MODUL 2: Roller og arbejdsdeling i samarbejdet på flygtningeområdet

FORSKNINGSRESULTATER: I Modul 2 ser vi på samspillet mellem flygtningeorganisationer og kommuner, og hvilke udfordringer parterne møder i deres samarbejde.

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Norma J. Martinez

Introduktion til modul 2

I dette modul får du indsigt i, hvordan flygtningeorganisationer og kommunale aktører samarbejder, og hvilke kritikpunkter parterne har af hinanden. Det vil du gøre ved at læse et uddrag af publikationen ‘Kort fortalt: Samspillet mellem lokale flygtningeorganisationer og kommunale institutioner’. Her beskriver Klaus Levinsen og Michael Fehsenfeld, hvordan relationerne mellem frivillige fra flygtningeforeningerne og kommunalt ansatte folder sig ud i dagligdagen.

Modulet afsluttes med en opgave.

 

Fakta

Litteraturlæsning
Modtagelse og integration af flygtninge er en kommunal opgave i Danmark. Dog har flygtningeorganisationer som Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp i flere årtier spillet en central rolle i integrationen af nyankomne flygtninge. Som konsekvens af den store flygtningestrøm og stigningen i antallet af flygtninge i 2015 oplevede mange kommuner ifølge Kommunernes Landsforening (KL) et presserende ressourcebehov i forbindelse med håndteringen af integrationsindsatserne. Det førte til, at flere kommuner etablerede tættere samarbejder med både nationale og lokale frivillige foreninger og flygtningeorganisationer om en række opgaver på integrationsområdet.

Som lektor Klaus Levinsen forklarede i videoforlæsningen i modul 1, viser forskningsprojektet, at de frivillige foreninger og flygtningeorganisationer generelt har været positive over for udvidelsen og styrkelsen af samarbejdet med offentlige aktører. Alligevel viser forskningsprojektet, at de frivillige fra foreningerne ofte oplever det som en udfordring at skulle håndtere rollen som fortaler for flygtningenes interesser og samtidig være i tæt kontakt med kommunalt ansatte på flygtningeområdet.

Læs side 3-8 i ‘Kort fortalt: Samspillet mellem lokale flygtningeorganisationer og kommunale institutioner’.

Stop ved afsnittet: ‘En service og forretningsorienteret strategi´på side 8, som vi arbejder videre med i modul 3.

For at få et bredere indblik i forskellige samarbejdsformer mellem offentlige aktører og civilsamfundet kan du supplere med at læse side 8-10 i forskningsrapporten ‘Foreningers samarbejde med kommunale institutioner’, som også er en del af fra forskningsprojektet ‘Samspillet mellem frivillige og den kommunale sektor’.

 

Opgave: Kortlægning af din organisations dilemmaer vedrørende samskabelse
I videoforelæsningen i modul 1 forklarer lektor Klaus Levinsen fra Syddansk Universitet, at forskningen viser, at tættere relationer til offentlige myndigheder kan påvirke civilsamfundsorganisationernes prioriteringer og deres måde at arbejde på. Klaus Levinsen forklarer, at kritikere fremhæver, at intensiveret samarbejde og formaliserede partnerskaber på sigt kan skade civilsamfundets selvstændighed og underminere dets rolle som kritiske stemmer og fortalere for marginaliserede gruppers rettigheder. Meget tætte relationer mellem civilsamfundsorganisationer og den offentlige sektor kan også påvirke organisationernes vilje til at engagere sig i åben kritik af politiske tiltag og offentlige institutioner.

  • Du skal nu ved at bruge denne skabelon visualisere og skabe overblik over, hvilke udfordringer og dilemmaer du og dine kollegaer og frivillige møder i jeres samarbejder med kommunale aktører.

  • Udfordringerne og dilemmaerne inddeles i to kategorier: udtalt eller uudtalt, altså udfordringer og dilemmaer, som I italesætter / ikke italesætter i jeres organisation. Tænk på konkrete situationer, hvor du har oplevet det som en udfordring at skulle håndtere rollen som fortaler for flygtninges interesser og samtidig bevare den gode relation og det tætte bånd til kommunen.

  • Når du har kortlagt og visualiseret udfordringerne i skabelonen, skal du reflektere over mulige løsninger til, hvordan I kan tackle disse udfordringer.

Dette mindmap skal du bruge i den afsluttende opgave i modul 3.

Klik her for at komme videre til modul 3: Tre forskellige strategier for fortalerarbejde i praksis

Supplerende litteratur

Artikler

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00