Inspirationskatalog: Lær af civilsamfundets nytænkning under coronakrisen

IDÉRIGDOM: Nye initiativer, fællesskaber og måder at være frivillig på er spiret frem overalt i civilsamfundet, siden coronapandemien ramte Danmark. Vi har løbende opdateret inspirationskataloget med jeres nye, innovative initiativer. Læs med, og bliv inspireret.

Online fredagsbarer med ferniseringer, tekstlæsninger, minikoncerter og meget mere. SEIN forsøger at skabe nye former for fællesskaber for unge under coronakrisen.
Online fredagsbarer med ferniseringer, tekstlæsninger, minikoncerter og meget mere. SEIN forsøger at skabe nye former for fællesskaber for unge under coronakrisen.Foto: SEIN
Julie Hjerl Hansen

Inspirationskataloget blev løbende opdateret indtil 29. april 2020.

...

Coronavirussen har forandret Danmark og den måde, vi kan være sammen på. Men overalt i det civile landskab spirer nye idéer og initiativer frem under krisen.

Civilsamfundet har ikke bare sat sig med korslagte arme. Frivillige myldrer frem for at hjælpe med at få os alle så godt som muligt igennem krisen, og selv om vi skal holde afstand, pibler nye former for fællesskaber frem fra foreningslivets krinkelkroge.

Civilsamfundets Videnscenter har under coronakrisen løbende indsamlet alle de inspirerende, nye tiltag, som I i civilsamfundet har hittet på, for at vi alle kan lære af hinanden og komme så godt som muligt igennem krisen.

Find de mest relevante initiativer for dig
Da foretagsomheden i civilsamfundet er så overvældende stor – også her under krisen – har vi delt inspirationskataloget ind i tematiske afsnit, så du lettere kan finde de initiativer, som er mest inspirerende for dig. I stedet for at læse hele artiklen fra A til Z kan du anvende oversigten her til at hoppe ned i teksten til de afsnit, som har størst relevans for dig:

1. Afstand = nye former for fællesskaber
2. Unge skaber nye fællesskaber under corona
3. Initiativer forebygger ensomhed
4. Ældre får hjælp til at klare isolationen
5. Ekstra hjælp til unge under den delvise skolelukning
6. Væresteder og frivilligcentre går online
7. Mad og tag over hovedet til de mest udsatte
8. Idrætsfællesskaber i hver sin stue
9. Store arrangementer og koncerter rykker online
10. Videndeling, netværk og ny læring online
11. Økonomisk nytænkning i en krisetid
12. Nye typer af rådgivningstilbud  
13. Civilsamfund og frivillige hjælper samfundet gennem krisen
14. Crowdsourcing af løsninger på coronakrisen.

1. Afstand = nye former for fællesskaber
Vi begynder overflyvningen over alle civilsamfundets nye coronatiltag med at se nærmere på de nye typer af fællesskaber, som er blomstret op, nu hvor vi er tvunget til at holde fysisk afstand. 

Danskerne finder nemlig konstant på nye måder at være distance-sammen på under krisen.

"Lad os KLAPPE, LARME OG SYNGE FOR DANMARK!!!

Lad os klappe af dem, der holder systemet i gang!

Lad os klappe, så de, der sidder alene, ikke føler sig alene!

Lad os klappe, fordi vi er sammen i det her!!! ‬

‪Åbn vinduet hver dag klokken 19 og klap, pift, spil på et instrument, syng, slå på et grydelåg, i tre minutter!!!" 

Sådan lyder opfordringen i facebookgruppen 'Danmark klapper, larmer og synger', som indtil videre har mere end 6.900 medlemmer. Find gruppen her.

2. Unge skaber nye fællesskaber under corona
Særligt de unge har i denne tid skullet finde nye måder at indgå i fællesskaber og være sammen med venner og bekendte på. 

