Memory lane: Tre kampagner der skabte forandring

TILBAGEBLIK: Hvis du som civilsamfundsorganisation gerne vil sætte dagsorden og skabe forandring, går vejen ofte gennem en SoMe-kampagne. Vi genbesøger her tre ikoniske kampagner.

The Ice Bucket Challenge
Hvad har Bill Gates, Cristiano Ronaldo og Noma-stifter René Redzepi til fælles? 

I 2014 medvirkede de alle i den verdensomspændende SoMe-kampagne “The Ice Bucket Challenge”, hvor deltagerne frivilligt hældte en spand isvand i hovedet på sig selv, mens det blev filmet.

Se her hvordan Bill Gates modtager udfordring fra Facebooks Mark Zuckerberg og udfører The Ice Bucket Challenge.

Målet med øvelsen var at støtte forskningen i nervesygdommen ALS.

I kølvandet på de kendte fulgte en masse helt almindelige sociale mediebrugere trop, og i nogle måneder var videoerne et tilbagevendende syn på SoMe.

Faktisk endte i alt 17 millioner mennesker med at deltage i udfordringen. 

Kampagnen er et skoleeksempel på, hvordan virale videoer kan bruges på SoMe og skabe opmærksomhed om en sag.

ALS Association fik 115 millioner dollars i støtte efter kampagnen, og ifølge en rapport fra RTI International gjorde donationerne patientforeningen i stand til at øge sin årlige funding til forskning i sygdommen med 187 procent.

Du kan læse mere om kampagnens effekter her. 

#JegErDansk
“Du er ikke dansker.”

Sådan lyder beskeden til en gruppe børn i en video, der i 2017 skabte store diskussioner på sociale medier og fik politikere til at reagere.

Det var Gorilla Media, der lavede den tre minutter lange video, hvor danske børn med rødder i andre kulturer fortæller, at de opfatter sig selv som danske.

I slutningen af videoen får børnene besked på, at de ikke er danske.

Børnene bliver tydeligt berørte, og nogle af dem begynder at græde.  

Videoen var svar på en udtalelse fra Folketinget, hvor man fandt det bekymrende, at der “er områder i Danmark, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande er over 50 procent. Det er Folketingets opfattelse, at danskere ikke bør være i mindretal i boligområder i Danmark.”

Find videoen her.

Det københavnske mediebureau slog videoen op med følgende tekst: “Eftersom Folketinget har besluttet, at vores børn ikke er danske, har vi besluttet at fortælle dem det #JegErDansk.«

Videoen skabte røre. Den blev på en og samme tid udskældt for at være for hård og lovprist for at være rørende.

Også udlandet lagde mærke til videoen, der blev omtalt i mere end 120 medier verden over og opnåede mere end 10 millioner visninger.

Til sidst blev Folketingets udtalelse revideret.

Læs mere om baggrunden for kampagnen her.

Da Danmarks Naturfredningsforening var den truede art
I slutningen af 2018 fremsatte Dansk Folkeparti forslag om, at Danmarks Naturfredningsforening skulle fratages retten til at foreslå fredninger i naturen.

Som den eneste organisation i Danmark kan foreningen foreslå, at specifik natur bør fredes, hvis dyr eller planter er truet. 

I dag kalder foreningen i spøg forslaget fra Dansk Folkeparti en gave. For svaret på truslen blev en SoMe-kampagne, hvor foreningen red på en bølge af opbakning.

Folk blev vrede og skrev i stor stil under på, at DN skulle beholde sin fredningsret. 

Her finder du DN’s kampagne Fredninger i Fare.

En video slog kampagnen an, og ude i DN’s underafdelinger viste man lokale fredninger frem.

Kampagnen betød, at foreningen indhentede tusindvis af underskrifter fra folk, der ikke i forvejen var en del af kernemålgruppen. Foreningen voksede også i medlemstal.

Forrige artikel Sådan gøder socialøkonomiske virksomheder kommunalt samarbejde Sådan gøder socialøkonomiske virksomheder kommunalt samarbejde Næste artikel Skridt for skridt: Sådan skruer du en effektfuld SoMe-kampagne sammen Skridt for skridt: Sådan skruer du en effektfuld SoMe-kampagne sammen
“Digital terapi” gav DIGNITY nyt indblik i torturofres hverdagsliv

“Digital terapi” gav DIGNITY nyt indblik i torturofres hverdagsliv

BEST PRACTISE: Under coronakrisen omstillede DIGNITY, Dansk Institut mod Tortur, sine aktiviteter, så blandt andet terapiforløb kunne gennemføres digitalt. Det kom der en række uforudsete fordele ud af. Men digitale løsninger er ikke et quick-fix, lyder det også fra direktør Rasmus Grue Christensen. 

