MS og Den Grønne Studenterbevægelse er rykket tættere sammen

Med klimakampen som fælles dagsorden har Mellemfolkeligt Samvirke (MS) og Den Grønne Studenterbevægelse (DGSB) opbygget en tæt og god relation. Siden sommer har den unge bevægelse boet til leje hos MS.

Når ansatte i NGO’en Mellemfolkeligt Samvirke slukker computeren og lader regneark, politiske strategier og fundraising hvile til dagen efter, er der ofte helt anderledes liv i kludene i den gamle gymnastiksal, der støder op til MS’ lokaler. Her holder Den grønne Studenterbevægelse med sine unge aktivister til, og de lystrer ikke hverdagens trummerum og forkærlighed for skemalægning. Her hersker en anden døgnrytme: Hvis der skal males bannere eller laves aktivisme, så hvorfor ikke nu? 

“Vi har erfaring med, at det kan være svært at matche arbejdsformer, som andre har defineret for os. Eksempelvis arbejder vi meget om aftener og vi sætter en ære i, at der er kort fra ord til handling. Vi har tidligere stødt på unødvendig bureaukrati, som har gjort, at vi ikke har ønsket at sidde i samme møder som det etablerede civilsamfund,” forklarer aktivist Jeppe Svan Sørensen fra Den Grønne Studenterbevægelse (DGSB).

En del af MS’ mission

Når DGSB alligevel flyttede ind hos MS og nu arbejder tættere om klimakampen, så skyldes det hovedsageligt, at MS har det som en fast målsætning at række ud og støtte bevægelser. På listen er blandt andet også Fridays for Future og Extinction Rebellion, fortæller Oliver De Mylius, der er kampagneansvarlig for MS. Det er dog første gang, at man I MS deler tag med en bevægelse. 

“Den grønne Stundenterbevægelse kan rigtig meget selv og har ikke brug for vores meninger. Men vi kan tilbyde dem et sted at være og vi kan bakke dem op med de ressourcer, vi har in-house. Frugten af samarbejdet går begge veje. De er dygtige til at skabe et miljø herinde og er med til at gøre vores hus til et spændende sted at være, og så har vi jo klimadagsordenen som en fælles snitflade,” siger Oliver de Mylius.

Helt konkret har MS og DGSB afholdt fælles arrangement på kulturnatten, arrangeret workshop om mangfoldighed i klimabevægelsen og sammen ført kampagne for, at det seneste kommunalvalg skulle være grønt.

Kender grænserne

Opskriften på et succesfuldt samarbejde er ifølge Jeppe Svan Sørensen fra Den Grønne Studenterbevægelse, at MS ikke har overspillet sin rolle som “storebror” i samarbejdet. 

“Det er godt og vigtigt, at de har været forsigtige med ikke at trumfe noget igennem. For vi synes jo, at vi har lige så meget styr på, hvordan man organiserer sig, som de har,“ siger han og peger på nogle af forskellighederne. Eksempelvis er MS en organisation, der skal drifte en stor maskine med 80-90 ansatte. Til sammenligning udgøres studenterbevægelsen af op mod 100 aktivister, der favner bredt, får energi af spontane omstillinger og som ikke kender til faggrænser.

Samarbejdet har også sine tydelige afgrænsninger. Eksempelvis er det dræbende for bevægelsen og dens opbakning blandt unge, hvis den rykker for tæt på MS. 

“Vi taler meget om, at det er vigtigt, at vi er selvstændige og at MS ikke bliver dagsordensættende for, hvad vi laver. Vi er ikke en arbejdsgruppe under dem og mange af vores tilhængere tror ikke på NGOén som organisationsform i det hele tager. Det går vi meget op i ikke at blive, for så vil vi også miste opbakning,” uddyber Jeppe Svan Sørensen. 

MS forventer inspiration

Samarbejdet er endnu nyt og man er ved at lære hinanden bedre at kende. I første omgang glæder MS sig over det nye liv i gården og lokalerne. Og så forventer Oliver De Mylius at “de vilde unge” også inspirerer og får MS mere op på tæerne. 