Foreningen SEIN, der står bag webmagasinet af samme navn, og som laves af unge for unge, har besluttet  at afholde en lang række digitale events, der samler unge i hele Danmark. Under coronakrisen kan weekend og hverdag let flyde sammen. Derfor forsøger SEIN at gøre starten på weekenden til noget særligt. Hver anden fredag holder SEIN derfor fredagscaféer via Zoom med ferniseringer, tekstlæsninger, minikoncerter og meget mere. Og hver anden fredag inviterer SEIN unge til at skabe kunstværker i fællesskab med andre unge på Instagram. Læs mere her og her.

Med hjælp fra Tuborgfondets akutpulje har Dansk Flygtningehjælp Ungdom (DFUNK) også lynhurtigt fået stablet nye, digitale fællesskaber på benene, som skaber sammenhold i en svær tid.

Blandt andet livestreamer alle DFUNK's lokalgrupper madmekka-events, hvor en frivillig kok laver mad og guider resten af deltagerne til at lave den samme ret, så deltagerne får en følelse at være sammen om noget fælles – selv om det foregår i eget køkken.

Derudover afholder DFUNK's lokalgrupper forskellige ung-til-ung-aktiviteter online, blandt andet onlinestyrketræning og quizzer på Zoom. Læs mere om aktiviteterne her og her


Dansk Flygtningehjælp Ungdom (DFUNK) har hurtigt sørget for, at fællesskaberne i organisationen lever videre digitalt. Foto: DFUNK

Blot fordi unge for tiden ikke må sidde tæt sammen om et bord i samme lokale, betyder det ikke, at de ikke fortsat kan spille brætspil – det foregår blot online. Læs med her, hvordan Sind Ungdom Lyngby-Taarbæk har flyttet sine klubaftener online med quiz og Jeopardy, og her, hvor Husrum også har gjort deres første erfaringer med onlinebrætspil, mens Spejderne har forsøgt sig med Tegn & Gæt for 150 unge på Instagram. Læs mere her.

Med live-yoga, fjernundervisning i musikredigering og uddeling af store mængder hackysacks holder ungdomstilbuddet Askovfonden KBH+ desuden fortsat åbent online, selv om dørene til de fysiske lokaler er låst. Læs mere her.

3. Initiativer forebygger ensomhed
Mange unge bøvlede allerede med ensomhed, inden covid-19 lukkede Danmark ned, og hos Det Sociale Netværk/Headspace Danmark, kan de i telefonrådgivningen mærke, hvordan problemerne kun er vokset under krisen. Det Sociale Netværk/Headspace Danmark har derfor med støtte fra Tuborgfondet taget initiativ til kampagnen #MinIsolationsFortælling, hvor børn og unge kan dele deres oplevelser under coronakrisen på sociale medier. Læs mere her.

Ventilen Danmark arbejder også til hverdag med at bekæmpe ensomhed blandt unge. Men hvordan gør man det, når de unge ikke længere kan mødes fysisk i de vante lokaler? Man flytter selvfølgelig lokalerne over i virtuelle chatforummer på Facebook, hvor brugerne selv kan bestemme, om de vil bruge deres eget navn eller et anonymt brugernavn. Her kan du læse meget mere om Ventilens nye onlinemødested.

Også SIND Ungdom er gået online med mange af sine aktiviteter og har lavet et nationalt online mødested for unge fra hele Danmark. Et af de initiativer, foreningen har størst succes med, er Netflix-partys, hvor unge og frivillige ser den samme film på samme tid hjemmefra, alt imens chatten kører. Læs mere her.

For at holde ensomheden stangen, mens vi holder afstand, opfordrer Ungdommens Røde Kors desuden frivillige danskere til at melde sig som #CoronaVen under krisen:

"Som #CoronaVen giver du virtuel støtte og sender digital hjertevarme til de udsatte børn og unge, der netop nu er afskåret fra fællesskabet under coronakrisen. Det er for eksempel de børn, der er indlagt på landets hospitaler. Det er de unge, der mangler nogen at dele deres bekymringer med. Og dem, der skal bruge lektiehjælp – for eksempel i boligsociale områder," skriver Ungdommens Røde Kors på sin hjemmeside. Læs mere her.

