Lær af Næstehjælperne: Sådan beskytter du sårbare facebookmedlemmer

Mere end 22.000 danskere er medlem af en lokal facebookgruppe under Næstehjælperne. Bevægelsen er en protest- og hjælpegruppe, der skaber forbindelse mellem fattige eller udsatte og andre, der har overskud til at hjælpe. Læs her, hvordan Susanne Jakobsen fra København varetager rollen som administrator.

Susanne Jakobsen er såkaldt "vogter" af en lokal hjælpegruppe på Facebook.
Susanne Jakobsen er såkaldt "vogter" af en lokal hjælpegruppe på Facebook.Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Susanne Jakobsen er "vogter" af facebookgruppen Næstehjælperne N, NV og Ø. Det lyder mere alvorligt, end det er, men for at få adgang til gruppens indhold skal du godkendes, og det står Susanne Jakobsen altså for. 

Hun vil først kigge på dit profilbillede, antal af venner og aktiviteten på din profil for at afgøre, om du er en virkelig person, der ønsker adgang til fællesskabet. Hvis du har en privat profil, fordi du måske ønsker at holde lav profil, vil hun ad andre veje prøve at forstå lidt mere om dig. Består du "adgangstesten" og bekræfter, at du har læst Næstehjælpernes regler, vil hun sende dig en besked:

"Kære Du. Du har søgt ind i Næstehjælperne København N, NV og Ø, tak for det. Vi tjekker altid profiler inden godkendelse, og jeg er derfor nødt til at spørge dig, hvorfor du søger ind. Har du brug for hjælp og/eller vil du hjælpe? Eller måske er du bare interesseret, hvilket også er helt i orden. Jeg vil gøre opmærksom på, at gruppen er for de, de er ramt af reformer, og f.eks ikke har råd til mad og tøj, og for dem, der vil hjælpe med den slags. Jeg vil også gerne vide, hvilken bydel du bor i? De bedste hilsner Susanne/admin".

Opstod som reaktion på kontanthjælpsloftet

Næstehjælperne er en protest- og hjælpegruppe, der opstod i kølvandet på indførelsen af kontanthjælpsloftet i 2016.

I dag er der cirka 30 afstikkere af Næstehjælpernes hovedgruppe og lokalgruppen i København administreres af Susanne Jakobsen og 2-3 andre. Hun bruger cirka 15 timer om ugen på at være administrator og hun er inde hver dag for at tjekke om nye personer anmoder om adgang. 

"Jeg hørte første gang om Næstehjælperne i morgen-tv. Det ramte noget i mig, for min egen datter var selv udsat og blevet påvirket af kontanthjælpsloftet. Så det føltes lidt som noget, jeg måtte engagere mig i," forklarer Susanne Jakobsen. 

Den vigtigste regel? Tal ordentligt, tak.

Næstehjælperne har finpudset en lang list af regler hen over årene.

Eksempelvis er det ikke tilladt at bede om penge, for det kan i værste fald betyde, at Facebook lukker gruppen. Du skal også helst undgå at starte diskussioner, der ikke er relevante for gruppen. For Susanne Jakobsen handler den vigtigste regel dog om noget helt andet: 

"Det vigtigste er faktisk, at man skal behandle andre folk ordentligt. Der kan komme nogen, der stiller spørgsmålstegn ved, hvordan andre bruger deres penge. Det skal man ikke blande sig i og helt grundlæggende har vi tillid til, at folk kun spørger om den hjælp, de har brug for," forklarer Susanne Jakobsen. 

Hun fortæller om en brugerskare der helst undgår for meget kontakt med det offentlige og som gang på gang har oplevet "slag over næsen" for deres udsathed. Derfor skal Næstehjælperne være et trygt sted at bede om hjælp, forklarer hun. 

Ikke alle opslag klarer nåleøjet

Når en mor eksempelvis har svært ved skaffe penge til nye vinterstøvler til sit barn, kan hun bede om hjælp i gruppen. Hun vil så lave et opslag, hvor hun efterspørger støvler, hvilken størrelse og måske også kønnet på sit barn. Men opslaget lægger sig ikke automatisk øverst i tråden på gruppens side.

