Innovative foreninger giver råd: Sådan fastholder vi medlemmer under corona

Mange foreninger oplever medlemsfrafald under corona, men man kan fastholde og engagere sine medlemmer med en række enkle tiltag. To idrætsforeninger fortæller, hvordan de har gjort.

(OBS: Det er mere end et år siden, denne artikel er blevet redigeret. Vær derfor opmærksom på, at dele af indholdet kan være forældet)

Af Benjamin Alexander Helbo
journalist

En løbetur til Afrika og en gåtur på 12.000 kilometer. En præmiefyldt onlinequiz og en helt ny slags atletikstævne. Restriktionerne er mange for tiden, men det er de gode løsninger heldigvis også i det danske foreningsliv.

Videnscenteret har talt med to innovative ildsjæle fra to forskellige idrætsforeninger, som fortæller deres historie om, hvordan man kan engagere og fastholde sine medlemmer under coronapandemien. 

BMI: Sjove aktiviteter med små tiltag
Vi starter i Beder-Malling Idrætsforening lidt syd for Aarhus.

BMI, som idrætsforeningen bliver kaldt i lokalmiljøet, har ligesom alle andre foreninger været hårdt ramt af de omfattende coronarestriktioner, men trods begrænsningerne har foreningen formået at engagere sine medlemmer i et inspirerende onlinefællesskab.

Det fortæller foreningsudvikler i BMI Christine Winding-Lauritzen med stor entusiasme i stemmen.

“Vi har formået at skabe et fællesskab, som er meget mere end træning. Vi har været udfordrede ligesom alle andre, men vi har fået lavet en række virtuelle aktiviteter, som virkelig har skabt engagement og værdi hos vores medlemmer.”

At skabe et velfungerende onlinefællesskab kan lyde som en vanskelig opgave, men det behøver det slet ikke at være, mener Christine Winding-Lauritzen.

“Det behøver ikke at være så omfattende eller at kræve en masse udstyr. Det kræver heller ikke en masse kapital at vedligeholde et online fællesskab. Det er egentlig med små håndgreb, at man kan fastholde interaktionen med sine medlemmer og lave nogle sjove aktiviteter.” 

En bred vifte af virtuelle tilbud
Hos BMI var de hurtige til at omstille sig til virtuel træning, da foreningslivet blev lukket ned første gang, men derudover har idrætsforeningen løbende afprøvet en række nye og anderledes onlinetilbud.

En gå-kampagne på 12.000 kilometer, en virtuel bagedyst og en online frivilligfest er bare et udpluk af de mange arrangementer, der er blevet tilbudt til foreningens medlemmer.

Der er dog særligt et projekt, som har skabt engagement, og det er faktisk ganske simpelt, fortæller Christine Winding-Lauritzen.

“Vi har lavet en meget populær Kahoot-quiz. Den er et rigtig godt eksempel på en onlineaktivitet, som har givet en masse interaktioner, uden at det har krævet de store ressourcer,” fortæller foreningsudvikleren og uddyber.

“Vi havde oprettet et webinar, som vi reklamerede for på Facebook. Her dystede medlemmerne via quiz-appen Kahoot i viden om lokalsamfundet. Vi lavede en række aftaler med det lokale erhvervsliv, som stillede masser af fede præmier til rådighed til vinderne. Det var så stor en succes, at vi fortsatte onlinequizzen hver dag i en hel måned.”

Hvorfor blev quizzen så stor en succes?

“Jeg tror, at det gav deltagerne et rum til at tale sammen i en tid, hvor næsten alt er lukket ned. Quizzen blev et sted, hvor deltagerne kunne grine og tale sammen, og det skabte et fællesskab og en masse engagement i en tid, hvor rigtig mange føler sig isoleret.”

Christine Winding-Lauritzen vurderer, at mellem 80 og 100 husstande dagligt deltog i onlinequizzen. De virtuelle aktiviteter i klubben er dog ikke begrænset til medlemmerne. Alle i lokalsamfundet er velkomne til at deltage, og det er der en god grund til, fortæller hun.

