MS og Den Grønne Studenterbevægelse er rykket tættere sammen

Med klimakampen som fælles dagsorden har Mellemfolkeligt Samvirke (MS) og Den Grønne Studenterbevægelse (DGSB) opbygget en tæt og god relation. Siden sommer har den unge bevægelse boet til leje hos MS.

Når ansatte i NGO’en Mellemfolkeligt Samvirke slukker computeren og lader regneark, politiske strategier og fundraising hvile til dagen efter, er der ofte helt anderledes liv i kludene i den gamle gymnastiksal, der støder op til MS’ lokaler. Her holder Den grønne Studenterbevægelse med sine unge aktivister til, og de lystrer ikke hverdagens trummerum og forkærlighed for skemalægning. Her hersker en anden døgnrytme: Hvis der skal males bannere eller laves aktivisme, så hvorfor ikke nu? 

“Vi har erfaring med, at det kan være svært at matche arbejdsformer, som andre har defineret for os. Eksempelvis arbejder vi meget om aftener og vi sætter en ære i, at der er kort fra ord til handling. Vi har tidligere stødt på unødvendig bureaukrati, som har gjort, at vi ikke har ønsket at sidde i samme møder som det etablerede civilsamfund,” forklarer aktivist Jeppe Svan Sørensen fra Den Grønne Studenterbevægelse (DGSB).

En del af MS’ mission

Når DGSB alligevel flyttede ind hos MS og nu arbejder tættere om klimakampen, så skyldes det hovedsageligt, at MS har det som en fast målsætning at række ud og støtte bevægelser. På listen er blandt andet også Fridays for Future og Extinction Rebellion, fortæller Oliver De Mylius, der er kampagneansvarlig for MS. Det er dog første gang, at man I MS deler tag med en bevægelse. 

“Den grønne Stundenterbevægelse kan rigtig meget selv og har ikke brug for vores meninger. Men vi kan tilbyde dem et sted at være og vi kan bakke dem op med de ressourcer, vi har in-house. Frugten af samarbejdet går begge veje. De er dygtige til at skabe et miljø herinde og er med til at gøre vores hus til et spændende sted at være, og så har vi jo klimadagsordenen som en fælles snitflade,” siger Oliver de Mylius.

Helt konkret har MS og DGSB afholdt fælles arrangement på kulturnatten, arrangeret workshop om mangfoldighed i klimabevægelsen og sammen ført kampagne for, at det seneste kommunalvalg skulle være grønt.

Kender grænserne

Opskriften på et succesfuldt samarbejde er ifølge Jeppe Svan Sørensen fra Den Grønne Studenterbevægelse, at MS ikke har overspillet sin rolle som “storebror” i samarbejdet. 

“Det er godt og vigtigt, at de har været forsigtige med ikke at trumfe noget igennem. For vi synes jo, at vi har lige så meget styr på, hvordan man organiserer sig, som de har,“ siger han og peger på nogle af forskellighederne. Eksempelvis er MS en organisation, der skal drifte en stor maskine med 80-90 ansatte. Til sammenligning udgøres studenterbevægelsen af op mod 100 aktivister, der favner bredt, får energi af spontane omstillinger og som ikke kender til faggrænser.

Samarbejdet har også sine tydelige afgrænsninger. Eksempelvis er det dræbende for bevægelsen og dens opbakning blandt unge, hvis den rykker for tæt på MS. 

“Vi taler meget om, at det er vigtigt, at vi er selvstændige og at MS ikke bliver dagsordensættende for, hvad vi laver. Vi er ikke en arbejdsgruppe under dem og mange af vores tilhængere tror ikke på NGOén som organisationsform i det hele tager. Det går vi meget op i ikke at blive, for så vil vi også miste opbakning,” uddyber Jeppe Svan Sørensen. 

MS forventer inspiration

Samarbejdet er endnu nyt og man er ved at lære hinanden bedre at kende. I første omgang glæder MS sig over det nye liv i gården og lokalerne. Og så forventer Oliver De Mylius at “de vilde unge” også inspirerer og får MS mere op på tæerne. 

“Man kan hurtigt blive indgroet i sine vaner og forfalden til at gøre tingene, som “vi plejer”. Den Grønne Studenterbevægelse kan forhåbentligt inspirere os til at rykke hurtigere. Sidegevinsten er også, at vi her på Fælledvej får flere aktiviteter, og sammen med de aktivister, der kæmper for klimaretfærdighed i MS, kan de være med til at sikre, at hele stedet summer mere af klimakamp. Det kan vi bruge til noget. For begge parter er sagen jo det højere formål.” 

Forrige artikel Borgerdrevet købmand skal være Feldballes bankende hjerte Borgerdrevet købmand skal være Feldballes bankende hjerte
Det etablerede civilsamfund bør lære af folkelige bevægelser

Det etablerede civilsamfund bør lære af folkelige bevægelser

Det civile samfund er i opbrud. Frem vokser et mylder af bevægelser, der vidner om stor lyst til folkelig deltagelse hos borgerne. De etablerede organisationer bør omfavne de nye bevægelser og komme tættere på det folkelige engagement, viser ny analyse fra Globalt Fokus. 

Borgerdrevet købmand skal være Feldballes bankende hjerte

Borgerdrevet købmand skal være Feldballes bankende hjerte

Med et unikt forretningskoncept slog købmandsbutikken Kooperativet på Syddjurs dørene op i sensommeren. Coop, lokale mikroproducenter og frivillige kræfter er hovedingredienserne i en ny butiksform, der arbejder for bæredygtighed og et styrket lokalsamfund. 

Sådan laver du en kooperativ virksomhed

Sådan laver du en kooperativ virksomhed

Få en bæredygtig idé, byg et fællesskab og krydr med en god portion optimisme og stædighed: Kooperationen, der er  arbejdsgiver- og interesseorganisation for kooperative og socialøkonomiske virksomheder, fortæller her, hvordan I starter en virksomhed drevet i fællesskab med andre.

Kommuner investerer i foreningsudvikling

Kommuner investerer i foreningsudvikling

DGI's hovedorganisation har besluttet at indgå endnu flere strategiske samarbejdsaftaler med landets kommuner. Som en udløber af den ambition spirer en tendens frem med professionelle foreningsudviklere finansieret delvist af kommuner. DGI Østjylland fortæller her om deres erfaring med foreningsudviklere.

Lær af andelsboligforeningen SABs grønne rejse

Lær af andelsboligforeningen SABs grønne rejse

En køreklar og detaljeret strategi er det vigtigste værktøj for at omstille en boligforening i en bæredygtig retning, mener formand for Sønderborg Andelsboligforening, Vivian Engelbredt.

Boligforeninger: Kom godt i gang med den bæredygtige omstilling

Boligforeninger: Kom godt i gang med den bæredygtige omstilling

Sønderborgs almene boligforeninger er midt i processen med at omstille deres boligmasse til en mere energivenlig og bæredygtig version. Her deler Torben Esbensen, rådgivende ingeniør bag projektet, ud af erfaringer og giver råd til, hvordan din boligforening kan følge det grønne fodspor.