Lynguide: Må du arbejde frivilligt?

TOMMELFINGERREGLER: Her får du et lynhurtigt overblik over de generelle regler for frivilligt arbejde, hvis du modtager kontanthjælp, dagpenge, efterløn eller andre sociale ydelser.

Reglerne for, hvor meget dagpengemodtagere og efterlønnere må arbejde frivilligt, er netop nu til diskussion. Nedenfor får du et lynhurtigt overblik over de eksisterende regler for frivilligt arbejde.

Der er tale om tommelfingerregler, for der eksisterer en række gråzoner, og blandt andre efterlønsmodtagere er tidligere kommet i klemme og er blevet trukket i ydelser, selvom de følte sig på sikker grund. Derfor er det altid en god idé at dobbelttjekke med din sagsbehandler, inden du kaster dig ud i at arbejde frivilligt eller udføre andre frivillige aktiviteter.

Tommelfingerreglerne er baseret på Center for Frivilligt Socialt Arbejdes grundige guide, som du kan finde her: http://frivillighed.dk/guides/regler-for-frivillige-paa-offentlige-ydelser.

Som udgangspunkt er du frit stillet til at udføre et hvilket som helst stykke frivilligt arbejde. Du skal dog være opmærksom på, at frivilligt arbejde kan påvirke, hvorvidt du er berettiget til at modtage en række ydelser fra det offentlige.

Hvis du modtager kontanthjælp
Du må gerne arbejde frivilligt, men du skal være opmærksom på, at din rådighedspligt ikke må påvirkes af dit frivillige arbejde.

Hvis du modtager sygedagpenge
Du må gerne arbejde frivilligt, men det frivillige arbejde må ikke forsinke din helbredelse eller spænde ben for dit samarbejde med kommunen.

Hvis du modtager førtidspension
Du må gerne arbejde frivilligt, men dit frivillige arbejde kan indgå i vurderingen af, om du har forbedret din erhvervsevne.

Hvis du er ansat i fleksjob
Du må som udgangspunkt gerne arbejde frivilligt, men det er vigtigt, at kommunen er indforstået med din frivillige indsats. Du bør derfor altid kontakte din sagsbehandler og få et skriftligt tilsagn, før du arbejder frivilligt.

Hvis du er i et ressourceforløb
Du må gerne arbejde frivilligt, men det frivillige arbejde kan indgå i vurderingen af din erhvervsevne.

Hvis du modtager folkepension
Du må gerne arbejde frivilligt.

Hvis du er på dagpenge eller efterløn
Du har pligt til skriftligt at orientere din A-kasse om, at du arbejder frivilligt. Center for Frivilligt Socialt Arbejde anbefaler desuden, at du får en skriftlig kvittering fra A-kassen på, at de er indforstået med typen og omfanget af det frivillige arbejde, inden du går i gang.

Der gælder nemlig særlige regler for, hvilke typer frivilligt arbejde, du må udføre, og hvis du overtræder A-kassens regler, kan din frivillige indsats blive modregnet i dine dagpenge eller i din efterløn.

Du må som udgangspunkt udføre frivilligt arbejde for almennyttige organisationer, foreninger eller lignende. Hvis du arbejder frivilligt i private virksomheder eller i offentlige institutioner, bliver du trukket i dine dagpenge eller din efterløn.

Det er afgørende, hvordan din frivillige indsats kategoriseres
Hvorvidt og hvor meget din A-kasse giver dig tilladelse til at arbejde frivilligt, uden at trække i din ydelse, afhænger blandt andet af, om arbejdet kategoriseres som en frivillig aktivitet eller som frivilligt ulønnet arbejde. A-kassen har myndighed til at afgøre, hvordan din frivillige indsats kategoriseres, men her er de overordnede retningslinjer:

  • Frivillige aktiviteter er kendetegnet ved at være arbejde, der ikke udbydes som almindeligt lønarbejde. Hvis den frivillige indsats kategoriseres som en frivillig aktivitet, er der ingen begrænsning på, hvor mange timer du må bruge på aktiviteten.
  • Frivilligt ulønnet arbejde er arbejde, som i princippet kunne udbydes som almindeligt lønarbejde. Indtil 20. marts 2017 var reglerne, at man måtte udføre frivilligt ulønnet arbejde i op til 15 timer om ugen i gennemsnit i en udbetalingsperiode. Fra 20. marts 2017 ændredes reglerne, og man må herefter kun udføre frivilligt ulønnet arbejde i op til fire timer om ugen. Arbejdet må ikke have karakter af primær drift eller vedligeholdelse.

Hos Center for Frivilligt Socialt Arbejde kan du læse meget mere om reglerne for frivillige på dagpenge og efterløn og finde eksempler på frivilligt arbejde, som du må og ikke må udføre: http://frivillighed.dk/guides/regler-for-frivillige-paa-dagpenge-og-efterloen

Forrige artikel Sådan bliver du en god ngo-lobbyist Sådan bliver du en god ngo-lobbyist Næste artikel Lynguide: Kom godt i gang med collective impact Lynguide: Kom godt i gang med collective impact
Er de frivilliges engagement blevet mere episodisk og mindre stabilt? Vi er gået til forskningen for at finde svar

Er de frivilliges engagement blevet mere episodisk og mindre stabilt? Vi er gået til forskningen for at finde svar

FORSKNINGSFORMIDLING: Ifølge Center for Frivilligt Socialt Arbejde er andelen af faste frivillige faldet de seneste to år, mens den episodiske frivillighed er vokset. Hvis danskernes frivillige engagement er i forandring, kan det få store konsekvenser for foreningslivet. Vi har derfor fået to professorer til at se nærmere på, om der faktisk er en tendens. “Det er nemt at gå med den pessimistiske fortælling. Spørgsmålet er bare, om det er rigtigt, for der er en alternativ mulighed for fortolkning,” siger Lars Skov Henriksen. 