“Alle i lokalmiljøet har kunnet tjekke ind og deltage i. Vi kunne da godt have begrænset det til medlemmerne, men for os har det handlet meget om at skabe interaktion og fællesskab, og vi har kunnet mærke, at det virkelig har skabt glæde og fællesskab. Både i lokalmiljøet og blandt vores medlemmer.”

En forening er mere end klublokaler
I Herlev Løbe- og Atletikklub har de også haft stor succes med deres onlinetiltag. Klubben havde omkring 400 medlemmer ved coronakrisens begyndelse, og på trods af et år med corona er de ikke blevet færre, fortæller bestyrelsesmedlem Stig Fog. 

Klubbens ungdomsatletik-afdeling har sågar oplevet medlemsfremgang under corona, og Stig Fog har en god idé om, hvad der har været skyld i fremgangen.

“Vi har lavet en masse innovative tiltag i løbet af foråret og sommeren sidste år, som virkelig har givet de unge lyst til at være med,” forklarer han og fremhæver et populært projekt, der har samlet hele klubben.

“I uge 7 løb hele klubben fra Herlev til Afrika på en virtuel klubtur. Vi løb seks millioner meter hver for sig herhjemme, og hver dag kunne folk så indrapportere, hvor mange meter de havde gået og løbet.”

 “Vi lagde medlemmernes distancerne sammen, og på baggrund af det regnede vi ud, hvor langt vi var kommet på vejen til Afrika, og hvad man kunne opleve undervejs. Det skrev vi om i en daglig opdatering på Facebook, hvor vi med billeder og kort illustrerede, hvor vi var nået til,” fortæller Stig Fog og fortsætter:

“Vi vadede i sne i Alperne, badede i Middelhavet og fór vild i den Algierske ørken. Det blev en fælles fortælling, som holdt os sammen og skabte fællesskab, selv om vi var hver for sig.”

Projektet skabte en masse engagement. 134 medlemmer deltog, fortæller Stig Fog, og enkelte deltagere løb endda over 140 kilometer på de otte dage, projektet varede. 

“Folk har tilkendegivet, at det har været rigtig sjovt, og det kan man virkelig se i kommentarsporet på Facebook.”

Blandt mange positive kommentarer skriver Helle Martens, at projektet er “fantastisk godt fundet på!”, mens Pernille Hauxner “får følelsen af, at vi gør noget sammen”.  

Fremtidens atletikstævne
Stig Fog mener ligesom Christine Winding-Lauritzen fra BMI, at man godt kan fastholde og engagere sine medlemmer med enkle midler.

Sidste forår optog han en ugentlig udfordring på video, eksempelvis længdespring, som han sendte ud til klubbens børn og unge. De gjorde ham kunsten efter hjemme i haven, og resultaterne blev sammenlignet online.

Projektet var en succes, og derfor har Stig Fog besluttet at gennemføre en ambitiøs opskalering af projektet i 2021. Han vil lave et landsdækkende, online atletikstævne. Målet er at hjælpe atletikklubber i hele landet med at fastholde sine medlemmer.

“Det har været et problem, at når vi endelig må samles, så er det jo ikke ret mange. Derfor har det været meget svært at lave et klassisk atletikstævne,” forklarer han og fortsætter:

“Derfor har vi besluttet at afprøve et helt nyt koncept, som egentlig tager udgangspunkt i at man afvikler én øvelse om ugen. Fra uge 16 og frem afvikler man eksempelvis længdespring hjemme i sin egen klub, uanset hvor i landet det er. Så rapporterer man resultaterne, og så laver vi en landsdækkende holdkamp”.

"Ugens Udfordring" hedder projektet, og Stig Fog tror helhjertet på, at det onlinebaserede atletikstævne kan skabe engagement og fællesskab.

“I stedet for at bevæge sig fra nær og fjern til et stævne, så bliver vi i vores respektive klubber, men vi laver alligevel noget sammen. Vi tror virkelig på, at vi kan styrke klubbernes eget arbejde, ved at lave noget, som er nemt at være med i.”

Stig Fog har selv programmeret projektets hjemmeside ugensudfordring.dk. Det har kostet tid og energi, men det er det hele værd, mener han. Han opfordrer alle foreninger til at kaste sig ud i de online koncepter.

