Guide: Fire skridt til mere diversitet i din organisation

Her guider kommunikationskonsulent hos Groupcare, Anne Holm Chahboun, dig igennem fire skridt, du kan tage, for at din organisation bliver mere divers og mangfoldig.

Består din organisation af en flok lemminger? Ligner I hinanden, tænker I det samme og opfører I jer lige lovlig ens?

Hvis ja, gør I klogt i at kigge jer selv efter i sømmene. For hvis I favner bredt, vil flere finde jer interessante. Anne Holm Chahboun fra Groupcare udpeger her fire skridt, I kan gå ad inklusionens vej.

Ledelsen

Enhver forandring i en organisation har brug for opbakning fra ledelsen. Derfor er det også ledelsen, der skal igangsætte en rejse mod en mere mangfoldig organisation og gå forrest.

Anne Holm Chahboun:

"Det er sjældent, at en bevægelse mod mere diversitet kommer nedefra. Der er behov for en strukturel forandring og derfor også en analyse af, hvordan ens forening er sammensat. Det kræver beslutningsdygtighed fra en ledelse."

"Når man så senere i processen beslutter sig for, hvor man sætter ind, er det også vigtigt at ledelsen sørger for at overveje eventuelle bias. For vi skal netop ikke køre blindt videre, men tage en nuanceret vej for at skabe forandring."

Analysen

Se på din organisation med nye briller, for det kan føre til nye erkendelser. Så hvordan er I sammensat? Hvordan ser det ud på de forskellige niveauer i organisationen? Hvilke medarbejdere tiltrækker vi? Hvem er de frivillige ude i lokalafdelingerne?

Anne Holm Chahboun:

"Vi kan ikke altid selv se, at vi måske ligner hinanden lidt for meget. Derfor kan det være en god idé at tage mangfoldighedsbrillerne på og granske de forskellige led i en organisationen. Har vi unge? Er der balance mellem kønnene? Og hvad ved vi om folks etniske baggrund? Når du har en analyse, kan du vælge den indsats, der passer jer bedst."

Når du har resultatet af din analyse, er det en god idé at formulere konkrete målsætninger, I gerne vil arbejde med. Her påpeger Anne Holm Chahboun igen på vigtigheden af ledelsens commitment:

"Forandringer bliver først en del af organisationens DNA, når alle føler et ejerskab. Derfor bør ledelsen gå forrest som et godt forbillede."

Find de gode rollemodeller

Hvis din organisation eksempelvis gerne vil tiltrække nye medlemmer med anden etnisk baggrund, kan det være en god idé at sætte de gode rollemodeller frem i udstillingsvinduet på din organisation. Det kan eksempelvis gøres ved at udpege en slags ambassadører, der både taler din organisations sag og måske selv har en anden etnisk baggrund.

Anne Holm Chahboun:

"Rollemodeller gør en kæmpe forskel. Lad dem, der tegner butikken, være mere repræsentative i forhold til dem, du ønsker at tiltrække. Det kan eksempelvis være, at en patientforening lader en læge med anden etnisk baggrund spille en mere fremtrædende rolle."

Kommunikation

Sproget og hvad der opfattes som "god tone" rykker sig hele tiden, og det er ikke sikkert, at du og dine kolleger har fulgt med tiden. Derfor kan det være en god idé at give din organisation et sprogligt eftersyn. Er der ord og vendinger, I ikke længere vil bruge? Er der titler, der skal i et kønsligt syrebad? Og hvordan formulerer I stillingsopslag, så I ikke opfattes som en lukket klub?

Anne Holm Chahboun:

"Sproget er med til at skabe den virkelighed, vi lever i. Der kan være en indgroet jargon på en arbejdsplads, som kan være eksluderende. Nogle vil føle sig stødt af det, og derfor kan det være en god øvelse at finde ud af, hvordan vi taler inkluderende med hinanden."

"Nogle organisationer bør måske også se deres titler efter i sømmene. Er eksempelvis titlen forbundsformand med til at fastholde en struktur, der egentlig er lidt gammeldags og kønnet? Kan vi eksempelvis overveje at bruge forperson i stedet for formand."

