ordentlig måde.

Han udgiver digte til fordel for udsatte børn. Selv ville han ønske, han var blevet fjernet fra sit barndomshjem

Han udgiver digte til fordel for udsatte børn. Selv ville han ønske, han var blevet fjernet fra sit barndomshjem

Trods synlige tegn på vold og vanrøgt blev drengen Jimmy Gørtz og hans bror aldrig fjernet fra deres dybt alkoholiske far. På mirakuløs vis voksede Jimmy Gørtz op og blev topleder, terapeut, frivilligleder og forfatter. Senest er han sprunget ud som digter. Selvom meget er blevet bedre siden hans egen barndom, mener han, at systemet stadig kan lære af den smerte, han blev forvoldt som barn.

Frie Grønne skabte mobiliseringsmirakel i Vollsmose, mens Liberal Alliance blev de unges foretrukne parti. Begge succes’er kalder sig mere bevægelse end politisk kampagne

Frie Grønne skabte mobiliseringsmirakel i Vollsmose, mens Liberal Alliance blev de unges foretrukne parti. Begge succes’er kalder sig mere bevægelse end politisk kampagne

I Vollsmose fik Frie Grønne 27,8 procent af stemmerne – mod 0,9 procent i resten af landet. For mens valgfesten udeblev på landsplan, fik partiet vendt op og ned på det politiske landskab i flere af landets udsatte boligkvarterer ved folketingsvalget i november. Og hvis unge vælgere skulle bestemme, var Liberal Alliance landets blevet landets største parti. Læs her, hvordan de to partier gjorde det umulige.

Mangfoldigheden halter bagefter i civilsamfundet

Mangfoldigheden halter bagefter i civilsamfundet

En ny undersøgelse foretaget af Groupcare viser, at kun cirka hver fjerde forening eller organisation herhjemme arbejder målrettet med inklusion og diversitet. Det tyder også på, at det danske civilsamfund halter bagud, når vi sammenligner os med Sverige og Norge.

Marie blev aktivist, da hun stod i vuggestuen: ’Det lå ikke i blodet, men da mærkede jeg på min egen krop, at noget var helt galt’

Marie blev aktivist, da hun stod i vuggestuen: ’Det lå ikke i blodet, men da mærkede jeg på min egen krop, at noget var helt galt’

At være aktivist er under et valg er et ’altabsorberende monster’. Men at være det under to valg og tiden imellem er kaotisk, opslidende og en proces, der får folk til at brænde sammen. Så hvorfor står en mor til to endnu en gang og pakker banners og hoodies ud med den ene hånd og sms’er med journalister med den anden, imens nattesøvn er en by i Rusland og penge altid er en mangelvare?