Regeringen fremlægger bud på ny finanslov torsdag

Næsten 100 dage inde i det nye år fremlægger regeringen sit bud på en finanslov for 2023.

Efter flere måneder uden et reelt husholdningsbudget for Danmark kommer vi torsdag et skridt nærmere.

Klokken 12 præsenterer regeringen nemlig sit bud på en finanslov for 2023.

Det sker på et pressemøde med deltagelse af finansminister Nicolai Wammen (S), fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) og kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M), oplyser Finansministeriet i en pressemeddelelse.

Normalt skal den siddende regering senest inden årsskiftet have vedtaget en finanslov for det kommende år. Det står i grundloven.

Men folketingsvalget 1. november – og den efterfølgende regeringsdannelse – betød, at den daværende S-regerings oprindelige udspil til en finanslov for 2023 automatisk blev trukket tilbage. {{toplink}}

I stedet fik den nye SVM-regering hastevedtaget en såkaldt midlertidig bevillingslov, som i praksis viderefører den eksisterende finanslov fra 2022 – og dermed sikrer, at staten fortsat kan opkræve skatter og udbetale løn til offentlige ansatte.

I regeringsgrundlaget løftede den nye SVM-regering lidt af sløret for, hvad finanslovsudspillet vil indeholde.

Heri skriver regeringen, at det vil blive et finanslovforslag med fokus på ”sikker drift” og med ”få nye prioriteter”. Derudover vil der blandt andet blive afsat penge til skattevæsenet og domstolene, ligesom den akutpakke for sundhedsvæsenet, som er i færd med at blive forhandlet, også skal finansieres via finansloven.

,

Forrige artikel Ngo’er og praktikanter er vilde med hinanden, men det er småt med kvalitetstjek på aftalerne Ngo’er og praktikanter er vilde med hinanden, men det er småt med kvalitetstjek på aftalerne Næste artikel Eksperter om betalte frivillige: Eksperter om betalte frivillige: "Går man ned ad den vej, er det svært at komme tilbage." "Man skal ikke være så bange for hybride konstruktioner"
Overblik: Her taler politikerne og fagbosserne 1. maj

Overblik: Her taler politikerne og fagbosserne 1. maj

Fejringen af arbejdernes internationale kampdag 1. maj 2023 markeres ved en lang række arrangementer. Blandt talerne er statsminister Mette Frederiksen og justitsminister Peter Hummelgaard. Få overblik her.

Nogle af dem uden stemmeret har fået en stemme og lyst til at bruge den

Nogle af dem uden stemmeret har fået en stemme og lyst til at bruge den

Unge med flygtningebaggrund kan have svært ved at komme til orde og har ofte heller ikke stemmeret. Derfor har DFUNK - Dansk Flygtningehjælp Ungdom sat sig for at få inddraget de unge i den demokratiske debat. Nu har DFUNK fået indsatsen evalueret, og resultaterne er til at føle på. 

Eksperter om betalte frivillige:

Eksperter om betalte frivillige: "Går man ned ad den vej, er det svært at komme tilbage." "Man skal ikke være så bange for hybride konstruktioner"

Det behøver ikke være problematisk, at civilsamfundsorganisationer betaler for opgaver, der oprindeligt eller delvist løses af frivillige, siger to af sektorens fyrtårne. Marie Baad Holdt påpeger dog, at en betalingspraksis er endnu et benspænd for organisationer, som i forvejen har svært ved at tjene penge. Mads Roke Clausen mener, at civilsamfundets vigtigste særkende er, at det ikke er en myndighed - ikke om det drives helt eller delvist af frivillige.

En grønskolling vokset ud af 2014-revolutionen og et håndholdt orgie af frivillig handlekraft. Her er et øjebliksbillede af Ukraines civilsamfund

En grønskolling vokset ud af 2014-revolutionen og et håndholdt orgie af frivillig handlekraft. Her er et øjebliksbillede af Ukraines civilsamfund

Efter et år med krig har det danske og internationale civilsamfunds indsats for at støtte ukrainerne fået – berettiget – meget rampelys. Til gengæld har det ukrainske civilsamfund selv ikke fyldt meget. Hvad er det for en størrelse, hvilken forskel gør det, og hvilke trængsler har det? Altinget råder en smule bod på den manglende opmærksomhed.

Når ngo’er og udsatte selv fordeler fondsmidler, er det både en gave for diversiteten og en mulighed for at ’washe’ beskidt tjente formuer renere

Når ngo’er og udsatte selv fordeler fondsmidler, er det både en gave for diversiteten og en mulighed for at ’washe’ beskidt tjente formuer renere

Selvom participatory grantmaking ikke er noget ubeskrevet blad i Danmark, har vi endnu til gode at se en udgave, hvor beslutningerne om bevillinger er helt overladt til målgrupperne. Men det har Hannah Paterson set masser af vellykkede eksempler på – og hun finder det både fantastisk og forfærdeligt. Hun er Churchill fellow og ekspert i metoden. Altinget har mødt hende i Danmark.