Pandemien er ingen hindring: Red Barnet slog rekord i antallet af sommerlejre i 2020

REKORD: Digitale kurser, et øget antal frivillige og skærpede retningslinjer gjorde det umulige muligt. Trods den raserende pandemi satte Red Barnet i 2020 rekord i antallet af deltagere til deres sommerlejre. Læs om deres forberedelse, afholdelse og refleksioner her.

Det begynder at virke som et deja vu, når vi ser frem mod sommeren og endnu engang må planlægge i blinde. Sidste år måtte utallige store events, festivaler, markeder og ikke mindst sommerferier aflyses i sidste øjeblik, og vi aner endnu ikke, hvordan sommeren 2021 vil se ud.

Hos Red Barnet er det dog anderledes. For de formåede faktisk at afholde deres sommerlejre under pandemiens første sommer i 2020 og sikrede sommerferieminder for hundredvis af børn i udsatte positioner.

“Lejrene blev vigtigere end nogensinde før, fordi nedlukningen og isolationen særligt ramte børn og familier i udsatte positioner. Det var vigtigt for børnene at få et pusterum fra den coronaangst og de svære forhold, som mange af dem har levet i,” fortæller Mia Krabbe, der er projektleder og ansvarlig for Red Barnets klubber og lejre.

“I stedet for at aflyse lejrene, opskalerede vi,” fortæller projektlederen videre.

Red Barnet nåede i mål med 54 lejre over sommeren 2020 for mere end 1200 børn, unge og familier. Det højeste antal nogensinde. Året før blev der afholdt 37 lejre for 800 deltagere.

Men hvordan er det lykkedes på et tidspunkt, hvor alt andet er lukket ned? Red Barnet fortæller her om, hvordan man kan afholde events under en pandemi.

Forberedelsen: Digitale kurser
“Da landet lukkede ned, tænkte vi hurtigt i alternative måder for, hvordan vi kunne afholde lejrene på trods af corona,” fortæller Mia Krabbe.

Flere undersøgelser viser, at udsatte børn og unge er blevet mere ensomme, angste og ja, udsatt under nedlukningerne. Derfor var der ingen tvivl om, at lejrene ikke kunne aflyses.

“Det første, vi gjorde, var at finde ud af, hvordan vi kunne sikre den samme uddannelse af vores frivillige frem til lejrene med øget fokus på covid-19, som også var nyt for os. Først omstillede vi hele vores kompetenceudbud til et digitalt format.”

Frivilliggrupperne blev opnormeret med 20 procent for at sikre flere frivillige hænder omkring de administrative opgaver, der kom til som følge af corona. Derudover introducerede de covid-19-webinarer, som netop handlede om, hvordan man kunne udfolde sommerlejr-formatet og samtidig overholde retningslinjerne.

Kunne i sikre, at den digitale uddannelse havde samme kvalitet?

“Vi har fået meget positiv feedback på webinarformatet.  Som supplement til vores præsentationer sørgede vi for at have webcam tændt, så de så og mødte os. Og samtidig opfordrede vi vores frivillige til at tænde for deres webcam, når vi havde sparringsrunder, så de så hinanden. Derudover sørgede vi for, at der stadig var plads til gruppedialog, refleksion, sparring og spørgsmål for at være sikker på, at de frivillige blev hørt. ”

“Vi oplevede også, at det digitale kompetence-udbud gjorde det mere fleksibelt for nogle frivillige at deltage, fordi man sparede transporttiden. I stedet for et kursus, der normalt ville foregå lørdag formiddag med måske et par times transporttid, kunne man nu svinge benene op i sofaen med en kop te og stadig få den samme faglige viden.“

Den digitale undervisning kunne dog ikke stå helt alene, og de frivillige måtte møde op til førstehjælpskurset i små grupper af 10 personer. Derudover mister man også en vigtig social del af kurserne ved at holde dem online, mener Mia Krabbe:

“Der er et socialt element, der forsvinder, når man digitaliserer kurserne, og derfor vil vi altid foretrække at supplere et digitalt kompetenceudbud med fysiske møder. For det betyder noget at se hinanden i øjnene og have kontakt.”

Vil I gøre kurserne og forberedelsen ligeså digital fremover?

“Vi kører stadig også med digitale kurser i år, men hvis restriktionerne lempes, er der nogle kurser, vi vil prioritere at afholde hundrede procent fysisk, eksempelvis førstehjælp. Vores samarbejdspartner har digitaliseret kurserne siden sidste sommer, men noget af det kan ikke foregå digitalt. Og det er vigtigt ikke at gå ned på kompetencer på grund af corona. Vi finder hele tiden nye veje for, hvordan det kan lade sig gøre.”

