LMS-direktør efter turnaround: Jeg gik i praktik hos konkurrenterne for at skabe samarbejder

LEDELSE: Laila Walther blev direktør for en kriseramt forening med et elendigt image. Praktik blandt konkurrenterne og en frygtelig masse kaffemøder blev den store game changer, fortæller direktøren for Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade.

Da Laila Walther satte sig i direktørstolen i LMS 1. december 2018 var hun godt klar over, at foreningens overlevelse hang i en tynd tråd. Kritiske artikler havde fået den forhenværende direktør og bestyrelsesformand til at gå af, og store dele af foreningens interessenter havde et problematisk forhold til foreningen.

Ved altingets konference om ledelse i civilsamfundet åbnede Laila Walther op for, hvordan hun og resten af medarbejderstaben har forsøgt at arbejde sig ud af den krise, foreningen var havnet i.  

“Der var økonomiske problemer, der manglede en strategi og der var et kritisk blik fra omverdenen. Det var jeg nødt til meget hurtigt at gøre noget ved. Jeg vidste, jeg havde et åbent vindue som ny i organisationen, så jeg var hurtig til at invitere mig ud til alle dem, jeg overhovedet kunne,” siger Laila Walther.

Ved hvert møde fremsatte Laila Walther et usædvanligt tilbud: Hun tilbød at gå i praktik i de andre organisationer og aktører.

“Det var ikke kun for at sende et signal, det var først og fremmest for at lære. Spiseforstyrrelse og selvskade er ikke en del af min indre faglighed, så det var lige så meget for at vise, at jeg gerne ville lære og for at vise en ydmyghed overfor de andres faglighed. Det blevet taget meget positivt imod,” siger Laila Walther

Du skal kende dine interessenter
De mange kaffemøder og praktikker har været altafgørende i Laila Walthers og resten af organisationens genopretning af foreningen, fortæller direktøren.

“LMS har tidligere været meget kritiske, og det har måske ikke altid hvilet på en meget tung faglighed. Her synes jeg, det er sindssygt vigtigt, at man som patientforening først og fremmest står på fagligheden. Viden og faglighed er det, du kan generere talsmandsvirksomhed og talerør på baggrund af. Du kan ikke gøre det, hvis du ikke helt præcist ved, hvad andre tilbyder. Så bliver man utroværdig,” siger Laila Walther.

I videoen ovenfor kan du se Laila Walther fortælle om, hvordan hun og resten af organisationen har kæmpet sig ud af en dyb krise, som var tæt på at sende foreningen i graven.

Forrige artikel For et år siden lå LMS i ruiner: Nu er der grøn smiley og overskud For et år siden lå LMS i ruiner: Nu er der grøn smiley og overskud Næste artikel Lær af Mads Roke Clausen og Vibe Klarups største fejl som ledere i civilsamfundet Lær af Mads Roke Clausen og Vibe Klarups største fejl som ledere i civilsamfundet
Bikubenfonden: Driftsmidler er ikke længere et fyord

Bikubenfonden: Driftsmidler er ikke længere et fyord

For fire år siden satte Bikubenfonden en ny kurs. I bestræbelsen på at skabe varige forandringer for udsatte unge fordeler fonden i dag sine fondsmidler på færre projekter med længere levetid. Den nye strategi betyder, at samarbejdspartnernes udgifter til drift er noget, man taler åbent og ærligt om, siger chef for socialområdet, Sine Egede. 

Blockchain er ingen mirakelkur – her er hvorfor

Blockchain er ingen mirakelkur – her er hvorfor

HYPE: Blockchain belaster klimaet, skaber udfordringer i forhold til privatlivslovgivning og sikrer ikke nødvendigvis mod menneskeligt fusk. Trods hypen er teknologien endnu præget af meget usikkerhed, fordi den endnu er på et tidligt stadie. Altinget gennemgår en række svagheder, du skal være opmærksom på. 

