Gode overvejelser, inden du melder dig som frivillig

TJEKLISTE & ØVELSE: Hvis du overvejer at blive frivillig inden for sprogtilegnelse, er der nogle punkter, du skal overveje, før du begynder. Det er for eksempel en god idé, at du gør dig klart, hvad der motiverer dig – så er der større sandsynlighed for at finde et frivilligjob, der passer til dig, så du ikke bliver skuffet.  
 

(OBS: Det er mere end et år siden, denne artikel er blevet redigeret. Vær derfor opmærksom på, at dele af indholdet kan være forældet)

Hvis du vil yde støtte som frivillig inden for sprogtilegnelse, er det en god idé at overveje følgende:

✓ Har du tiden til et stabilt, længerevarende engagement? 
Hvis du gerne vil være frivillig, er den første forudsætning, at du har tid til det. Hvis du ikke er sikker på, at du kan deltage stabilt som frivillig i sprogtilegnelsen, så kig efter andre frivilligjob, hvor man kan forpligte sig for kortere tid. 

Inden for sprogtilegnelse er det som regel nødvendigt at opbygge en tillidsfuld relation, så der skabes et godt læringsmiljø. Hvis du ikke er stabil og er nødt til at aflyse aftaler med kort varsel, kan du blive en byrde og ikke en hjælp. 

✓ Har du gjort dig overvejelser om, hvad det indebærer at støtte flygtninge? 
Når man skal støtte flygtninge i at lære dansk, er det en god idé at overveje følgende: Fokuser først og fremmest på solidaritet og ikke på hjælp. Solidaritet er ensbetydende med respekt for flygtningenes evner, selvstændighed og værdighed. Solidaritet betyder, at man handler sammen med dem, efter deres ønske. 

Som frivillig i sprogtilegnelsen kan man tilbyde noget virkelig værdifuldt – man hjælper folk med at tilegne sig et nyt sprog. Det kan gøre en reel forskel i flygtningenes liv, men flygtningene oplever måske også vanskeligheder på andre områder. Det er forståeligt, at du gerne vil hjælpe – det er derfor, du er frivillig – men det er vigtigt at kende sine personlige grænser. 

Det gælder især, hvis man arbejder uden for en organisation og dermed har mindre faste rammer og støtte. Du kan ikke løse alle de problemer, som kursisterne har. 

✓ Har du overvejet din rolle som frivillig i forhold til integration af flygtninge? 
Støtte til at lære sproget i et nyt land er en fantastisk måde at hjælpe folk på til at få flere muligheder – de vil nemmere kunne lære folk at kende, få mere meningsfulde job og deltage på lige fod i samfundslivet. Integration er ikke en envejsproces, og som frivillig har du også mulighed for at lære flygtningene at kende og høre om deres liv.

Samtaler om vaner, værdier og traditioner kan skabe fælles forståelse. Husk at vise respekt for forskellige måder at leve på og forskellige værdisystemer. Din opgave er at sætte folk i stand til at leve det liv, de vælger – ikke at gøre dig til dommer over, hvordan de lever deres liv. 

✓ Har du overvejet de mange forskellige tilgange og måder, man kan lære sprog på? 
Folk, der selv har lært sprog, kan blive strålende frivillige. Du har måske viden om indlæringsprocessen og kan inspirere andre.

Det er dog værd at huske, at der er mange forskellige måder at lære sprog på, afhængigt af folks uddannelsesbaggrund, motivation og behov. Du er måske specielt god til at lære sprog. Hvad der har virket for dig, virker ikke nødvendigvis for andre. 

✓ Har du overvejet balancen mellem at vise interesse for kursisterne og respektere deres privatliv? 
At vise interesse for dem, du arbejder med, er et glimrende udgangspunkt for at støtte sprogtilegnelse. Dine lyttefærdigheder og spørgsmål vil hjælpe kursisterne med at forbedre deres talesprog.

Der er også en balance – respekter kursisternes privatliv og læg mærke til, om dine spørgsmål er velkomne. Hvis der er bestemte ting, kursisterne ikke bryder sig om at tale om, så vælg andre og mindre personlige samtaleemner.  

