Realdania holdt uddelingsfest i 2019 – nu lægger corona en dæmper på festen

TAB OG VIND: 2019 blev et formidabelt år for Realdania, der var i stand til at uddele mere end 1,2 milliarder kroner. Det skyldtes et godt afkast af foreningens investeringer. Men nu er aktiefesten i hvert fald midlertidigt forbi. 

Realdania holdt filantropisk fest i 2019. Ved årets begyndelse havde den fondslignende forening meldt ud, at den ville dele 500-600 millioner kroner ud. Men beløbet endte dobbelt så højt på mere end 1,2 milliarder kroner.

”Det er enormt tilfredsstillende at kunne levere så store midler tilbage til samfundet, midler, som skaber nytte, og som har fokus på at øge danskernes livskvalitet. Det er svært ikke at være rigtig glad for, selv om den alvorlige situation, som samfundet her få måneder efter årsskiftet er havnet i, selvfølgelig sætter tingene i perspektiv,” siger Realdanias administrerende direktør, Jesper Nygård.

Et tilfredsstillende år – og lidt til
Det var et godt investeringsår – og ikke mindst en gylden hånd på aktiemarkederne – der gjorde den filantropiske forening i stand til at uddele det højeste beløb i 12 år.

”Vi har haft det, der på regnskabssprog hedder et tilfredsstillende år. Jeg ville godt kunne tilføje et lille smil og sige, at det er rigtig, rigtig godt, at vi har været i stand til at levere filantropisk arbejde for 1,2 milliarder kroner, en skattebetaling på mere 400 millioner og samtidig kunne beskytte vores egenkapital med et bidrag på 1,2 milliarder,” siger Jesper Nygård.

I alt opnåede Realdania et afkast på knap 2,9 milliarder kroner af sine investeringer i 2019. Og det har Jesper Nygård grund til at være tilfreds med, mener Christian Mørup-Larsen, direktør for firmaet Othania, der forvalter kapital og rådgiver om investering.

”Det er et rigtig flot afkast – ikke sammenlignet med aktiemarkedet isoleret set, men når man tager i betragtning, at Realdanias portefølje er sammensat, så den har en lavere risiko. Sammenlignet med pensionsselskaberne er de nogen af dem, der har fået det bedste afkast,” siger Christian Mørup-Larsen.

Han tilføjer, at det også gælder, når man ser på det gennemsnitlige afkast over fem år. På trods af et negativt afkast i 2018 er det gennemsnitlige årlige afkast i perioden på 8,7 procent. Og det er godt, pointerer Christian Mørup-Larsen.

”De bedste i pensionssektoren ligger omkring 8 procent. Så Realdania leverer helt i toppen,” siger han.

Julegaver for en halv milliard
Ved regnskabsårets begyndelse havde Realdania meldt ud, at foreningen forventede at dele 500-600 millioner kroner ud, men endte altså med mere end det dobbelte.

Det betyder, at foreningen i årets sidste halvdel var i stand til at uddele nogle gevaldige julegaver, der tilsammen løber op i rundt regnet en halv milliard kroner. Oplysninger om, hvem der har nydt godt af rundhåndetheden, er Jesper Nygård til gengæld karrig med.

”De væsentligste af beslutningerne kan jeg ikke kommunikere af hensyn til andre parter. Men der er truffet beslutninger, der er så forpligtende, at bevillingerne er givet,” siger Jesper Nygård.

To ting vil han dog afsløre. I forbindelse med C40-topmødet i København i oktober satte Realdania 190 millioner kroner af til klimaindsatsen. Og så har Realdanias videnscenter Bolius fået penge til at udvide sine aktiviteter.

”Vi har givet en større bevilling til Bolius i den sidste del af året, så Bolius også i de kommende år kan gøre en forskel for boligejere – og nu også for lejere og andelshavere,” siger Jesper Nygård. 

Corona koster Realdania penge
Der er imidlertid ingen tegn på, at de positive takter fra uddelingsfesten i 2019 fortsætter. Corona har meldt sin ankomst og gjort en brat ende på aktiefesten. Siden midten af februar er det danske C25-indeks faldet med knap 25 procent. Og tilsvarende tendenser præger det globale aktiemarked.

”Der er ikke nogen tvivl om, at det har store økonomiske konsekvenser, at man lukker byer, lande og produktionslinjer. Og det vil Realdania også blive ramt af,” siger Christian Mørup-Larsen.

42 procent af Realdanias investeringsformue er placeret i børsnoterede aktier. Så udviklingen på aktiemarkederne får da også Jesper Nygård til at sidde en smule uroligt på stolen.

”Det er meget bekymrende markeder i øjeblikket, og naturligvis taber vi også penge, så vi vurderer løbende situationen meget grundigt,” siger han.

Jesper Nygård understreger imidlertid, at Realdania er en langsigtet investor og har gjort meget ud af at sprede sin risiko.

”Det betyder, at når det går rigtig godt, så har vi svært ved at følge med. Så har vi lavere afkast, end rene aktieinvestorer har. Men når det går rigtig skidt, så har vi tilsvarende mindre tab,” siger han.

Det medgiver Christian Mørup-Larsen, men han påpeger, at selv en fornuftig risikospredning ikke vil styre Realdania uden om problemer, hvis krisen bider sig fast.

”Hvis der kommer en likviditetskrise, vil Realdanias risikospredning ikke frede dem, for så vil nedturen ramme mange typer af investeringer på samme tid og eventuelt påvirke de partnere, Realdania samarbejder med,” siger han.

Ingen uddelingsfest i 2020
I sine forventninger til 2020 har Realdania vanen tro meldt ud, at foreningen forventer at uddele mellem 500 og 600 millioner kroner. Den melding fastholder Realdania. Til gengæld er der – som verden ser ud lige nu – ikke meget, der tyder på, at uddelingerne igen i år kan skrues op til det dobbelte.