Natteravnene plejer hovedsageligt at gå ture i det offentlige rum og skabe tryghed ved at være synligt til stede, men alle Natteravnenes almindelige aktiviteter er nu lukket ned. I stedet har Natteravnene fundet en ny måde at sætte deres kompetencer i spil på ved at lancere Fællesskabslinjen – en telefonservice, hvor man kan blive ringet op af en natteravn, hvis man føler sig ensom. Læs mere her.

Røde Kors og Boblberg har desuden lanceret initiativet SnakSammen, hvor alle danskere tilbydes et digitalt besøg og en snak i disse dage, hvor Danmark er meget anderledes, end det plejer at være. Læs mere her.

Og DepressionsForeningen har skabt Danmark Lytter – et onlinefællesskab, hvor man kan dele erfaringer og finde støtte. Læs mere her.

4. Ældre får hjælp til at klare isolationen
Coronavirussen har især tvunget de ældre til at isolere sig og holde afstand.

På SeniorCentret Sct. Joseph har de derfor ringet rundt til deres 175 individuelle medlemmer og haft mailkorrespondance med en række kollektive brugere. Medlemmerne har kunnet tilkendegive deres ønske om at modtage 'venskabsopkald' løbende under corona-nedlukningen, og nu arbejder SeniorCentret Sct. Joseph på at skabe et decideret online seniorcenter med bl.a. yoga, fællessang og andre kreative udskejelser. Læs mere her.

Da Mette Frederiksen 11. marts lukkede Danmark ned, besluttede Dansk Blindesamfund på samme vis at ringe til samtlige 7.000 medlemmer for at høre, hvad organisationen kunne gøre for dem. "De her samtaler er så værdifulde, at det er svært at sætte ord på," fortæller en regionskonsulent fra Dansk Blindesamfund. Læs mere om Dansk Blinde Samfunds lavpraktiske håndtering af coronakrisen her.

5. Ekstra hjælp til unge under den delvise skolelukning
Selvom de mindste klasser nu er tilbage på skolebænkene igen, er mange skoleelevers hverdag fortsat hjemmeskolen. Særligt de børn, som i forvejen var udsatte og eksempelvis lever i et hjem med vold eller druk, er hårdt ramt af nedlukningen. 

Civilsamfundets aktører har derfor også her været hurtige til at række ud med en hjælpende hånd. 

"De udsatte børn har typisk mange faglige huller. Når skolerne nu holder lukket så længe, øger det risikoen for, at de mest udsatte børn sakker yderligere bagud i skolen. Derfor har vi sat alle sejl til for at støtte op om de børn og unge, vi har i vores program," siger Illa Westrup Stephensen, som er direktør i læringsprogrammet Lær for Livet. 

For at hjælpe de udsatte og anbragte børn i programmet bedst muligt gennem coronakrisen, har Lær for Livet blandt andet oprettet telefoniske hjælpelinjer, hvor børnene kan få en snak med en socialpædagog, de kender i forvejen, samt hjælp og sparring til skolearbejdet. 

Og så har Lær for Livet desuden sendt bogpakker med skønlitteratur, dansk- og matematikbøger, legetøj og klistermærker hjem til alle 360 børn og unge i programmet. Læs mere her.


Her er indholdet i en af Lær For Livets bogpakker. Foto: Lær for Livet

En række organisationer, som blandt andet Kirkens Korshær, Red Barnet og Cityspejderne Odense er også kørt ud til deres målgruppers adresser med godteposer eller pakker med for eksempel brætspil, kreating og underholdning til udsatte børn. Læs mere her, her og her.

Og Red Barnet har desuden lavet et decideret coronaberedskab for udsatte børn under krisen. Indsatsen går på fire ben: Ud over at uddele kreakasser, tilbyder Red Barnet samtaler om trivsel, hjælp til indkøb samt økonomisk tilskud til indkøb af mad til familier, som nu pludselig også skal betale for børnenes frokost og mellemmåltider, der normalt betales i institutionerne. Læs mere her.

