I tal: Sådan ser det frivillige Danmark ud

FAKTA: 1,9 millioner danskere over 16 år arbejder frivilligt, og tre ud af fire kommuner har øget samarbejdet med frivillige sociale foreninger. Her er de nyeste nøgletal for frivilligindsatsen i Danmark.

Godt 40 procent af danskerne laver frivilligt arbejde, og de lægger tilsammen en million timer om dagen. Her får du overblikket over danskernes frivillige indsats.

Overblikket er baseret på statistik fra Den frivillige sociale indsats – Frivilligrapport 2014, som Center for Frivilligt Socialt Arbejde har udgivet.

Hovedtal
1,9 millioner danskere over 16 år har i løbet af 2014 lavet frivilligt arbejde. Det svarer til mere end 40 procent og er stort set konstant i forhold til rapporterne fra 2010 og 2012.
Tallet er forbundet med en vis statistisk usikkerhed, men rapporten peger på, at de frivillige nu lægger 365 millioner timer om året. Det er en stigning på 15 millioner timer i forhold til 2012.
Antallet af borgere, som har glæde af det frivillige, sociale arbejde, er fordoblet.

Frivillige fordelt på aldersgrupper
Danskerne i 40'erne er ligesom i tidligere undersøgelser den mest aktive alderssgruppe. 46 procent i alderen 40 til 49 år lavede frivilligt arbejde i løbet af 2014.
Gruppen er dog ikke en lige så klar duks som i 2010, hvor hele 55 procent lavede frivilligt arbejde.
Til gengæld er seniorerne mere frivillige end nogensinde. 45 procent af danskerne, der er fyldt 70 år, lavede frivilligt arbejde sidste år. Det er næsten en fordobling i forhold til 2012.
De unge mellem 16 og 29 er fortsat mindst tilbøjelige til at være frivillige. 37 procent i den aldersgrupppe deltog i frivillige aktiviteter i løbet af 2014.

Køn og frivillighed
Kvinderne har stort set indhentet mændene, og de to køn er nu næsten lige aktive i det frivillige arbejde.
Mændene er mest aktive inden for idræt og politik, mens 60 procent af de aktive inden for socialområdet er kvinder.
Det er især de unge kvinder, som bærer fremgangen. Her er flere blevet aktive i det frivillige arbejde, mens der er sket et lille fald i de unge mænds deltagelse.

Geografi
Folk i storbyerne er mere tilbøjelige til at lave frivilligt arbejde inden for socialområdet.
Til gengæld er folk bosat i mindre byer oftere aktive i de lokale idrætsforeninger.
Rapporten kan ikke afklare, om det er jyderne, fynboerne eller sjællænderne, som er mest aktive i det frivillige arbejde. Men zoomer man ind, kan man se, at 50 procent af nordjyderne laver frivilligt arbejde. Det er 13 procentpoint mere end indbyggerne i Region Syd.

Frivillige uden for arbejdsmarkedet
Kun 10 procent af unge på kontanthjælp deltager i frivilligt arbejde. Ser man på kontanthjælpsgruppen som helhed, er de langt mindre frivilligt aktive end gennemsnitsdanskeren.
Til gengæld er der sket en kraftig stigning i antallet af dagpengemodtagere, som laver frivilligt arbejde. De er nu lige så aktive som gennemsnitsdanskeren.

Økonomi
16 procent af de landsdækkende foreninger klarer sig uden støtte fra stat eller kommune, mens 23 procent af de lokale foreninger klarer sig uden hjælp fra den offentlige pengekasse. Det er næsten en fordobling i forhold til 2012.
Samtidig er 12 procent af foreningerne fuldt ud finansieret af offentlige støttekroner. Det er på stort set samme niveau som i 2012.
17 procent af foreningerne oplever en stigende indtægt fra fonde, mens 9 procent oplever, at den er faldende.
Andelen af foreninger, som tjener mere end 10 millioner årligt, er faldet fra 22 til 16 procent.

Kommunal oprustning
Tre ud af fire kommuner har øget samarbejdet med frivillige sociale foreninger.
Men kommunerne organiserer også i stigende grad egne frivillige. 72 procent af kommunerne inddrager nu frivillige i deres aktiviteter mod 41 procent i 2012.