Afholdelsen: parallelle aktiviteter
Så kom sommeren, hvor de digitalt uddannede frivillige skulle stå deres prøve ,og handlingsplanerne overføres fra papir til virkelighed.

“Der var et stort administrativt arbejde i at navigere i retningslinjerne, samle deltagerne i op mod 50 personer på en lejr og samtidig sikre, at vi havde høj standard af hygiejne, sikkerhed og tryghed blandt frivillige og deltagere.”

Red Barnet valgte at tilføje flere retningslinjer for lejrene, end der gjaldt fra regeringen. Selvom lejrene måtte holdes med op til 50 deltagere, blev deltagerne yderligere inddelt i stamgrupper af 10 personer, som var faste igennem lejren. Spisning, sovning og aktiviteter foregik kun i stamgrupperne.

“Der foregik hele tiden parallelaktiviteter, så man kunne overholde retningslinjerne med en meters afstand. Hvis der skulle laves bål, blev der lavet bålstationer, hvor man kunne sidde med en meters afstand og skue mod højre og venstre, hvor der også foregik bålaktiviteter i mindre grupper,” fortæller projektlederen.

Var det svært for børnene at forstå og overholde restriktioner?

“Da sommerens lejre løb af stablen, havde pandemien været en del af samfundet i flere måneder, så børnene var vant til mange af restriktionerne fra skolen. For eksempel at vaske hænder, spritte af, holde afstand og ikke dele sin mad med hinanden. Der var ikke noget slemt eller skræmmende ved at tale med børnene om corona, tværtimod talte vi meget om, at man skal have det sjovt og lave aktiviteter på trods af corona.”

Undervejs var uheldet dog ude en enkelt gang, da en frivillig på børnelejren i Fredericia meldte sig positiv med covid-19, og beredskabsplanen skulle sættes i værks.

“På alle vores ferielejre har vi en beredskabsplan for store og små hændelser. Derfor blev der på lejren lynhurtigt sat et beredskab i gang i samarbejde med Red Barnets sekretariat, hvor kommunen og myndighederne blev inddraget. Den frivillige blev isoleret fra resten af lejren, og lejren blev forlænget med to dage, indtil alle var testet negative. Der var heldigvis ikke udbrudt yderligere smitte.”

Refleksioner: psykologisk førstehjælp
Planlægningen for årets sommerlejre er i fuld gang, og de fleste lokale partnere frivillige lokalforeninger i Red Barnet har meldt ud, hvorvidt de ønsker at afholde lejre eller ej.

“Da vi afholdte sommerlejre i 2020, planlagde vi ud fra, hvordan landet så ud, da det lukkede ned i marts. Selvom det nu er yderligere skærpet, tager vi udgangspunkt i samme scenarie - simpelthen for at sikre de bedst mulige betingelser for, at vi kan afholde lejrene til sommer. Vi arbejder ud fra et forsigtighedsprincip, for det er stadig usikkert, om vi kan mødes frit, og om alle har fået en vaccine.Så kan vi lempe de retningslinjer, vi ruller ud, hvis det viser sig, at corona ikke længere er så udbredt til sommer.”

I løbet af foråret bliver de første kompetenceudbud rullet ud til de frivillige. Først med fokus på lejrlederne og på corona, og dernæst bliver de øvrige udbud introduceret til de frivillige.

“Kurserne i år vil handle meget om Red Barnets børnesyn i praksis, om psykologisk førstehjælp, og hvordan er man er sammen med børn og familier, der kommer fra en udsat position, der har været meget påvirket af corona. På tværs af alle udbud vil der være fokus på, at det har været et hårdt år for mange af børnene og familierne.”

Projektlederen nævner mange gange, hvor imponeret hun er over de frivilliges lyst, vilje og kreativitet i forbindelse med lejrene. Så til trods for at sommerens restriktioner og muligheder endnu er uvisse, er hun ikke nervøs.

“Sommerlejrene sidste år har lært os, at vi også kan afholde fællesskabsfremmende og givende sommerferieoplevelser for børn til trods for en ny virkelighed med mange benspænd. Mange af evalueringerne siger det hele: Når børnene fortæller, at lejren har været den bedste i deres liv, eller når en familie tager hjem fra en sejlerlejr og pludselig drømmer om, at ungerne skal med Skoleskibet og måske har en fremtid indenfor det maritime,” siger Mia Krabbe.