Hjælp til lektierne kan desuden være sværere at få for mange børn og unge i disse tider, hvor fysiske lektiehjælpscaféer holder lukket. 

Hos Matematikcenter, der tilbyder gratis hjælp til matematik-lektier, har de måttet lukke deres fysiske lektiecaféer. Til gengæld har Matematikcenter oplevet en fordobling i antallet af online-besøgende fra februar til marts. Med støtte fra Augustinus Fonden og Tuborgfondet har Matematikcenter derfor udvidet sine digitale lektietilbud og forsøger nu på bedste beskub at hjælpe elever med eksamensforberelserne online. Læs mere her.

DFUNK – Dansk Flygtningehjælp Ungdoms frivillige tilbyder desuden online lektiehjælp til unge med flygtningebaggrund i facebookgruppen 'DFUNK lektiehjælp', som allerede har mere end 1.800 medlemmer. Læs mere her.

Og Indvandrer Kvindecentret Nørrebro har med støtte fra Tuborgfondets Akutpulje hurtigt omorganiseret sin almindelige ungeindsats, så frivillige nu virtuelt støtter minoritetsetniske børn og unge med alt fra lektier til jobsøgning og brevskrivning. Læs mere her.


ADHD-foreningens forældretræningsprogram har givet ro på om morgenen for Mina og hendes mor. Foto: ADHD-foreningen

Børn og unge med ADHD har det især svært med den nye hverdag under coronakrisen, hvor alle kendte rammer og strukturer er brudt ned. ADHD-foreningen har derfor valgt at gøre deres forældretræningsprogram i 11 moduler gratis tilgængeligt. Læs mere her

6. Væresteder og frivilligcentre går online
Under coronakrisen har væresteder ligesom så mange andre måttet aflyse arrangementer og stævner. Det har fået Landsforeningen af VæreSteder til at starte et fuldt ud digitalt værested på Facebook, hvor knap 700 værestedsbrugere snakker sammen og deltager i forskellige aktiviteter. Der bliver blandt andet gået ture sammen, deltaget i fællessang og ryddet op synkront – selvfølgelig på afstand. Læs mere her.


FrivilligCenter Favrskov har bl.a. sendt blomster, chokolade og påskepynt ud til isolerede ældre. Foto: FrivilligCenter Favrskov

Også landets frivilligcentre har været lynsnare til at omstille sig og tænke nyt.

FrivilligCenter Favrskov har blandt andet oprettet et digitalt mødested med daglige aktiviteter som eksempelvis morgengymnastik og Den Store Bagedyst. Med midler fra TrygFonden afholder FrivilligCenter Favrskov nu også online banko, hvor de kører ud til deltagerne med bankoposer og -plader, ligesom frivilligcenteret også i samarbejde med Ældresagen Favrskov og Hjemmeplejen har sendt blomster, chokolade og påskepynt ud til isolerede ældre. Læs mere her.

Frivilligværket Randers har blandt andet holdt kontakt til de frivillige med blogs, postkort og livesendingen 'Chips og tricks til din karantænetid', hvor centerleder Louise Brown hver dag sammen med sin 11-årige datter præsenterede en liste over fem favoritter inden for film, tv, bøger og podcasts. Og der er desuden fuld fart på onlineaktiviteterne i resten af landets lokale frivilligcentre. Læs mere, og få overblikket hos FriSe her og her.


Frivilligværket Randers har holdt kontakt til de frivillige med livesendingen 'Chips og tricks til din karantænetid'. Foto: Frivilligværket Randers

7. Mad og tag over hovedet til de mest udsatte
Mange socialt udsatte er rykket endnu længere ud mod kanten under coronapandemien. 

KFUM’s sociale arbejde har derfor med 3,7 millioner kroner fra TrygFondens akutpulje lanceret Akut Social Drive Out, som er et mobilt koncept, der i tre måneder skal give ekstra hjælp til socialt udsatte i 180 landsbyer/yderområder i Danmark. Projektet vil besøge de samme 180 steder 1-2 gange om ugen og stå til rådighed i 1-2 timer hver gang, hvor de ansatte og frivillige udleverer mad, tøj og andre fornødenheder og samtidig fungerer som kontaktpunkt for gældsrådgivning, retshjælp, kontakt til gadesygeplejersker mm. Læs mere her.