Forstå blockchain på tre minutter

Forstå blockchain på tre minutter

GUIDE: Har du styr på Smart Contracts, krypterede blokke og distribuerede netværk? Hvis ikke, så læs med, og lad os føre dig ind i en verden af blockchains − en teknologi, der måske vil revolutionere civilsamfundet.

Sådan fremtryller Unicef velgørenhedsmidler ud af det blå

Sådan fremtryller Unicef velgørenhedsmidler ud af det blå

DIGITALT TRYLLERI: En platform, hvor man kan donere kryptovaluta til fattige børn helt gratis og en digital møntenhed, hvor værdien bestemmes af gode gerninger. Læs med om de største udfordringer, Unicef har løst med blockchain.

10 gode råd: Sådan taler du som NGO din sag over for magthavere

10 gode råd: Sådan taler du som NGO din sag over for magthavere

FORTALERVIRKSOMHED: Indtag ekspertrollen, udvis diplomatisk sans og tænk dig om, før du kontakter pressen. Sådan lyder nogle af de gode råd fra ærespræsident i Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm og public affairs- og kommunikationsrådgiver Benny Damsgaard. 

Fortalervirksomhed: Sådan forbereder du din indsats trin for trin

Fortalervirksomhed: Sådan forbereder du din indsats trin for trin

GUIDE: Som NGO kan man arbejde strategisk med at påvirke politiske processer, uanset om de magthavere, man vil bearbejde, befinder sig i et tredjeverdensland, på Christiansborg eller i en rådhussal i Vestjylland. Her tegner partner i Strategihouse.dk Morten Ronnenberg Møller de overordnede linjer, når en organisation skal tilrettelægge sin fortalervirksomhed.

Er de frivilliges engagement blevet mere episodisk og mindre stabilt? Vi er gået til forskningen for at finde svar

Er de frivilliges engagement blevet mere episodisk og mindre stabilt? Vi er gået til forskningen for at finde svar

FORSKNINGSFORMIDLING: Ifølge Center for Frivilligt Socialt Arbejde er andelen af faste frivillige faldet de seneste to år, mens den episodiske frivillighed er vokset. Hvis danskernes frivillige engagement er i forandring, kan det få store konsekvenser for foreningslivet. Vi har derfor fået to professorer til at se nærmere på, om der faktisk er en tendens. “Det er nemt at gå med den pessimistiske fortælling. Spørgsmålet er bare, om det er rigtigt, for der er en alternativ mulighed for fortolkning,” siger Lars Skov Henriksen. 

Gå på opdagelse i over 560 publikationer med civilsamfundsforskning

Gå på opdagelse i over 560 publikationer med civilsamfundsforskning

DIGITALT OPSLAGSVÆRK: Civilsamfundets Videnscenter er i gang med at opbygge et digitalt opslagsværk over nordisk civilsamfundsforskning. Nu er den danske del af opslagsværket klar til brug. Men vi har brug for dine input, så vi kan gøre opbygning, søgemaskine og så videre så brugbare som muligt.

Ti gode råd: Sådan engagerer du unge frivillige

Ti gode råd: Sådan engagerer du unge frivillige

GODE RÅD: Unge er kreative, får et væld af originale ideer, og der er kort fra tanke til handling. Med andre ord en kæmpe ressource for civilsamfundet. Men hvordan engagerer man bedst en flygtig ungdomsgeneration, hvor også uddannelse, sociale medier og venner kæmper om deres opmærksomhed? Her får du ti gode råd.

Projekthåndbog til unge kulturskabere: Sådan skaber du det gode projektteam

Projekthåndbog til unge kulturskabere: Sådan skaber du det gode projektteam

BOGGUDDRAG:"HACK DET!" er en projekthåndbog til unge kulturskabere, som beskriver, hvordan kulturprojekter bevæger sig fra A til Z. Bogen indeholder en række værktøjer til projektledelse, ideudvikling, organisering, markedsføring m.m. Her får du et uddrag fra bogen om, hvordan man skaber et godt projektteam.