LMS-direktør efter turnaround: Jeg gik i praktik hos konkurrenterne for at skabe samarbejder

LEDELSE: Laila Walther blev direktør for en kriseramt forening med et elendigt image. Praktik blandt konkurrenterne og en frygtelig masse kaffemøder blev den store game changer, fortæller direktøren for Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade.

Foto: Mads Outzen/Altinget
Mads OutzenClaus Nordahl

Da Laila Walther satte sig i direktørstolen i LMS 1. december 2018 var hun godt klar over, at foreningens overlevelse hang i en tynd tråd. Kritiske artikler havde fået den forhenværende direktør og bestyrelsesformand til at gå af, og store dele af foreningens interessenter havde et problematisk forhold til foreningen.

Ved altingets konference om ledelse i civilsamfundet åbnede Laila Walther op for, hvordan hun og resten af medarbejderstaben har forsøgt at arbejde sig ud af den krise, foreningen var havnet i.  

“Der var økonomiske problemer, der manglede en strategi og der var et kritisk blik fra omverdenen. Det var jeg nødt til meget hurtigt at gøre noget ved. Jeg vidste, jeg havde et åbent vindue som ny i organisationen, så jeg var hurtig til at invitere mig ud til alle dem, jeg overhovedet kunne,” siger Laila Walther.

Ved hvert møde fremsatte Laila Walther et usædvanligt tilbud: Hun tilbød at gå i praktik i de andre organisationer og aktører.

“Det var ikke kun for at sende et signal, det var først og fremmest for at lære. Spiseforstyrrelse og selvskade er ikke en del af min indre faglighed, så det var lige så meget for at vise, at jeg gerne ville lære og for at vise en ydmyghed overfor de andres faglighed. Det blevet taget meget positivt imod,” siger Laila Walther

Du skal kende dine interessenter
De mange kaffemøder og praktikker har været altafgørende i Laila Walthers og resten af organisationens genopretning af foreningen, fortæller direktøren.

“LMS har tidligere været meget kritiske, og det har måske ikke altid hvilet på en meget tung faglighed. Her synes jeg, det er sindssygt vigtigt, at man som patientforening først og fremmest står på fagligheden. Viden og faglighed er det, du kan generere talsmandsvirksomhed og talerør på baggrund af. Du kan ikke gøre det, hvis du ikke helt præcist ved, hvad andre tilbyder. Så bliver man utroværdig,” siger Laila Walther.

I videoen ovenfor kan du se Laila Walther fortælle om, hvordan hun og resten af organisationen har kæmpet sig ud af en dyb krise, som var tæt på at sende foreningen i graven.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Laila Walther

Direktør, Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade, formand, Civilsamfundets Brancheforening
socialrådgiver (Den Sociale Højskole 1996), MPP (Roskilde Uni. 2006), EMP (INSEAD 2014)

0:000:00