På landets herberger kan der i disse tider hurtigt blive trangt for hjemløse, som også gerne skal holde afstand til hinanden. Med støtte fra Novo Nordisk Fonden har Røde Kors Aarhus derfor i samarbejde med Blå Kors, Kirkens Korshær og Folkekirken i Aarhus taget initiativ til at åbne et suppekøkken og et nødherberg til de mest socialt udsatte borgere i Aarhus. Udskænkningen i suppekøkkenet foregår i hold af syv, så der aldrig er for mange spisende ad gangen, og nødherberget åbner efter behov, hvis der er udsatte, som ikke har kunnet få plads på et af de etablerede overnatningssteder i byen. Læs mere her.


Frivillige fra Røde Kors Aarhus åbner et suppekøkken til de mest socialt udsatte. Foto: Røde Kors Aarhus

I Aarhus har Kirkens Korshær desuden slået dørene op for hjemløse, som ønsker at blive testet for coronavirus, og i Odense har Kirkens Korshær i samarbejde med OUH og Odense Kommune startet et nødherberg, som skal huse coronasmittede hjemløse og socialt udsatte. Læs mere her og her.

Også unge på kanten eller i hjemløshed har brug for en ekstra hjælpende hånd i denne tid, og der har Foreningen Be Free derfor rakt ud. Be Free er et værested for unge mellem 15-24 år med fokus på musik og streetart. Med støtte fra Tuborgfondet er foreningen i denne coronatid begyndt at servere mad til målgruppen i weekenderne. For som Be Free skriver i et facebookopslag:

"SU'en kan nogle gange godt være svær at få til at række, når man er udeboende, ikke engang har sit eget sted at være eller bor på gaden. Normalt kan man måske spise hos familie eller venner, men når man ikke rigtig må besøge nogen, hvad gør man så?"

"Fra søndag 29. marts og hver lørdag og søndag klokken 14-16 kan man, hvis man er mellem 15 og 25 år, komme forbi ved Lygten Station, lige over for Nørrebro Station, og få et gratis måltid og et varmt smil:)". Læs mere her.

8. Idrætsfællesskaber i hver sin stue
Nu hvor danskerne kun i begrænset omfang må mødes og svede sammen, har idrætsfællesskaberne og sportsklubberne i Foreningsdanmark også for alvor måttet tænke nyt. 

Hos Dansk Arbejder Idrætsforbund har de lanceret konceptet 'Fut i formiddagen', hvor de hver dag klokken 10 lægger træningsvideoer på Facebook særligt målrettet seniorer, som ikke lige snupper 12 squat, mens de læser morgenavis. Læs mere her

Og selv om fodboldklubber har måttet aflyse træningen, betyder det ikke, at klubmedlemmerne ikke fortsat mødes og sveder sammen. Det sker blot online. Læs her hos DGI, hvordan målmændene i fodboldklubben RB1906 Elite i en lukket facebookgruppe laver yogaøvelser som onlinetræning. Ingen kan gemme sig eller springe over, hvor gærdet er lavest. Det er nemlig et krav, at målmændene tager billeder og videoer af de yogaøvelser, de laver. 

DGI har i det hele taget flere gode eksempler på, hvordan idrætsfællesskaber kan leve videre i nye former online. Her kan du læse, hvordan linedance-træneren Birgitte Kyhn Nielsen sender digitale lektier og videoer til sine dansere for at holde dem i gang derhjemme.


Linedance-træneren Birgitte Kyhn Nielsen sender digitale lektier til sine dansere. Foto: Sarah Bender for DGI.

Også CIK Brydeklub har fundet på nye måder at holde bryder-aspiranter til ilden på.

