Lokalmusikere lobbyer kommunen for 10 millioner og 3 bunkere

LOKALLOBBYISME: Musikere på Frederiksberg har i flere år forladt kommunen for at finde passende øvelokaler andre steder. Musikforeningen Start! Frederiksberg gjorde politikerne opmærksomme på problemet og præsenterede samtidig en løsning. Det resulterede i godt 10 millioner støttekroner og et blomstrende musikmiljø. Lær lokallobbyisme af de bedste.

Metalbandet Gods Among Machines øver to gange ugentligt i de øvelokaler, som Start! Frederiksbergs vellykkede lobbyindsats skaffede.  
Metalbandet Gods Among Machines øver to gange ugentligt i de øvelokaler, som Start! Frederiksbergs vellykkede lobbyindsats skaffede.  Foto: Start! Frederiksberg
Claus Nordahl

Peter Møller er amatørguitarist og er ifølge ham selv virkelig dårlig til at spille guitar. Til gengæld er hans passion for musikken og kulturen i top. Derfor har han sammen med resten af musikforeningen Start! Frederiksberg forvandlet en kommune uden øvelokaler til en kommune med 14 øvelokaler fordelt på tre nyrenoverede bunkere og et moderniseret hus. Alt sammen bygget for kommunale penge og fondsmidler, der overstiger 10 millioner kroner. Her er historien om, hvordan en lille amatørforening satte politisk dagsorden uden at råbe op.

I 2011 beslutter en lille musikforening på Frederiksberg sig for et mål. De vil have øvelokaler i kommunen, så de ikke længere skal tage til nabokommunerne for at øve. Det blev begyndelsen på en seks år lang rejse med masser af succes.

“Hej, vi har en rigtig god ide”
Det første de gjorde var at ringe til musikkonsulenten i kommunen og sige:

“Hej, vi har en rigtig god ide til at få flere øvelokaler i kommunen. Der er et stort musikmiljø, men lige nu rejser musikerne ud af kommunen for at øve, og det kunne være dejligt, hvis de kunne blive på Frederiksberg,” fortæller Peter Møller, der er formand for foreningen Start! Frederiksberg.

Han havde sammen med resten af foreningen afholdt en del musikfestivaler i kommunen, hvor mange af de ansøgende bands kom fra samme postnummer – nemlig Frederiksberg. Peter Møller og resten af holdet satte sig derfor ned og lagde en plan. De vidste, at der var et behov, og at kommunen selvfølgelig var interesseret i at fastholde sine borgere. Derfor brugte de måneder på at finpudse et 150 sider langt oplæg til kommunen. Et oplæg, der i detaljer beskrev alt om teknikken bag et øvelokale, og hvordan de som forening ville organisere sig og drive et øvelokale, hvis kommunen ville støtte initiativet. Musikkonsulenten var positiv, og der blev derfor sat et møde op i forvaltningen.

Kommunen handler hurtigt
“Til mødet lagde vi stor vægt på at fortælle, hvad øvelokaler ville betyde for kommunen og borgerne. Vi fortalte, at det ville give en lang række udadvendte aktiviteter. Når folk øver og dygtiggør sig, kommer der koncerter, festivaler og liv i kommunen," siger Peter Møller.

Inde til mødet vender folkene i Kultur- og Fritidsforvaltningen hver en side i det 150 sider lange oplæg. Peter og teamet har sendt materialet på forhånd, så der er masser af spørgsmål. En af deltagerne på mødet er Simon Aggesen, som er repræsentant fra kommunalbestyrelsen. Han er begejstret for projektet, og han er samtidig formand for musikudvalget.

“Da mødet er færdig, har kommunen allerede et forslag til en konkret placering. Det kommer helt bag på os, og kort tid efter spørger formanden for musikudvalget, om vi ikke skal tage ud og se på det," fortæller Peter Møller.

Huset de kigger på ser fantastisk ud, og Simon Aggesen melder derfor til forvaltningen, at der skal arbejdes videre med planerne. Det afføder en lang række møder, hvor Peter Møller og foreningen konkretiserer deres projektoplæg.

“Kort tid efter får vi meldingen, at vi har gjort vores arbejde. Nu tager kommunen over og finder ud af, hvad der skal gøres," fortæller Peter Møller.

10 millioner til øvelokaler
Få måneder efter står Peter Møller og foreningen i de tomme lokaler på Frederiksberg. De har med deres 150 siders oplæg overbevist kommunen om, at der skal øvelokaler til kommunen. De har aftalt med kommunen, at foreningen skal drive stedet, og kommunen sørger til gengæld for ombygningen. Et projekt til godt 10 millioner kroner.

“Vi har slet ikke bokset med nogen eller mødt modstand. Det har været op til os at beskrive både behovet og udformningen, så dem, der skulle tage beslutningen, kunne se, at det her giver rigtig god mening. De så, at det ikke bare var en flyvsk ide. Det var et konkret værktøj til at fastholde borgerne i kommunen, og vi havde lavet en konkret plan for dem,” fortæller formanden.

