Lynguide: Regler og love for unges frivillige arbejde

LOVGIVNING: Mange foreninger ønsker at engagere unge frivillige. Men hvad må man egentlig, og hvad må man ikke? Få et lynoverblik over love og regler her.

Der er forskel på, hvilke opgaver unge frivillige og ældre frivillige må
 udføre. Unge under 18 år må f.eks. ikke udskænke alkohol, men gerne 
være medlemmer af foreningens bestyrelse.<br>
Der er forskel på, hvilke opgaver unge frivillige og ældre frivillige må udføre. Unge under 18 år må f.eks. ikke udskænke alkohol, men gerne være medlemmer af foreningens bestyrelse.
Foto: Colourbox
Julie Hjerl Hansen

Der er ingen grund til at få sved på panden ved tanken om alle de nye love og regler, I som forening skal overholde, hvis I engagerer unge i frivilligt arbejde. Reglerne er i store træk ens for unge og ældre frivillige. Der er dog nogle særlig krav, som I skal have styr på, inden I får unge frivillige i jeres forening.

Her får du en lyngennemgang af reglerne og lovgivningen for unges frivillige arbejde baseret på et kapitel i Center for Frivilligt Socialt Arbejde (CFSA)’s bogen “Engagement behøver plads”, som udkom i august 2018.

Arbejdsmiljøloven skal overholdes
Det første I skal være opmærksomme på er, at Arbejdsmiljøloven også gælder for frivillige – og det er uanset, om der er tale om unge eller ældre frivillige. Men der er forskel på, hvilke opgaver unge frivillige og ældre frivillige må udføre. Når det gælder unge frivillige, skal I være særligt obs på Arbejdsmiljølovens regler for unges lønarbejde, som bl.a. fastslår, hvor mange timer i døgnet og på hvilke tidspunkter unge må arbejde, hvilke arbejdsopgaver, de unge må udføre, hvor tunge løft, de må foretage, og om de må arbejde alene.

Læs mere om reglerne for unges arbejdsmiljø hos Arbejdstilsynet her: www.arbejdstilsynet.dk/da/regler/unge

Unge må gerne være bestyrelsesmedlemmer
Unge under 18 år må gerne deltage i bestyrelsesarbejde og kan sagtens være fuldgyldige medlemmer af jeres bestyrelse. Unge under 18 år kan dog ikke stilles personligt til ansvar for bestyrelsens beslutninger, og de kan heller ikke blive idømt et personligt erstatningsansvar, hvis bestyrelsen handler uansvarligt eller groft uagtsomt.

Hvis alle i foreningens bestyrelse er under 18 år, kan ingen af bestyrelsesmedlemmerne tegne foreningen juridisk, oprette bankkonti osv. Hvis det er tilfældet, kan foreningen udpege en person, som er over 18 år til at være juridisk ansvarlig - det kan f.eks. være en forælder.

Husk at indhente børneattester
Det er et krav, at I indhenter børneattest på alle i jeres forening, som kommer til at have direkte kontakt med børn under 15 år.

Center for frivilligt Socialt Arbejde anbefaler, at I altid indhenter børneattester – også selv om I er i tvivl, om det er nødvendigt. Læs mere om indhentning af børneattester i bogen “Engagement behøver plads”, kapitel 1.4.

Unge må ikke udskænke alkohol
Unge under 18 år må ikke udskænke alkohol, og de må heller ikke arbejde lønnet eller frivilligt i lokaler, som har alkoholbevilling. Det gælder også for garderober og toiletter, som ligger i forlængelse af lokaler med alkoholbevilling.

Hvis I skal holde et offentligt arrangement som f.eks. et loppemarked, kan I søge kommunen om en særlig tilladelse til at servere alkohol, men de unge må stadig ikke sælge eller servere alkohol. Ved lukkede arrangementer og privatfester er der ingen love, der bestemmer, om unge under 18 år må servere alkohol. Center for Frivilligt Socialt Arbejde anbefaler derfor, at I i foreningen laver regler for unge og alkohol ved den slags arrangementer.

Læs mere om reglerne for unge og alkohol i bogen “Engagement behøver plads”, kapitel 1.4.

Få styr på forsikringerne
Der gælder også en lang række regler for forsikring af unge frivillige, som du kan læse mere om i kapitel 1.4 i bogen “Engagement behøver Plads”, som Center for Frivilligt Socialt Arbejde har udgivet. Bogen er gratis og kan downloades her: https://frivillighed.dk/publikationer/engagement-behoever-plads

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00