Næstehjælpernes regelsæt
  1. Gruppen er for alle, der er ramt af reformer, eller som ønsker at give en hånd til mennesker, der er ramt af reformer – uanset politisk ståsted. Alle er velkomne i gruppen, uanset hvor man bor. Hvis man ønsker at modtage eller give noget væk, så skal det foregå i nærområdet af Nørrebro, Nordvest og Østerbro.
  2. I gruppen er vi kritiske overfor konsekvenserne af reformerne. Der skal derfor være plads til aktivisme og modstand mod reformerne - men på tværs af politiske skel.
  3. Gruppen er ikke en debatgruppe. Vi godkender opslag med artikler, der er relevante, men henstiller til, at de ikke debatteres i gruppen. Vurderes det, at et opslag kan skabe debat, vil vi derfor i nogle tilfælde lukke for kommentarer til opslaget med det samme.
  4. Alle, der mener, de har brug for hjælp, må søge hjælp – det er ikke op til andre at bedømme andre menneskers behov.
  5. Der må ikke oprettes indsamlinger af kontantbeløb – og der må ikke tilbydes kontanter.
  6. Der må ikke søges gavekort, billetter og lignende.
  7. Der må ikke søges medicin, heller ikke håndkøbsmedicin.
  8. Det er ikke tilladt at vedhæfte billeder af sine børn i forbindelse med søgning af hjælp.
  9. Gruppen er ikke en køb/salg/bytte-gruppe. Du må gerne give ting og hjælpe, men ikke tage penge eller andet for det.
  10. Hvis du ikke har lyst til åbent at søge om hjælp, kan du altid kontakte en i administratorgruppen, så laver vi et anonymt opslag for dig.
  11. Der må kun søges på vegne af andre efter aftale med admin.
  12. Vi holder en god tone og taler respektfuldt til hinanden. Racistiske, sexistiske og nedværdigende eller fordømmende udtalelser fjernes af en administrator.
  13. I opslag, hvor der ikke bliver bedt om råd, giver vi ikke råd uopfordret. I stedet spørger vi respektfuldt om et godt råd ønskes.
  14. Opstår der konflikt, bedes medlemmer kontakte administrator bagom, eller tagge os i den pågældende tråd. Gå ikke i rette med hinanden.
  15. Opslag må ikkedeles ud af gruppen, med mindre trådstarter giver tilladelse.
  16. Undlad at tilføje mennesker til gruppen, der ikke har bedt om det. Del hellere et link til gruppen, så folk selv kan søge medlemskab.
  17. Alle henstillinger fra administratorgruppen skal følges og respekteres.
  18. Når du søger eller tilbyder hjælp:
    - Skriv først dit postnummer.
    - Forsøg at beskrive dit behov eller dit tilbud så konkret som muligt.
    - Hav respekt for andres holdninger og behov for hjælp.

Først skal Susanne Jakobsen eller en af de andre administratorer godkende opslaget. Det sker, at opslag afvises:

"Hvis det skinner for meget igennem at de beder om penge eller gavekort, så vil vi ikke godkende det. Men der også grænser for, hvor langt vi kan gå. Hvad der aftales indbyrdes i folks private beskeder, kan vi jo ikke kontrollere," uddyber Susanne Jakobsen. 

"Det skal man ikke opleve."

Det sker sjældent, at Susanne Jakobsen eller de andre administratorer må skride ind i en debat for at redde trådene ud. Faktisk synes hun, at de mange brugere af lokalgruppen i København har en fin omgangstone og et oprigtigt ønske om at hjælpe hinanden.

Men i det fælles forum for alle administratorer af de lokale Næstehjælper-grupper hører Susanne Jakobsen fra tid til anden om forsøg på at udnytte personer, der i forvejen har det svært. 

"Vi hører om nogle rigtig grimme ting. Vi kan selvfølgelig heller ikke garantere, at der ikke også findes brodne kar hos os. Men vi prøve at være på forkant, blandt andet ved at skrive om de her hændelser, og at folk skal være på vagt. Vi vil også gerne vide, hvis der sker noget uværdigt eller ulovligt. For det skal man ikke opleve."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00