Lær af Næstehjælperne: Sådan beskytter du sårbare facebookmedlemmer

Mere end 22.000 danskere er medlem af en lokal facebookgruppe under Næstehjælperne. Bevægelsen er en protest- og hjælpegruppe, der skaber forbindelse mellem fattige eller udsatte og andre, der har overskud til at hjælpe. Læs her, hvordan Susanne Jakobsen fra København varetager rollen som administrator.

Susanne Jakobsen er "vogter" af facebookgruppen Næstehjælperne N, NV og Ø. Det lyder mere alvorligt, end det er, men for at få adgang til gruppens indhold skal du godkendes, og det står Susanne Jakobsen altså for. 

Hun vil først kigge på dit profilbillede, antal af venner og aktiviteten på din profil for at afgøre, om du er en virkelig person, der ønsker adgang til fællesskabet. Hvis du har en privat profil, fordi du måske ønsker at holde lav profil, vil hun ad andre veje prøve at forstå lidt mere om dig. Består du "adgangstesten" og bekræfter, at du har læst Næstehjælpernes regler, vil hun sende dig en besked:

"Kære Du. Du har søgt ind i Næstehjælperne København N, NV og Ø, tak for det. Vi tjekker altid profiler inden godkendelse, og jeg er derfor nødt til at spørge dig, hvorfor du søger ind. Har du brug for hjælp og/eller vil du hjælpe? Eller måske er du bare interesseret, hvilket også er helt i orden. Jeg vil gøre opmærksom på, at gruppen er for de, de er ramt af reformer, og f.eks ikke har råd til mad og tøj, og for dem, der vil hjælpe med den slags. Jeg vil også gerne vide, hvilken bydel du bor i? De bedste hilsner Susanne/admin".

Opstod som reaktion på kontanthjælpsloftet

Næstehjælperne er en protest- og hjælpegruppe, der opstod i kølvandet på indførelsen af kontanthjælpsloftet i 2016.

I dag er der cirka 30 afstikkere af Næstehjælpernes hovedgruppe og lokalgruppen i København administreres af Susanne Jakobsen og 2-3 andre. Hun bruger cirka 15 timer om ugen på at være administrator og hun er inde hver dag for at tjekke om nye personer anmoder om adgang. 

"Jeg hørte første gang om Næstehjælperne i morgen-tv. Det ramte noget i mig, for min egen datter var selv udsat og blevet påvirket af kontanthjælpsloftet. Så det føltes lidt som noget, jeg måtte engagere mig i," forklarer Susanne Jakobsen. 

Den vigtigste regel? Tal ordentligt, tak.

Næstehjælperne har finpudset en lang list af regler hen over årene.

Eksempelvis er det ikke tilladt at bede om penge, for det kan i værste fald betyde, at Facebook lukker gruppen. Du skal også helst undgå at starte diskussioner, der ikke er relevante for gruppen. For Susanne Jakobsen handler den vigtigste regel dog om noget helt andet: 

"Det vigtigste er faktisk, at man skal behandle andre folk ordentligt. Der kan komme nogen, der stiller spørgsmålstegn ved, hvordan andre bruger deres penge. Det skal man ikke blande sig i og helt grundlæggende har vi tillid til, at folk kun spørger om den hjælp, de har brug for," forklarer Susanne Jakobsen. 

Hun fortæller om en brugerskare der helst undgår for meget kontakt med det offentlige og som gang på gang har oplevet "slag over næsen" for deres udsathed. Derfor skal Næstehjælperne være et trygt sted at bede om hjælp, forklarer hun. 

Ikke alle opslag klarer nåleøjet

Når en mor eksempelvis har svært ved skaffe penge til nye vinterstøvler til sit barn, kan hun bede om hjælp i gruppen. Hun vil så lave et opslag, hvor hun efterspørger støvler, hvilken størrelse og måske også kønnet på sit barn. Men opslaget lægger sig ikke automatisk øverst i tråden på gruppens side.

Først skal Susanne Jakobsen eller en af de andre administratorer godkende opslaget. Det sker, at opslag afvises:

"Hvis det skinner for meget igennem at de beder om penge eller gavekort, så vil vi ikke godkende det. Men der også grænser for, hvor langt vi kan gå. Hvad der aftales indbyrdes i folks private beskeder, kan vi jo ikke kontrollere," uddyber Susanne Jakobsen. 

"Det skal man ikke opleve."