Projekthåndbog til unge kulturskabere: Sådan skaber du det gode projektteam

Projekthåndbog til unge kulturskabere: Sådan skaber du det gode projektteam

BOGGUDDRAG:"HACK DET!" er en projekthåndbog til unge kulturskabere, som beskriver, hvordan kulturprojekter bevæger sig fra A til Z. Bogen indeholder en række værktøjer til projektledelse, ideudvikling, organisering, markedsføring m.m. Her får du et uddrag fra bogen om, hvordan man skaber et godt projektteam. 

Projekthåndbog til unge kulturskabere: Sådan bliver du bedre til ideudvikling

Projekthåndbog til unge kulturskabere: Sådan bliver du bedre til ideudvikling

BOGGUDDRAG:"HACK DET!" er en projekthåndbog til unge kulturskabere og beskriver, hvordan kulturprojekter bevæger sig fra A til Z. Bogen indeholder en række værktøjer i forhold til projektledelse, ideudvikling, organisering, markedsføring med mere. Her får du et uddrag fra bogen med værktøjer til ideudvikling. 

Unge klimaaktivister får ny fond

Unge klimaaktivister får ny fond

NY FOND: Tøjvirksomheden Organic Basics vil øremærke en procentdel af deres millionomsætning til unge klimaaktivister. Civil ulydighed skræmmer os ikke, lyder det fra folkene bag den nye fond.

Trin for trin-guide til dig, som vil puste mere liv i din landsby

Trin for trin-guide til dig, som vil puste mere liv i din landsby

BYUDVIKLING: Danskerne flytter mod byerne, og mange landsbyer kæmper med affolkning og butikslukninger. Her får du en trin for trin-guide til, hvordan du kan forsøge at vende afvikling til udvikling ved at tromme landsbyen sammen og få organiseret jer.  

Fire gode råd til at skabe landsbyudvikling ved at tænke bæredygtigt

Fire gode råd til at skabe landsbyudvikling ved at tænke bæredygtigt

GRØN UDVIKLING: Bliv enige om, hvad bæredygtighed er for jer, og husk, at delebilsordninger og lokalproduceret mad skal gå hånd i hånd med social, økonomisk og kulturel bæredygtighed. Sådan lyder nogle af rådene fra Torup, som netop er blevet kåret som årets landsby 2019.

Sådan vendte Fejø fraflytning til tilflytning

Sådan vendte Fejø fraflytning til tilflytning

BEST PRACTICE: Lær af fejøboerne, som ved at stå sammen undgik skolelukning, fik bremset fraflytningen og skabt et blomstrende øsamfund, som hvert år siger velkommen til nye tilflyttere. 

Gode råd til et bedre samarbejde mellem ildsjæle og kommuner

Gode råd til et bedre samarbejde mellem ildsjæle og kommuner

FIK DU LÆST: Civilsamfundets ildsjæle oplever af og til, at kommunen taler et sprog, mens de selv taler et helt andet. Vi har derfor inviteret en række projektmagere og kommunale aktører til at give deres bedste råd til, hvordan samarbejdet kan blive endnu bedre. Denne artikel blev bragt første gang i september 2018. Nogle informationer er derfor et år gamle, men de gode råd holder stadig, derfor bringer vi den igen.

Steen Hildebrandt om civilsamfundet: Der er brug for simpel oprydning 

Steen Hildebrandt om civilsamfundet: Der er brug for simpel oprydning 

EFTERSYN: Indfør et årligt værdieftersyn på chefgangene i de danske civilsamfundsorganisationer, lyder opfordringen fra ledelsesekspert Steen Hildebrandt. Han efterspørger selvransagelse og et kritisk blik på ledelsesforhold og -kultur med hjælp fra uvildige eksperter.

Bosse: Vi skal turde lønne vores ngo-direktører ordentligt

Bosse: Vi skal turde lønne vores ngo-direktører ordentligt

LØNFORHØJELSE: Skal civilsamfundssektoren løftes, skal bestyrelserne lønne direktørerne bedre. Sådan lød den klare melding fra Stine Bosse, der i en paneldebat om ledelse i civilsamfundet hos Altinget ville have de danske ngo-bestyrelser til lommerne for at rekruttere gode ledere, som kan udvikle sektoren.

Sådan håndterer du paradokserne i frivilligledelse

Sådan håndterer du paradokserne i frivilligledelse

FRIVILLIGLEDELSE: Ledelse af frivillige er fyldt med paradokser, mener ErhvervsPhD ved Roskilde Universitet Jonas Hedegaard. Her er hans bud på, hvordan organisationer kan skabe mening og retning, når værdier, motivation og mål kan være i konflikt.