Innovative foreninger giver råd: Sådan fastholder vi medlemmer under corona

Mange foreninger oplever medlemsfrafald under corona, men man kan fastholde og engagere sine medlemmer med en række enkle tiltag. To idrætsforeninger fortæller, hvordan de har gjort.

(OBS: Det er mere end et år siden, denne artikel er blevet redigeret. Vær derfor opmærksom på, at dele af indholdet kan være forældet)

Af Benjamin Alexander Helbo
journalist

En løbetur til Afrika og en gåtur på 12.000 kilometer. En præmiefyldt onlinequiz og en helt ny slags atletikstævne. Restriktionerne er mange for tiden, men det er de gode løsninger heldigvis også i det danske foreningsliv.

Videnscenteret har talt med to innovative ildsjæle fra to forskellige idrætsforeninger, som fortæller deres historie om, hvordan man kan engagere og fastholde sine medlemmer under coronapandemien. 

BMI: Sjove aktiviteter med små tiltag
Vi starter i Beder-Malling Idrætsforening lidt syd for Aarhus.

BMI, som idrætsforeningen bliver kaldt i lokalmiljøet, har ligesom alle andre foreninger været hårdt ramt af de omfattende coronarestriktioner, men trods begrænsningerne har foreningen formået at engagere sine medlemmer i et inspirerende onlinefællesskab.

Det fortæller foreningsudvikler i BMI Christine Winding-Lauritzen med stor entusiasme i stemmen.

“Vi har formået at skabe et fællesskab, som er meget mere end træning. Vi har været udfordrede ligesom alle andre, men vi har fået lavet en række virtuelle aktiviteter, som virkelig har skabt engagement og værdi hos vores medlemmer.”

At skabe et velfungerende onlinefællesskab kan lyde som en vanskelig opgave, men det behøver det slet ikke at være, mener Christine Winding-Lauritzen.

“Det behøver ikke at være så omfattende eller at kræve en masse udstyr. Det kræver heller ikke en masse kapital at vedligeholde et online fællesskab. Det er egentlig med små håndgreb, at man kan fastholde interaktionen med sine medlemmer og lave nogle sjove aktiviteter.” 

En bred vifte af virtuelle tilbud
Hos BMI var de hurtige til at omstille sig til virtuel træning, da foreningslivet blev lukket ned første gang, men derudover har idrætsforeningen løbende afprøvet en række nye og anderledes onlinetilbud.

En gå-kampagne på 12.000 kilometer, en virtuel bagedyst og en online frivilligfest er bare et udpluk af de mange arrangementer, der er blevet tilbudt til foreningens medlemmer.

Der er dog særligt et projekt, som har skabt engagement, og det er faktisk ganske simpelt, fortæller Christine Winding-Lauritzen.

“Vi har lavet en meget populær Kahoot-quiz. Den er et rigtig godt eksempel på en onlineaktivitet, som har givet en masse interaktioner, uden at det har krævet de store ressourcer,” fortæller foreningsudvikleren og uddyber.

“Vi havde oprettet et webinar, som vi reklamerede for på Facebook. Her dystede medlemmerne via quiz-appen Kahoot i viden om lokalsamfundet. Vi lavede en række aftaler med det lokale erhvervsliv, som stillede masser af fede præmier til rådighed til vinderne. Det var så stor en succes, at vi fortsatte onlinequizzen hver dag i en hel måned.”

Hvorfor blev quizzen så stor en succes?

“Jeg tror, at det gav deltagerne et rum til at tale sammen i en tid, hvor næsten alt er lukket ned. Quizzen blev et sted, hvor deltagerne kunne grine og tale sammen, og det skabte et fællesskab og en masse engagement i en tid, hvor rigtig mange føler sig isoleret.”

Christine Winding-Lauritzen vurderer, at mellem 80 og 100 husstande dagligt deltog i onlinequizzen. De virtuelle aktiviteter i klubben er dog ikke begrænset til medlemmerne. Alle i lokalsamfundet er velkomne til at deltage, og det er der en god grund til, fortæller hun.