Sådan skaber du det gode digitale event

Sådan skaber du det gode digitale event

GODE RÅD: Med coronavirus som underliggende sundhedsrisiko kan vi ikke mødes, som vi plejer. Derfor flyttes civilsamfundets konferencer, workshops og andre faglige events over på digitale platforme. Anna Porse Nielsen, der er direktør i rådgivningsfirmaet Seismonaut og ekspert i oplevelsesøkonomi, giver her sine bedste råd til den digitale transformation. 

Sådan skabte Nordea-fonden nærvær og atmosfære på webinar

Sådan skabte Nordea-fonden nærvær og atmosfære på webinar

BEST PRACTISE: Da Nordea-fonden i sidste uge samlede forskere og fagfolk til et webinar om forældreskab, blev der bygget studie og investeret i en digital platform, der samler folk bag hver sin computerskærm. Også når coronavirus covid-19 engang er under kontrol, vil webinarer være et format, Nordea-fonden bruger. 

Sådan bekæmper du seksuel chikane i din organisation

Sådan bekæmper du seksuel chikane i din organisation

GUIDE: Den seneste tid har vist, at seksuel krænkende adfærd findes i alle brancher, og heller ikke civilsamfundet kan sige sig fri. Her fortæller chefkonsulent i Dansk Erhverv Tina Buch Olsson, hvad man som organisation bør gøre for at bekæmpe sexisme. 

 Forebyg sexisme og overgreb i ungdomsforeninger

Forebyg sexisme og overgreb i ungdomsforeninger

GODE RÅD: En ny TV2-dokumentar fortæller om gruopvækkende episoder, hvor unge kvinder er blevet krænket verbalt og udsat for fysiske overgreb på kurser, møder og ved fester i en række danske ungdomspartier. Har ungdomsforeninger styr på samværspolitikken? Dansk Ungdoms Fællesråd giver her svar og gode råd. 

Dansk Flygtningehjælp: Sexisme er stadig underrapporteret

Dansk Flygtningehjælp: Sexisme er stadig underrapporteret

SEXISME: Siden 2008 har Dansk Flygtningehjælp arbejdet målrettet på at forebygge og håndtere seksuelle overgreb i den store organisation, der forgrener sig til 40 forskellige lande. Men seksuelle krænkelser er stadig et underrapporteret problem, vurderer generalsekretær Charlotte Slente.

Prissammenligning: Find den billigste bank til din forening

Prissammenligning: Find den billigste bank til din forening

BANKGEBYRER: Der kan være flere tusinde kroner at spare ved at vælge den rette bank. I denne prissammenligning kan du finde bankerne med de laveste priser og få overblik over, hvilke gebyrer du især skal holde øje med.

5 ting at tænke over, før I vælger bank

5 ting at tænke over, før I vælger bank

GODE RÅD: Bankgebyrer kan svinge med mange tusinde kroner fra bank til bank. Det kan derfor godt betale sig at overveje, om jeres forening har valgt den rette. Her får I gode råd til, hvad I skal overveje, når I vælger bank.

Her er det gratis at oprette en foreningskonto

Her er det gratis at oprette en foreningskonto

BANKKONTO: Nogle banker tager tusindvis af kroner i oprettelsesgebyr. Andre gør det noget billigere. Her får du overblik over, hvor det er gratis at oprette en foreningskonto.

Trin-for-trin: Sådan skruer du en borgersamling sammen

Trin-for-trin: Sådan skruer du en borgersamling sammen

GUIDE: Rundt om i verden eksperimenterer kommuner og nationale regeringer med borgersamlinger og borgerting. I Danmark har vi først lige budt demokratiformen velkommen. Rådgivningsvirksomheden We Do Democracy introducerer her begreber og form. 

I Albertslund går 36 borgere til demokrati dette efterår

I Albertslund går 36 borgere til demokrati dette efterår

BORGERSAMLING: Albertslund vil gerne lokke 10.000 nye borgere til kommunen de næste 10 år. Men hvordan skal Albertslund udvikle sig, så der er plads og fællesskaber til alle? Det svar forsøger 36 udvalgte borgere over 16 år, der alle sidder i Albertslunds første borgersamling, at komme frem til hen over efteråret. 

Tre nedslag i europæiske borgerting

Tre nedslag i europæiske borgerting

RUNDTUR: Tilliden til politikere er dalende. Som modsvar eksperimenterer man rundt om i verden med borgerting og borgersamlinger, der har til formål at bringe de politiske beslutninger tættere på borgernes ønsker. Her har du tre eksempler fra Europa.