“I ordet forening ligger der jo, at det er et fællesskab, vi alle sammen skal bidrage til. Og der må vi gøre det bedste vi kan, for at bidrage under de nuværende omstændigheder.”

“I stedet for at ærgre sig over det man ikke kan, så prøv at gøre det, I kan. Prøv at anse det som en udfordring, der kan overkommes. Start lige så stille, hvor alle kan være med. Der er masser, der kan lade sig gøre, hvis man er kreativ og tænker sig om.”

Forrige artikel Gode råd: Sådan afholder civilsamfundet events under corona Gode råd: Sådan afholder civilsamfundet events under corona Næste artikel Direktør i Børns Vilkår: Tempoet stiger – vi skal søge inspiration i andre brancher Direktør i Børns Vilkår: Tempoet stiger – vi skal søge inspiration i andre brancher
Ekspert om at afskedige en frivillig: Det skal gøres ordentligt og værdigt

Ekspert om at afskedige en frivillig: Det skal gøres ordentligt og værdigt

I den nye udgave af antologien ”Samtaler der kræver mod” bevæger Center for Frivilligt Socialt arbejde sig ind på et område, som har relevans langt ud over de foreninger, som driver socialt arbejde – nemlig hvordan man ”fyrer” en frivillig, som ikke fungerer, og ikke mindst, hvordan man gør det på en ordentlig måde.

Han udgiver digte til fordel for udsatte børn. Selv ville han ønske, han var blevet fjernet fra sit barndomshjem

Han udgiver digte til fordel for udsatte børn. Selv ville han ønske, han var blevet fjernet fra sit barndomshjem

Trods synlige tegn på vold og vanrøgt blev drengen Jimmy Gørtz og hans bror aldrig fjernet fra deres dybt alkoholiske far. På mirakuløs vis voksede Jimmy Gørtz op og blev topleder, terapeut, frivilligleder og forfatter. Senest er han sprunget ud som digter. Selvom meget er blevet bedre siden hans egen barndom, mener han, at systemet stadig kan lære af den smerte, han blev forvoldt som barn.

Frie Grønne skabte mobiliseringsmirakel i Vollsmose, mens Liberal Alliance blev de unges foretrukne parti. Begge succes’er kalder sig mere bevægelse end politisk kampagne

Frie Grønne skabte mobiliseringsmirakel i Vollsmose, mens Liberal Alliance blev de unges foretrukne parti. Begge succes’er kalder sig mere bevægelse end politisk kampagne

I Vollsmose fik Frie Grønne 27,8 procent af stemmerne – mod 0,9 procent i resten af landet. For mens valgfesten udeblev på landsplan, fik partiet vendt op og ned på det politiske landskab i flere af landets udsatte boligkvarterer ved folketingsvalget i november. Og hvis unge vælgere skulle bestemme, var Liberal Alliance landets blevet landets største parti. Læs her, hvordan de to partier gjorde det umulige.

Mangfoldigheden halter bagefter i civilsamfundet

Mangfoldigheden halter bagefter i civilsamfundet

En ny undersøgelse foretaget af Groupcare viser, at kun cirka hver fjerde forening eller organisation herhjemme arbejder målrettet med inklusion og diversitet. Det tyder også på, at det danske civilsamfund halter bagud, når vi sammenligner os med Sverige og Norge.

Marie blev aktivist, da hun stod i vuggestuen: ’Det lå ikke i blodet, men da mærkede jeg på min egen krop, at noget var helt galt’

Marie blev aktivist, da hun stod i vuggestuen: ’Det lå ikke i blodet, men da mærkede jeg på min egen krop, at noget var helt galt’

At være aktivist er under et valg er et ’altabsorberende monster’. Men at være det under to valg og tiden imellem er kaotisk, opslidende og en proces, der får folk til at brænde sammen. Så hvorfor står en mor til to endnu en gang og pakker banners og hoodies ud med den ene hånd og sms’er med journalister med den anden, imens nattesøvn er en by i Rusland og penge altid er en mangelvare?