”Det er nok ikke et helt skævt gæt,” medgiver Jesper Nygård:

”Men verden er jo fuldstændig uforudsigelig. Der var ingen, der havde forudset det her for tre uger siden, og der er heller ikke nogen, der ved, hvilke mulige opture der venter. Kapital skal immervæk placeres et sted,” siger han.  

Man skal nok indstille sig på, at usikkerheden på aktiemarkedet vil vare ved et stykke tid endnu, mener Christian Mørup-Larsen. Og det er nærmest utænkeligt, at det ikke skulle påvirke uddelingsniveauet for 2020.

”Hvis man hurtigt får inddæmmet virussen, så kan der stadig være positive afkast at hente i 2020. Men jeg forventer, at vi vil se udsvingene i aktiekurserne et stykke tid endnu. Og jeg tror ikke, at uddelingerne vil blive højere end det beløb, de allerede har sat af,” siger Christian Mørup-Larsen.

Forrige artikel Astrid Krag lancerer nye coronatiltag for socialt udsatte Astrid Krag lancerer nye coronatiltag for socialt udsatte Næste artikel Disse arrangementer bliver aflyst eller udskudt Disse arrangementer bliver aflyst eller udskudt
Gode råd: Lær af Dansk Røde Kors’ indsats under coronakrisen

Gode råd: Lær af Dansk Røde Kors’ indsats under coronakrisen

EN HJÆLPENDE HÅND: At lave informationskampagne eller drive egentlige sygehuse og sundhedsklinikker i udviklingslande er ikke noget, man bare lige gør. Og slet ikke når en krise raser. Her fortæller Dansk Røde Kors om at navigere i en verdensomspændende pandemi og giver gode råd, hvis du vil gøre en forskel ude i verden.

Sådan faciliterer du det gode virtuelle møde

Sådan faciliterer du det gode virtuelle møde

MØDELEDELSE: Møderne er rykket online, og tekniske vanskeligheder og sociale barrierer skal håndteres rundtom i det civile Danmark. Civilsamfundets Videnscenter har derfor bedt en professionel mødeledeler om hans bedste bud på god virtuel mødeledelse i en coronatid. Så hæng på, og bliv dus med alt fra energizers til break-outs og dyk ned i den store guide om virtuelle møder.

Sådan holder Aalborg Kommune hånden under sit foreningsliv

Sådan holder Aalborg Kommune hånden under sit foreningsliv

BEST PRACTICE: Forvaltningen i Aalborg Kommune fik hurtigt politisk opbakning til at komme økonomisk trængte foreninger og ngo’er til hjælp under coronakrisen. Lær her af, hvordan Aalborg Kommune tackler de udfordringer, covid-19 har medført for civilsamfundet.

Dansk Blindesamfund ringer til 7.000 medlemmer: “De skal vide, vi er der for dem”

Dansk Blindesamfund ringer til 7.000 medlemmer: “De skal vide, vi er der for dem”

DINGELING: Da Mette Frederiksen 11. marts lukkede Danmark ned, besluttede Dansk Blindesamfund at ringe til samtlige 7.000 medlemmer for at høre, hvad organisationen kunne gøre for dem. "De her samtaler er så værdifulde, at det er svært at sætte ord på," fortæller en regionskonsulent. Her er Dansk Blindesamfunds lavpraktiske håndtering af coronakrisen.

Lær for Livet: Udsatte børn får ekstra skolehjælp under coronakrisen

Lær for Livet: Udsatte børn får ekstra skolehjælp under coronakrisen

NYTÆNKNING: Når skoler lukkes som følge af coronakrisen, rammer det udsatte og anbragte børn hårdest. Med telefoniske livliner, bogpakker og en faglig styrkelse af de mentorer, der løbende følger børnene, har Læringsprogrammet Lær for Livet sat alle sejl til for at bevare kontakten og styrke skolegangen for alle børn og unge i programmet.

Trygfonden kaster redningskrans til sociale virksomheder i knibe

Trygfonden kaster redningskrans til sociale virksomheder i knibe

LÅNEGARANTI: Med en lånegaranti på 20 millioner kroner spænder Trygfonden et sikkerhedsnet ud under kriseramte sociale virksomheder. Det vil forhindre konkurser, men branchen har stadig brug for hjælp fra staten, mener Selveje Danmark. 

Ungdomstilbuddet KBH+ holder åbent, selvom dørene er låst

Ungdomstilbuddet KBH+ holder åbent, selvom dørene er låst

INSPIRATION: Med live-yoga, fjernundervisning i musikredigering samt indkøb og uddeling af store mængder hackysacks forsøger ungdomstilbuddet Askovfonden KBH+ at række ud til sin målgruppe under coronakrisen. På de virtuelle mødesteder bliver det hurtigt tydeligt, om det, du gør, virker eller ej, siger direktør Stine Hamburger.

Oxfam Ibis går live 1. maj

Oxfam Ibis går live 1. maj

INSPIRATION: Fælledparken i København bliver underlig tom, når kalenderen viser 1. maj. Men Oxfam Ibis har besluttet at holde fast i den gamle tradition om at mødes og fejre den internationale kampdag. Denne gang via telefoner, tablets og computere.

Gode råd: Kriser kræver klar kommunikation

Gode råd: Kriser kræver klar kommunikation

GUIDE: En krise stiller krav til god ledelse og klar kommunikation. Undgå at bevæge dig ud i spekulationer, og husk vigtige mellemregninger, lyder rådene blandt andet fra Kragelund Kommunikation, der har mere end 20 års erfaring i krisekommunikation.