"I CIK Brydeklub laver jeg hver dag en lille inspirationstræningsvideo. Men fandt hurtigt ud af, at det er der jo så mange, der gør. Derfor bygger jeg øvelserne op omkring et eventyr, jeg har skrevet, eller en fortælling fra verdenshistorien for at understøtte fysisk bevægelse samt stimulere evnen til fordybelse og åbne op for en hel ny måde at tænke bevægelse på – ligesom et godt eventyr kan sende tankerne på en tiltrængt fantasirejse væk fra coronakrisens kedelige virkelighed," skriver Rami Zouzou fra CIK Brydeklub i en mail. Du kan finde videoerne her.

9. Store arrangementer og koncerter rykker online
Hvis man kan dyrke sport i fællesskab online, hvorfor så ikke også gå til koncert i sofaen. Det har mange musikere spurgt sig selv om og livestreamer derfor nu gratis koncerter. Det kan du læse mere om her.

I det hele taget er opfindsomheden nødt til at være stor, når arrangementer med mange tusinde mennesker pludselig aflyses. Hos Oxfam Ibis lader man sig ikke stoppe af, at 1. maj i blandt andet Fælledparken i København er aflyst. I stedet har man besluttet at flytte arrangementet online med alle de krav til nytænkning af format og teknisk formåen, der følger med. Læs mere her og her

10. Videndeling, netværk og ny læring online
Afstand og skærmsamvær kalder også på nye måder at videndele på, så det har civilsamfundets aktører selvfølgelig opfundet her under krisen. 

Sidste år mødtes 200 unge europæere fra 22 forskellige EU-lande til et fysisk ungdomstopmøde i Danmark arrangeret af Højskoleforeningen og Nyt Europa. Her under coronakrisen har Nyt Europa taget initiativ til at samle 50 af de europæiske unge online for at dele tanker og erfaringer om coronakrisen, selvisolation og deres regeringers håndtering af krisen. Derudover har Nyt Europa flyttet sine oplysningsdebatter online. Læs mere her.


Nyt Europa har bl.a. samlet 50 europæiske unge online for at dele tanker og erfaringer om coronakrisen. Foto: Nyt Europa

"Bliv-hjemme-møder" er også det nye sort (eller grønt) hos Greenpeace, som på Facebook inviterer til debatarrangementer:

"Vi inviterer interessante mennesker til at debattere om emner inden for klima- og miljøområdet, så du kan få lidt frisk inspiration til at runde arbejds- eller studiedagen af med. Debatterne foregår på en videokonference og bliver streamet live, så du også kan deltage i debatten med kommentarer og spørgsmål undervejs," skriver Greenpeace på sin Facebookside. Læs mere her.

Den Grønne Studenterbevægelse har desuden lanceret et digitalt undervisningsforløb, hvor de i denne coronatid giver unge større viden om klimakrisen. Læs mere her.

Hjernerystelsesforeningen livestreamer gode råd til hjernerystelsesramte i en coronatid. Læs mere her.

DUI-Leg og Virke har opfundet en helt ny form for tv-køkken og startet en youtubekanal med "bliv hjemme-køkken", hvor der laves mad i børnehøjde. Se med her.

Og så har oplysningsforbundet Fora taget initiativ til Aftenskole i Coronatider, hvor man kan finde aktiviteter såsom “ Lav et insekthotel”,  "Væk din krop med vinyasa-yoga” og “Sting og sving på symaskinen”. Læs mere her.

11. Økonomisk nytænkning i en krisetid
Den nye virus har ikke kun tvunget civilsamfundet til at finde nye måder at videndele og skabe fællesskaber på. Den har også ramt mange hårdt på pengepungen. Men krise lærer trængt civilsamfundsorganisation at tænke nyt, som man siger. 

Hos Future Female Sounds, hvis erklærede mål er: "to make DJ'ing accessible to girls globally!" er de blandt andet begyndt at sælge T-shirts og totebags for at understøtte Future Female Sounds økonomisk under covid-19. Læs mere her, og Future Female Sounds har desuden modtaget en bevilling fra Tuborgfondets Akutpulje til sin onlineplatform. 