Kom videre til næste del i modul et her: Gode spørgsmål til det første møde med en frivilligkoordinator eller underviser

Eller vend tilbage til indholdsfortegnelsen her.

Forrige artikel Gode spørgsmål til det første møde med en frivilligkoordinator eller underviser  Gode spørgsmål til det første møde med en frivilligkoordinator eller underviser Næste artikel Fire fordele ved at involvere frivillige i sprogundervisning af flygtninge Fire fordele ved at involvere frivillige i sprogundervisning af flygtninge
VELUX FONDEN: Personlige erfaringer skal spille større rolle i uddelinger

VELUX FONDEN: Personlige erfaringer skal spille større rolle i uddelinger

Et panel bestående af 11 personer, der selv har oplevet alvorlig psykisk mistrivsel, skal gøre VELUX FONDEN skarpere og mere præcise, når der skal uddeles projektmidler til nye indsatser. Panelet kan “forskubbe tyngdepunkter, vi ellers lægger vægt på”, siger programchef Vibeke Lybecker.  

Nødhjælp på speed: “Putin triggede vores retfærdighedsfølelse”

Nødhjælp på speed: “Putin triggede vores retfærdighedsfølelse”

Da Rusland invaderede Ukraine følte mange danskere et behov for at hjælpe. På Amager opstod et nyt initiativ, der i dag forgrener sig til indsamlinger, legegrupper og en butik, hvor ukrainske flygtninge kan forsyne sig med donerede varer. Læs her, hvordan private kræfter tog et lynkursus i nødhjælp.

Interessevaretagelse: Find de stærke cases og kom ud af starthullerne i tide

Interessevaretagelse: Find de stærke cases og kom ud af starthullerne i tide

En god interessevaretager kender de politiske positioner i et forhandlingslokale og ved, hvornår man skal slå til. Simon Nyborg er mangeårig rådgiver for Enhedslisten og har siden været ansvarlig for Mødrehjælpens politiske kommunikation. Han giver her fem svar på, hvordan du kan forbedre din organisations interessevaretagelse. 

Sådan fik gymnasieelever og Sex & Samfund ministerens øre

Sådan fik gymnasieelever og Sex & Samfund ministerens øre

Skolestrejke og live-streamet seksualundervisning var det sidste skub, der fik undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Teil (S) til at love seksualundervisning på ungdomsuddannelser. Sex & Samfund og Danske Gymnasieelevers Sammenslutning fortæller her om det forudgående politiske arbejde.

Peptalk: Civilsamfundets “superhelte” skal aktiveres i klimakampen

Peptalk: Civilsamfundets “superhelte” skal aktiveres i klimakampen

Spejderlederen, den frivillige fodboldtræner eller arbejdspladsens tillidsrepræsentant er alle mestre i at samarbejde, invitere nye ind i fællesskaber og få ting til at ske. Initiativet 70i30 vil aktivere civilsamfundets ildsjæle på vejen til en grønnere fremtid, siger direktør i DeltagerDanmark, Rune Baastrup. 

Sådan hjælper civilsamfundet den grønne omstilling på vej

Sådan hjælper civilsamfundet den grønne omstilling på vej

Når kriser rammer, trækker civilsamfundet i arbejdstøjet. Derfor er det helt naturligt, at det civile Danmark også går målrettet ind i klimakampen. Men hvad gør man strategisk, for at hjælpe et bæredygtigt mindset på vej, og hvad kan vi gøre her og nu i den nære hverdag? Et nyt katalog fra DeltagerDanmark og Tænketanken Concito giver inspiration. 

Nordea-fonden vil fremover vurdere projekters klimapåvirkning

Nordea-fonden vil fremover vurdere projekters klimapåvirkning

De overordnede uddelingsområder ligger tæt op ad de nuværende, men det tværgående krav om hensyn til især grøn bæredygtighed er nyt. Fonden er i proces med at finde ud af, hvordan den selv skal leve op til de nye skærpede krav, den stiller til ansøgerne