Det sker sjældent, at Susanne Jakobsen eller de andre administratorer må skride ind i en debat for at redde trådene ud. Faktisk synes hun, at de mange brugere af lokalgruppen i København har en fin omgangstone og et oprigtigt ønske om at hjælpe hinanden.

Men i det fælles forum for alle administratorer af de lokale Næstehjælper-grupper hører Susanne Jakobsen fra tid til anden om forsøg på at udnytte personer, der i forvejen har det svært. 

"Vi hører om nogle rigtig grimme ting. Vi kan selvfølgelig heller ikke garantere, at der ikke også findes brodne kar hos os. Men vi prøve at være på forkant, blandt andet ved at skrive om de her hændelser, og at folk skal være på vagt. Vi vil også gerne vide, hvis der sker noget uværdigt eller ulovligt. For det skal man ikke opleve."

Forrige artikel Lær af Albertslund Kommune: Sådan gøder du et sundt og trygt naboskab Lær af Albertslund Kommune: Sådan gøder du et sundt og trygt naboskab Næste artikel Med cykel og cykelhjelm fik Jonas skabt Lolland et nyt ungeråd Med cykel og cykelhjelm fik Jonas skabt Lolland et nyt ungeråd
Ekspert om at afskedige en frivillig: Det skal gøres ordentligt og værdigt

Ekspert om at afskedige en frivillig: Det skal gøres ordentligt og værdigt

I den nye udgave af antologien ”Samtaler der kræver mod” bevæger Center for Frivilligt Socialt arbejde sig ind på et område, som har relevans langt ud over de foreninger, som driver socialt arbejde – nemlig hvordan man ”fyrer” en frivillig, som ikke fungerer, og ikke mindst, hvordan man gør det på en ordentlig måde.

Han udgiver digte til fordel for udsatte børn. Selv ville han ønske, han var blevet fjernet fra sit barndomshjem

Han udgiver digte til fordel for udsatte børn. Selv ville han ønske, han var blevet fjernet fra sit barndomshjem

Trods synlige tegn på vold og vanrøgt blev drengen Jimmy Gørtz og hans bror aldrig fjernet fra deres dybt alkoholiske far. På mirakuløs vis voksede Jimmy Gørtz op og blev topleder, terapeut, frivilligleder og forfatter. Senest er han sprunget ud som digter. Selvom meget er blevet bedre siden hans egen barndom, mener han, at systemet stadig kan lære af den smerte, han blev forvoldt som barn.

Frie Grønne skabte mobiliseringsmirakel i Vollsmose, mens Liberal Alliance blev de unges foretrukne parti. Begge succes’er kalder sig mere bevægelse end politisk kampagne

Frie Grønne skabte mobiliseringsmirakel i Vollsmose, mens Liberal Alliance blev de unges foretrukne parti. Begge succes’er kalder sig mere bevægelse end politisk kampagne

I Vollsmose fik Frie Grønne 27,8 procent af stemmerne – mod 0,9 procent i resten af landet. For mens valgfesten udeblev på landsplan, fik partiet vendt op og ned på det politiske landskab i flere af landets udsatte boligkvarterer ved folketingsvalget i november. Og hvis unge vælgere skulle bestemme, var Liberal Alliance landets blevet landets største parti. Læs her, hvordan de to partier gjorde det umulige.

Mangfoldigheden halter bagefter i civilsamfundet

Mangfoldigheden halter bagefter i civilsamfundet

En ny undersøgelse foretaget af Groupcare viser, at kun cirka hver fjerde forening eller organisation herhjemme arbejder målrettet med inklusion og diversitet. Det tyder også på, at det danske civilsamfund halter bagud, når vi sammenligner os med Sverige og Norge.

Marie blev aktivist, da hun stod i vuggestuen: ’Det lå ikke i blodet, men da mærkede jeg på min egen krop, at noget var helt galt’

Marie blev aktivist, da hun stod i vuggestuen: ’Det lå ikke i blodet, men da mærkede jeg på min egen krop, at noget var helt galt’

At være aktivist er under et valg er et ’altabsorberende monster’. Men at være det under to valg og tiden imellem er kaotisk, opslidende og en proces, der får folk til at brænde sammen. Så hvorfor står en mor til to endnu en gang og pakker banners og hoodies ud med den ene hånd og sms’er med journalister med den anden, imens nattesøvn er en by i Rusland og penge altid er en mangelvare?