Foreningen Sjællandsgade Bad kæmper også hårdt for at holde skindet på næsen. Sjællandsgade Bad er en social badeanstalt på Nørrebro, og ligesom mange andre tilbud har badet måttet lukke næsten alle aktiviteter ned efter 11. marts. Nedlukningen har store konsekvenser for badet, som derfor har forsøgt at hente noget omsætning ind ved blandt andet at ændre prisstruktur for medlemsskabet:  

"Vi appellerer til, at folk, der holder af badet, melder sig ind i vores forening – og har som noget nyt gjort det muligt selv at vælge en højere pris for medlemskab end de ordinære 50 kroner årligt. Vi opfordrer ligeledes til, at man køber gavekort til badet, der så kan afhentes og indløses, når vi en dag åbner igen. Det er dråber i havet, men ikke desto mindre forhåbentlig også med til, at vi kommer ud af krisen med skindet på næsen," skriver bestyrelsen i Sjællandsgade Bad.

Økonomisk trængte foreninger og civilsamfundsaktører kan desuden hente inspiration og råd til, hvordan de klarer sig igennem krisen økonomisk hos Center for Frivilligt Socialt Arbejde, som har lanceret en række gratis webinarer. Her kan man blandt andet tage webinaret: "Penge til foreningen i krisetider: Sådan får I del i coronapuljerne". Læs mere om alle CFSA’s gratis webinarer her.

12. Nye typer af rådgivningstilbud  
En række organisationer, der normalt tilbyder rådgivning til deres målgruppe, har også været hurtige til at tænke nyt og tilpasse sig situationen under coronakrisen.

Hos Det Nationale Sorgcenter sidder psykologer hver dag ved telefonerne mellem klokken 9 og 16 og er klar til at tale med alle – og særligt med børn og unge – som har det svært i denne coronatid. Læs mere her.

Dignity, som behandler flygtninge, der er traumatiserede af oplevelser fra krig, flugt og tortur, har ikke fået mindre travlt under coronakrisen. Dignitys læger, psykologer og fysioterapeuter kan ikke længere behandle patienterne ansigt til ansigt og har derfor rykket behandlingen online og tilbyder nu kortere, men mere regelmæssige sessioner. Og Dignity har desuden oprettet en hotline for børn, som er pårørende til patienterne, så børnene kan ringe ind og stille spørgsmål til en psykolog. Læs mere her.

Under coronakrisen er Lev uden Vold begyndt at rådgive over mail, så folk, der har brug for hjælp, men har svært ved at ringe op, fordi de hele tiden er sammen med eksempelvis deres voldelige partner, alligevel kan få hjælp. Læs mere her.

De udviklingshæmmedes landsforbund, ULF, har desuden åbnet en ny telefonrådgivning til borgere med udviklingshandicap, som er utrygge under corona. Læs mere her.

Og Mødrehjælpen har åbnet en akutlinje, så sårbare gravide og familier ikke skal stå alene med deres problemer. Læs mere her.

Og så er der som noget nyt opstået en ældretelefon: 

"I 1987 fik vi Børnetelefonen – i dag har vi også Ældretelefonen. Har du brug for en at tale med, så meld dig som telefonven på Ældretelefonen.dk," skriver Ældre Sagen på Twitter. Læs mere her.

Hos Rådgivningsportalen kan du desuden her finde en oversigt over nye og ændrede rådgivningstilbud under coronaepidemien. 

13. Civilsamfund og frivillige hjælper samfundet gennem krisen
Corona har ramt hele det danske samfund hårdt, og civilsamfundet og Foreningsdanmark har ikke været sene til at mobilisere initiativer og frivillige kræfter for at få os alle så godt som muligt igennem krisen. Her er blot en lille håndfuld af de mange, mange initiativer. 

Rundtom i landet tænder det danske maker-miljø for sine 3D-printere og producerer visirer, der skal beskytte sundhedspersonale mod smittefaren fra coronavirus. Det foreningsdrevne socialøkonomiske iværksætterhus SYMB i Kalundborg er eksempelvis på rekordtid blevet omdannet til værksted og pakkecentral. Læs mere her.


