Operation Dagsværk overholder ikke lovkrav om arbejdspladsvurdering

Operation Dagsværk gennemfører ikke den lovpligtige arbejdspladsvurdering. Sekretariatslederen fortæller, at de vurderer arbejdsmiljøet på deres egen måde, men erkender, at loven skal overholdes.

Operation Dagsværk er en af de danske ngo'er, som ikke overholder arbejdsmiljøloven, når det kommer til arbejdspladsvurderinger.
Operation Dagsværk er en af de danske ngo'er, som ikke overholder arbejdsmiljøloven, når det kommer til arbejdspladsvurderinger.Foto: /ritzau/Nanna Kreutzman
Katja BeaulaHanan ChemlaliClaus NordahlSimon Lessel

Medarbejderudviklingssamtaler, trivselsmålinger og gruppeudviklingssamtaler.

Der findes mange måder at måle arbejdsmiljøet på. I den danske ngo-branche halter det dog med at få lavet den lovpligtige arbejdspladsvurdering (APV).

Operation Dagsværk er en af de organisationer, der indrømmer, at de ikke har fået gennemført en APV, og at de slet ikke har været bekendt med kravet i arbejdsmiljøloven.

“Vi får mange nye folk ind, og dem tager vi en snak med. Størstedelen af dem er frivillige medarbejdere. Vi tager en masse diskussioner om mange af de ting, som også står i en APV. Så det er ikke, fordi vi ikke snakker om de samme ting, men vi har en helt anden tilgang til samarbejde herinde,” siger Anders Reimers Larsen, sekretariatsleder i Operation Dagsværk.

"Det er da beklageligt, at vi ikke har gjort det." 

Anders Reimers Larsen
Sekretariatsleder i Operation Dagsværk

En stikprøve foretaget af Altinget viser, at 29,3 procent af de danske civilsamfundsorganisationer ikke gennemfører den lovpligtige APV, selvom den skal laves, uanset om man har frivillige eller lønnede ansatte.

Ukendskab til lovgivningen
Nu siger du, at I har mange tiltag allerede. Hvordan kan det så være, at I ikke har valgt at lave en APV? Er det, fordi I ikke har kendt til lovgivningen?

“Jeg prøvede at finde det der lovgrundlag om, at den skal laves hvert tredje år, men kunne ikke finde det. Jeg er ikke umiddelbart særlig skarp på den lovgivning, så det vil jeg ikke udtale mig om, for jeg kender ikke loven i detaljer.”

Men I har jo lavet de her forskellige tiltag. Hvad er grunden til, at I ikke har valgt at gøre det, der står i arbejdsmiljøloven?

“Vi tager udgangspunkt i de mennesker, som er her.”

Det bliver du nødt til at uddybe?

“Vi har et overordnet formål, som handler om at skabe engagement hos unge. Det formål prøver vi at tilpasse os ved at snakke med de mennesker, som er her.”

Hvad har det at gøre med arbejdsmiljøloven, at I har et overordnet mål, der handler om at engagere unge?

“Jamen arbejdspladsen består af de mennesker, som er frivillige her. Jeg ved ikke, hvordan jeg skal sige det meget tydeligere. Det er en anden tilgang til at forstå, hvordan man samarbejder. Det handler om, at vi tager udgangspunkt i menneskene.”

Så du synes, at det er tilstrækkeligt, det I gør, selvom I ikke overholder arbejdsmiljøloven?

“Nej nej, det kan du godt have ret i. Men hvor i lovgivningen står det præcist?”

Anette Lerche er kontorchef i Arbejdstilsynet, og hun henviser til de mange redskaber, der findes til udarbejdelse af APV.

"Der er et hav af metoder, man kan bruge, så det burde ikke være noget problem for organisationerne. Der findes rigtig mange gode redskaber, som kun er et google-klik væk," siger hun.

APV er på vej
I har selv svaret, at I ikke har lavet en arbejdspladsvurdering, og det er jo dét, som er lovkravet. Nu er du den ansvarlige for de ansatte i Operation Dagsværk. Hvordan har du det med, nu hvor du kender til lovgivningen, at I ikke har overholdt den. Synes du, det er okay?

“Nej, vi skal da have foretaget en APV. Det er ikke, fordi vi ikke diskuterer de her ting. Det er samme indhold, vi diskuterer, men vi gør det bare på en anden måde. Vi skaber vores egen relation. Alt det med det sundhedsmæssige og psykiske arbejdspres, det er jo netop det, vi snakker om.“

Hvad tænker I i fremtiden med hensyn til overholdelse af arbejdsmiljøloven?

“Jamen vi skal have lavet sådan en officiel APV.”

Efter Altingets henvendelse har Operation Dagsværk oplyst, at de er blevet bekendt med reglerne om APV i arbejdsmiljøloven, og at de nu vil gennemføre en APV inden jul.

“Vi skal sørge for fremadrettet at følge de mere gængse guides til en APV, så vi sikrer, at vi kommer hele vejen rundt," skriver Anders Reimers Larsen til Altinget og fortsætter.

"Det er der efter jeres henvendelse taget initiativ til, at vi sætter i gang her inden jul,” afslutter han.

Dokumentation

Fortæl os om dine oplevelser
Altinget har i øjeblikket fokus på arbejdsmiljøet for ansatte og frivillige i danske civilsamfundsorganisationer. Arbejder du eller har du tidligere arbejdet i en ngo, som ikke har lavet en arbejdspladsvurdering? Og har du samtidig oplevet arbejdsmiljøproblemer i organisationen?

Del din historie med Altinget. Send en mail eller ring til Altingets journalist Claus Nordahl på [email protected] eller 31476039. Vi behandler alle henvendelser med fuld diskretion og anonymitet.

Sådan gjorde vi
Altinget undersøger arbejdsmiljøet i civilsamfundsorganisationer. I oktober sendte vi et spørgeskema ud til 200 vilkårligt valgte organisationer, som alle arbejder med et almennyttigt formål.

Altinget sendte spørgeskemaet første gang 9. oktober 2017 og har efterfølgende sendt to påmindelser med minimum en uges mellemrum. Yderligere har vi forsøgt at skabe telefonisk kontakt til de organisationer, som ikke reagerede efter de første tre henvendelser.

Ud af de 200 organisationer valgte 116 at deltage i undersøgelsen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00