Frivillig i valget: Sådan er reglerne, når du sender frivillige i lygtepælene

ARBEJDSMILJØ: I disse dage hænger der frivillige i lygtepæle med strips i den ene hånd og en valgplakat i den anden. Men hvem har egentlig ansvaret for de frivillige i valgkampens beskidte arbejde? Partiet, partiforeningen eller er det de frivillige selv? Her er Arbejdstilsynets og eksperternes vurdering.

Det er dyrt og farligt ikke at have styr på arbejdsmiljøreglerne, når du selv eller en frivillig hænger valgplakater op under valgkampen, fortæller Arbejdstilsynet og arbejdsmiljøeksperter.
Det er dyrt og farligt ikke at have styr på arbejdsmiljøreglerne, når du selv eller en frivillig hænger valgplakater op under valgkampen, fortæller Arbejdstilsynet og arbejdsmiljøeksperter.
Claus Nordahl

Er du en af de mange tusinde frivillige, der er på vej op i lygtepæle og hegn for at hænge valgplakater op for senere at pille dem ned?

Så er det en god ide at have styr på arbejdsmiljøreglerne, inden du kravler for langt op.

For hvem betaler, hvis stigen forsvinder under dine fødder, eller vinden blæser dig omkuld og sender dig i asfalten?  

Arbejdsmiljølovgivningen er din rettesnor 
Civilsamfundets Videnscenter har bedt Arbejdstilsynet samt en autoriseret arbejdsmiljørådgiver om at udpensle arbejdsmiljøreglerne for ansatte og frivillige i forbindelse med opsætning og nedtagning af valgplakater. Her er deres svar: 

Hvis valgplakater bliver hængt op af ansatte i partier, så gælder alle de almindelige krav i arbejdsmiljølovgivningen. Det er eksempelvis kravene om arbejdets udførelse og kravene om anvendelse af egnede tekniske hjælpemidler, herunder stiger, samt kravene om grundig instruktion om arbejdets udførelse, lyder det fra Arbejdstilsynet i en mail til Civilsamfundets Videnscenter. 

Hvis det er frivillige, som hænger valgplakater op, kan det efter en konkret vurdering af de samlede forhold i nogle tilfælde betragtes som arbejde for en arbejdsgiver, eksempelvis et parti. I de situationer gælder som udgangspunkt alle krav i arbejdsmiljølovgivningen.

Hvis den konkrete vurdering er, at de frivillige ikke arbejder for en arbejdsgiver, så gælder kun nogle af kravene i arbejdsmiljøloven, og det er den frivillige selv, der er ansvarlig for at overholde dem. Det er hovedsagelig kravene til arbejdets udførelse og kravene om anvendelse af egnede tekniske hjælpemidler.

Foreningen har ansvaret 
I Dansk Miljørådgivning, der er en autoriseret rådgivningsvirksomhed, tolker man reglerne således, at en forening eller organisation også har ansvaret for, at det frivillige arbejde foregår forsvarligt. 

”Når en person udfører et stykke arbejde for en forening, har foreningen ansvaret for, at de frivillige er instrueret i det arbejde, de skal udføre. Det gælder også, hvis personen er ulønnet og frivillig, og dermed har foreningen ifølge arbejdsmiljøloven det juridiske ansvar for, at de frivillige arbejder på en forsvarlig måde,” siger Conny Berggreen, der er arbejdsmiljørådgiver hos Dansk Miljørådgivning. 

Få styr på arbejdsskadeforsikringen 
Conny Berggreen understreger, at området for frivilligt arbejde er en gråzone. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på, hvornår du er forsikret, og hvornår du selv har et ansvar. 

“Hvis en frivillig kommer til skade og mister arbejdsevne, er det jo meget alvorligt, hvis vedkommende ikke kan få hjælp efterfølgende,” siger Conny Berggreen.

Hun henviser til, at det afgørende for, om man er omfattet af en arbejdsskadeforsikring, er, om den frivillige indsats betragtes som arbejde for en arbejdsgiver. Og det er en konkret vurdering, der tager udgangspunkt i disse kriterier, fortæller Arbejdstilsynet i en mail til Altinget.  

  • Har den frivillige pligt til at stille sin personlige arbejdskraft til rådighed? 
  • Hvem stiller arbejdsrum, maskiner, redskaber osv. til rådighed for arbejdets udførelse? 
  • Hvem har instruktionsbeføjelse og kontrol i forbindelse med udførelse af arbejdet? 
  • Hvem bærer risikoen for det arbejdsresultat, som den frivillige frembringer? 
  • I særlige tvivlstilfælde lægges også en vis vægt på, om der udbetales løn til den frivillige. 
  • Samtidig kan der også lægges vægt på, om det frivillige arbejde har lighed med almindeligt arbejde. 
Dokumentation

FAKTA: Print vejledningerne, og kend reglerne 
Her er Dansk Miljørådgivnings korte oprids af konkrete regler for brug af stiger, lifte og platforme: 

  • Der må kun befinde sig én person ad gangen på en stige. Der må dog være én person på hver halvdel af en dobbeltstige (wienerstige, red.). 
  • Enkeltstiger, sammensættelige stiger samt skyde- og rullestiger skal opstilles med den rigtige hældning, som normalt er 75 grader. 
  • Man skal være iført egnet fodtøj med en blød, skridsikker sål, når der arbejdes på stiger, og fodtøjet skal sidde fast på fødderne. 
  • Arbejde fra stige må normalt ikke udføres i større højde end 5 meter målt fra underlaget til det trin, man står på. 
  • Stiger må ikke anbringes på fjedrende eller ustabilt underlag – eksempelvis en bil eller gummivogn eller opstilles på et stillads. 
  • Anlægsstiger (enkeltstiger, red.) skal altid sikres mod udskridning. Det gør man eksempelvis ved at fastgøre stigen forneden, ved hjælp fra en såkaldt fodmand eller ved at bruge en velegnet stigefod. 
  • Stigen skal være forsynet med en egnet støtteanordning, hvis den stilles op ad en mast e.l., medmindre konstruktionen overflødiggør det. 
  • Beskadigede og defekte stiger må ikke bruges.
  • Hvis plakater skal placeres højere end 5 meter, kræver det anvendelse af stillads, personlift eller lignende.
  • Faldsikringsudstyr skal anvendes, når arbejdet ikke kan udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt på andre måder, dvs. hvis plakat-opsætter skal færdes på tage, plateauer eller over 2 meter uden rækværk. 

Stillads eller stige? 
En stige er et teknisk hjælpemiddel, der især er beregnet til at etablere en midlertidig adgangsvej, så personer kan komme fra et niveau til et andet. Der kan dog også arbejdes fra stiger, når visse betingelser er opfyldt. Før det besluttes, om arbejdet skal udføres fra en stige, skal det vurderes, om det er mere sikkert, at det sker fra et stillads, en lift eller fra en anden sikker arbejdsplatform.
 
Risikoen for ulykker skyldes ofte, at stiger opstilles på et forkert underlag, der for eksempel er blødt eller glat, at de opstilles med forkert hældning, eller at der udføres opgaver fra stiger, som bør udføres fra stillads, lift eller en anden sikker arbejdsplatform.

Her er Arbejdstilsynets vejledning om krav til og brug af transportable stiger
 
Her er Arbejdstilsynets vejledning om krav til og brug af lavetstiger

Her er Arbejdstilsynets vejledning om Arbejde langs kanter o.l. ved højder over ca. 2 m


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00