“Alle i lokalmiljøet har kunnet tjekke ind og deltage i. Vi kunne da godt have begrænset det til medlemmerne, men for os har det handlet meget om at skabe interaktion og fællesskab, og vi har kunnet mærke, at det virkelig har skabt glæde og fællesskab. Både i lokalmiljøet og blandt vores medlemmer.”

En forening er mere end klublokaler
I Herlev Løbe- og Atletikklub har de også haft stor succes med deres onlinetiltag. Klubben havde omkring 400 medlemmer ved coronakrisens begyndelse, og på trods af et år med corona er de ikke blevet færre, fortæller bestyrelsesmedlem Stig Fog. 

Klubbens ungdomsatletik-afdeling har sågar oplevet medlemsfremgang under corona, og Stig Fog har en god idé om, hvad der har været skyld i fremgangen.

“Vi har lavet en masse innovative tiltag i løbet af foråret og sommeren sidste år, som virkelig har givet de unge lyst til at være med,” forklarer han og fremhæver et populært projekt, der har samlet hele klubben.

“I uge 7 løb hele klubben fra Herlev til Afrika på en virtuel klubtur. Vi løb seks millioner meter hver for sig herhjemme, og hver dag kunne folk så indrapportere, hvor mange meter de havde gået og løbet.”

 “Vi lagde medlemmernes distancerne sammen, og på baggrund af det regnede vi ud, hvor langt vi var kommet på vejen til Afrika, og hvad man kunne opleve undervejs. Det skrev vi om i en daglig opdatering på Facebook, hvor vi med billeder og kort illustrerede, hvor vi var nået til,” fortæller Stig Fog og fortsætter:

“Vi vadede i sne i Alperne, badede i Middelhavet og fór vild i den Algierske ørken. Det blev en fælles fortælling, som holdt os sammen og skabte fællesskab, selv om vi var hver for sig.”

Projektet skabte en masse engagement. 134 medlemmer deltog, fortæller Stig Fog, og enkelte deltagere løb endda over 140 kilometer på de otte dage, projektet varede. 

“Folk har tilkendegivet, at det har været rigtig sjovt, og det kan man virkelig se i kommentarsporet på Facebook.”

Blandt mange positive kommentarer skriver Helle Martens, at projektet er “fantastisk godt fundet på!”, mens Pernille Hauxner “får følelsen af, at vi gør noget sammen”.  

Fremtidens atletikstævne
Stig Fog mener ligesom Christine Winding-Lauritzen fra BMI, at man godt kan fastholde og engagere sine medlemmer med enkle midler.

Sidste forår optog han en ugentlig udfordring på video, eksempelvis længdespring, som han sendte ud til klubbens børn og unge. De gjorde ham kunsten efter hjemme i haven, og resultaterne blev sammenlignet online.

Projektet var en succes, og derfor har Stig Fog besluttet at gennemføre en ambitiøs opskalering af projektet i 2021. Han vil lave et landsdækkende, online atletikstævne. Målet er at hjælpe atletikklubber i hele landet med at fastholde sine medlemmer.

“Det har været et problem, at når vi endelig må samles, så er det jo ikke ret mange. Derfor har det været meget svært at lave et klassisk atletikstævne,” forklarer han og fortsætter:

“Derfor har vi besluttet at afprøve et helt nyt koncept, som egentlig tager udgangspunkt i at man afvikler én øvelse om ugen. Fra uge 16 og frem afvikler man eksempelvis længdespring hjemme i sin egen klub, uanset hvor i landet det er. Så rapporterer man resultaterne, og så laver vi en landsdækkende holdkamp”.

"Ugens Udfordring" hedder projektet, og Stig Fog tror helhjertet på, at det onlinebaserede atletikstævne kan skabe engagement og fællesskab.

“I stedet for at bevæge sig fra nær og fjern til et stævne, så bliver vi i vores respektive klubber, men vi laver alligevel noget sammen. Vi tror virkelig på, at vi kan styrke klubbernes eget arbejde, ved at lave noget, som er nemt at være med i.”

