Lokalmusikere lobbyer kommunen for 10 millioner og 3 bunkere

LOKALLOBBYISME: Musikere på Frederiksberg har i flere år forladt kommunen for at finde passende øvelokaler andre steder. Musikforeningen Start! Frederiksberg gjorde politikerne opmærksomme på problemet og præsenterede samtidig en løsning. Det resulterede i godt 10 millioner støttekroner og et blomstrende musikmiljø. Lær lokallobbyisme af de bedste.

(OBS: Det er mere end et år siden, denne artikel er blevet redigeret. Vær derfor opmærksom på, at dele af indholdet kan være forældet)

Peter Møller er amatørguitarist og er ifølge ham selv virkelig dårlig til at spille guitar. Til gengæld er hans passion for musikken og kulturen i top. Derfor har han sammen med resten af musikforeningen Start! Frederiksberg forvandlet en kommune uden øvelokaler til en kommune med 14 øvelokaler fordelt på tre nyrenoverede bunkere og et moderniseret hus. Alt sammen bygget for kommunale penge og fondsmidler, der overstiger 10 millioner kroner. Her er historien om, hvordan en lille amatørforening satte politisk dagsorden uden at råbe op.

I 2011 beslutter en lille musikforening på Frederiksberg sig for et mål. De vil have øvelokaler i kommunen, så de ikke længere skal tage til nabokommunerne for at øve. Det blev begyndelsen på en seks år lang rejse med masser af succes.

“Hej, vi har en rigtig god ide”
Det første de gjorde var at ringe til musikkonsulenten i kommunen og sige:

“Hej, vi har en rigtig god ide til at få flere øvelokaler i kommunen. Der er et stort musikmiljø, men lige nu rejser musikerne ud af kommunen for at øve, og det kunne være dejligt, hvis de kunne blive på Frederiksberg,” fortæller Peter Møller, der er formand for foreningen Start! Frederiksberg.

Han havde sammen med resten af foreningen afholdt en del musikfestivaler i kommunen, hvor mange af de ansøgende bands kom fra samme postnummer – nemlig Frederiksberg. Peter Møller og resten af holdet satte sig derfor ned og lagde en plan. De vidste, at der var et behov, og at kommunen selvfølgelig var interesseret i at fastholde sine borgere. Derfor brugte de måneder på at finpudse et 150 sider langt oplæg til kommunen. Et oplæg, der i detaljer beskrev alt om teknikken bag et øvelokale, og hvordan de som forening ville organisere sig og drive et øvelokale, hvis kommunen ville støtte initiativet. Musikkonsulenten var positiv, og der blev derfor sat et møde op i forvaltningen.

Kommunen handler hurtigt
“Til mødet lagde vi stor vægt på at fortælle, hvad øvelokaler ville betyde for kommunen og borgerne. Vi fortalte, at det ville give en lang række udadvendte aktiviteter. Når folk øver og dygtiggør sig, kommer der koncerter, festivaler og liv i kommunen," siger Peter Møller.

Inde til mødet vender folkene i Kultur- og Fritidsforvaltningen hver en side i det 150 sider lange oplæg. Peter og teamet har sendt materialet på forhånd, så der er masser af spørgsmål. En af deltagerne på mødet er Simon Aggesen, som er repræsentant fra kommunalbestyrelsen. Han er begejstret for projektet, og han er samtidig formand for musikudvalget.

“Da mødet er færdig, har kommunen allerede et forslag til en konkret placering. Det kommer helt bag på os, og kort tid efter spørger formanden for musikudvalget, om vi ikke skal tage ud og se på det," fortæller Peter Møller.

Huset de kigger på ser fantastisk ud, og Simon Aggesen melder derfor til forvaltningen, at der skal arbejdes videre med planerne. Det afføder en lang række møder, hvor Peter Møller og foreningen konkretiserer deres projektoplæg.

“Kort tid efter får vi meldingen, at vi har gjort vores arbejde. Nu tager kommunen over og finder ud af, hvad der skal gøres," fortæller Peter Møller.

10 millioner til øvelokaler
Få måneder efter står Peter Møller og foreningen i de tomme lokaler på Frederiksberg. De har med deres 150 siders oplæg overbevist kommunen om, at der skal øvelokaler til kommunen. De har aftalt med kommunen, at foreningen skal drive stedet, og kommunen sørger til gengæld for ombygningen. Et projekt til godt 10 millioner kroner.

“Vi har slet ikke bokset med nogen eller mødt modstand. Det har været op til os at beskrive både behovet og udformningen, så dem, der skulle tage beslutningen, kunne se, at det her giver rigtig god mening. De så, at det ikke bare var en flyvsk ide. Det var et konkret værktøj til at fastholde borgerne i kommunen, og vi havde lavet en konkret plan for dem,” fortæller formanden.

To år senere i marts 2015 står 10 spritnye øvelokaler klar på Frederiksberg. Bygget efter Start! Frederiksbergs tegninger og ideer. Men det stopper ikke her. Allerede i december samme år er alle lokalerne fuldt booket, og der er mere end 150 bands på ventelisten.

“Vi bruger bunkerne”
Start! Frederiksberg går derfor til kommunen igen og foreslår at finde flere nye lokaler.

“I Frederiksbergs udviklingsplan, Frederiksbergstrategien, ligger kultur højt på den politiske dagsorden. Vores projekt harmonerer derfor meget godt med den overordnede vision, som kommunen har,” fortæller Peter Møller og fortsætter:

“Vi kan se, at der er mange bunkere i byen, som kommunen er ved at grave op. Vi foreslår derfor, at kommunen dropper at grave dem op og at vi i stedet omdanner bunkerne til øvelokaler."