Forrige artikel Tidligere kampagnechef deler ud af sine bedste råd: Valgmatematik er alfa og omega – og begrænsningens kunst er essentiel Tidligere kampagnechef deler ud af sine bedste råd: Valgmatematik er alfa og omega – og begrænsningens kunst er essentiel Næste artikel Marie blev aktivist, da hun stod i vuggestuen: ’Det lå ikke i blodet, men da mærkede jeg på min egen krop, at noget var helt galt’ Marie blev aktivist, da hun stod i vuggestuen: ’Det lå ikke i blodet, men da mærkede jeg på min egen krop, at noget var helt galt’
Ekspert om at afskedige en frivillig: Det skal gøres ordentligt og værdigt

Ekspert om at afskedige en frivillig: Det skal gøres ordentligt og værdigt

I den nye udgave af antologien ”Samtaler der kræver mod” bevæger Center for Frivilligt Socialt arbejde sig ind på et område, som har relevans langt ud over de foreninger, som driver socialt arbejde – nemlig hvordan man ”fyrer” en frivillig, som ikke fungerer, og ikke mindst, hvordan man gør det på en ordentlig måde.

Han udgiver digte til fordel for udsatte børn. Selv ville han ønske, han var blevet fjernet fra sit barndomshjem

Han udgiver digte til fordel for udsatte børn. Selv ville han ønske, han var blevet fjernet fra sit barndomshjem

Trods synlige tegn på vold og vanrøgt blev drengen Jimmy Gørtz og hans bror aldrig fjernet fra deres dybt alkoholiske far. På mirakuløs vis voksede Jimmy Gørtz op og blev topleder, terapeut, frivilligleder og forfatter. Senest er han sprunget ud som digter. Selvom meget er blevet bedre siden hans egen barndom, mener han, at systemet stadig kan lære af den smerte, han blev forvoldt som barn.

Frie Grønne skabte mobiliseringsmirakel i Vollsmose, mens Liberal Alliance blev de unges foretrukne parti. Begge succes’er kalder sig mere bevægelse end politisk kampagne

Frie Grønne skabte mobiliseringsmirakel i Vollsmose, mens Liberal Alliance blev de unges foretrukne parti. Begge succes’er kalder sig mere bevægelse end politisk kampagne

I Vollsmose fik Frie Grønne 27,8 procent af stemmerne – mod 0,9 procent i resten af landet. For mens valgfesten udeblev på landsplan, fik partiet vendt op og ned på det politiske landskab i flere af landets udsatte boligkvarterer ved folketingsvalget i november. Og hvis unge vælgere skulle bestemme, var Liberal Alliance landets blevet landets største parti. Læs her, hvordan de to partier gjorde det umulige.

Mangfoldigheden halter bagefter i civilsamfundet

Mangfoldigheden halter bagefter i civilsamfundet

En ny undersøgelse foretaget af Groupcare viser, at kun cirka hver fjerde forening eller organisation herhjemme arbejder målrettet med inklusion og diversitet. Det tyder også på, at det danske civilsamfund halter bagud, når vi sammenligner os med Sverige og Norge.

Marie blev aktivist, da hun stod i vuggestuen: ’Det lå ikke i blodet, men da mærkede jeg på min egen krop, at noget var helt galt’

Marie blev aktivist, da hun stod i vuggestuen: ’Det lå ikke i blodet, men da mærkede jeg på min egen krop, at noget var helt galt’

At være aktivist er under et valg er et ’altabsorberende monster’. Men at være det under to valg og tiden imellem er kaotisk, opslidende og en proces, der får folk til at brænde sammen. Så hvorfor står en mor til to endnu en gang og pakker banners og hoodies ud med den ene hånd og sms’er med journalister med den anden, imens nattesøvn er en by i Rusland og penge altid er en mangelvare?

Med cykel og cykelhjelm fik Jonas skabt Lolland et nyt ungeråd

Med cykel og cykelhjelm fik Jonas skabt Lolland et nyt ungeråd

Halvanden måned fik ungekonsulent Jonas Sylvester Kaspersen til at opstarte Lolland Ungeråd, og i den periode kunne Lollands beboere se ham ræsende på sin cykel frem og tilbage på adskillige skoler, fritidshjem og uformelle opholdssteder for unge. Kom med på hans tur her.