SYMB i Kalundborg lægger i disse dage lokaler til 3D-produktion af visirer til sundhedspersonale. Foto: SYMB

De danske virksomheder står i det hele taget i kø for at hjælpe til. Siden Lægemiddelstyrelsen lancerede kampagnen 'Danmark hjælper Danmark', der opfordrer virksomheder til at indsende bidrag til at øge forsyningen af blandt andet ansigtsmasker, handsker og visirer til frontpersonalet, er det væltet ind med flere end 1.000 henvendelser. Læs mere her.

Frivillige danskere har også i stor stil meldt sig for at hjælpe andre, som er hårdere ramt af coronakrisen end dem selv. Røde Kors har eksempelvis lynhurtigt samlet mere end 16.000 frivillige i et coronahjælpenetværk, hvor de frivillige hjælper ældre og sårbare med blandt andet indkøb, hundeluftning og andre praktiske gøremål. Læs mere her.

Og på Facebook er der alle vegne blomstret hjælpegrupper op, hvor der tilbydes hjælp til alt fra indkøb til hundeluftning. Se eksempelvis facebookgruppen 'Coronahjælp Holstebro' her eller facebooksiden 'Vinderup hjælper' her.

Også i udlandet har frivillige danskere i stor stil mobiliseret sig for at hjælpe andre danskere, som har været strandet uden mulighed for at komme hjem, da flyruter, internationale luftrum og grænser lukkede ned. Læs mere her og i facebookgruppen 'Danskere Globalt – Sammen mod Corona' her.

I almene boligområder er et gigantisk, frivilligt beredskab af blandt andet bydelsmødre, fædregrupper, familiekursushold og ungeråd desuden stimlet sammen for at dele myndighedernes materiale om coronasmitte ud. Og Mino Danmark gør løbende en ekstraordinær indsats for at oversætte al myndighedernes information til 25 sprog. Læs mere her og her.

14. Crowdsourcing af løsninger på coronakrisen 
I en tid, hvor testkit har været en mangelvare, har facebookgruppen 'Danmarks mørketal – Covid-19 (Corona)' siden 21. marts indsamlet data om danskeres helbred. Over en halv million frivillige danskere har tilmeldt sig facebookgruppen. Og Statens Serum Institut kalder her initiativet fantastisk.

Den frivillige forening Techværnet har også forsøgt at gøre os allesammen klogere på, hvor mange der egentlig er smittet i det danske samfund. Læs mere her. Og på samme måde har en gruppe af selvstændige, offentlige og private ansatte forsøgt at lave en anonym måde at indsamle covid-19-relaterede data på Moerketal.dk

Nonprofit-initiativet CoronaTech forsøger desuden at samle kloge hoveder, så fælles kræfter sammen kan løse krisen. 

"Ambitionen med CoronaTech er at bringe konkrete løsninger til covid-19-krisen på bordet hurtigt via nytænkning, de rette mennesker og allerede eksisterende teknologiske muligheder," står der på hjemmesiden, som du finder her.

En række forskere, virksomhedsledere og repræsentanter fra organisationer og projekter har desuden lanceret CoronActive Population Prevention Initiative – CoronAPP, som "ønsker at engagere befolkningen i udvikling af data og viden om, hvordan vi begrænser skadevirkningerne af coronavirus og kommende pandemier", som det hedder på hjemmesiden, som du finder her.


...

Har din civilsamfundsorganisation også taget nye initiativer, som andre kan lære af under coronakrisen. Så send dem til [email protected].

 

Dokumentation

Send os input til inspirationskataloget

Under coronakrisen indsamler vi løbende nye initiativer fra civilsamfundet til inspiration for andre civilsamfundsaktører. 
Har din civilsamfundsorganisation også taget nye initiativer, som andre kan lære af under coronakrisen? Så send dem til [email protected]
Civilsamfundets Videnscenter samler desuden løbende relevante informationer og guides fra myndigheder og civilsamfundets aktører i denne store coronaguide.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00