Stig Fog har selv programmeret projektets hjemmeside ugensudfordring.dk. Det har kostet tid og energi, men det er det hele værd, mener han. Han opfordrer alle foreninger til at kaste sig ud i de online koncepter.

“I ordet forening ligger der jo, at det er et fællesskab, vi alle sammen skal bidrage til. Og der må vi gøre det bedste vi kan, for at bidrage under de nuværende omstændigheder.”

“I stedet for at ærgre sig over det man ikke kan, så prøv at gøre det, I kan. Prøv at anse det som en udfordring, der kan overkommes. Start lige så stille, hvor alle kan være med. Der er masser, der kan lade sig gøre, hvis man er kreativ og tænker sig om.”

Forrige artikel Gode råd: Sådan afholder civilsamfundet events under corona Gode råd: Sådan afholder civilsamfundet events under corona Næste artikel Direktør i Børns Vilkår: Tempoet stiger – vi skal søge inspiration i andre brancher Direktør i Børns Vilkår: Tempoet stiger – vi skal søge inspiration i andre brancher
Lær af Næstehjælperne: Sådan beskytter du sårbare facebookmedlemmer

Lær af Næstehjælperne: Sådan beskytter du sårbare facebookmedlemmer

Mere end 22.000 danskere er medlem af en lokal facebookgruppe under Næstehjælperne. Bevægelsen er en protest- og hjælpegruppe, der skaber forbindelse mellem fattige eller udsatte og andre, der har overskud til at hjælpe. Læs her, hvordan Susanne Jakobsen fra København varetager rollen som administrator.

Lær af Albertslund Kommune: Sådan gøder du et sundt og trygt naboskab

Lær af Albertslund Kommune: Sådan gøder du et sundt og trygt naboskab

Borgere, der tidligere frygtede hinanden, blev i Albertslund Kommune bragt i samme rum til en samtale om utryghed. Arbejdet resulterede i et styrket naboskab og det giver god mening i kriminalitetsforebyggelsen. Civilsamfundets ses som et forlængende led i forhold til myndighedernes indsats.

VELUX FONDEN: Personlige erfaringer skal spille større rolle i uddelinger

VELUX FONDEN: Personlige erfaringer skal spille større rolle i uddelinger

Et panel bestående af 11 personer, der selv har oplevet alvorlig psykisk mistrivsel, skal gøre VELUX FONDEN skarpere og mere præcise, når der skal uddeles projektmidler til nye indsatser. Panelet kan “forskubbe tyngdepunkter, vi ellers lægger vægt på”, siger programchef Vibeke Lybecker.  

10 gode råd: Sådan bliver du en (endnu) bedre ordstyrer på Folkemødet

10 gode råd: Sådan bliver du en (endnu) bedre ordstyrer på Folkemødet

Der er rift om publikums opmærksomhed på Folkemødet. Det stiller krav til ordstyrere og facilitatorer om at balancere og styre en debat, så folk bliver hængende. Sille van Loon og Solveig Hvidtfeldt fra Good Company Cph giver dig her tip og råd til, hvordan du sætter en krog i publikum. 

Nødhjælp på speed: “Putin triggede vores retfærdighedsfølelse”

Nødhjælp på speed: “Putin triggede vores retfærdighedsfølelse”

Da Rusland invaderede Ukraine følte mange danskere et behov for at hjælpe. På Amager opstod et nyt initiativ, der i dag forgrener sig til indsamlinger, legegrupper og en butik, hvor ukrainske flygtninge kan forsyne sig med donerede varer. Læs her, hvordan private kræfter tog et lynkursus i nødhjælp.

Interessevaretagelse: Find de stærke cases og kom ud af starthullerne i tide

Interessevaretagelse: Find de stærke cases og kom ud af starthullerne i tide

En god interessevaretager kender de politiske positioner i et forhandlingslokale og ved, hvornår man skal slå til. Simon Nyborg er mangeårig rådgiver for Enhedslisten og har siden været ansvarlig for Mødrehjælpens politiske kommunikation. Han giver her fem svar på, hvordan du kan forbedre din organisations interessevaretagelse.