Kilde: Den frivillige sociale indsats – Frivilligrapport 2014.

 

Her er halvanden times ansøgningstips fra tre markante fonde

Her er halvanden times ansøgningstips fra tre markante fonde

FONDSANSØGNING: Ræk ud og spørg om hjælp, vi kan være med til at åbne dørene for jer. Det var bare en af mange opfordringer, som Nordea-fonden, Egmont Fonden og Bikubenfonden gav til 130 deltagere ved Civilsamfundets Videnscenters nye læserarrangement, Videnscentret Live i sidste uge.

Sådan leder du frivillige under valget

Sådan leder du frivillige under valget

LEDELSE: Identificer interesser, søg motivationen, og mæng dig med de frivillige. Frivilligeksperter og partisekretærer giver deres bud på god ledelse, når både partisoldaten og mor melder sig som frivillig i valgkampen.

Sådan bider foreningen Fair Dog sig fast i haserne på politikerne

Sådan bider foreningen Fair Dog sig fast i haserne på politikerne

FOLKEBEVÆGELSE: Siden hundeloven blev indført i 2010, er næsten 3.000 hunde blevet aflivet. Lige så længe har en “hundelobby” bekæmpet loven. Bevægelsen udnytter mediernes spilleregler og låner lidt af Linse Kesslers stjernedrys. Men den virkelige kamp bliver ført uden for rampelyset bag Christiansborgs mure.

Her er, hvad græsrodsbevægelser kan lære af #Metoo

Her er, hvad græsrodsbevægelser kan lære af #Metoo

FOLKEBEVÆGELSE: Da #Metoo rullede, stod græsrodsbevægelser i Sverige klar. I Danmark blev #Metoo modtaget mere afdæmpet. Men uanset hvilket land, sagen ramte, satte den dagsorden. Til inspiration for alle, som drømmer om at få deres mærkesag øverst på den globale dagsorden, er her historien om, hvordan #Metoo blev til den perfekte storm.

Overblik: Her er fordelene ved robotteknologi

Overblik: Her er fordelene ved robotteknologi

TEKNOLOGI: Mange civilsamfundsorganisationer kan med fordel overlade mange administrative opgaver til robotter. I denne artikel giver en ekspert fra Dansk Industris ekspertpanel dig overblik over fordelene ved at bruge robotteknologi i jeres organisation.

Forsker: Her er de 4 største udfordringer for civilsamfundet i Europa

Forsker: Her er de 4 største udfordringer for civilsamfundet i Europa

Udfordringerne for det europæiske civilsamfund hober sig op, fastslår en af forskerne bag det hidtil største studie af civilsamfundet i Europa. Mangel på frivillige, fokus på målbar effekt og ansættelse af mindre fagligt kompetente personale er blot nogle af de tendenser, der presser den såkaldte tredje sektor, mener Bernard Enjolras.

I tal: Den tredje sektor i Europa

I tal: Den tredje sektor i Europa

NØGLETAL: Den tredje sektor spiller en afgørende rolle i EU. Derfor har forskningsprojektet Third Sector Impact sat sig for at kortlægge størrelsen og betydningen af den tredje sektor i EU og Norge. Her får du et overblik over nøgletallene.

Gratis bog: The Third Sector as a Renewable Resource for Europe

Gratis bog: The Third Sector as a Renewable Resource for Europe

UDDRAG: Efter aftale med forlaget Palgrave Macmillan bringer Altinget et kapitel fra bogen The Third Sector As A Renewable Resource for Europe af Bernard Enjolras, Lester M. Salamon, Karl Henrik Sivesind og Annette Zimmer. Bogen giver indsigt i nye tendenser i civilsamfundet i Europa og udpensler, hvor det europæiske civilsamfund er på vej hen.

Sådan tænker du (endnu mere) samfundsansvar ind i din organisation

Sådan tænker du (endnu mere) samfundsansvar ind i din organisation

GUIDE: I din ngo, socialøkonomiske virksomhed eller forening arbejder I garanteret allerede med samfundsansvar, fordi det ligger i civilsamfundets dna. Her guider chefkonsulent i Erhvervsstyrelsen Ellen Marie Friis Johansen gennem fire trin, der kan gøre jeres CSR-profil endnu skarpere.