Ministerens råd til Folkemødet: Husk visitkort!

ADGANG: Ministrene har rygende travlt under Folkemødet, så hvordan henvender man sig bedst og præsenterer sin idé eller sit projekt? Her får du kulturminister Mette Bocks gode råd.

(OBS: Det er mere end et år siden, denne artikel er blevet redigeret. Vær derfor opmærksom på, at dele af indholdet kan være forældet)

Under Folkemødet er der rift om ministrenes knappe tid, når de haster fra det ene debatarrangement til det andet. Mange organisationer, virksomheder og enkeltpersoner kappes om at få bare et øjeblik af ministerens tid til at fortælle om netop deres projekt.

Det kan gøres mere eller mindre elegant – og med et mere eller mindre heldigt udfald. Så hvordan henvender man sig bedst for at præsentere sin organisation eller sit projekt – og hvilke faldgruber skal man forsøge at undgå? Det har Civilsamfundets Videnscenter spurgt kultur- og kirkeminister Mette Bock (LA) om. Her giver hun sine gode råd.   

Har kun lidt tid til at snakke
Hvordan kommer man bedst i dialog med dig på Folkemødet?

“Sidste år deltog jeg i over 20 arrangementer og debatter på Folkemødet, og i år ser det ud til, at jeg når op på 26. Det er rigtig mange, og der er ikke meget tid mellem de forskellige aktiviteter.”

“Det kan være vanskeligt at bane sig vej fra arrangement til arrangement. Men undervejs taler jeg tit med folk, der enten har en kommentar fra det foregående arrangement eller synes, der er noget, jeg skal vide. Hvis der er tid, laver vi en walk and talk. Hvis jeg ikke har tid – og det sker desværre ofte, må jeg sige – så er det bedste, man kan gøre at have et visitkort med, så jeg kan komme i kontakt med vedkommende efterfølgende. Jeg har altid selv en stak visitkort med, som jeg kan uddele. Det gode ved Folkemødet er jo, at debatten ikke slutter, når Folkemødet slutter. Folkemødet er måske stedet, hvor man etablerer en kontakt, men samtalen fortsætter efterfølgende. Er der et hul eller en lille pause, sætter jeg mig gerne ind og lytter til andres debatter.”

Hvilke arrangementer deltager du helst i?

“Jeg deltager selvfølgelig meget i det, der ligger inden for mine ressortområder som minister. Men det skønne er jo, at det dækker så meget. Kultur, kunst, idræt, kirke, folkeoplysning og foreningsliv er forankret i mange ting og optager civilsamfundet hver eneste dag.”

Husk at følge op senere
Hvad er den største fejl, man kan begå?

“Som minister skal man forholde sig til både stort og småt. Men det, der kan synes som en lille ting, kan fylde utroligt meget for dem, det berører. Det perspektiv skal man hele tiden holde sig for øje. Derfor skal man også afstemme sine egne forventninger til, hvad man vil opnå. Folkemødet er et fremragende sted at lade sig inspirere og afdække konkrete drømme, argumenter, problemstillinger og de snubletråde, man oplever som borger, virksomhed eller organisation – men arbejdet skal jo følges op, og det må man ikke glemme.”

Kan du komme med eksempler på, hvornår det er gået godt eller skidt?

“For mig er det ikke afgørende, om der kommer mange eller få til en debat. Men om debattens emne er væsentligt. Jeg har en rygsæk fuld af fantastiske oplevelser fra folkemøderne. En af de skønne gengangere er BT's sangdyst mellem rød og blå blok.”

Forrige artikel Lær af de største bommerter på Bornholm Lær af de største bommerter på Bornholm Næste artikel Gode råd til en succesfuld fusion Gode råd til en succesfuld fusion
Lær af Næstehjælperne: Sådan beskytter du sårbare facebookmedlemmer

Lær af Næstehjælperne: Sådan beskytter du sårbare facebookmedlemmer

Mere end 22.000 danskere er medlem af en lokal facebookgruppe under Næstehjælperne. Bevægelsen er en protest- og hjælpegruppe, der skaber forbindelse mellem fattige eller udsatte og andre, der har overskud til at hjælpe. Læs her, hvordan Susanne Jakobsen fra København varetager rollen som administrator.

Lær af Albertslund Kommune: Sådan gøder du et sundt og trygt naboskab

Lær af Albertslund Kommune: Sådan gøder du et sundt og trygt naboskab

Borgere, der tidligere frygtede hinanden, blev i Albertslund Kommune bragt i samme rum til en samtale om utryghed. Arbejdet resulterede i et styrket naboskab og det giver god mening i kriminalitetsforebyggelsen. Civilsamfundets ses som et forlængende led i forhold til myndighedernes indsats.

VELUX FONDEN: Personlige erfaringer skal spille større rolle i uddelinger

VELUX FONDEN: Personlige erfaringer skal spille større rolle i uddelinger

Et panel bestående af 11 personer, der selv har oplevet alvorlig psykisk mistrivsel, skal gøre VELUX FONDEN skarpere og mere præcise, når der skal uddeles projektmidler til nye indsatser. Panelet kan “forskubbe tyngdepunkter, vi ellers lægger vægt på”, siger programchef Vibeke Lybecker.  

10 gode råd: Sådan bliver du en (endnu) bedre ordstyrer på Folkemødet

10 gode råd: Sådan bliver du en (endnu) bedre ordstyrer på Folkemødet

Der er rift om publikums opmærksomhed på Folkemødet. Det stiller krav til ordstyrere og facilitatorer om at balancere og styre en debat, så folk bliver hængende. Sille van Loon og Solveig Hvidtfeldt fra Good Company Cph giver dig her tip og råd til, hvordan du sætter en krog i publikum. 

Nødhjælp på speed: “Putin triggede vores retfærdighedsfølelse”

Nødhjælp på speed: “Putin triggede vores retfærdighedsfølelse”

Da Rusland invaderede Ukraine følte mange danskere et behov for at hjælpe. På Amager opstod et nyt initiativ, der i dag forgrener sig til indsamlinger, legegrupper og en butik, hvor ukrainske flygtninge kan forsyne sig med donerede varer. Læs her, hvordan private kræfter tog et lynkursus i nødhjælp.

Interessevaretagelse: Find de stærke cases og kom ud af starthullerne i tide

Interessevaretagelse: Find de stærke cases og kom ud af starthullerne i tide

En god interessevaretager kender de politiske positioner i et forhandlingslokale og ved, hvornår man skal slå til. Simon Nyborg er mangeårig rådgiver for Enhedslisten og har siden været ansvarlig for Mødrehjælpens politiske kommunikation. Han giver her fem svar på, hvordan du kan forbedre din organisations interessevaretagelse.