To år senere i marts 2015 står 10 spritnye øvelokaler klar på Frederiksberg. Bygget efter Start! Frederiksbergs tegninger og ideer. Men det stopper ikke her. Allerede i december samme år er alle lokalerne fuldt booket, og der er mere end 150 bands på ventelisten.

“Vi bruger bunkerne”
Start! Frederiksberg går derfor til kommunen igen og foreslår at finde flere nye lokaler.

“I Frederiksbergs udviklingsplan, Frederiksbergstrategien, ligger kultur højt på den politiske dagsorden. Vores projekt harmonerer derfor meget godt med den overordnede vision, som kommunen har,” fortæller Peter Møller og fortsætter:

“Vi kan se, at der er mange bunkere i byen, som kommunen er ved at grave op. Vi foreslår derfor, at kommunen dropper at grave dem op og at vi i stedet omdanner bunkerne til øvelokaler."

Foreningen forfatter derfor et forslag til forvaltning og politikere og foreslår, at man fint kan fortsætte den nuværende omlægning af området ved disse bunkere, men at de gerne vil overtage bunkerne og dermed lave øvelokaler til de mange bands på ventelisten.

Kommunen melder hurtigt tilbage og medgiver, at det er en god ide. De vil igen have Start! Frederiksberg til at beskrive alle detaljer i planen, og i marts 2016 lander det første forslag på kommunens bord.

“Vi sørgede for, at den forskønnelsesplan, som kommunen var i gang med omkring bunkerne, kunne fortsætte. Vi slog derfor på, at bunkerne og øvelokalerne ville få bylivet ind på pladsen, hvor bunkerne er. Det skulle bidrage til det rekreative område og ville betyde musikaktiviteter og liv,” forklarer Peter Møller.

I marts 2017 stod fire nye øvelokaler derfor klar i tre forskellige bunkere på Frederiksberg. Kommunen skød en lille million kroner i ombygningen, og Frederiksberg Fonden støttede med 540.000 kroner.

Men med 250 frivillige og 1.000 musikere på ventelisten, stopper Start! Frederiksberg heller ikke her. De er allerede i dialog med kommunen om endnu flere lokaler omkring Frederiksbjerg Hospital. Beslutningerne ligger dog lidt ude i fremtiden, fortæller Peter Møller, der i øjeblikket har travlt med at arrangere den næste række af koncerter for kommunens borgere.

Dokumentation

Start! Frederiksbergs bedste råd til lokallobbyisme

Råd 1: Politikere og embedsmænd er ikke farlige
Politikere og embedsmænd vil rigtig gerne snakke med borgerne og foreningerne om, hvad der er behov for i kommunen. De er ofte fordomsfrie og vil rigtig gerne arbejde med gode projekter, der giver kvalitet i kommunen. Så sidder man med en god ide, så tag telefonen eller mød op på kommunen. Fortæl dem, at I har en god ide og at I gerne vil drikke kaffe. Det er slet ikke så svært. I stedet for at skrive lange læserbreve, kan man lige så godt gå direkte til politikerne og lufte ideen.

Råd 2: Kom med viden, kommunen ikke har
Vi kom med en viden, kommunen ikke havde. Vi vidste, hvor mange musikere, der tog væk for at øve. Det havde kommunen selvfølgelig en interesse i at stoppe. Og vi lavede så en 150 siders detaljeret plan for, hvordan man forhindrede det.

Råd 3: Vær grundig
Sørg for at være grundig. Beslutningstagere vil overbevises, og det gør du bedst ved at have tænkt på alt. Vi endte dog alligevel med at koge vores 150 siders oplæg ned til halvanden side. Men man forstod, at vi mente det alvorligt. Det er et godt signal.

Råd 4: Stå i baggrunden
Vi er ikke hovedpersonerne. Vi varetager nogle musikeres interesser og ideer. Det er lokalpolitikerne, der tager ideerne og realiserer dem. Vi arbejder ud fra ideen om, at vi skal gøre vores ideer til andres projekter. Hvis politikerne og forvaltningen ikke synes, det var en god ide, så kunne vi jo sidde og tænke nok så fine tanker og projektbeskrivelser, men det ville aldrig blive til noget, hvis politikerne ikke tog skridtet og gjorde ideerne til virkelighed.

Råd 5: Stå parat
Kommunen valgte at rykke hurtigt på vores projekt. Og det gjorde, at de af og til ringede og ville have et papir udarbejdet på få dage. Og så havde vi travlt. Men der må man bare smide, hvad man har i hænderne, og få udarbejdet papiret. Det er helt afgørende, at du følger deres tempo – når nu de rykker på din ide.

Råd 6: Fortsæt dialogen
Vi fik 14 nye øvelokaler, men vi har stadigvæk 246 bands på venteliste. Så vi er nu igen i dialog med kommunen for at få endnu flere øvelokaler. Det er kommunen positiv over for, for kommunen ser det her som en succes. Vi har derfor skabt en god dialog, som vi fortsætter. I forvaltningen ved man, hvad et øvelokale er, og hvad det giver kommunen, og derfor fortsætter vi vores arbejde med at presse på.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00