“Man kan hurtigt blive indgroet i sine vaner og forfalden til at gøre tingene, som “vi plejer”. Den Grønne Studenterbevægelse kan forhåbentligt inspirere os til at rykke hurtigere. Sidegevinsten er også, at vi her på Fælledvej får flere aktiviteter, og sammen med de aktivister, der kæmper for klimaretfærdighed i MS, kan de være med til at sikre, at hele stedet summer mere af klimakamp. Det kan vi bruge til noget. For begge parter er sagen jo det højere formål.” 

Forrige artikel Borgerdrevet købmand skal være Feldballes bankende hjerte Borgerdrevet købmand skal være Feldballes bankende hjerte Næste artikel Vil I være mere grønne? Lær af Klimabevægelsen Vil I være mere grønne? Lær af Klimabevægelsen
Lær af Næstehjælperne: Sådan beskytter du sårbare facebookmedlemmer

Lær af Næstehjælperne: Sådan beskytter du sårbare facebookmedlemmer

Mere end 22.000 danskere er medlem af en lokal facebookgruppe under Næstehjælperne. Bevægelsen er en protest- og hjælpegruppe, der skaber forbindelse mellem fattige eller udsatte og andre, der har overskud til at hjælpe. Læs her, hvordan Susanne Jakobsen fra København varetager rollen som administrator.

Lær af Albertslund Kommune: Sådan gøder du et sundt og trygt naboskab

Lær af Albertslund Kommune: Sådan gøder du et sundt og trygt naboskab

Borgere, der tidligere frygtede hinanden, blev i Albertslund Kommune bragt i samme rum til en samtale om utryghed. Arbejdet resulterede i et styrket naboskab og det giver god mening i kriminalitetsforebyggelsen. Civilsamfundets ses som et forlængende led i forhold til myndighedernes indsats.

VELUX FONDEN: Personlige erfaringer skal spille større rolle i uddelinger

VELUX FONDEN: Personlige erfaringer skal spille større rolle i uddelinger

Et panel bestående af 11 personer, der selv har oplevet alvorlig psykisk mistrivsel, skal gøre VELUX FONDEN skarpere og mere præcise, når der skal uddeles projektmidler til nye indsatser. Panelet kan “forskubbe tyngdepunkter, vi ellers lægger vægt på”, siger programchef Vibeke Lybecker.  

10 gode råd: Sådan bliver du en (endnu) bedre ordstyrer på Folkemødet

10 gode råd: Sådan bliver du en (endnu) bedre ordstyrer på Folkemødet

Der er rift om publikums opmærksomhed på Folkemødet. Det stiller krav til ordstyrere og facilitatorer om at balancere og styre en debat, så folk bliver hængende. Sille van Loon og Solveig Hvidtfeldt fra Good Company Cph giver dig her tip og råd til, hvordan du sætter en krog i publikum. 

Nødhjælp på speed: “Putin triggede vores retfærdighedsfølelse”

Nødhjælp på speed: “Putin triggede vores retfærdighedsfølelse”

Da Rusland invaderede Ukraine følte mange danskere et behov for at hjælpe. På Amager opstod et nyt initiativ, der i dag forgrener sig til indsamlinger, legegrupper og en butik, hvor ukrainske flygtninge kan forsyne sig med donerede varer. Læs her, hvordan private kræfter tog et lynkursus i nødhjælp.

Interessevaretagelse: Find de stærke cases og kom ud af starthullerne i tide

Interessevaretagelse: Find de stærke cases og kom ud af starthullerne i tide

En god interessevaretager kender de politiske positioner i et forhandlingslokale og ved, hvornår man skal slå til. Simon Nyborg er mangeårig rådgiver for Enhedslisten og har siden været ansvarlig for Mødrehjælpens politiske kommunikation. Han giver her fem svar på, hvordan du kan forbedre din organisations interessevaretagelse.