Nye corona-stramninger: Forbud mod forsamlinger på mere end 10 personer

INDGREB: Regeringen indfører forbud mod forsamlinger på mere end 10 personer og et stop for serveringer på caféer og restauranter. En stribe forretninger som storcentre og frisører lukkes helt. Nye krav til hygiejnen i dagligvareforretninger.

Det skal være forbudt at samles mere end 10 personer, servering på caféer stoppes, og forretninger som frisører og storcentre lukkes ned.

Sådan lyder nogle af de seneste tiltag fra regeringen for at håndtere coronakrisen.

"Kampen mod corona spidser til, og situationen bliver mere og mere alvorlig," sagde Mette Frederiksen (S) på et pressemøde tirsdag aften.

“Regeringen har valgt den tilgang, at vi hellere handler hurtigere end for sent. At vi hellere går for langt end for kort,” fortsatte hun. 

Hun begrunder de nye tiltag med, at antallet af indlæggelser er steget eksplosivt de seneste dage. Det seneste døgn er antallet af indlagte på intensivafdeling steget fra 10 til 18. I alt 82 er indlagt med corona.

"Det er helt afgørende, at vi får brudt smittekæden nu," sagde Mette Frederiksen.

Alligevel varslede hun, at sundhedssystemet vil komme yderligere under pres de kommende uger.

"Alle de tal vil stige. Og sandsynligvis vil de også stige meget," sagde Mette Frederiksen.

Gå ikke i panik
Statsministeren understregede flere gange, at dagligvareforretninger og apoteker holder åbent som hidtil. Derfor gentog hun sin opfordring til danskerne om ikke at gå ud og hamstre.

"Køb ind, som I plejer, prøv at tage det roligt," sagde hun.

Eksempelvis supermarkeder blev dog også mødt af nye krav tirsdag aften. For at undgå nærkontakt mellem kunderne, skal der fremover være 4 kvadratmeter tilgængeligt gulvareal per kunde, ligesom der skal være god adgang til at vaske eller afspritte hænderne.

Det sker for at adressere trængslen i nogle butikker.

"Rigtig mange har taget gode initiativer. Men nu skal vi have alle butikker med," sagde Mette Frederiksen.

Statsministeren benyttede samtidig pressemødet til at rose de mange danskere, som gør, hvad de kan for at isolere sig.

"Rigtige mange danskere udviser i de her dage fantastisk samfundssind. Selvom det er svært," sagde Mette Frederiksen.

De seneste dage har der imidlertid været heftig kritik af, at især unge mødes i større grupper i parker og på serveringssteder. Og de fik også en lille opsang med på vejen fra statsministeren.

“I skal alle sammen hjælpe os med at få brudt den smittekæde nu,” sagde hun. 

 

Forrige artikel Astrid Krag lancerer nye coronatiltag for socialt udsatte Astrid Krag lancerer nye coronatiltag for socialt udsatte Næste artikel Disse arrangementer bliver aflyst eller udskudt Disse arrangementer bliver aflyst eller udskudt
Gode råd: Lær af Dansk Røde Kors’ indsats under coronakrisen

Gode råd: Lær af Dansk Røde Kors’ indsats under coronakrisen

EN HJÆLPENDE HÅND: At lave informationskampagne eller drive egentlige sygehuse og sundhedsklinikker i udviklingslande er ikke noget, man bare lige gør. Og slet ikke når en krise raser. Her fortæller Dansk Røde Kors om at navigere i en verdensomspændende pandemi og giver gode råd, hvis du vil gøre en forskel ude i verden.

Sådan faciliterer du det gode virtuelle møde

Sådan faciliterer du det gode virtuelle møde

MØDELEDELSE: Møderne er rykket online, og tekniske vanskeligheder og sociale barrierer skal håndteres rundtom i det civile Danmark. Civilsamfundets Videnscenter har derfor bedt en professionel mødeledeler om hans bedste bud på god virtuel mødeledelse i en coronatid. Så hæng på, og bliv dus med alt fra energizers til break-outs og dyk ned i den store guide om virtuelle møder.

Sådan holder Aalborg Kommune hånden under sit foreningsliv

Sådan holder Aalborg Kommune hånden under sit foreningsliv

BEST PRACTICE: Forvaltningen i Aalborg Kommune fik hurtigt politisk opbakning til at komme økonomisk trængte foreninger og ngo’er til hjælp under coronakrisen. Lær her af, hvordan Aalborg Kommune tackler de udfordringer, covid-19 har medført for civilsamfundet.

Dansk Blindesamfund ringer til 7.000 medlemmer: “De skal vide, vi er der for dem”

Dansk Blindesamfund ringer til 7.000 medlemmer: “De skal vide, vi er der for dem”

DINGELING: Da Mette Frederiksen 11. marts lukkede Danmark ned, besluttede Dansk Blindesamfund at ringe til samtlige 7.000 medlemmer for at høre, hvad organisationen kunne gøre for dem. "De her samtaler er så værdifulde, at det er svært at sætte ord på," fortæller en regionskonsulent. Her er Dansk Blindesamfunds lavpraktiske håndtering af coronakrisen.

Lær for Livet: Udsatte børn får ekstra skolehjælp under coronakrisen

Lær for Livet: Udsatte børn får ekstra skolehjælp under coronakrisen

NYTÆNKNING: Når skoler lukkes som følge af coronakrisen, rammer det udsatte og anbragte børn hårdest. Med telefoniske livliner, bogpakker og en faglig styrkelse af de mentorer, der løbende følger børnene, har Læringsprogrammet Lær for Livet sat alle sejl til for at bevare kontakten og styrke skolegangen for alle børn og unge i programmet.

Trygfonden kaster redningskrans til sociale virksomheder i knibe

Trygfonden kaster redningskrans til sociale virksomheder i knibe

LÅNEGARANTI: Med en lånegaranti på 20 millioner kroner spænder Trygfonden et sikkerhedsnet ud under kriseramte sociale virksomheder. Det vil forhindre konkurser, men branchen har stadig brug for hjælp fra staten, mener Selveje Danmark. 

Ungdomstilbuddet KBH+ holder åbent, selvom dørene er låst

Ungdomstilbuddet KBH+ holder åbent, selvom dørene er låst

INSPIRATION: Med live-yoga, fjernundervisning i musikredigering samt indkøb og uddeling af store mængder hackysacks forsøger ungdomstilbuddet Askovfonden KBH+ at række ud til sin målgruppe under coronakrisen. På de virtuelle mødesteder bliver det hurtigt tydeligt, om det, du gør, virker eller ej, siger direktør Stine Hamburger.

Oxfam Ibis går live 1. maj

Oxfam Ibis går live 1. maj

INSPIRATION: Fælledparken i København bliver underlig tom, når kalenderen viser 1. maj. Men Oxfam Ibis har besluttet at holde fast i den gamle tradition om at mødes og fejre den internationale kampdag. Denne gang via telefoner, tablets og computere.

Gode råd: Kriser kræver klar kommunikation

Gode råd: Kriser kræver klar kommunikation

GUIDE: En krise stiller krav til god ledelse og klar kommunikation. Undgå at bevæge dig ud i spekulationer, og husk vigtige mellemregninger, lyder rådene blandt andet fra Kragelund Kommunikation, der har mere end 20 års erfaring i krisekommunikation.