Foreningen forfatter derfor et forslag til forvaltning og politikere og foreslår, at man fint kan fortsætte den nuværende omlægning af området ved disse bunkere, men at de gerne vil overtage bunkerne og dermed lave øvelokaler til de mange bands på ventelisten.

Kommunen melder hurtigt tilbage og medgiver, at det er en god ide. De vil igen have Start! Frederiksberg til at beskrive alle detaljer i planen, og i marts 2016 lander det første forslag på kommunens bord.

“Vi sørgede for, at den forskønnelsesplan, som kommunen var i gang med omkring bunkerne, kunne fortsætte. Vi slog derfor på, at bunkerne og øvelokalerne ville få bylivet ind på pladsen, hvor bunkerne er. Det skulle bidrage til det rekreative område og ville betyde musikaktiviteter og liv,” forklarer Peter Møller.

I marts 2017 stod fire nye øvelokaler derfor klar i tre forskellige bunkere på Frederiksberg. Kommunen skød en lille million kroner i ombygningen, og Frederiksberg Fonden støttede med 540.000 kroner.

Men med 250 frivillige og 1.000 musikere på ventelisten, stopper Start! Frederiksberg heller ikke her. De er allerede i dialog med kommunen om endnu flere lokaler omkring Frederiksbjerg Hospital. Beslutningerne ligger dog lidt ude i fremtiden, fortæller Peter Møller, der i øjeblikket har travlt med at arrangere den næste række af koncerter for kommunens borgere.

Forrige artikel Sådan hentede Andreas Kamm 380 millioner i EU-funding Sådan hentede Andreas Kamm 380 millioner i EU-funding Næste artikel Partnerskaber med virksomheder førte Unicef til vækstrekord Partnerskaber med virksomheder førte Unicef til vækstrekord
Det etablerede civilsamfund bør lære af folkelige bevægelser

Det etablerede civilsamfund bør lære af folkelige bevægelser

Det civile samfund er i opbrud. Frem vokser et mylder af bevægelser, der vidner om stor lyst til folkelig deltagelse hos borgerne. De etablerede organisationer bør omfavne de nye bevægelser og komme tættere på det folkelige engagement, viser ny analyse fra Globalt Fokus. 

Borgerdrevet købmand skal være Feldballes bankende hjerte

Borgerdrevet købmand skal være Feldballes bankende hjerte

Med et unikt forretningskoncept slog købmandsbutikken Kooperativet på Syddjurs dørene op i sensommeren. Coop, lokale mikroproducenter og frivillige kræfter er hovedingredienserne i en ny butiksform, der arbejder for bæredygtighed og et styrket lokalsamfund. 

Sådan laver du en kooperativ virksomhed

Sådan laver du en kooperativ virksomhed

Få en bæredygtig idé, byg et fællesskab og krydr med en god portion optimisme og stædighed: Kooperationen, der er  arbejdsgiver- og interesseorganisation for kooperative og socialøkonomiske virksomheder, fortæller her, hvordan I starter en virksomhed drevet i fællesskab med andre.

Kommuner investerer i foreningsudvikling

Kommuner investerer i foreningsudvikling

DGI's hovedorganisation har besluttet at indgå endnu flere strategiske samarbejdsaftaler med landets kommuner. Som en udløber af den ambition spirer en tendens frem med professionelle foreningsudviklere finansieret delvist af kommuner. DGI Østjylland fortæller her om deres erfaring med foreningsudviklere.

Lær af andelsboligforeningen SABs grønne rejse

Lær af andelsboligforeningen SABs grønne rejse

En køreklar og detaljeret strategi er det vigtigste værktøj for at omstille en boligforening i en bæredygtig retning, mener formand for Sønderborg Andelsboligforening, Vivian Engelbredt.

Boligforeninger: Kom godt i gang med den bæredygtige omstilling

Boligforeninger: Kom godt i gang med den bæredygtige omstilling

Sønderborgs almene boligforeninger er midt i processen med at omstille deres boligmasse til en mere energivenlig og bæredygtig version. Her deler Torben Esbensen, rådgivende ingeniør bag projektet, ud af erfaringer og giver råd til, hvordan din boligforening kan følge det grønne fodspor.

Trækker det op til uvejr? Sådan bremser du en ulmende mediestorm

Trækker det op til uvejr? Sådan bremser du en ulmende mediestorm

Som organisation i civilsamfundet lever man i høj grad af sin egen troværdighed, og en alvorlig mediesag kan koste både medlemmer og samarbejdspartnere. Bliv klogere på mediestorme, og hvordan du bedst bremser en krise, inden den gør stor skade.

Når stormen brager: Her er din tjekliste

Når stormen brager: Her er din tjekliste

Når en mediestorm rammer, står din organisation i en alarmsituation, der kræver øjeblikkelig handling. Her har du kommunikationsekspert Henrik Kragelunds tjekliste til, hvordan du hurtigt kommer på den anden side af krisen.

Guide: Sæt aftryk på kommunalpolitikken

Guide: Sæt aftryk på kommunalpolitikken

Civilsamfundsorganisationer har et uudnyttet spillerum, og med kommunalvalget lige rundt om hjørnet, kan det give god mening at arbejde med at få mere indflydelse på den lokalpolitiske dagsorden. Det siger Maria Steno, medforfatter til bogen 'Lokal Lobbyisme'.

Skab lokale forandringer: Lær af naturelskerne i Furesø

Skab lokale forandringer: Lær af naturelskerne i Furesø

Man kan tage ved lære af Danmarks Naturfredningsforening i Furesø, når det kommer til at arbejde lokalpolitisk. De har i samarbejde med lokale ildsjæle og Furesø Kommune startet initiativet Vilde haver, som skal sikre mere biodiversitet.