I tal: Sådan ser det frivillige Danmark ud

FAKTA: 1,9 millioner danskere over 16 år arbejder frivilligt, og tre ud af fire kommuner har øget samarbejdet med frivillige sociale foreninger. Her er de nyeste nøgletal for frivilligindsatsen i Danmark.

Godt 40 procent af danskerne laver frivilligt arbejde, og de lægger tilsammen en million timer om dagen. Her får du overblikket over danskernes frivillige indsats.

Overblikket er baseret på statistik fra Den frivillige sociale indsats – Frivilligrapport 2014, som Center for Frivilligt Socialt Arbejde har udgivet.

Hovedtal
1,9 millioner danskere over 16 år har i løbet af 2014 lavet frivilligt arbejde. Det svarer til mere end 40 procent og er stort set konstant i forhold til rapporterne fra 2010 og 2012.
Tallet er forbundet med en vis statistisk usikkerhed, men rapporten peger på, at de frivillige nu lægger 365 millioner timer om året. Det er en stigning på 15 millioner timer i forhold til 2012.
Antallet af borgere, som har glæde af det frivillige, sociale arbejde, er fordoblet.

Frivillige fordelt på aldersgrupper
Danskerne i 40'erne er ligesom i tidligere undersøgelser den mest aktive alderssgruppe. 46 procent i alderen 40 til 49 år lavede frivilligt arbejde i løbet af 2014.
Gruppen er dog ikke en lige så klar duks som i 2010, hvor hele 55 procent lavede frivilligt arbejde.
Til gengæld er seniorerne mere frivillige end nogensinde. 45 procent af danskerne, der er fyldt 70 år, lavede frivilligt arbejde sidste år. Det er næsten en fordobling i forhold til 2012.
De unge mellem 16 og 29 er fortsat mindst tilbøjelige til at være frivillige. 37 procent i den aldersgrupppe deltog i frivillige aktiviteter i løbet af 2014.

Køn og frivillighed
Kvinderne har stort set indhentet mændene, og de to køn er nu næsten lige aktive i det frivillige arbejde.
Mændene er mest aktive inden for idræt og politik, mens 60 procent af de aktive inden for socialområdet er kvinder.
Det er især de unge kvinder, som bærer fremgangen. Her er flere blevet aktive i det frivillige arbejde, mens der er sket et lille fald i de unge mænds deltagelse.

Geografi
Folk i storbyerne er mere tilbøjelige til at lave frivilligt arbejde inden for socialområdet.
Til gengæld er folk bosat i mindre byer oftere aktive i de lokale idrætsforeninger.
Rapporten kan ikke afklare, om det er jyderne, fynboerne eller sjællænderne, som er mest aktive i det frivillige arbejde. Men zoomer man ind, kan man se, at 50 procent af nordjyderne laver frivilligt arbejde. Det er 13 procentpoint mere end indbyggerne i Region Syd.

Frivillige uden for arbejdsmarkedet
Kun 10 procent af unge på kontanthjælp deltager i frivilligt arbejde. Ser man på kontanthjælpsgruppen som helhed, er de langt mindre frivilligt aktive end gennemsnitsdanskeren.
Til gengæld er der sket en kraftig stigning i antallet af dagpengemodtagere, som laver frivilligt arbejde. De er nu lige så aktive som gennemsnitsdanskeren.

Økonomi
16 procent af de landsdækkende foreninger klarer sig uden støtte fra stat eller kommune, mens 23 procent af de lokale foreninger klarer sig uden hjælp fra den offentlige pengekasse. Det er næsten en fordobling i forhold til 2012.
Samtidig er 12 procent af foreningerne fuldt ud finansieret af offentlige støttekroner. Det er på stort set samme niveau som i 2012.
17 procent af foreningerne oplever en stigende indtægt fra fonde, mens 9 procent oplever, at den er faldende.
Andelen af foreninger, som tjener mere end 10 millioner årligt, er faldet fra 22 til 16 procent.

Kommunal oprustning
Tre ud af fire kommuner har øget samarbejdet med frivillige sociale foreninger.
Men kommunerne organiserer også i stigende grad egne frivillige. 72 procent af kommunerne inddrager nu frivillige i deres aktiviteter mod 41 procent i 2012.

Kilde: Den frivillige sociale indsats – Frivilligrapport 2014.

 

Folkemødeklar: Ti analoge råd fra den digitale ekspert

Folkemødeklar: Ti analoge råd fra den digitale ekspert

#FMDK: Har I fået bestilt de nye visitkort, planlagt den hæsblæsende debat og gjort klar til en SoMe-storm med vilde videoer, så har I forberedt jer helt forkert til årets folkemøde. Det mener den digitale ekspert Benjamin Rud Elberth, der her kommer med ti gode råd til et folkemøde nede i gear.

5 råd: Få adgang til pressen på Folkemødet

5 råd: Få adgang til pressen på Folkemødet

OMTALE: Folkemødet giver dig fire dage i juni, hvor du står ansigt til ansigt med pressen. Men hvordan skal du henvende dig med den gode historie? Det får du fem bud på her.

Fem ngo'er laver guide for bedre succes med strategiske partnerskaber

Fem ngo'er laver guide for bedre succes med strategiske partnerskaber

GUIDE: Hvis ngo’erne vil indgå stærke partnerskaber med virksomheder, skal de kommunikere bedre og tale ind i virksomhedernes forretningsforståelse. Det mener fem danske ngo’er, som sammen med eksperter i partnerskaber har lavet en guide, der skal hjælpe ngo’er til at indgå bedre partnerskaber med virksomheder.

Skyd partnerskabet i gang med et pilotprojekt

Skyd partnerskabet i gang med et pilotprojekt

GUIDE: Hvordan sikrer man, at et strategisk partnerskab mellem en virksomhed og en civilsamfundsorganisation bliver en succes og ikke ender med at være skønne, spildte kræfter? Et pilotprojekt kan hjælpe med at afgøre, om partnerskabet er indsatsen værd. Her får du gode råd til, hvordan du kan starte med et pilotprojekt.

Kom godt i gang med sociale investeringer trin for trin

Kom godt i gang med sociale investeringer trin for trin

GUIDE: De første danske pilotprojekter med sociale investeringer er sat i søen. Her får du en trin for trin-guide med gode råd til, hvordan man kommer godt i gang fra en investor og en kommune, som har kastet sig ud i det største sociale investeringspartnerskab i Danmark.

Syv gode råd: Sådan undgår små fonde irrelevante ansøgninger

Syv gode råd: Sådan undgår små fonde irrelevante ansøgninger

KOMMUNIKATION: Alt for mange små fonde bruger for mange ressourcer på at behandle ansøgninger, der ikke er relevante for deres formål. Skarpere kommunikation kan ifølge projektleder hos Grant Compass Tine Brodersen reducere irrelevante ansøgninger med op til 40 procent. Her giver hun små fonde syv gode råd til bedre kommunikation.

Til små fonde: Sådan tackler I de ekstremt lave renter

Til små fonde: Sådan tackler I de ekstremt lave renter

LAVE RENTER: Mens mange jubler over de ekstremt lave renter i disse år, er tusindvis af små private fonde i krise. De lave renter betyder nemlig, at små fondes afkast er markant reduceret. Advokat Anker Laden-Andersen kender problematikken alt for godt. Her kommer hans gode råd til at tackle de lave renter.