Skab lokale forandringer: Lær af naturelskerne i Furesø

Man kan tage ved lære af Danmarks Naturfredningsforening i Furesø, når det kommer til at arbejde lokalpolitisk. De har i samarbejde med lokale ildsjæle og Furesø Kommune startet initiativet Vilde haver, som skal sikre mere biodiversitet.

I samarbejde med Furesø Kommune har Danmarks Naturfredningsforening og lokale ildsjæle iværksat initiativet Vilde haver. På billedet ses Hanne Juel (DN), Carsten Juel (DN), Louise Rønne, Mikkel Nygaard Hansen og Marie Høybye (lokale initiativtagere).
I samarbejde med Furesø Kommune har Danmarks Naturfredningsforening og lokale ildsjæle iværksat initiativet Vilde haver. På billedet ses Hanne Juel (DN), Carsten Juel (DN), Louise Rønne, Mikkel Nygaard Hansen og Marie Høybye (lokale initiativtagere).Foto: Furesø Kommune

Den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening i Furesø er både modvægt og medspiller til kommunen. Her fortæller den lokale formand, Carsten Juel, hvordan organisationen arbejder lokalpolitisk.

I Furesø Kommune sætter et stigende antal borgere deres haver fri. Græsset må gerne være langhåret, og blomster udvælges, så haver står i flor og tiltrækker insekter hele sommeren. Den friserede have skal ikke længere være idealbilledet, for vi har brug for at give trængte arter et åndehul.

De vilde haver er et samarbejde mellem den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening, andre ildsjæle og kommunen. Initiativet har mange fædre og mødre, men Danmarks Naturfredningsforening Furesø skubber ivrigt på. For her er der en fælles interesse.

Vi har en god dialog med kommunen. Det skal vi have for at få indflydelse, og man kan sagtens både samarbejde og være i opposition.

Carsten Juel
Formand, Danmarks Naturfredningsforening Furesø

En del af en lokalafdelings arbejde er nærmest skjult for offentligheden, for meget tid går med at kommentere kommunens tilladelser og dispensationer. Man gør sig umage for at give høringssvar til de nye projekter, der fødes på rådhuset. Og det er langt fra altid, at Danmarks Naturfredningsforening er medspiller på kommunens påhit, og foreningen er heller ikke bleg for at modsige kommunen i Fredningsnævnet, som når naturskønne, fredede områder udses til at få nye funktioner.

“Vi har en god dialog med kommunen. Det skal vi have for at få indflydelse, og man kan sagtens både samarbejde og være i opposition,” siger formand Carsten Juel.

Stor forening giver flere muskler

Han fortæller, at foreningen løbende forsøger at påvirke både kommunen og dens politikere. For lokal interessevaretagelse er ikke sæsonbestemt. Dog har formanden netop inviteret spidskandidater fra de lokale partier til paneldebat 8. november forud for kommunalvalget.

Til arrangementet har Carsten Juel også inviteret andre lokale grønne foreninger, og selv om spørgerammen endnu ikke er fastlagt, formoder han, at man vil diskutere, hvad kommunen kan gøre for at fremme den lokale natur og biodiversitet. Der vil sikkert også snige sig nogle spørgsmål ind om, hvordan man lokalt vil arbejde for, at vi når 2030-målene for reducering af CO2 på landsplan.

“Vi er heldigvis en ret stor lokalforening og taler med en vis vægt, som vi selvfølgelig bruger for at få indflydelse,” siger Carsten Juel.

Idékatalog bliver til politiske resultater

For Carsten Juel og foreningen handler interessevaretagelse mindre om kaffemøder og jagten på politikeres opmærksomhed under en valgkamp.

I stedet bruger man mere krudt på at udarbejde konkrete forslag, som rådhuset og dets politikere kan omsætte. Det skete blandt andet i december 2019, da Danmarks Naturfredningsforening Furesø udarbejdede et idekatalog med titlen 'Mere natur på kommunale arealer'. Blomsterstriber langs grøftekanter, beplantning af støjvolde ved motorveje, dyrehold til naturpleje og giftfri naturpleje er blot nogle af foreningens mange forslag til kommunen.

I marts 2021 vedtog Udvalget for Natur, Miljø og Grøn Omstilling i Furesø Kommune at gå videre med en del af de specifikke forslag, som blandt andet Danmarks Naturfredningsforening havde indsendt. Det glæder Carsten Juel og lokalforeningen:

“Budgetforliget for næste år er netop sendt i høring. Vi glæder os over, at tre af vores forslag til mere natur er vedtaget. Nu bliver det til noget.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00