“Det er en stor succes at erfare, at selv corona ikke kan forhindre det frivillige engagement og det gode hjerte.”

Forrige artikel Psykiatrifonden: Sådan skaber vi tryghed for bekymrede brugere Psykiatrifonden: Sådan skaber vi tryghed for bekymrede brugere Næste artikel Red Barnet Ungdom knækkede koden: Sådan afholder du gyldig digital afstemning Red Barnet Ungdom knækkede koden: Sådan afholder du gyldig digital afstemning
Det etablerede civilsamfund bør lære af folkelige bevægelser

Det etablerede civilsamfund bør lære af folkelige bevægelser

Det civile samfund er i opbrud. Frem vokser et mylder af bevægelser, der vidner om stor lyst til folkelig deltagelse hos borgerne. De etablerede organisationer bør omfavne de nye bevægelser og komme tættere på det folkelige engagement, viser ny analyse fra Globalt Fokus. 

Borgerdrevet købmand skal være Feldballes bankende hjerte

Borgerdrevet købmand skal være Feldballes bankende hjerte

Med et unikt forretningskoncept slog købmandsbutikken Kooperativet på Syddjurs dørene op i sensommeren. Coop, lokale mikroproducenter og frivillige kræfter er hovedingredienserne i en ny butiksform, der arbejder for bæredygtighed og et styrket lokalsamfund. 

Sådan laver du en kooperativ virksomhed

Sådan laver du en kooperativ virksomhed

Få en bæredygtig idé, byg et fællesskab og krydr med en god portion optimisme og stædighed: Kooperationen, der er  arbejdsgiver- og interesseorganisation for kooperative og socialøkonomiske virksomheder, fortæller her, hvordan I starter en virksomhed drevet i fællesskab med andre.

Kommuner investerer i foreningsudvikling

Kommuner investerer i foreningsudvikling

DGI's hovedorganisation har besluttet at indgå endnu flere strategiske samarbejdsaftaler med landets kommuner. Som en udløber af den ambition spirer en tendens frem med professionelle foreningsudviklere finansieret delvist af kommuner. DGI Østjylland fortæller her om deres erfaring med foreningsudviklere.

Lær af andelsboligforeningen SABs grønne rejse

Lær af andelsboligforeningen SABs grønne rejse

En køreklar og detaljeret strategi er det vigtigste værktøj for at omstille en boligforening i en bæredygtig retning, mener formand for Sønderborg Andelsboligforening, Vivian Engelbredt.

Boligforeninger: Kom godt i gang med den bæredygtige omstilling

Boligforeninger: Kom godt i gang med den bæredygtige omstilling

Sønderborgs almene boligforeninger er midt i processen med at omstille deres boligmasse til en mere energivenlig og bæredygtig version. Her deler Torben Esbensen, rådgivende ingeniør bag projektet, ud af erfaringer og giver råd til, hvordan din boligforening kan følge det grønne fodspor.

Trækker det op til uvejr? Sådan bremser du en ulmende mediestorm

Trækker det op til uvejr? Sådan bremser du en ulmende mediestorm

Som organisation i civilsamfundet lever man i høj grad af sin egen troværdighed, og en alvorlig mediesag kan koste både medlemmer og samarbejdspartnere. Bliv klogere på mediestorme, og hvordan du bedst bremser en krise, inden den gør stor skade.

Når stormen brager: Her er din tjekliste

Når stormen brager: Her er din tjekliste

Når en mediestorm rammer, står din organisation i en alarmsituation, der kræver øjeblikkelig handling. Her har du kommunikationsekspert Henrik Kragelunds tjekliste til, hvordan du hurtigt kommer på den anden side af krisen.

Guide: Sæt aftryk på kommunalpolitikken

Guide: Sæt aftryk på kommunalpolitikken

Civilsamfundsorganisationer har et uudnyttet spillerum, og med kommunalvalget lige rundt om hjørnet, kan det give god mening at arbejde med at få mere indflydelse på den lokalpolitiske dagsorden. Det siger Maria Steno, medforfatter til bogen 'Lokal Lobbyisme'.

Skab lokale forandringer: Lær af naturelskerne i Furesø

Skab lokale forandringer: Lær af naturelskerne i Furesø

Man kan tage ved lære af Danmarks Naturfredningsforening i Furesø, når det kommer til at arbejde lokalpolitisk. De har i samarbejde med lokale ildsjæle og Furesø Kommune startet initiativet Vilde haver, som skal sikre mere biodiversitet.